Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171905 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Page 2 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Sun May 16, 2010 4:41 am

ashes wrote:agak2 kalo british plak kene attack kita wajib tolong x?

FPDA ni nampaknya mcm dah kabur la, yg nampak aktif cuma Malaysia dan Ozi aja, SG puna ada jugak Rolling Eyes

powerw00t
Major General
Major General

Posts : 7424
Join date : 18/04/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by blankrasta on Sun May 16, 2010 6:51 am

Tapi every year kalau tak silap aku angota FPDA masih komitmen buat exercise bersama, yang terbaru exercise Bersama SHIELD haritu, sume negara anggota turun padang menjayakan komitmen, hats down for their effort so aku rasa FPDA masih valid untuk memberi deterrence effect kepada negara2 jiran yang akan memberi ancaman kepada Msia dan Spore, just my POV though~ Very Happy

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by atreyudevil on Sun May 16, 2010 8:33 am

powerwoot wrote:
ashes wrote:agak2 kalo british plak kene attack kita wajib tolong x?

FPDA ni nampaknya mcm dah kabur la, yg nampak aktif cuma Malaysia dan Ozi aja, SG puna ada jugak Rolling Eyes

Kiwis pn x aktif dah ke?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Mon May 17, 2010 6:07 am

atreyudevil wrote:
powerwoot wrote:
ashes wrote:agak2 kalo british plak kene attack kita wajib tolong x?

FPDA ni nampaknya mcm dah kabur la, yg nampak aktif cuma Malaysia dan Ozi aja, SG puna ada jugak Rolling Eyes

Kiwis pn x aktif dah ke?

Kiwis byk da cut budget defence...
Mostly relied ngan osi nyer perlindungan...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Mon May 17, 2010 5:58 pm

atreyudevil wrote:
powerwoot wrote:
ashes wrote:agak2 kalo british plak kene attack kita wajib tolong x?

FPDA ni nampaknya mcm dah kabur la, yg nampak aktif cuma Malaysia dan Ozi aja, SG puna ada jugak Rolling Eyes

Kiwis pn x aktif dah ke?

NZ bukan dh tamatkan semua perkhidmatan fighter dorang ker? yang ada tinggal PC-3 Orion, C-130 n helos2... dorang kata xder guna utk perolehan n pengoperasian fighter coz xkan ada perang, beside that byk pilot dorang berhijrah ke air force lain...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Tue May 18, 2010 4:22 am

venez wrote:
atreyudevil wrote:
powerwoot wrote:
ashes wrote:agak2 kalo british plak kene attack kita wajib tolong x?

FPDA ni nampaknya mcm dah kabur la, yg nampak aktif cuma Malaysia dan Ozi aja, SG puna ada jugak Rolling Eyes

Kiwis pn x aktif dah ke?

NZ bukan dh tamatkan semua perkhidmatan fighter dorang ker? yang ada tinggal PC-3 Orion, C-130 n helos2... dorang kata xder guna utk perolehan n pengoperasian fighter coz xkan ada perang, beside that byk pilot dorang berhijrah ke air force lain...

yup fighter diorg da tamat...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by ashes on Tue May 18, 2010 4:30 pm

mungkin pada pendapat NZ FDPA ni still relevan utk dorang..means kalo dorang kene attack British, Aussie, SG & Mesia pasti datang tolong or atleast support dari segi aset kalo bukan dari segi manpower..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Tue May 18, 2010 4:54 pm

ashes wrote:mungkin pada pendapat NZ FDPA ni still relevan utk dorang..means kalo dorang kene attack British, Aussie, SG & Mesia pasti datang tolong or atleast support dari segi aset kalo bukan dari segi manpower..

ada betui gak pendapat hang..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by ashes on Tue May 18, 2010 5:05 pm

lg pun ven rasa aku NZ xda potential enemy kot..jd dorang pikir dari membazir dok beli military aset baik bangunkan infrasruktur negara dorang..off topic LOTR pun shooting kat sana..view lawa giler..he3..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Tue May 18, 2010 5:08 pm

ashes wrote:lg pun ven rasa aku NZ xda potential enemy kot..jd dorang pikir dari membazir dok beli military aset baik bangunkan infrasruktur negara dorang..off topic LOTR pun shooting kat sana..view lawa giler..he3..

tapi dorang perlu lebih berhati-hati dgn musuh yang x diduga...
off topik gak, mmg lawa pemandangan sana, jom bercuti ke san... he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Tue May 18, 2010 5:11 pm

venez wrote:
ashes wrote:lg pun ven rasa aku NZ xda potential enemy kot..jd dorang pikir dari membazir dok beli military aset baik bangunkan infrasruktur negara dorang..off topic LOTR pun shooting kat sana..view lawa giler..he3..

tapi dorang perlu lebih berhati-hati dgn musuh yang x diduga...
off topik gak, mmg lawa pemandangan sana, jom bercuti ke san... he3

Aku ada baca porem, ikut musim dorang ada open visa 6 bulan utk keje kat ladang2 ternakan atau orchards dorang.... hehe bolehlah cukur bulu biri2 nampaknya.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by ashes on Tue May 18, 2010 5:12 pm

musuh yg x diduga? indon ker? jauh ven, japanese..lg la mustahil, sapa lg yg dekat..papua new guinea? mkn pun x ckup xkan nak perang..xpun sauron gan saruman..he3..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Tue May 18, 2010 5:16 pm

ashes wrote:musuh yg x diduga? indon ker? jauh ven, japanese..lg la mustahil, sapa lg yg dekat..papua new guinea? mkn pun x ckup xkan nak perang..xpun sauron gan saruman..he3..

he3, polis dunia le, ngan kuncu2 nya yang akan makan hasil2 negara 1 demi 1...
p/s : m'sia kalau ikut list dulu no 11, Iraq no 1 dorang dh leburkan, so maybe m'sia dh naik no 10... Smile

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by ashes on Tue May 18, 2010 5:24 pm

takkan Us nak serang mesia ven, rakan dagangan no.1 mesia tu..droang byk bisnis kat sini..tp kalo dorang serang memang bungkus la kita..satu armada dia dtg sini jiran2 pun kene tempias skali..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by blankrasta on Tue May 18, 2010 7:14 pm

NZ tu kan adik beradik UK, abang besar dia for sure akan jaga NZ elok2, kat dunia ni ada 5 negara adik-beradik diorg:

a) United Kingdom
b) USA
c) Canada
d) Australia
e) New Zealand

Diorgkan asal dari root yang sama~ Very Happy

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tok_rimau87 on Tue May 18, 2010 7:51 pm

NZ tu ada 4 juta orang jer pun..hehe

dan dgn dasarnya yg tak ultra, kedudukan negara yang tak berhampiran wilayah berkonflik, serta perlindungan dari UK..mestilah dorg rasa secure
avatar
tok_rimau87
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 171
Reputation : 10
Join date : 30/04/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by ashes on Wed May 19, 2010 4:32 pm

blankrasta wrote:NZ tu kan adik beradik UK, abang besar dia for sure akan jaga NZ elok2, kat dunia ni ada 5 negara adik-beradik diorg:

a) United Kingdom
b) USA
c) Canada
d) Australia
e) New Zealand

Diorgkan asal dari root yang sama~ Very Happy

ko lupa masukan adik kesayangan dorang..ISRAEL..he3..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Wed May 19, 2010 5:13 pm

ashes wrote:
blankrasta wrote:NZ tu kan adik beradik UK, abang besar dia for sure akan jaga NZ elok2, kat dunia ni ada 5 negara adik-beradik diorg:

a) United Kingdom
b) USA
c) Canada
d) Australia
e) New Zealand

Diorgkan asal dari root yang sama~ Very Happy

ko lupa masukan adik kesayangan dorang..ISRAEL..he3..

Israel rapat ngan NZ ker?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by blankrasta on Wed May 19, 2010 5:35 pm

Israel tak masuk, diorg bangsa sendiri, 5 negara yang aku cakap tu diorg memang berdarah Anglo-Saxon, memang ada blood ties~

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Wed May 19, 2010 5:37 pm

Israel tu kira adik beradik jugak, cuma mak dan bapak aja lain... hehe
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by blankrasta on Wed May 19, 2010 5:48 pm

Hehe, kalau ikut agama Islam, kita pun adik-beradik diorg, 1 pohon 3 cabang, tapi yerlah, kita ni 'adik' bongsu, selalu sangat kena tindas dengan yang lebih tua, hehe~ Very Happy

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Thu May 20, 2010 4:16 am

blankrasta wrote:Israel tak masuk, diorg bangsa sendiri, 5 negara yang aku cakap tu diorg memang berdarah Anglo-Saxon, memang ada blood ties~

Parents diorg, German... Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Mon Jun 14, 2010 7:59 am

masa konfrantasi dulu... kalau di semenanjung ni.. tentera indonesia biase menyusup masuk melalui johor... apsal aaa.??? selain faktor jarak dan kehadiran penduduk melayu keturunan jawa di johor.. ader ke faktor2 lain.??? pernah ke dengar diorang try masuk ikut kedah ke.. perak ke.. penang ke.. nasik kandaq satu.!!!
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Jun 14, 2010 8:18 am

Yg lain lom nampak lagi, cuma apa yg boleh kita cakap 2 sebab yg ko tulis tu adalah yg terbesar iaitu jarak yg dekat serta ramai berketurunan jawa/indonesia di Johor dan singapura.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by yaminz on Mon Jun 14, 2010 9:12 am

powerw00t wrote:Yg lain lom nampak lagi, cuma apa yg boleh kita cakap 2 sebab yg ko tulis tu adalah yg terbesar iaitu jarak yg dekat serta ramai berketurunan jawa/indonesia di Johor dan singapura.

Dan jugak bugis, faktor kkeluargaan yg rapat jg penting myebabkan pyusupan blaku...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Jun 14, 2010 9:25 am

Ada beberapa faktor kegagalan penyusupan berlaku kat johor dan singapura,

- intel punya info mmg tiptop dimana kita terlebih dulu tahu dimana tentera2 seberang akan didaratkan.
- intel dan jugak enjin propaganda indonesia mendapat maklumat yg salah bahawa ramai rakyat malaysia ketika itu tidak sabar2 untuk bersatu di bawah indonesia raya.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum