Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by yaminz Thu Aug 28, 2014 5:10 pm

» MPSA @ News 2
by superhornet Thu Aug 28, 2014 4:22 pm

» Model Collections
by yaminz Mon Aug 25, 2014 8:47 am

» Perbincangan Gathering HUT MYMIL ke 4
by zacky.uesoff Sat Aug 23, 2014 6:49 am

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Aug 22, 2014 3:27 pm

» Rekrut Ogos 2014
by atreyudevil Mon Aug 18, 2014 6:21 am

» Salam Aidilftri 2014
by yaminz Mon Aug 11, 2014 8:28 am

» Latihan Menembak Pistol @ MyMil
by atreyudevil Thu Jul 31, 2014 4:50 pm

» Al-Fatihah and R.I.P
by beretbiru Sat Jul 19, 2014 7:30 pm

» Hari Pahlawan 2014
by atreyudevil Sat Jul 19, 2014 7:13 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Fri Jul 11, 2014 12:46 pm

» Rekrut Julai 2014
by atreyudevil Sat Jul 05, 2014 6:53 pm

» Bola Cafe: International V2
by HangPC2 Tue Jul 01, 2014 12:45 pm

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by atreyudevil Thu Jun 26, 2014 10:10 am

» Hot Chick in Uniform
by HangPC2 Tue Jun 24, 2014 7:36 pm

» All About Big Bikes
by atreyudevil Thu Jun 19, 2014 12:05 pm

» Pandangan peribadi - kenderaan national V2
by yaminz Mon Jun 16, 2014 3:06 pm

» Rekrut Jun 2014
by atreyudevil Sun Jun 15, 2014 3:58 pm

» Sekitar Perbarisan HUT TUDM 56 Tahun
by yaminz Tue Jun 03, 2014 3:10 pm

» Laporan Hari Media MINDEF & TUDM ke 56
by yaminz Tue Jun 03, 2014 11:58 am

Statistics
We have 547 registered users
The newest registered user is xuenn

Our users have posted a total of 170999 messages in 1294 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Tips kunci motor?551

Tips kunci motor?

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Tips kunci motor?

Post by Senak on Tue Oct 11, 2011 1:22 am

Asalam semua,

Saya nak tanya tips terbaik untuk kunci motor dan elakkan dari dicuri.

Lebih2 lagi saya bercadang nak beli Honda EX5, iaitu target mudah para pencuri..dan motor tu je yg dalam bajet saya..susah pergi kerja takde transport..duit gaji habis kat tambang saje.. Sad

Boleh bagi tips berkesan? Selain beli sepuluh solex dan lock segala tempat yang boleh lock..

Pakai padlock pun depa boleh bukak..

Duit muka RM99, bayar rm180 setiap bulan untuk 3 tahun..best kan.. Smile

terima kasih. Smile)

Senak
Civilian

Malaysia
Mymil
Posts: 24
Reputation: 3
Join date: 07/09/2011

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by atreyudevil on Tue Oct 11, 2011 1:37 am

err.. cara terbaik kne ada 3 set lock la.

Ex5 mmg motor panas

kunci double stand, tayar depan dan belakang

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts: 9430
Reputation: 601
Join date: 19/04/2010
Location: Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by Senak on Tue Oct 11, 2011 1:49 am

selalu dorg potong kat mana?

Senak
Civilian

Malaysia
Mymil
Posts: 24
Reputation: 3
Join date: 07/09/2011

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by atreyudevil on Tue Oct 11, 2011 2:05 am

pernah jadi kat cheneh bleh kat kemaman/kuantan nih, ada satu lori stop sblm road block, drive sama co driver cabut, bila polis tgk dalam..

penuh ngan Ex5

yg penting double stand sama spocket la kut (ini pendapat aku je)

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts: 9430
Reputation: 601
Join date: 19/04/2010
Location: Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by Senak on Tue Oct 11, 2011 2:51 am

ahai isaw pulak..

Senak
Civilian

Malaysia
Mymil
Posts: 24
Reputation: 3
Join date: 07/09/2011

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by 5229 on Tue Oct 11, 2011 6:47 am

ex5??dari dulu sampai skang ada market

mungkin sebab senang kena curi kot..

baik amik legend senak..beza dalam seratus jer..

5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts: 761
Reputation: 30
Join date: 29/08/2010
Age: 30
Location: nowhere

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by powerw00t on Tue Oct 11, 2011 7:42 am

Mana2 kita letak padlock pun dorang boleh potong jugak, cuma kita dapat curi masa dari pencuri yg nak yg mudah aja. Koman2 pun mana yg sindiket dorang guna lori 1 tan main punggah naik aja tanpa payah nak potong lock pelbagai. Cuma amatur la yg payah nak main potong2 ni. Dulu masa zaman bebujang duk apartmen, kitaorang rantai roda depan RXZ kat kepala paip. Pun pencuri ni handal jugak, dia curi motor minus tayar depan.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts: 7424
Reputation: 360
Join date: 19/04/2010
Location: Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by 5229 on Tue Oct 11, 2011 7:57 am

powerw00t wrote:Mana2 kita letak padlock pun dorang boleh potong jugak, cuma kita dapat curi masa dari pencuri yg nak yg mudah aja. Koman2 pun mana yg sindiket dorang guna lori 1 tan main punggah naik aja tanpa payah nak potong lock pelbagai. Cuma amatur la yg payah nak main potong2 ni. Dulu masa zaman bebujang duk apartmen, kitaorang rantai roda depan RXZ kat kepala paip. Pun pencuri ni handal jugak, dia curi motor minus tayar depan.

haha! yang ni pernah tengok.membe aku.esok nk kelas tengok moto tinggal tayar depan.

5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts: 761
Reputation: 30
Join date: 29/08/2010
Age: 30
Location: nowhere

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by 5229 on Tue Oct 11, 2011 7:59 am

powerw00t wrote:Mana2 kita letak padlock pun dorang boleh potong jugak, cuma kita dapat curi masa dari pencuri yg nak yg mudah aja. Koman2 pun mana yg sindiket dorang guna lori 1 tan main punggah naik aja tanpa payah nak potong lock pelbagai. Cuma amatur la yg payah nak main potong2 ni. Dulu masa zaman bebujang duk apartmen, kitaorang rantai roda depan RXZ kat kepala paip. Pun pencuri ni handal jugak, dia curi motor minus tayar depan.

haha! yang ni pernah tengok.membe aku.esok nk kelas tengok moto tinggal tayar depan.

5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts: 761
Reputation: 30
Join date: 29/08/2010
Age: 30
Location: nowhere

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by innocentti on Tue Oct 11, 2011 9:03 am

pencuri ni kalau dia nak curi dia akan cuba jgk..samada dia sempat atau tidak aja nak laksanakan teknik2 mencuri dia..apa yg owner buleh buat ialah melambatkan proses tu sampai dia tak sempat(failed)

tips aku.

1. pakai rekeyable padlock. jangan beli solex, colex atau mangga2 biasa tu..kalau perasan padlock biasa ni bawah dia ada ring dekat slot kunci tu..cungkil ring tu pakai spanar 10 dah boleh bederai lock tu..jenis rekeyable dia ada alur..tak boleh nak cungkil.

2. pakai additional switch. ni leh buat kat kedai motor..kalau boleh letak tempat terlindung skit kat dlm seat ke..ada org pasang tapi letak kat area handle..baik tak payah..

3. parking atas zink. haha yg ni klaka skit..tapi mungkin leh membantu..kalo umah bawah boleh la buat gini. tapi kalau dua org pencuri senang jer dia angkat..

innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 3263
Reputation: 140
Join date: 20/04/2010
Age: 29

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by powerw00t on Tue Oct 11, 2011 9:36 am

Kat flat sungai way tu, dah le beranda kecik dan lif kecik, jangan terkejut kalo dorang parking kat depan pintu tingkat 15 ke hapa.... mmg time tu jangan mimpi le nak guna lif sbb hanya muat dgn motor dgn tuannya ja

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts: 7424
Reputation: 360
Join date: 19/04/2010
Location: Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by bijan on Tue Oct 11, 2011 10:02 am

5229 wrote:
powerw00t wrote:Mana2 kita letak padlock pun dorang boleh potong jugak, cuma kita dapat curi masa dari pencuri yg nak yg mudah aja. Koman2 pun mana yg sindiket dorang guna lori 1 tan main punggah naik aja tanpa payah nak potong lock pelbagai. Cuma amatur la yg payah nak main potong2 ni. Dulu masa zaman bebujang duk apartmen, kitaorang rantai roda depan RXZ kat kepala paip. Pun pencuri ni handal jugak, dia curi motor minus tayar depan.

haha! yang ni pernah tengok.membe aku.esok nk kelas tengok moto tinggal tayar depan.

kene kat RX=z aku ...cuma diorang tak sempat nak bawa lari jek sebab kena perambat dgn SRS

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts: 3142
Reputation: 71
Join date: 11/10/2010
Location: Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by anya8797 on Tue Oct 11, 2011 10:30 am

jadinya the safest park dan kunci motor kat tempat semua orang nampak....jangan tempat sorok2 sebab walau macam mana kunci pon.... mesti ada possibility untuk dicuri.... Surprised

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts: 2721
Reputation: 60
Join date: 07/03/2011
Location: kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by Foxtrot on Tue Oct 11, 2011 10:41 am

biarkan motor berdebu,berkeladak,kerana pencurik motor berkemungkinan besar akan memilih motor yang cantik berkilat... sebab bila motor berkilat,automatik kita boleh agak pemilik motor memang menjaga rapi motosikalnya,baik dari aspek luar dan enjin,berbanding motor yang berdebu, kita boleh agak pemiliknya mesti tak jaga betul motornya,entah-entah minyak hitam pun tak pernah tukar,brek pun tak makan dan sebagainya...
pandangan aku la... Very Happy

Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts: 1110
Reputation: 71
Join date: 17/08/2010
Age: 32
Location: From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Tips kunci motor?

Post by anya8797 on Tue Oct 11, 2011 10:52 am

curi motor blom pernah terpes.....curi minyak adalah juga anya dengar.... baru2 nih ada cikgu PJ kat sekolah anya nih terlambat sebab dia kata dia tak sedar minyak dia dah habis.... padahal baru isi.... jadinya kesimpulan mungkin minyak motornya dicuri.... Mad

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts: 2721
Reputation: 60
Join date: 07/03/2011
Location: kuala lumpur

Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum