Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by malarkey Fri Oct 13, 2017 10:25 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171926 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Page 4 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Fri Jul 30, 2010 9:35 am

Dipetik dari laman web rasmi TDM

Satu peristiwa pahit yang tidak dapat dilupai dalam Sejarah Tentera Darat ialah Peristiwa Kalabakan yang berlaku pada 29 Dis 1963. Dalam peristiwa ini, satu Pos Sementara Tentera di Kalabakan, Tawau Sabah dengan kekuatan satu platun di bawah perintah Mej Zainal Abidin bin Haji Yaacob dari Kompeni C, Batalion Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja telah diserang ketika mereka sedang menunaikan sembahyang Maghrib di bangunan madrasah. Walaupun dalam keadaan tidak tersedia, anggota-anggota platun telah menentang musuh yang berlipat ganda ramainya dan memaksanya berundur. Serangan itu mengorbankan 7 orang anggota platun tersebut, termasuk Mej Zainal Abidin dan mencederkan 16 yang lain.
.. tak banyak kisah pertempuran TDM/ATM yg dibukukan untuk umum... rasanya majoriti rakyat negara kita tak akan tahu peristiwa seperti ini..

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 16318
Join date : 08/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Fri Jul 30, 2010 9:48 am

tu fasal le ada orang leh tanya ATM kita tu nak guna nak berperang dengan siapa..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Fri Jul 30, 2010 9:59 am

marc_zman wrote:tulah.. masa skn v bomber standto tuk bombing ops pun us dah presure britain.. nikan lagi nak guna nuke.. gilo eh..

mungkin sebab nak elak tekanan us, pbb, antarabangsa.. ops claret dilancarkan kat sarawak n sabah.. antara best kept secret ni.. dekat 30 tahun, masyarakat antarabangsa tak tau pun yg tentera britain ado buat operasi dlm wilayah indonesia... troop yg terlibat pun senyap jer x bercerita...

kalau zaman skrg, sekejap jer dah bocor.. silap2 keluo dlm wikileak ke aper.. huwahahahaaa...

Kuar youTube 2... hehehe
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Fri Jul 30, 2010 10:02 am

bro muchi.. tak sangka kan..
dalam punya laaa ramai orang2 yg berpendidikan dalam negara ni...
beribu lepasan diploma ngan ijazah yg grad setiap tahun
namun terserlah jugak KEBODOHAN makhluk sekor tu...
apa punya soalan daaa...

maaf laaa guna perkataan kasar..
tapi.. isk isk isk... lu pikir laa sendili

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Fri Jul 30, 2010 10:04 am

marc_zman wrote:tak sangka kan..
dalam punya laaa ramai orang2 yg berpendidikan dalam negara ni...
beribu lepasan diploma ngan ijazah yg grad setiap tahun
namun terserlah jugak KEBODOHAN makhluk sekor tu...
apa punya soalan daaa...

Patut tanya balik, sanggup k dia lawan musuh tanpa ATM... kamben punyer org....
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Fri Jul 30, 2010 10:08 am

yaminz wrote:
marc_zman wrote:tulah.. masa skn v bomber standto tuk bombing ops pun us dah presure britain.. nikan lagi nak guna nuke.. gilo eh..

mungkin sebab nak elak tekanan us, pbb, antarabangsa.. ops claret dilancarkan kat sarawak n sabah.. antara best kept secret ni.. dekat 30 tahun, masyarakat antarabangsa tak tau pun yg tentera britain ado buat operasi dlm wilayah indonesia... troop yg terlibat pun senyap jer x bercerita...

kalau zaman skrg, sekejap jer dah bocor.. silap2 keluo dlm wikileak ke aper.. huwahahahaaa...

Kuar youTube 2... hehehe

silap2 masa ops pun diorg bleh antar 'sitrep' kat youtube tau fb..
guna broadband..
kalu camtu.. baik jadik combat correspondence.. huwahahahaaa

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Mon Aug 02, 2010 10:52 am

dipetik dari laman web rasmi TDM...
MEJ (B) KAMARUDDIN MOHD JAMAL berasal dari Kuala Lipis, Pahang. Pada 21 Ogos 1964 berdasarkan kepada maklumat tentang pendaratan Tentera Nasional Indonesia (TNI) yang berjumlah 12 hingga 15 orang di Pontian, kumpulan yang diketuai oleh Lt M Kamaruddin digerakkan untuk menghapuskan kumpulan penceroboh tersebut. Semasa mendekati musuh, mereka ditembak dengan senjata automatik.

Setelah menyedari tembakan kumpulan tersebut tidak berkesan, Lt M Kamaruddin pun membalingkan grenad ke arah sasaran sambil meniupkan kata-kata semangat. Lt M Kamaruddin berjaya membunuh seorang TNI yang cuba menembak ke arahnya. Keseluruhannya mereka berjaya membunuh empat orang TNI, merampas senjata peluru dan peralatan lain. Beliau dikurniakan pingat PGB pada 21 Jun 1965.
beliau merupakan antara anggota ATM yg dianugerahkan PGB ketika zaman konfrontasi...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Tue Aug 03, 2010 4:55 am

marc_zman wrote:Dipetik dari laman web rasmi TDM

Satu peristiwa pahit yang tidak dapat dilupai dalam Sejarah Tentera Darat ialah Peristiwa Kalabakan yang berlaku pada 29 Dis 1963. Dalam peristiwa ini, satu Pos Sementara Tentera di Kalabakan, Tawau Sabah dengan kekuatan satu platun di bawah perintah Mej Zainal Abidin bin Haji Yaacob dari Kompeni C, Batalion Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja telah diserang ketika mereka sedang menunaikan sembahyang Maghrib di bangunan madrasah. Walaupun dalam keadaan tidak tersedia, anggota-anggota platun telah menentang musuh yang berlipat ganda ramainya dan memaksanya berundur. Serangan itu mengorbankan 7 orang anggota platun tersebut, termasuk Mej Zainal Abidin dan mencederkan 16 yang lain.
.. tak banyak kisah pertempuran TDM/ATM yg dibukukan untuk umum... rasanya majoriti rakyat negara kita tak akan tahu peristiwa seperti ini..

Over the weekend baca buku TLDM saja nak research utk blog..terbaca rupanya riverine craft TLDM yg jumpa survivors seteleh terdengar tembakan lepas tu terus report HQ..dalm tu tertulis CO (Mej Zainal?) baru dapat cahayamata dan report to camp...kesian!
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Tue Aug 03, 2010 5:35 am

thanx for the info Bro Muchi...

bila dibaca info Bro Muchi...
terfikir.. memang sudah tertulis sejak azali
si ayah pergi sesudah keluarganya mendapat pengganti
pengganti yang hingga keakhir tidak mengenal erti
kasih seorang ayah yang telah kembali menghadap Ilahi
tiada kata yang dapat kita dicari..
hanya kalimah.. innalillah.. yang pertama dilafaz oleh diri ini

errr.. aik.. last2 jadik cam sayembara plak...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Tue Aug 03, 2010 5:44 am

Kisah konfrontasi ni walopun sebahagian dari sejarah Malaysia, tapi mmg agak kurang ditonjolkan, sbb tu ramai generasi terbaru kurang terdedah pada cerita2 konfrontasi berbanding commies pada masa darurat. Agaknya kita tak mau memperbesar2kan perkara tu atas hubungan 2 hala yg lebih baik terjalin selepas peristiwa tu.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Tue Aug 03, 2010 6:23 am

macam nilah bro..aku nasib baik gak ada kaki boleh sekali-sekali dapatkan buku-buku ttg ATM yg sebenarnya banyak diterbitkan..

tak caya pi perpustakaan MINDEF dan tengok sendiri ada berapa banyak tajuk fasal ATM, TDM, TUDM dan TLDM yg ada, kalau tidak apa yg nak dirujukkan dek local writers weh..tak kisahlah citer konfrontasi ke apa ke..

cuma yg aku hairan apsal penerbitan2 ini samada TERHAD dari segi kelasifikasi, cetakan dsbnya yang umum dan orang awam tak leh akses kat bank ilmu ni..takkan OSA sampai la ni dah berpuluh tahun berlalu dah..kalau fasal current ORBAT tu lain la citer nak kasi terhad..ini citer lama pun umum/awam tak leh tau ka?
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by dewafrost on Tue Aug 03, 2010 9:27 am

sentimen raser menebal lagii lah niii
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Tue Aug 03, 2010 9:30 am

dewafrost wrote:sentimen raser menebal lagii lah niii

serupa la aku... meluap2 rasanya Evil or Very Mad
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

The War Againts Sukarno

Post by atreyudevil on Sat Aug 28, 2010 7:47 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

KONFRONTASI INDONESIA

20 Januari 1963: Menteri Luar Indonesia, Soebandrio mengumumkan Indonesia mengambil sikap bermusuhan terhadap Malaysia.

12 April 1963: Sukarelawan Indonesia mula menyeberang masuk sempadan Sarawak dan Sabah untuk menyebarkan propaganda, melakukan serangan dan sabotaj.

27 Julai 1963: Presiden Sukarno mengumumkan “Ganyang Malaysia” yang menjadi ikon bagi konfrontasi Indonesia-Malaysia.

16 September 1963: Pembentukan Malaysia.

18 September 1963 dan seterusnya: Rusuhan di hadapan kedutaan British dan Singapura di Jakarta. Ejen Indonesia ditangkap di Kuala Lumpur. Rakyat Malaysia membalas dengan mengepung Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur. Di sepanjang perbatasan di Kalimantan, berlaku peperangan perbatasan; pasukan Indonesia dan pasukan tak resminya mencuba menduduki Sarawak dan Sabah, tetapi gagal.

1964: Indonesia mula menyerang negeri di Semenanjung Malaysia.

Ogos 1964: Enam belas ejen bersenjata Indonesia ditangkap di Johor. Kawalan TLDM dipertingkatkan di perairan Malaysia.

17 Ogos 1964: Pasukan tentera payung terjun Indonesia mula dikesan mendarat di pantai barat Johor.

2 September 1964: Pasukan tentera payung terjun Indonesia dikesan mendarat di Labis, Johor.

29 Oktober 1964: 52 Tentera Indonesia mendarat di Pontian, Johor. Berjaya ditangkap oleh pasukan RAMD.

Januari 1965: Australia membantu mengirimkan 3 rejimen tentera dan 1 rejimen SAS bagi menambah kekuatan 14,000 tentera British dan Commonwealth sedia ada.

Pertengahan 1965: Indonesia mula menghantar Tentera Nasional Indonesia menyertai konfrontasi.

28 Jun 1965: Serangan TNI yang menyeberangi Pulau Sebatik dan Tawau. Pertempuran dengan RAMD.

Penghujung 1965: Berlaku konflik domestic menerusi kudeta terhadap Soeharto. Konfrontasi menjadi reda serta merta.

28 Mei 1966: Penyelesaian konflik antara Malaysia dan Indonesia menerusi persidangan Bangkok.

Jun 1966: Kekerasan dan konflik senjata berakhir.

11 Ogos 1966: Perjanjian damai Malaysia-Indonesia

ada banyak lagi info dalam url ni!
[You must be registered and logged in to see this link.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by samuraisan on Sat Aug 28, 2010 7:53 pm

Very Happy 18 September 1963 dan seterusnya: Rusuhan di hadapan kedutaan British dan Singapura di Jakarta. Ejen Indonesia ditangkap di Kuala Lumpur. Rakyat Malaysia membalas dengan mengepung Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur. Di sepanjang perbatasan di Kalimantan, berlaku peperangan perbatasan; pasukan Indonesia dan pasukan tak resminya mencuba menduduki Sarawak dan Sabah, tetapi gagal bounce

yang kat atas ni ada diceritakan di Metrotv Indon..
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by atreyudevil on Sat Aug 28, 2010 7:58 pm

huhu tengkiu samurai kun!

ni compile balik pasal tampal kat lowyat, alang2 tampal sini sekali!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by MikeNovember on Sat Aug 28, 2010 8:01 pm

tak ingat tarikh bila ada ejen indon meletupkan sebutir bom di singapura semasa konfrontasi.
avatar
MikeNovember
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 163
Reputation : 17
Join date : 13/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tok_rimau87 on Sat Aug 28, 2010 9:27 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dato' Samy Veloo & Dato' Khalid Yunos menurunkan Pancasila di Kedutaan Besar Indonesia di KL

gambar ni jadi hangat balik sejak 2 menjak
avatar
tok_rimau87
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 171
Reputation : 10
Join date : 30/04/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Sun Aug 29, 2010 12:39 am

Subjek yg serupa berkenaan konfrontasi aku dah pos kat sini [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Sun Aug 29, 2010 6:52 am

tok_rimau87 wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

Dato' Samy Veloo & Dato' Khalid Yunos menurunkan Pancasila di Kedutaan Besar Indonesia di KL

gambar ni jadi hangat balik sejak 2 menjak

Kalau tak silap Dato' Samy dan beberapa pemuda membawa bendera indonesia kedepan Tunku dan memaksa Tunku memijak bendera tersebut...
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 36
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tok_rimau87 on Sun Aug 29, 2010 10:15 am

ha'ah tapi Tunku menangis dan menyoal nape geng nih buat tindakan macam tu

Tunku pun memang tak pijak pun
avatar
tok_rimau87
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 171
Reputation : 10
Join date : 30/04/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by blankrasta on Sun Aug 29, 2010 11:31 am

Tapi media Indoensia cakap TAR pijak2 dan ludah2 bendera pancasial eh pancasila diorg, menipu kuatlah diorg nih~

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by atreyudevil on Sun Aug 29, 2010 12:06 pm

powerw00t wrote:Subjek yg serupa berkenaan konfrontasi aku dah pos kat sini [You must be registered and logged in to see this link.]

alamak, macam mana aku bleh lupa, kalo ko rasa patut merge, tolong merge powe!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Sun Aug 29, 2010 12:56 pm

atreyudevil wrote:
powerw00t wrote:Subjek yg serupa berkenaan konfrontasi aku dah pos kat sini [You must be registered and logged in to see this link.]

alamak, macam mana aku bleh lupa, kalo ko rasa patut merge, tolong merge powe!

Perkara kecik la bu, merged.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by MikeNovember on Sun Aug 29, 2010 1:36 pm

hebat jugak ye sammy vellu sama khalid yunus dulu2 ye... hehehehe. tak sangka
avatar
MikeNovember
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 163
Reputation : 17
Join date : 13/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by atreyudevil on Sun Aug 29, 2010 1:59 pm

powerw00t wrote:
atreyudevil wrote:
powerw00t wrote:Subjek yg serupa berkenaan konfrontasi aku dah pos kat sini [You must be registered and logged in to see this link.]

alamak, macam mana aku bleh lupa, kalo ko rasa patut merge, tolong merge powe!

Perkara kecik la bu, merged.

tengkiu powe!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum