Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Jom Pi DSA 2012

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

DSA 2012

Post by sCorpene on Thu Jun 23, 2011 2:54 am

Medan tingkat kemampuan ATM
KUALA LUMPUR 22 Jun - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan menjadikan Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2012 sebagai platform meningkatkan kemampuan perangnya.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, pihaknya bercadang meningkatkan keupayaan kuasa tembak, mobiliti serta sistem komunikasi Tentera Darat sempena DSA 2012, tetapi enggan menjelaskan apa perolehan baru yang bakal dibuat.

"Perancangan ini memang telah digariskan untuk perolehan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10). Kita memang bercadang meningkatkan kuasa tembak, mobiliti dan sistem komunikasi," katanya selepas majlis pelancaran DSA 2012 di sini hari ini.

Ditanya sama ada perolehan baru itu termasuk sistem meriam bergerak (SPH), Zulkifeli berkata, beliau tidak boleh mengesahkan perkara itu buat masa ini, tetapi mengakui sistem persenjataan tersebut tersenarai dalam perolehan untuk meningkatkan kuasa tembak Tentera Darat.

"Sistem SPH memang termasuk dalam perancangan kita untuk meningkatkan kuasa tembak, tapi tentang perolehan buat masa ini saya tidak boleh sahkan," katanya.

Sistem SPH buatan Korea Selatan yang dikenali sebagai K9-Thunder dikatakan antara persenjataan baru yang bakal dibeli memandangkan meriam tersebut telah lama disenarai pendek oleh ATM bagi menyokong unit kereta kebal PT-91M.

Meriam SPH direka khusus untuk menyerang kedudukan musuh yang berada dalam lingkungan jarak melebihi 40 kilometer dengan kadar kepantasan tembakan mencecah antara enam hingga lapan pusingan seminit.


sCorpene
Captain
Captain

Mymil
Posts : 982
Reputation : 13
Join date : 06/03/2011
Location : Melaka

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by dewafrost on Thu Jun 23, 2011 3:12 am

aku angkat tgn dulu menandakan akan hadir di DSA 2012....

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by yaminz on Thu Jun 23, 2011 3:16 am

sCorpene wrote: Medan tingkat kemampuan ATM
KUALA LUMPUR 22 Jun - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan menjadikan Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2012 sebagai platform meningkatkan kemampuan perangnya.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, pihaknya bercadang meningkatkan keupayaan kuasa tembak, mobiliti serta sistem komunikasi Tentera Darat sempena DSA 2012, tetapi enggan menjelaskan apa perolehan baru yang bakal dibuat.

"Perancangan ini memang telah digariskan untuk perolehan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10). Kita memang bercadang meningkatkan kuasa tembak, mobiliti dan sistem komunikasi," katanya selepas majlis pelancaran DSA 2012 di sini hari ini.

Ditanya sama ada perolehan baru itu termasuk sistem meriam bergerak (SPH), Zulkifeli berkata, beliau tidak boleh mengesahkan perkara itu buat masa ini, tetapi mengakui sistem persenjataan tersebut tersenarai dalam perolehan untuk meningkatkan kuasa tembak Tentera Darat.

"Sistem SPH memang termasuk dalam perancangan kita untuk meningkatkan kuasa tembak, tapi tentang perolehan buat masa ini saya tidak boleh sahkan," katanya.

Sistem SPH buatan Korea Selatan yang dikenali sebagai K9-Thunder dikatakan antara persenjataan baru yang bakal dibeli memandangkan meriam tersebut telah lama disenarai pendek oleh ATM bagi menyokong unit kereta kebal PT-91M.

Meriam SPH direka khusus untuk menyerang kedudukan musuh yang berada dalam lingkungan jarak melebihi 40 kilometer dengan kadar kepantasan tembakan mencecah antara enam hingga lapan pusingan seminit.


Cantik... Kalo TDM confirm beli K-9 Thunder, da ada kit tok buat... Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by sCorpene on Thu Jun 23, 2011 12:22 pm

dewafrost wrote:aku angkat tgn dulu menandakan akan hadir di DSA 2012....

nak ikut nak ikut nak ikut

sCorpene
Captain
Captain

Mymil
Posts : 982
Reputation : 13
Join date : 06/03/2011
Location : Melaka

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by mumuchi on Thu Jun 23, 2011 12:27 pm

dewafrost wrote:aku angkat tgn dulu menandakan akan hadir di DSA 2012....

er DSA2012 buat kat mana ni...kali ni turn ko belanja kitaorang semua lunch taw..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by marc_zman on Thu Jun 23, 2011 12:30 pm

mumuchi wrote:
dewafrost wrote:aku angkat tgn dulu menandakan akan hadir di DSA 2012....

er DSA2012 buat kat mana ni...kali ni turn ko belanja kitaorang semua lunch taw..

dalam erti kata lain.. muchi tuntut nasik dagang gulai kepala ikan aya 3.!!!
ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by venez on Thu Jun 23, 2011 1:59 pm

aku mcm biasa, akan hadirkan diri, he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by atreyudevil on Thu Jun 23, 2011 3:40 pm

aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by venez on Thu Jun 23, 2011 6:04 pm

atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by bijan on Thu Jun 23, 2011 6:08 pm

Buat kat Kl jugak ke..?

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by venez on Thu Jun 23, 2011 6:10 pm

phyxius wrote:Buat kat Kl jugak ke..?

rasanya kat PWTC lagi...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by bijan on Thu Jun 23, 2011 6:25 pm

venez wrote:
phyxius wrote:Buat kat Kl jugak ke..?

rasanya kat PWTC lagi...

mcm best jek ... mymil bleh buka booth ..

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by anya8797 on Thu Jun 23, 2011 7:18 pm

DSA 2010 anya pergi...
leng chai kat kaunter tuh tak faham kenapa ada cikgu datang... hehehe...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by sCorpene on Fri Jun 24, 2011 3:29 am

agak2 apa yang diidamkan oleh malaysian army

sCorpene
Captain
Captain

Mymil
Posts : 982
Reputation : 13
Join date : 06/03/2011
Location : Melaka

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by MMW on Fri Jun 24, 2011 3:53 am

venez wrote:
atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

Nak masuk kena pass ke? Macamana nak dapat?

MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by @hli on Fri Jun 24, 2011 4:06 am

Apa perbedaan LIMA dan DSA?

@hli
Captain
Captain

Indonesia
Mymil
Posts : 715
Reputation : 85
Join date : 06/08/2010

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by atreyudevil on Fri Jun 24, 2011 5:27 am

MMW wrote:
venez wrote:
atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

Nak masuk kena pass ke? Macamana nak dapat?

tak silap kne register dlu!

@hli wrote:Apa perbedaan LIMA dan DSA?

kalo tak silap
DSA ni tak open to public, dan lebih kepada closed corporate exhibition.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by Boku nash on Fri Jun 24, 2011 7:16 am

Hehehehe Poison for K9-Thunder.. biar poning.






Boku nash
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 349
Reputation : 5
Join date : 03/06/2011
Age : 32
Location : Labuan

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by mumuchi on Fri Jun 24, 2011 7:18 am

MMW wrote:
venez wrote:
atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

Nak masuk kena pass ke? Macamana nak dapat?

sapa2 ada matriks card leh masuk bawah IPT. Sapa2 ada business card related pun leh masuk. Wa punya alhamdulillah leh aja..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by mumuchi on Fri Jun 24, 2011 7:21 am

@hli wrote:Apa perbedaan LIMA dan DSA?

DSA lebih fokus kepada pertahanan darat w/pun lain2 bidang ikut serta sekali. LIMA lebih kepada udara dan maritim. Aset2 ni tak leh naik darat pamir kat DSA yang mendahului LIMA What a Face

Website DSA 2012

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by sCorpene on Fri Jun 24, 2011 9:08 am

mumuchi wrote:
MMW wrote:
venez wrote:
atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

Nak masuk kena pass ke? Macamana nak dapat?

sapa2 ada matriks card leh masuk bawah IPT. Sapa2 ada business card related pun leh masuk. Wa punya alhamdulillah leh aja..

hari apa open untuk visitor

sCorpene
Captain
Captain

Mymil
Posts : 982
Reputation : 13
Join date : 06/03/2011
Location : Melaka

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by yaminz on Fri Jun 24, 2011 9:22 am

mumuchi wrote:
MMW wrote:
venez wrote:
atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

Nak masuk kena pass ke? Macamana nak dapat?

sapa2 ada matriks card leh masuk bawah IPT. Sapa2 ada business card related pun leh masuk. Wa punya alhamdulillah leh aja..

camtu leh jea nanti k bro? Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by mumuchi on Fri Jun 24, 2011 10:10 am

no open day for public...better to pre-register bila bukak pre-reg nanti..time tau boleh tau siang2 boleh masuk ke tidak..eden punya kad ada kait so memang alhamdulillah lepas aja..tu selalu dapat goodies tu ekekeke!..LIMA aja tak lepas2 lagi ni..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by marc_zman on Fri Jun 24, 2011 10:16 am

yaminz wrote:
mumuchi wrote:
MMW wrote:
venez wrote:
atreyudevil wrote:aku pn nak hadir woo kali nih,
mintak2 la tak de clash sama exam lagi

terbaik, kita jalan sama2... he3

Nak masuk kena pass ke? Macamana nak dapat?

sapa2 ada matriks card leh masuk bawah IPT. Sapa2 ada business card related pun leh masuk. Wa punya alhamdulillah leh aja..

camtu leh jea nanti k bro? Very Happy Very Happy Very Happy

agak-agak tourism nyer bleh lepas tak.?
tahun lepas kompeni wa siap ada bukak booth
division wa handle.. tapi wa kena duty tempat lain laaa pulak
hampeh

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by mumuchi on Fri Jun 24, 2011 10:21 am

yup budak tourism memang ada..ala ko mintak la depa spesel pass...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jom Pi DSA 2012

Post by Sponsored content Today at 2:22 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum