Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171905 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Page 5 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by atreyudevil on Sun Aug 29, 2010 1:59 pm

powerw00t wrote:
atreyudevil wrote:
powerw00t wrote:Subjek yg serupa berkenaan konfrontasi aku dah pos kat sini [You must be registered and logged in to see this link.]

alamak, macam mana aku bleh lupa, kalo ko rasa patut merge, tolong merge powe!

Perkara kecik la bu, merged.

tengkiu powe!

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Posts : 9565
Join date : 18/04/2010

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tok_rimau87 on Sun Aug 29, 2010 3:24 pm

Menurut Khalid apabila sampai di kediaman Tunku, mereka telah memanggil Tunku keluar dan kemudian mengusung Tunku dan menyuruh Tunku, "pijak! pijak! pijak!" simbol yang dibawa oleh mereka itu tetapi apabila Tunku enggan, mereka meletakkan Tunku di atasnya. Tunku berkata "awatlah hampa buat aku macam ni".

Khalid nampak air mata Tunku tergenang tetapi tidak tahu sebabnya sama ada kerana terpaksa melakukan sesuatu yang bertentangan dengan jiwanya atau kerana terharu dengan sikap mereka.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
tok_rimau87
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 171
Reputation : 10
Join date : 30/04/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by samuraisan on Sun Aug 29, 2010 7:49 pm

Very Happy brutal jugak Tok Khalid ye patut dia join selalu pegi mendaki Bukit dan Gunung Ganang
di Dunia ni.. sebab mula2 dulu bab politik ni akuu ngok dia selalu kememe gak...
Salute Buat Tok Khalid cheers MERDEKA
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Oct 04, 2010 9:48 am

wokey, ni aku terbaca kisah konfrontasi dari wiki versi indonesia... para terakhir ni agak menarik perhatian aku, ada sesiapa boleh kompemkan?

Pada pertengahan 1965, Indonesia mulai menggunakan pasukan resminya. Pada 28 Juni, mereka menyeberangi perbatasan masuk ke timur Pulau Sebatik dekat Tawau, Sabah dan berhadapan dengan Resimen Askar Melayu Di Raja dan Kepolisian North Borneo Armed Constabulary.

Pada 1 Juli 1965, militer Indonesia yang berkekuatan kurang lebih 5000 orang melabrak pangkalan Angkatan Laut Malaysia di Semporna. Serangan dan pengepungan terus dilakukan hingga 8 September namun gagal. Peristiwa ini dikenal dengan "Pengepungan 68 Hari" oleh warga Malaysia.

Pengepungan 68 hari? Kepolisian North Borneo Armed Constabulary?

Sumber [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by ashes on Mon Oct 04, 2010 9:58 am

baru 1time baca pasal nie..xkan mesia xnak buat apa2 kene kepung smpi 68ari..lama tu..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by venez on Mon Oct 04, 2010 10:02 am

Darurat 68 hari kot...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Oct 04, 2010 10:13 am

ashes wrote:baru 1time baca pasal nie..xkan mesia xnak buat apa2 kene kepung smpi 68ari..lama tu..

Darurat tu biasalah, mmg time tu. Tapi mengepung sampai 68 hari ni entah dari mana indo* dapat fakta... mmg mengigau agaknya lol!
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 04, 2010 10:17 am

korang kena faham..pulau sebatik terbahagi dua..sebelah hindons, sebelah malaysia..memanglah berhadapan selama konfrontasi tu..tapi terkepung, tak pasti lah pulak..

Pak Rejabhad pun siap ada citer ni kat Gila2 dulu..

kat website OZ ni cakap RAN belasah deme balik..

In mid-1965, the Indonesian government began to openly use Indonesian army forces. On June 28th., they crossed the border into eastern Sebatik Island near Tawau, Sabah, and clashed with defenders, including a frigate of the RAN which carried out jungle bombardments to harass the withdrawing Indonesians.

[You must be registered and logged in to see this link.]

ada perasan tak itu ayat ada mirip2 translasi hindons...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Oct 04, 2010 10:21 am

mumuchi wrote:korang kena faham..pulau sebatik terbahagi dua..sebelah hindons, sebelah malaysia..memanglah berhadapan selama konfrontasi tu..tapi terkepung, tak pasti lah pulak..

Pak Rejabhad pun siap ada citer ni kat Gila2 dulu..

kat website OZ ni cakap RAN belasah deme balik..

In mid-1965, the Indonesian government began to openly use Indonesian army forces. On June 28th., they crossed the border into eastern Sebatik Island near Tawau, Sabah, and clashed with defenders, including a frigate of the RAN which carried out jungle bombardments to harass the withdrawing Indonesians.

[You must be registered and logged in to see this link.]

ada perasan tak itu ayat ada mirip2 translasi hindons...

Mochi, dorang cakap kepung kat Semporna dgn 5000 tentera tu tu harghx10harghx10
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 04, 2010 10:46 am

apa nak heran..koran mereka sendiri yang cakap sejak 2006 lagi

Yaka I brigade?

ada hati nak kata rakyat kita dikelabui dek media kita...depa bolehlak caya bulat2..

anyway kalau ikut sumber2 tenet komanwel..kat sebatik hindon cuma ada 5 kompani dan training camp utk sukarelawan..

5 companies = 1 batt = 1 briged kut utk hindon2 ni What a Face

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tin on Mon Oct 04, 2010 10:49 am

mumuchi wrote:apa nak heran..koran mereka sendiri yang cakap sejak 2006 lagi

Yaka I brigade?

ada hati nak kata rakyat kita dikelabui dek media kita...depa bolehlak caya bulat2..

anyway kalau ikut sumber2 tenet komanwel..kat sebatik hindon cuma ada 5 kompani dan training camp utk sukarelawan..

5 companies = 1 batt = 1 briged kut utk hindon2 ni What a Face

well, depa bleh taruk apa fakta yg depa mau. tp persoalannya camner kita nak perbetul?
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 04, 2010 10:53 am

tak perlu...biar depa tenggelam dalam kejahilan..janji orang kita tau apa yang benar, so kalau orang tanya, kita jawablah..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by marc_zman on Mon Oct 04, 2010 10:57 am

baru nak jawap.. Kawan setuju ngan cara ankel muchi..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by tin on Mon Oct 04, 2010 11:04 am

tableh itu mcm bro...

history is written by winners.
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by powerw00t on Mon Oct 04, 2010 11:08 am

tin wrote:tableh itu mcm bro...

history is written by winners.

history is written by winners

bluffs is written by losers.

Dorang dah pun membuktikannya dgn fakta2 songsang.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 04, 2010 11:10 am

heheheh tak palah tin..ini history written by winners dan dia confirmed that at Sebatik memang by 1965 Hindons dah increase strength to brigade level..but again nutin spectacular happen..

[You must be registered and logged in to see this link.]

so terbuktilah hindons ni master in half truths..yup depa ada 1 brigade kat sebatik, cuma face off rather than siege dengan tentera kita despite what they claim..

hmmm kena ajar depa apa maksud siege ini macam..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 04, 2010 11:22 am

anyway tin aku suka kalau kita teruskan cara hang tuah di majapahit, di mana di demokan dengan cantik dek Kol Malakan..

41.Dalam satu majlis di kem tentera Indonesia, seorang pegawai tentera Indonesia telah berteriak kepada tetamu (pegawai Malaysia), : "Siapa bunuh Mahdi Hussin dan Abdul Rashid (dua askar Indonesia yang ditembak pada pagi 30 Dis sebelum ini).

42.Malakan menjawab, :"Saya" dan jawapan berani serta berterus terang pegawai itu menyebabkan pegawai Indonesia tadi tergamam dan suasana majlis senyap seketika.

[You must be registered and logged in to see this link.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 04, 2010 3:40 pm

powerw00t wrote:wokey, ni aku terbaca kisah konfrontasi dari wiki versi indonesia... para terakhir ni agak menarik perhatian aku, ada sesiapa boleh kompemkan?

Pada pertengahan 1965, Indonesia mulai menggunakan pasukan resminya. Pada 28 Juni, mereka menyeberangi perbatasan masuk ke timur Pulau Sebatik dekat Tawau, Sabah dan berhadapan dengan Resimen Askar Melayu Di Raja dan Kepolisian North Borneo Armed Constabulary.

Pada 1 Juli 1965, militer Indonesia yang berkekuatan kurang lebih 5000 orang melabrak pangkalan Angkatan Laut Malaysia di Semporna. Serangan dan pengepungan terus dilakukan hingga 8 September namun gagal. Peristiwa ini dikenal dengan "Pengepungan 68 Hari" oleh warga Malaysia.

Pengepungan 68 hari? Kepolisian North Borneo Armed Constabulary?

Sumber [You must be registered and logged in to see this link.]

hmmm macam familiar kan..

Pada pertengahan 1965, Indonesia mula menggunakan pasukan rasminya setelah kesemua pasukan komando dan sukarelawan yang melakukan penyusupan di Malaysia gagal. Pada 28 Jun, mereka menyeberangi sempadan ke timur Pulau Sebatik berhampiran Tawau, Sabah dan cuba melakukan serangan dan sabotaj ke atas kem Rejimen Askar Melayu Diraja di Tawau, namun cubaan itu gagal kerana kem itu berhampiran dengan balai polis dan disedari oleh anggota-anggota polis disitu dan berjaya mematahkan cubaan itu.

tapi ini blogger malaysia yang buat..dia kena cilok dan kena ubah or secara umum wiwkified ke?

pemblela melayu

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Konfrontasi

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 10:40 am

meh tengok gambar2 konfrontasi aku cilok dari arkib negara orang, pasal arkib negara kita sendiri kedekut nak pamir..

Senjata Rampasan!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 10:50 am

Pontian August 1964

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Mon Oct 18, 2010 10:52 am

Wa ingat lagi ketika persidangan PBB, wakil Malaysia mempamerkan senjata dan uniform tentera seberang yang dirampas... Nak menunjukkan betapa seriusnya konfrontasi yang sedang berlansung...
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 10:56 am

perh..itu aku pun tak tau!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 10:58 am

THE ROYAL MALAYSIAN NAVY VESSEL, K D SRI PAHANG AT TELOK AYER BASIN AFTER A SEA BATTLE WITH NINE INDONESIANS IN A SAMPAN OFF BEDOK DURING THE CONFRONTATION 30/11/1964

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

Perhatikan mayat2!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 11:00 am

THIRTEEN INDONESIAN INFILTRATORS SURRENDERING TO SECURITY FORCES IN SUNGEI KERANG AREA DURING THE CONFRONTATION 27/12/1964

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us


--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Foxtrot on Mon Oct 18, 2010 11:17 am

Pada Jun 1965, Lt Kamaruddin bin Mohd Jamal (12210) PGB. Sek yang diketuai oleh beliau telah berjaya membunuh 4 penyusup Tentera Indonesia di Kg Pradin, Pontian, Johor semasa konfrontasi.

Pada Jun 1965, Lt Badaruddin bin Mohd Yassin (12211) KPK. Pl yang diketuai oleh beliau telah berjaya menawan 9 orang penyusup Tentera Indonesia di Labis, Johor semasa konfrontasi. Pada Jun 1965, Lt M Abas bin Mohd Yunus (12258) PKP dan 3307 PW 2 Manaf bin Sidek, berjaya membunuh 7 orang penyusup Tentera Indonesia semasa konfrontasi.

Sumber dari Laman Sesawang Rejimen Askar Melayu Di Raja [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by mumuchi on Mon Oct 18, 2010 11:30 am

INDONESIAN GUERILLAS IN SINGAPORE'S WEST COAST [CONFRONTATION] - A BRITISH ARMY EXPLOSIVES EXPERT EXAMINES SOME OF THE 27 RUSSIAN-MADE AMMUNITION RECOVERED AFTER CAPTURE OF INDONESIAN INFILTRATORS 29/12/1964

[You must be registered and logged in to see this image.]

Uploaded with ImageShack.us

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1962-66

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum