Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Page 6 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 11:30 am

INDONESIAN GUERILLAS IN SINGAPORE'S WEST COAST [CONFRONTATION] - A BRITISH ARMY EXPLOSIVES EXPERT EXAMINES SOME OF THE 27 RUSSIAN-MADE AMMUNITION RECOVERED AFTER CAPTURE OF INDONESIAN INFILTRATORS 29/12/1964

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by dewafrost on Mon Oct 18, 2010 11:38 am

Foxtrot wrote:Wa ingat lagi ketika persidangan PBB, wakil Malaysia mempamerkan senjata dan uniform tentera seberang yang dirampas... Nak menunjukkan betapa seriusnya konfrontasi yang sedang berlansung...

huh... time tuu sukarno kuar bilik mcm tuuuu ajer, buat dono ajerrr
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Mon Oct 18, 2010 11:53 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Leftenan Muda Sutikno, Ketua Pasukan Geraktepat Indonesia yang diterjunkan di Labis, Johor tahun sudah yang sekarang ini dalam tawanan sedang ditemuramah oleh wakil Perkhidmatan Luar Negeri Radio Malaysia (Suara Malaysia) berkenaan dengan pemberontakan 30 September di Jakarta dan perkembangan-perkembangan yang berikutnya.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Berikutan dengan penjatuhan lebih kurang 30 orang askar-askar payung terjun Indonesia bersama-sama dengan peluru dan bekalan makanan di Labis, Johor pada pagi 2hb September 1964, pasukan keselamatan telah membunuh empat orang dan menawan beberapa orang musuh serta sebilangan senjata, peluru dan makanan. Gambar menunjukkan beberapa pucuk senjata dan alat-alat yang telah dirampas, sepucuk mesingan ringan, sepucuk meriam katak, uniform hijau seorang askar payung terjun, kasut dan catuan makanan

[You must be registered and logged in to see this image.]
Berikutan dengan penjatuhan lebih kurang 30 orang askar-askar payung terjun Indonesia bersama-sama dengan peluru dan bekalan makanan di Labis, Johor pada pagi 2hb September 1964, pasukan keselamatan telah membunuh empat orang dan menawan beberapa orang musuh serta sebilangan senjata, peluru dan makanan. Gambar menunjukkan bekalan-bekalan makanan, pakaian awam yang dijangka hendak dipakai oleh askar-askar payung terjun itu setelah mendarat dan sepasang sepatu getah.
Sumber dari Laman Sesawang Arkib Negara

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by samuraisan on Mon Oct 18, 2010 5:43 pm

Very Happy heheeee Input ni belasah Wakkang cheers

ini dari 1 blog

Sejarah

“Tok Tenang”

Menurut sejarah, FELDA Tenang dibuka sekitar tahun 1960 hingga 1961. Nama ‘Tenang’ diperoleh bersempena nama peneroka kawasan ini, Haji Muhammad Arifin Aladin atau lebih dikenali dengan panggilan "Tok Tenang.” Pada November 1963 kira-kira 200 orang peneroka mula ditempatkan di tanah rancangan yang berkeluasan 1,600 hektar ini.

Pada masa yang sama, FELDA Tenang turut dikenali lantaran peristiwa pertumpahan darah yang berlaku di antara askar Indonesia yang diketuai Leftenan Muda Sutikno dengan askar Melayu pada tahun 1964. Tindakan askar Indonesia menjadikan tanah rancangan itu sebagai markas askar-askarnya menimbulkan kemarahan penduduk Melayu lalu melaporkan hal tersebut kepada pihak berkuasa.

avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Mon Oct 18, 2010 9:29 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
PADA 2 HARIBULAN OKTOBER, 1968. TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ TELAH MERASMIKAN PEMBUKAAN BATU PERINGATAN YANG BERHARGA RM 40,000 KERANA MEMPERINGATI ORANG YANG TELAH MENGORBANKAN JIWANYA DENGAN BERANI DI KALABAKAN. GAMBAR MENUNJUKKAN TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ SEDANG MEMBUKA TIRAI BATU PERINGATAN TERSEBUT.
SUMBER: [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Tue Oct 19, 2010 7:41 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

KARTUN SEMPENA KONFRONTASI

IHSAN [You must be registered and logged in to see this link.] ARKIB.GOV.MY

avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by dewafrost on Wed Oct 20, 2010 10:54 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

perhatikan mag SLR tuu yg extra panjang....

EDITED


tak apa aku tolong hackkan utk is DF..inikan gambar ko maksudkan?

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Wed Oct 20, 2010 11:03 am

dewafrost wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

perhatikan mag SLR tuu yg extra panjang....

x nampak le bro...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by innocentti on Wed Oct 20, 2010 11:14 am

samuraisan wrote: Very Happy heheeee Input ni belasah Wakkang cheers

ini dari 1 blog

Sejarah

“Tok Tenang”

Menurut sejarah, FELDA Tenang dibuka sekitar tahun 1960 hingga 1961. Nama ‘Tenang’ diperoleh bersempena nama peneroka kawasan ini, Haji Muhammad Arifin Aladin atau lebih dikenali dengan panggilan "Tok Tenang.” Pada November 1963 kira-kira 200 orang peneroka mula ditempatkan di tanah rancangan yang berkeluasan 1,600 hektar ini.

Pada masa yang sama, FELDA Tenang turut dikenali lantaran peristiwa pertumpahan darah yang berlaku di antara askar Indonesia yang diketuai Leftenan Muda Sutikno dengan askar Melayu pada tahun 1964. Tindakan askar Indonesia menjadikan tanah rancangan itu sebagai markas askar-askarnya menimbulkan kemarahan penduduk Melayu lalu melaporkan hal tersebut kepada pihak berkuasa.

takdek cerita lanjutan ke pasal peristiwa ni? bab peristiwa pertumpahan darah tu?
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Wed Oct 20, 2010 11:18 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Anggota Rejimen Askar Melayu Di Raja sedang memburu penerjun-penerjun seberang yang baru mendarat di Labis pada 2 September 1964... Ihsan Arkib Negara.
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by dewafrost on Wed Oct 20, 2010 11:21 am

yer betuullll, eh sapa yg edit, kemut betul betul lah web tuuu,
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Wed Oct 20, 2010 3:33 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
Merinyu Polis, pangkat dua, Nicolass Titaley, pemerintah pasukan Indonesia yang mendarat baru-baru ini di Johor, telah ditemui oleh Akhbar-akhbar di Kuala Lumpur hari ini (17hb Jun, 1965). Dia bersama-sama dengan 21 orang rakannya dari Resimen Pelopor Mobrig (Police Mobile Brigade) Tentera Bersenjata Indonesia serta tiga orang anak perahu telah mendarat di kawasan Pengarang, Johor, pada 30hb Mei. Mereka telah belayar dalam dua buah perahu daripada Tanjung Uban, sebuah pulau kepunyaan Indonesia dekat Sumatera. Dalam gerakan-gerakan oleh Pasukan Keselamatan Malaysia, seorang di antara penceroboh-penceroboh Indonesia itu telah terbunuh dan yang lainnya telah ditawan. Tidak ada apa-apa kecederaan berlaku kepada Pasukan-pasukan Keselamatan. Gambar menunjukkan Merinyu Polis Indonesia, Nicolass Titaley, berumur 40 tahun (nombor tiga dari kiri) sedang bercakap dengan ahli-ahli Akhbar. Di sebelahnya (kanan) ialah Encik Ismail bin Ahmad, Pegawai Perhubungan Awam dari Kementerian Pertahanan. Di sebelah hadapan kelihatan senjata-senjata dan kelengkapan-kelengkapan kepunyaan Nicolass Titaley. G.4453 (N.182/89)

[You must be registered and logged in to see this image.]
Berikutan dengan penjatuhan lebih kurang 30 orang askar-askar payung terjun Indonesia bersama-sama dengan peluru dan bekalan makanan di Labis, Johor pada pagi 2hb September 1964, pasukan keselamatan telah membunuh empat orang dan menawan beberapa orang musuh serta sebilangan senjata, peluru dan makanan. Gambar menunjukkan beras dalam tin-tin yang diletakkan dalam kotak kayu, dibalut dengan guni yang telah dijatuhkan dari udara. Sukarno telah mendesak rakyat Indonesia supaya memakan jagung kerana beras adalah untuk tentera-tentera yang melanggar sebuah negeri lain.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Senjata-senjata dan alatan-alatan yang telah ditawan daripada askar payung terjun Indonesia yang telah turun di kawasan Labis, Johor, telah diletakkan sebagai pertunjukan di serambi Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur, petang ini. Ini telah dilihat oleh ahli-ahli Parlimen sebelum mereka pergi ke Dewan untuk meneruskan persidangan khas Dewan Rakyat. Benda-benda yang di pertunjukan ini termasuklah selaras senapang jentera (machine gun) dan peluru-peluru, satu payung terjun (parachute), satu uniform askar payung terjun samaran yang berwarna hijau daun, satu uniform kuning tua, kemeja, sarung, baju hujan pendek (poncho cape), bungkusan ubat-ubatan mengandungi ubat-ubat dan pil vitamin, satu bungkusan makanan mengandungi catuan 'A' dan rokok sigaret (cap Kresta buatan Indonesia). G.3667 (N.533/88)

ihsan [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Wed Oct 20, 2010 3:36 pm

perhatikan raifal M-16 yang dirampas dari penceroboh...(foto atas sekali)
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Thu Oct 21, 2010 3:45 am

perhatikan raifal M-16 yang dirampas dari penceroboh...(foto atas sekali)

tara nampak pun itu M-16.??
Fox, foto yg ana ni.???

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Thu Oct 21, 2010 4:07 am

atas meja mesyuarat...pak belalang cakap kalau tak nampak......... lol!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tin on Thu Oct 21, 2010 4:09 am

mumuchi wrote:atas meja mesyuarat...pak belalang cakap kalau tak nampak......... lol!
lol!
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Thu Oct 21, 2010 4:29 am

atas meja mesyuarat...pak belalang cakap kalau tak nampak......... lol!

Ooooo... Kira mesyuarat tu dipengerusikan oleh M-16 laaa.. ker kuih muih mesyuarat tu digantikan ngan M-16 sorang satu.???

pak belalang.??? bukan dia dah pencen ke masa tu... dapat kawin ngan tuan puteri sibujur sireh terus dia option bersara awal..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Thu Oct 21, 2010 4:47 am

betula marc..heran aku tak nampak kueh muih kat meja tu..cuma nampak m-16 dengan bag2 isi peluru dengan rasion tempur kut What a Face

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Thu Oct 21, 2010 5:01 am

Thread ni aku rasa elok merged dgn thread konfrontasi sedia ada kat global affair... boleh kita concentrate pada single topic tanpa perlu hop sana sini. Idea?
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Thu Oct 21, 2010 5:03 am

wokey saja..aku ingat nak concentrate gambar...tapi biasalah kayuh pelan2 terus jadi borak jugak What a Face

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Thu Oct 21, 2010 5:07 am

mumuchi wrote:wokey saja..aku ingat nak concentrate gambar...tapi biasalah kayuh pelan2 terus jadi borak jugak What a Face

Tulah pasal, baik merge lagi bagus.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Thu Oct 21, 2010 5:16 am

laaaa.. kawan iya-iya laaa ingat yg topik tu di pindah kat umah baru.. rupenyer lain yer..

kasik cantum ajer bang power

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Thu Oct 21, 2010 5:21 am

Dicantumkan.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by HangPC2 on Tue Nov 23, 2010 7:34 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]


Sources : [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 899
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Tue Nov 23, 2010 7:49 am

wooo.. gambo zaman konfrantasi in colours..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by HangPC2 on Tue Nov 23, 2010 7:53 am

Spoiler:
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 899
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum