Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Sembang2 Budget 2012

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by 5229 on Mon Oct 10, 2011 5:41 am

lkick2113 wrote:
anya8797 wrote:Alhamdulillah.....anya happy sebab kenaikan tangga gaji...
tapi sikit susah hati sebab kadar pinjaman rumah dinaikkan ke 400 ribu bagi suami isteri yang bekerja.... tidak kah nanti akan jadi property bubble?... anya tak faham sangat tentang nih tapi anya tahu, lagi besar pinjaman..lagi lama nak kena bayar....kalau gaji sikit tapi buat pinjaman besar untuk rumah... how long will it be seblom boleh habis bayar?...


mungkin sebab kerajaan tau rumah2 kat bandar ni harga gila2...so, kerajaan naikkan kelayakan pinjaman untuk encourage golongan2 muda ni beli rumah, pasal property bubble tu, I rasa kan anya, kena ada mechanism yg betul, I cadangkan agar had kelayakan foreigner yg nak beli rumah/others properties dinaikkan kepada 3 juta ringgit baru boleh foreigner beli, itu jam baru la pemaju2 ni tau langit tinggi ke rendah, I tau coz I ni engineer yg buat kondo2 mewah...majority developer memang target nak sell rumah kat foreigner punye.....kadang2 terpikir gak apa nasib org tempatan ni, yela rega unit paling murah pon 900K.....

susah la macam tu kick..400k tu berapa la sangat untuk ekpatriat nih.wa pon setuju limit foreigner nk beli umah mesti lebih 3juta..

5229
Captain
Captain

Posts : 761
Join date : 29/08/2010

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by 5229 on Mon Oct 10, 2011 5:59 am

rata2 ramai yang tak berstuju pasal loan sampai 400k walaupun limit kepada projek2 perumahan kerajaan.

jadi kitaran property bubble setiap 10tahun xjadik la kali nih?harap tak jadi time bomb lah..
avatar
5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 32
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by lkick2113 on Mon Oct 10, 2011 6:01 am

anya8797 wrote:
lkick2113 wrote:
anya8797 wrote:Alhamdulillah.....anya happy sebab kenaikan tangga gaji...
tapi sikit susah hati sebab kadar pinjaman rumah dinaikkan ke 400 ribu bagi suami isteri yang bekerja.... tidak kah nanti akan jadi property bubble?... anya tak faham sangat tentang nih tapi anya tahu, lagi besar pinjaman..lagi lama nak kena bayar....kalau gaji sikit tapi buat pinjaman besar untuk rumah... how long will it be seblom boleh habis bayar?...


mungkin sebab kerajaan tau rumah2 kat bandar ni harga gila2...so, kerajaan naikkan kelayakan pinjaman untuk encourage golongan2 muda ni beli rumah, pasal property bubble tu, I rasa kan anya, kena ada mechanism yg betul, I cadangkan agar had kelayakan foreigner yg nak beli rumah/others properties dinaikkan kepada 3 juta ringgit baru boleh foreigner beli, itu jam baru la pemaju2 ni tau langit tinggi ke rendah, I tau coz I ni engineer yg buat kondo2 mewah...majority developer memang target nak sell rumah kat foreigner punye.....kadang2 terpikir gak apa nasib org tempatan ni, yela rega unit paling murah pon 900K.....

yelah...
hari tuh masa anya tengah cari2 rumah... pergilah tengok rumah contoh untuk ampang putra area taman ampang hilir tuh.... satu unit condo harga dia dalam 360K gitu... takdelah besar sangat lebih kurang besar rumah anya sekarang....agaknya bila anya kata anya gov. servant, salesgirl tuh macam malas nak layan.... lepas tuh siap sebut yang koreans beli many units at one time sebab itu memang area derang.... jadinya secara halus nak bagitau.... kalau anya setakat gov servant tak payah lah fikir nak beli when the koreans there practically buy it in bulks...

memang you are right... developers sekarang hanya fikir untuk jual kepada foreigners.... sebab tuh rakyat marhein macam kita nih susah nak miliki rumah.... jadinya kalau kita nak beli rumah memang kena beli outskirt of town dan rumah2 dalam bandar nih memang hanya untuk foreigners sajer...sepatutnya bawah satu juta tak boleh jual kat foreiners... bagi derang celah gigi sajer 300/400k nih...

becakap pasal outskirt, I beli rumah lg luar dari outskirt... Basketball
avatar
lkick2113
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1385
Reputation : 92
Join date : 21/04/2010
Location : centre of the earth

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by lkick2113 on Mon Oct 10, 2011 6:03 am

5229 wrote:rata2 ramai yang tak berstuju pasal loan sampai 400k walaupun limit kepada projek2 perumahan kerajaan.

jadi kitaran property bubble setiap 10tahun xjadik la kali nih?harap tak jadi time bomb lah..

susah nak ramal sekarang benda2 ni limo, wa pon jadi tak tau saper yg control keadaan pemaju or kerajaan... :ostadmin:
avatar
lkick2113
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1385
Reputation : 92
Join date : 21/04/2010
Location : centre of the earth

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by anya8797 on Mon Oct 10, 2011 6:19 am

macam kes property bubble kat US...sebab dia beri kemudahan berhutang beyond the ability of the borrowers to pay back kan...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by 5229 on Mon Oct 10, 2011 9:04 am

lkick2113 wrote:
5229 wrote:rata2 ramai yang tak berstuju pasal loan sampai 400k walaupun limit kepada projek2 perumahan kerajaan.

jadi kitaran property bubble setiap 10tahun xjadik la kali nih?harap tak jadi time bomb lah..

susah nak ramal sekarang benda2 ni limo, wa pon jadi tak tau saper yg control keadaan pemaju or kerajaan... :ostadmin:

lu yg keje ngan kompeni construction pon tak taw lagi la wa..

off topic jap - cerita pasal bubble ni.most interesting pada wa masa dotcom bubble dulu.750B hangus ilek jerk.bahaya betul spekulasi nih..
avatar
5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 32
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by powerw00t on Mon Oct 10, 2011 9:07 am

bubble party?
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by marc_zman on Mon Oct 10, 2011 9:11 am

powerw00t wrote:bubble party?
abis laaaa.. bang power sudah siap pakai legging mau join bubble party!!! kocong kan kolam!!!

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by powerw00t on Mon Oct 10, 2011 9:17 am

marc_zman wrote:
powerw00t wrote:bubble party?
abis laaaa.. bang power sudah siap pakai legging mau join bubble party!!! kocong kan kolam!!!

maaf inche, salah orang tu.... ayat sebetul ialah bijan
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by anya8797 on Mon Oct 10, 2011 9:40 am

lkick2113 wrote:
anya8797 wrote:
lkick2113 wrote:
anya8797 wrote:Alhamdulillah.....anya happy sebab kenaikan tangga gaji...
tapi sikit susah hati sebab kadar pinjaman rumah dinaikkan ke 400 ribu bagi suami isteri yang bekerja.... tidak kah nanti akan jadi property bubble?... anya tak faham sangat tentang nih tapi anya tahu, lagi besar pinjaman..lagi lama nak kena bayar....kalau gaji sikit tapi buat pinjaman besar untuk rumah... how long will it be seblom boleh habis bayar?...


mungkin sebab kerajaan tau rumah2 kat bandar ni harga gila2...so, kerajaan naikkan kelayakan pinjaman untuk encourage golongan2 muda ni beli rumah, pasal property bubble tu, I rasa kan anya, kena ada mechanism yg betul, I cadangkan agar had kelayakan foreigner yg nak beli rumah/others properties dinaikkan kepada 3 juta ringgit baru boleh foreigner beli, itu jam baru la pemaju2 ni tau langit tinggi ke rendah, I tau coz I ni engineer yg buat kondo2 mewah...majority developer memang target nak sell rumah kat foreigner punye.....kadang2 terpikir gak apa nasib org tempatan ni, yela rega unit paling murah pon 900K.....

yelah...
hari tuh masa anya tengah cari2 rumah... pergilah tengok rumah contoh untuk ampang putra area taman ampang hilir tuh.... satu unit condo harga dia dalam 360K gitu... takdelah besar sangat lebih kurang besar rumah anya sekarang....agaknya bila anya kata anya gov. servant, salesgirl tuh macam malas nak layan.... lepas tuh siap sebut yang koreans beli many units at one time sebab itu memang area derang.... jadinya secara halus nak bagitau.... kalau anya setakat gov servant tak payah lah fikir nak beli when the koreans there practically buy it in bulks...

memang you are right... developers sekarang hanya fikir untuk jual kepada foreigners.... sebab tuh rakyat marhein macam kita nih susah nak miliki rumah.... jadinya kalau kita nak beli rumah memang kena beli outskirt of town dan rumah2 dalam bandar nih memang hanya untuk foreigners sajer...sepatutnya bawah satu juta tak boleh jual kat foreiners... bagi derang celah gigi sajer 300/400k nih...

becakap pasal outskirt, I beli rumah lg luar dari outskirt... Basketball

likick kan kat area pandan indah?.. itu dah kira pinggir bandar lah lkick...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Sembang2 Budget 2012

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum