Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Page 3 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Jun 14, 2010 9:25 am

Ada beberapa faktor kegagalan penyusupan berlaku kat johor dan singapura,

- intel punya info mmg tiptop dimana kita terlebih dulu tahu dimana tentera2 seberang akan didaratkan.
- intel dan jugak enjin propaganda indonesia mendapat maklumat yg salah bahawa ramai rakyat malaysia ketika itu tidak sabar2 untuk bersatu di bawah indonesia raya.

powerw00t
Major General
Major General

Posts : 7424
Join date : 18/04/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Mon Jun 14, 2010 9:28 am

powerw00t wrote:Ada beberapa faktor kegagalan penyusupan berlaku kat johor dan singapura,

- intel punya info mmg tiptop dimana kita terlebih dulu tahu dimana tentera2 seberang akan didaratkan.
- intel dan jugak enjin propaganda indonesia mendapat maklumat yg salah bahawa ramai rakyat malaysia ketika itu tidak sabar2 untuk bersatu di bawah indonesia raya.

Media Indonesia jg pyumbangkan kpd False Information... Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Mon Jun 14, 2010 9:40 am

yaminz wrote:Media Indonesia jg pyumbangkan kpd False Information... Very Happy Very Happy Very Happy

hmmm... macam tiada perubahan jer...
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Jun 14, 2010 9:49 am

marc_zman wrote:
yaminz wrote:Media Indonesia jg pyumbangkan kpd False Information... Very Happy Very Happy Very Happy

hmmm... macam tiada perubahan jer...

yg berjaya pun dalam jumlah yg kecil cara penyamaran utk melakukan keje2 sabotaj kat singapura.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Mon Jun 14, 2010 10:03 am

powerw00t wrote:
marc_zman wrote:
yaminz wrote:Media Indonesia jg pyumbangkan kpd False Information... Very Happy Very Happy Very Happy
hmmm... macam tiada perubahan jer...
yg berjaya pun dalam jumlah yg kecil cara penyamaran utk melakukan keje2 sabotaj kat singapura.

maksud Kawan.. skrg ni pun ado jugak media dari sana yg dok siarkan "berita x pernah ada yg baik pasal negara kita" ni... sama jer dari dulu sampai skrg...
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Jun 14, 2010 10:19 am

marc_zman wrote:
powerw00t wrote:
marc_zman wrote:
yaminz wrote:Media Indonesia jg pyumbangkan kpd False Information... Very Happy Very Happy Very Happy
hmmm... macam tiada perubahan jer...
yg berjaya pun dalam jumlah yg kecil cara penyamaran utk melakukan keje2 sabotaj kat singapura.

maksud Kawan.. skrg ni pun ado jugak media dari sana yg dok siarkan "berita x pernah ada yg baik pasal negara kita" ni... sama jer dari dulu sampai skrg...

ic, media sana mmg standard mcm tu hehe
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Tue Jul 27, 2010 11:39 am

Tiba2 ada thread baru yg berkaitan konfrontasi kat kaskus, [You must be registered and logged in to see this link.]


* Tujuan konflik tidak begitu jelas.....meskipun banyak juga yang terbius doktrin anti imperialisme inggris di borneo utara....tapi dalam lubuk sanubari para tentara juga berpikir......kenapa orang mau merdeka kita ganggu? Revolusi '45 dan trikora punya tujuan jelas....dwikora tidak, sama saja dengan tentara AS yang berpikir tentang isu anti komunis di vietnam.

* Kita tidak perang secara serius. Kalo kita serius, ga pake sukwan lagi.....tapi udah pake draftee yang jumlahnya bisa jutaan. pendeknya........kalo kita serius, harus ada total war

* Kita secara ekonomi tidak kuat, inflasi besar2an dan rakyat banyak yang antre makanan.....gimana mau perang?

* Kondisi politik dalam negeri sedang luar biasa kacau, setelah peristiwa G30S...dwikora sudah jadi isu basi...karena perhatian tertuju pada masalah PKI.

* Malaysia lebih didukung dunia

avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Tue Jul 27, 2010 11:43 am

hu3, hangat jugak perbincangan dorang... ada yang setuju bahawa dorang kalah dgn M'sia semasa konfrantasi...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Tue Jul 27, 2010 12:16 pm

Nasib baik tamat cepat, kalo x mmg tbakar lah Jakarta masa 2... Vulcan tgh tgu order nak serang besar2an kalo Suharto xrampas kuasa drpd Sukarno...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Tue Jul 27, 2010 12:18 pm

bagi aku benda yang diqte itu memang bernas...memang konflik tu sesuatu yang direka...jadi iktibar..jangan terumpan dek konflik2 yang direka2 ni..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by blankrasta on Tue Jul 27, 2010 3:15 pm

Betul ke diorg tak hantar regular force masa Konfrontasi tu? Diorg cakap hantar askar sukarelawan je, nak gelak pun takleh sebab aku takde proof, dan ada satu komen kat situ yang aku anggap menarik, Operasi Dwikora tak mendapat sambutan menyuluruh di antara kalangan Jeneral Soekarno sebab ada yang simpati dengan Malaysia, kan kita baru nak merdeka, kiranya ada juga yang berperikemanusian lah, tak macam mad dog Soekarno~

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by kerambit75 on Tue Jul 27, 2010 3:35 pm

Tunku pun x nak serangan udara UK ke atas Indon sebab dia pun ada perikemanusiaan..
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Wed Jul 28, 2010 4:19 am

blankrasta wrote:Betul ke diorg tak hantar regular force masa Konfrontasi tu? Diorg cakap hantar askar sukarelawan je, nak gelak pun takleh sebab aku takde proof, dan ada satu komen kat situ yang aku anggap menarik, Operasi Dwikora tak mendapat sambutan menyuluruh di antara kalangan Jeneral Soekarno sebab ada yang simpati dengan Malaysia, kan kita baru nak merdeka, kiranya ada juga yang berperikemanusian lah, tak macam mad dog Soekarno~

ada dua2 bertempur dan kebanyakannya di sempadan sabsar dgn orang kita dan komanwel..cuma aku faham kebanyakan atau semua so called komandos yg masuk ke semenanjung terdiri dari golongan komando sukarelawan mereka..tak tau kenapa mungkin kalau irregulars bermakna belum sampai point of no return lagi..jgn lupa pihak TLDM pun banyak bertempur dengan kapal2,bot2 dan pancung2 mrk yg cuba menceroboh atau mendarat di perairan kita, dimana kes paling pemes KD Selangor!
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Wed Jul 28, 2010 4:32 am

blankrasta wrote:Betul ke diorg tak hantar regular force masa Konfrontasi tu? Diorg cakap hantar askar sukarelawan je, nak gelak pun takleh sebab aku takde proof, dan ada satu komen kat situ yang aku anggap menarik, Operasi Dwikora tak mendapat sambutan menyuluruh di antara kalangan Jeneral Soekarno sebab ada yang simpati dengan Malaysia, kan kita baru nak merdeka, kiranya ada juga yang berperikemanusian lah, tak macam mad dog Soekarno~

Diorg mmg anta sukarelawan, mostly bpaksi komunis n kalo xsilap komando skali...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Wed Jul 28, 2010 4:36 am

kerambit75 wrote:Tunku pun x nak serangan udara UK ke atas Indon sebab dia pun ada perikemanusiaan..

Rasanyer tiada kaitan ngan tunku pun pasal serangan udara nei... Serangan udara nei dkordinate RAF n RAAF, tp dbatalkan sbab konfrontasi tamat. US pun bg warning kat RAF n RAAF...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Wed Jul 28, 2010 7:55 am

konfrantasi m'sia-indonesia ni dikira sebagai perang jugak ke.?
apa yg Kawan nampak, kat sebelah kita ni.. lebih pada ops COIN
balik2 anggota2 komando atau agen indonesia yg menyusup masuk ke sini
asyik2 dia, dia, dia.. xder dengar plak yg kita, kita, kita serang balik kat sana...

kalau ado pun cross border ops yg pihak kita buat, lebih kat sebelah sarawak n sabah.. ops codename : Claret.. tu pun melibatkan unit tertentu tentera komanwel...

dlm buku Pahlawan.. seorang exPTT Kanan RGKM ada citer.. dulu MSSU ada buat latihan preparation tuk ops serangan kat satu pulau/lokasi di indonesia.. kira kem latihan tuk penyusup indonesia ni... tapi last2 cancel ops ni..

p/s : perang kat sini bawak maksud cam open war laaa...
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Wed Jul 28, 2010 9:15 am

tu yang tentera komanwel merungut tu..macam emergency....konfrontasi pun tak kira sebagai 'perang' utk kiraan pingat, elaun dsb..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Wed Jul 28, 2010 10:40 am

yaminz wrote:Nasib baik tamat cepat, kalo x mmg tbakar lah Jakarta masa 2... Vulcan tgh tgu order nak serang besar2an kalo Suharto xrampas kuasa drpd Sukarno...

dlm satu website ada petik.. sekitar akhir 50an tau awal 60an, british ada bina kemudahan storage senjata taktikal nuklear kat pengkalan udara tentera dia sebelah sini... prepare just in case ado konflik ngan chicom.. tengah2 konfrontasi msia-indo ni, senjata taktikal tu pun sampai.. lokasi dia, Tengah Air Base, spore... bukan butterworth tau..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Wed Jul 28, 2010 10:43 am

singapore tak heran..kita pun host RAAF aja kat penang tu officially lah!
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Wed Jul 28, 2010 10:49 am

biasak laaa muchi, anak emas.. xper laaa, kalu benar pun tu rezeki diorg..

tambahan skit.. dlm web tu ada sebut, kalu konfrontasi msia-indon escalate jadik all out war & kalu british xleh makan indo ngan senjata konvensional, diorg mungkin guna taktikal nuke..

gilo ke aper.. us kat vietnam pun x sampai ke tahap tu... tapi tak tau laaa kalu ni hanya pandangan peribadi mamat omputih tu..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Wed Jul 28, 2010 11:40 am

marc_zman wrote:biasak laaa muchi, anak emas.. xper laaa, kalu benar pun tu rezeki diorg..

tambahan skit.. dlm web tu ada sebut, kalu konfrontasi msia-indon escalate jadik all out war & kalu british xleh makan indo ngan senjata konvensional, diorg mungkin guna taktikal nuke..

gilo ke aper.. us kat vietnam pun x sampai ke tahap tu... tapi tak tau laaa kalu ni hanya pandangan peribadi mamat omputih tu..

xda smpi nak nuke diorg...
Tp ikut story, RAF & RAAF da standby nak serang jakarta scara besar2an guna V-bomber.
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Wed Jul 28, 2010 11:41 am

Kalo guna nuke, mmg US masuk campur coz masa 2 indonesia anak emas US...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Wed Jul 28, 2010 12:46 pm

tulah.. masa skn v bomber standto tuk bombing ops pun us dah presure britain.. nikan lagi nak guna nuke.. gilo eh..

mungkin sebab nak elak tekanan us, pbb, antarabangsa.. ops claret dilancarkan kat sarawak n sabah.. antara best kept secret ni.. dekat 30 tahun, masyarakat antarabangsa tak tau pun yg tentera britain ado buat operasi dlm wilayah indonesia... troop yg terlibat pun senyap jer x bercerita...

kalau zaman skrg, sekejap jer dah bocor.. silap2 keluo dlm wikileak ke aper.. huwahahahaaa...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Wed Jul 28, 2010 12:50 pm

Rasanya ops claret takde le masuk jauh sangat ke dalam wilayah kalimantan, cuma nak buat clearance saki baki tentera Indon kat kawasan sempadan. Kalo sekarang kira pre-emptive strike le gitu.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Wed Jul 28, 2010 12:58 pm

diorg serang base camp tentera indonesia di sempadan..
memula clearance tuk operasi dlm jarak 5,000 ela dari sempadan
lama2 bila losses tentera indo makin tinggi, base camp diorg pun makin kebelakang, so tentera british/komanwel up skit jarak operasi jadik 20,000 ela..

tu yg den baco laaa.. kalu dio tipu, den pun tipu jugak aaaaa...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Fri Jul 30, 2010 9:35 am

Dipetik dari laman web rasmi TDM

Satu peristiwa pahit yang tidak dapat dilupai dalam Sejarah Tentera Darat ialah Peristiwa Kalabakan yang berlaku pada 29 Dis 1963. Dalam peristiwa ini, satu Pos Sementara Tentera di Kalabakan, Tawau Sabah dengan kekuatan satu platun di bawah perintah Mej Zainal Abidin bin Haji Yaacob dari Kompeni C, Batalion Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja telah diserang ketika mereka sedang menunaikan sembahyang Maghrib di bangunan madrasah. Walaupun dalam keadaan tidak tersedia, anggota-anggota platun telah menentang musuh yang berlipat ganda ramainya dan memaksanya berundur. Serangan itu mengorbankan 7 orang anggota platun tersebut, termasuk Mej Zainal Abidin dan mencederkan 16 yang lain.
.. tak banyak kisah pertempuran TDM/ATM yg dibukukan untuk umum... rasanya majoriti rakyat negara kita tak akan tahu peristiwa seperti ini..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum