Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by Akmal3110 on Wed Nov 02, 2011 7:53 am

Nanti try cari gambaq. Rasa macam ada. Hehehe...

Akmal3110
Colonel
Colonel

Posts : 2320
Join date : 14/10/2011

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by ABAH on Wed Nov 02, 2011 8:01 am

tenteng wrote:
Akmal3110 wrote:Kalau tak silap KAK PASKAU ada jugak yang pakai Styer kan?

kalau KAK PASKAU saya tak tau la.. tapi KAK mmg pakai m16 je kot.


Sjn Akmal......
Mengikut Repal standard atau issue semasa. Kalau zaman saya, saya gunakan Self Loading rifle (SLR) atau Repal isi Sendiri (RIS) 7.62mm. Bayangkan perbezaan ketara itu dari segi ukuran, beratnya dsbnya berbanding dengan keadaan semasa. Tidak mustahil suatu ketika nanti gunakan M4 pulak.....

ABAH
Civilian

Indonesia
Posts : 23
Reputation : 14
Join date : 31/10/2011
Age : 65
Location : NUSA KEMBANGAN CILACAP

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by tenteng on Wed Nov 02, 2011 8:07 am

Akmal3110 wrote:Nanti try cari gambaq. Rasa macam ada. Hehehe...

okey. isnin lepas pun saya baru terserempak dgn geng2 KAK. still pakai M16. bila tanya abg, dia cakap KAK pakai M16, PEGAGUS pakai styer, and mb skang dah pakai M4.

tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by Akmal3110 on Wed Nov 02, 2011 8:09 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

KAK PASKAU. Ni gambar dari kawan yang join KAK masa tu.

Akmal3110
Colonel
Colonel

Malaysia
Posts : 2320
Reputation : 181
Join date : 14/10/2011
Age : 27
Location : Bravo

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by tenteng on Wed Nov 02, 2011 8:12 am

Akmal3110 wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

KAK PASKAU. Ni gambar dari kawan yang join KAK masa tu.

yela tu kot.. KAK PASKAU lain dari KAK.

tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by marc_zman on Wed Nov 02, 2011 8:25 am

soalan.. sekiranya pegawai (atau mungkin juga anggota) dari TUDM boleh mengikuti / menjalani Kursus Asas Komando TDM, adakah ia bermaksud pegawai dan anggota TDM boleh mengikuti Kursus Asas Komando PASKAU TUDM? atau mmg dah pernah ada kes sebegini?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by ABAH on Wed Nov 02, 2011 9:21 am

Untuk makluman Peringkat awal penubuhan PASKAU yang lebih dikenali HANDAU ketika itu ramai dikalangan anggota GGK ditumpangkan atau ditukarkan kepada pasukan TUDM walaupun masih mempunyai Nombor perkhidmatan Tentera Darat. Boleh dikatakan juga penubuhan Neukleus kepada penubuhan HANDAU@PASKAU adalah majoriti dari kalangan anggota GGK. Tidak heranlah mereka juga memakai Lanyard Biru seperti mana GGK yang mana diberi hak mutlak pemakaian oleh RM Cdo ditahun 60an dulu.

Oleh yang demikian sylibus latihan KAK tidak banyak bezanya diantara kedua-duanya. Berkemungkinan agak berbeza sedikit dengan latihan PASKAL kerana apa yang diperhatikan mereka agak mirip berkiblatkan KOPASKA INdonesia. Walaupun dikalangan orang lama GGK juga pernah mengikuti kursus KOPASUS, tetapi GGK tidak mirip kepada sylibus Kopasus, kerana kita didedahkan dan didoktrin oleh British RMCDO yang mana senario sejarah menentukannya . Namun demikian doktrin setiap latihan pasukan khas yang pernah diikuti itu berkemungkinan dibukukan untuk panduan jika diperlukan suatu ketika nanti.

ABAH
Civilian

Indonesia
Posts : 23
Reputation : 14
Join date : 31/10/2011
Age : 65
Location : NUSA KEMBANGAN CILACAP

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by oioi on Sat Nov 05, 2011 6:30 pm

mfadilaa wrote:
oioi wrote:
mfadilaa wrote:Pay-day..lps all out since sebelum bln pose lg... (muka dh camo xpe kot)

[You must be registered and logged in to see this image.]

kpd bro mfadilaa, aku nk tanye sket la..
mbr baek ko yg insist dtg n tgk upacara ni pegawai ke other rank??
sb de skod aku dlm ni gk, mne tau org yg same.
die de dlm barisan tgh ni..xsgka aku, de gk skod yg lepas asas komando ni,lg2 skod aku ni kurus keding je org die tp smgat mmg kuat...


Hahaha..bdk skod ko tu mesti yg kat depan tu kan..kecik jer mamat nie aku jumpa aritu...leftenan kalau x silap...

haha..mmg kecik n keding bro..
kapten bro, produk malay regiment..

oioi
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 170
Reputation : 33
Join date : 21/04/2010

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by faizuru kachou on Sun Nov 06, 2011 9:16 am

errr....


civvie leh ker ekkk ikuti kursus komando ni ?
lepas kena interview ker .....

faizuru kachou
Private
Private

Malaysia
Posts : 28
Reputation : 8
Join date : 03/11/2011

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by Akmal3110 on Wed Nov 09, 2011 6:25 am

Civvie memang tak boleh kot.

Akmal3110
Colonel
Colonel

Malaysia
Posts : 2320
Reputation : 181
Join date : 14/10/2011
Age : 27
Location : Bravo

Back to top Go down

Re: Penutupan Kursus Asas Komando siri 02/2011

Post by Sponsored content Today at 5:59 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum