Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by Laxamana Mon Oct 23, 2017 9:35 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171929 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Ducati Diavel Review - Unleash The Devil

View previous topic View next topic Go down

Ducati Diavel Review - Unleash The Devil

Post by venez on Sat Jan 07, 2012 3:58 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

Sekali pandang motor nih, pasti anda akan jatuh hati... camtuhler aku rasa mula2 bila diberi peluang untuk merasai sendiri dan memberi review keatas keluaran terbaru DUCATI yang baru memasuki msia iaitu Ducati Diavel.. 1st impression, pergggg garang gila motor nih, there's no other bike out there yang segarang diavel.. dengan berat 210kg dan enjin L-Twin 1198cc yang mampu menjana kuasa kuda sebanyak 162, mmg ngam dengan berat motor nih... byk feature menarik dari nak start motor sampailer customization mode yang boleh kita dapati selepas memiliki motor nih, ok aku start dari start motor yerk... mula2 nak start motor aku naikkan tongkat, pergggg beratnyer rasa nak sorong, best ker layan? ha3... tunggu review aku abis yerk... nak start motor, erk mana nak letak kunci? lubang kunci x jumpa, rupa2nya keyless bike, hanya swipe tag immobelizer, tunggu sistem check dan tekan butang start, pergggg... futuristik abis, bertambah teruja aku.. dengan sistem ekzos standard mmg x gempak sgt bunyi dia, mmg senyap abis, but bila rpm ditarik sampai 3-4 ribu, baru dgr bunyi enjin L-Twin dan ram-air yang amat unik pada Diavel nih.. berbalik kepada on-board sistem pada LCD dia, byk setting yang perlu kita master sebelum ride motor nih seperti riding mode setting, Braking, traction dan power output... x susah nak master kalau minat utk tweak here and there ada pada anda... kita boleh set multiple riding mode dari default setting (sport, touring, economy... ) hingga personal setting yang boleh diubah oleh kita dan disimpan hanya utk kegunaan kita sahaja (mean setting save ikut rider yang bawak)... time to try the bike, initial nak gerak aku rasa berat sikit, maybe sebab aku xnak push sgt enjin depan kedai, so aku ride santai until sampai ke luar kilang (time to push the limit... traction off, sport mode select)... pergggg, pulas dgn suku throttle jerk terasa tayar depan terangkat, mmg cepat gila power dia naik... x sampai setengah throttle pulas n masih dlm gear 3, tgk speed dh sampai 170km/j, damnnnn.... jalan x cukup panjang, hu3... wish to give this baby a try on hiway, ha3... bila kita dah dlm gear 2 dan keatas, kita dah bleh main half clutch (mcm style motogp) supaya rpm x jatuh apabila tukar gear, motor biasa xleh buat camnih tau, rosak gearbox, he3... function nih sama dgn BMW1000rr... selepas road test selama lebih kurang 20 minit with full of joys, its time for me return back to the factory (dlm hati, xper, nanti aku bawak puas2, he3)... overall, this bike mmg top in all level compare to naked yang seangkatan dgn dia (Z1000 or BMW 1000s), lebih power output dan handling yang superb.. dari segi costumization plak, kita as pembeli diberi peluang utk add on barang2 yang datang as package dgn bike nih (mcm build ur own bike, kira kalau 10 bijik motor nih park sebelah2, pasti xkan ada lebih dari 2 biji motor yang akan sama)... part as package yang boleh dipilih dari ekzos system, undertray, upper fairing, lower fairing, handle, windscreen, undertail tray, mudguard n etc... motor nih amat sesuai bagi org yang berbadan sasa dan tinggi 179 mcm aku, masyukkkk... x kira anda rendah atau tinggi, nak adjust tinggi bike nih mmg senang jerk, dgn sebelah tgn pusing jerk tombol disebelah kiri, he3... price tag? rm157k tapi amat berbaloi dgn teknologi dan pakej kat motor nih...

p/s : tolong jgn copy n paste diluar dari forum nih coz review nih kawe nak guna utk majalah motor, he3....

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ducati Diavel Review - Unleash The Devil

Post by venez on Sat Jan 07, 2012 4:01 pm

specification :

Chassis

FRAME Tubular steel Trellis frame
WHEELBASE 1590mm (62.6in)
RAKE 28°
FRONT SUSPENSION Marzocchi 50mm fully adjustable usd forks
FRONT WHEEL TRAVEL 120mm (4.7in)
FRONT WHEEL 14-spoke in light alloy 3.50 x 17
FRONT TYRE 120/70 ZR 17 Pirelli Diablo Rosso II
REAR SUSPENSION Progressive linkage with fully adjustable Sachs monoshock. Aluminium single-sided swingarm
REAR WHEEL TRAVEL 120mm (4.7in)
REAR WHEEL 14-spoke in light alloy 8.00 x 17
REAR TYRE 240/45 ZR17 Pirelli Diablo Rosso II
FRONT BRAKE 2 x 320mm semi-floating discs, radially mounted Monobloc Brembo callipers, 4-piston with ABS
REAR BRAKE 265mm disc, 2-piston floating calliper with ABS
FUEL TANK CAPACITY 17l - (4.5 US gal)
WET WEIGHT 239kg (527lb)
DRY WEIGHT 210kg (463lb)
INSTRUMENTS Handlebar mounted instrumentation with LCD display: speed, rpm, time, coolant temp. Warning lights for: Neutral, turn signals, high-beam, rev-limit, DTC intervention, ABS status, oil pressure, fuel reserve. Tank mounted instrumentation with TFT colour display: gear selected, air temp, battery voltage, trips 1 & 2, fuel reserve trip, average and actual fuel consumption and speed, trip time, scheduled maintenance. Full status and/or management of Riding Modes, DTC, RbW and ABS.
WARRANTY 2 years unlimited mileage
BODY COLOUR (FRAME/WHEEL) Red (red / black) - Pearl White Silk and Metallic Black (black / black)
VERSIONS Dual seat
SEAT HEIGHT 770mm (30.3in)

DTC Standard equipment

ABS Standard equipment

Engine

TYPE Testastretta 11°, L-Twin cylinder, 4 valve per cylinder, Desmodromic, liquid cooled
DISPLACEMENT 1198.4cc
BORE X STROKE 106 x 67.9mm
COMPRESSION RATIO 11.5:1
POWER 162hp (119kW) @ 9500rpm
TORQUE 94lb-ft (127.5Nm) @ 8000rpm
FUEL INJECTION Mitsubishi electronic fuel injection system, Mikuni elliptical throttle bodies with RbW
EXHAUST Lightweight 2-1-2 system with catalytic converter and two lambda probes. Twin aluminium mufflers

Transmission

GEARBOX 6 speed
RATIO 1=37/15 2=30/17 3=27/20 4=24/22 5=23/24 6=22/25
PRIMARY DRIVE Straight cut gears, ratio 1.84:1
FINAL DRIVE Front sprocket 15; Rear sprocket 43
CLUTCH Light action, wet, multiplate clutch with hydraulic control. Self-servo action on drive, slipper action on over-run.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ducati Diavel Review - Unleash The Devil

Post by kapokbesi on Sun Jan 08, 2012 4:13 am

uiihhhh....!!! ini...ini...errmmm....gulp...argghhh... abang ven dah bakar line..RM 157k je kn.. affraid
avatar
kapokbesi
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 968
Reputation : 181
Join date : 17/09/2011
Age : 31
Location : ولا تمشى فى الارض مرحا

Back to top Go down

Re: Ducati Diavel Review - Unleash The Devil

Post by venez on Sun Jan 08, 2012 3:29 pm

kapokbesi wrote:uiihhhh....!!! ini...ini...errmmm....gulp...argghhh... abang ven dah bakar line..RM 157k je kn.. affraid

apa lagi bos, booking skrg... kalau beli kt oberseas sure murah, he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ducati Diavel Review - Unleash The Devil

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum