Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Thu Sep 22, 2011 6:05 am

Sepertimana yg dah aku post kat google+ aku extend kan sikit mini review model ni kat sini supaya sesiapa yg berminat nak tahu dapat sedikit sebanyak apa kurang dan lebihnya model ini sebelum membelinya dari pasaran.

Summary:
Model ni baru aja aku beli 2nd hand pada harga RM350, yang baru punya harga dia RM599 kalau tak silap. Walaupun ini ialah used unit, tapi overall masih lagi tip top, hampir takde calar. Itu pun kat skrin protector aja. Ganti baru berkilatlah dia. Dan warranty masih ada 9 bulan lagi dari Samsung! maknanya owner yg asal hanya baru guna 3 bulan. A good deal as I can see cheers

Pakej:
Hand set - 1 unit
Back protector
Samsung original charger
Headset
Semuanya tanpa kotak

Gambar2 based dari samsung punya website utk model ni








Ringkasan Specs umum

Mobile Phone Platform Band GSM & EDGE Band 850 / 900 / 1,800 / 1,900MHz Band
Mobile Phone Platform Band 3G Band 900 / 2,100MHz Band
HSDPA 7.2
Internet Browser (Android Browser)

3.14" Display Size

3 Mega Pixel Camera
3x Digital Zoom
Normal / Negative / Black & White / Sepia Photo Effects

Fun & Entertainment
Emedded Wallpaper Supported
FM Radio Supported
FM Radio RDS Supported

USB Mass Storage available
Internet Browser Supported
SyncML (DM) available
GPS available

Speakerphone available
Caller ID Supported
Call Time Supported
Multiparty Call Supported
Dialled / Missed / Received Calls supported

Full Touch Bar Device

1,200mAh Standard Capacity
Up to 570 Hours (2G), Up to 440 Hours (3G) Standard Battery

Video messaging
Video streaming

Offline (airplane) Mode
Voice memo & voice support available

Expandable Memory (MicroSD up to 32GB)
Touch Screen available
106.6g Handset Weight
110.4 x 60.6 x 12.1mm Handset Size
User Interface Full touch
Polyphonic ringtones available
MP3 Ringtones available
SMS available
MMS Supported
Email Supported
Instant Messaging Supported
Calender available
Scheduler Supported
Clock Supported
Alarm Supported
Calculator Supported
Memo Book Supported

Personal review

Rekabentuk ala candy bar yg menarik jugak, saiz skrin yg lebar serta nipis aja ketebalan sisi dia. Metal punya body, tak lah terlalu cheapo plasticky mcm sesetangah model. Cuma berat dia mmg terasa sikitllah disebabkan metal punya casing tu. Brightness mmg cun kecuali bawah cahaya matahari. Ringtone pun agak kuat jugak, sesuai lah utk orang yg naik motor macam aku ni masih boleh dengar dari dalam poket. Batteri eksellen! janji kasik off itu data packet, wifi, gps dan bluetooth. Bateri dah kritikal pun masih ada 1-2 jam masih boleh bertahan.

Default spec yg aku dapat
Android Froyo 2.2.x dan boleh diupgrade ke Gingerbread 2.3.x
2gb transcend memory card

Pros :

Skrin yg lebar dan terang, cukup sesuai utk orang dah rabun mcm aku ni.
Reka bentuk yg menarik, nipis dan curvy shape dari sisi. Metal built casing. GPS yg resposive dan accuracy yg tinggi. Support multiband, EDGE, 3G dan HSDPA. WiFi dengan b/g/n, bluetooth. Batteri yg tahan lama jugak untuk penggunaan biasa. Android market? wolala... mmg penuh pasar!

Cons :

Cons mungkin ada mixed sikit antara kelemahan model dan jugak kelemahan android itu sendiri. Moment selepas unlocked skrin, semua launcher bar akan jadik freeze beberapa saat payah untuk buat sms atau buat panggilan. Pastikan packet data disabled kalau tak guna unlimited pakej, sbb gmail, talk, gps akan cuba dapatkan data untuk sync dgn google akaun server tanpa kita sedari.

Kamera hanya 3mp tanpa flash (sedangkan xperia dah up 5mp dgn led flash). No front cam utk video conversation. Sounds imo tak sesedap SE! so multimedia wise SE FTW.

Samsung factory hard reset
Code:
*2727*3855#


Last edited by powerw00t on Thu Sep 22, 2011 9:06 am; edited 1 time in total

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by blankrasta on Thu Sep 22, 2011 7:16 am

silent


Last edited by blankrasta on Sat Jul 07, 2012 9:41 am; edited 1 time in total

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Thu Sep 22, 2011 7:45 am

blankrasta wrote:Ehhh, makin ramai dah join the darkside laa~ What a Face

hanyut dalam arus yg panas keke...

tak bley tahan tengok sana sini orang cerita android, tu yg gatal2 tangan aja.
Cuma on the right track la, hp nokia aku tu dah nazak abis dah... mmg patut aja kena ganti.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by standupper on Thu Sep 22, 2011 9:06 am

Saapport ler sket Beriberi... kesian baru bukak kilang kat Penang.. karang merajuk plak pindah ke tanah seberang nanti. What a Face

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Thu Sep 22, 2011 9:07 am

beriberi? apa kebende tu, made in balakong selangor ke? Razz

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by mumuchi on Thu Sep 22, 2011 9:38 am

standupper wrote:Saapport ler sket Beriberi... kesian baru bukak kilang kat Penang.. karang merajuk plak pindah ke tanah seberang nanti. What a Face

beriberi bukan nama lain utk sakit cirit birit ke Suspect

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Thu Sep 22, 2011 10:58 am

Baru aja upgrade ke Gingerbread 2.3.3 dan sekarang sedang guna build number GINGERBREAD.XXKPF

so far sooo good, launcher responsive.

Komplen,

qwerty layout dah jadik sempit dan tak sesuai utk mereka yg ada fat fingers, garenti key lain selalu tertekan. GPS out! 3G out! wifi ok. Nampaknya tak sesuai proses naik taraf ni.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by harleena on Thu Sep 22, 2011 11:02 am

macam best ajer citer pasal android ni walaupun tak tau amendanya... Buat masa ni, cukuplah ngan iphone4.

--------------------my siggy below--------------------


harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Thu Sep 22, 2011 12:15 pm

wokeh, lega sungguh rasanya cheers

Tak boleh akses paket data 3G, sebabnya aku tak create APN. Dah create baru ada pulak. Terus aja itu 3G nak buat connection cecepat le aku kenselkan data, kalau tak lunyak duit kat dalam tu dia sedut. What a Face

Tak boleh view GPS sebab aku tak register google kat device, sbb dia perlukan connection utk download google map. tapi bila aku install papago elok pulak dia detect posisi aku. What a Face

so main problem dah solved, welcome to RotiHalia 2.3.3 cheers

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by 5229 on Thu Sep 22, 2011 1:36 pm

power..memang berbaloi ka beli ini mini galaxy?ada certain2 apps yg dia xsupport tak berbanding galaxy?

macam nak tangkap android.tapi range dalam line2 mini galaxy ni lahh.

5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 32
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Fri Sep 23, 2011 5:00 am

5229 wrote:power..memang berbaloi ka beli ini mini galaxy?ada certain2 apps yg dia xsupport tak berbanding galaxy?

macam nak tangkap android.tapi range dalam line2 mini galaxy ni lahh.

berbaloi dari segi harga yg dibayar, asalkan ko sanggup dgn benda2 yg aku senaraikan sebagai cons yg kat atas. Rasanya kebanyakan androids takde masalah incompatibility sangat selagi kita dload apps dari market.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Fri Sep 23, 2011 5:38 am

Pengamatan setelah beberapa hari menggunakan model ni,

Battery punya ketahanan, penggunaan kuasa yg paling banyak mengikut turutan:-

1- GPS, guna dalam 15-20 minit terus indicator tunjuk penurunan dalam 10% dari jumlah penuh.
2- 3G/HSDPA dalam downloading punya mode - bateri terasa cepat panas dan penurunan kuasa. Idle macamana pun ok.
3- WiFi yg dibiarkan on berterusan, bila dia refesh scanning point, bateri pun cepat turun.

Jadik utnuk penjimatan kuasa penuh, ON kan mode2 diatas pada masa perlu saja.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Sat Sep 24, 2011 10:15 am

Samsung android owners, kalau tak mahu 3G/HSDPA kita skipping ke EDGE dan sebaliknya.

Dial

Code:
*#2263#

dan dari menu pilih

Select WCDMA Band Preference
Select WCDMA All

restart device.

Untuk berbalik semula pada default, kod dial yg sama cuma pilih automatic.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by innocentti on Mon Sep 26, 2011 6:13 am

untuk samsung fanboy..amacam bro?


innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Mon Sep 26, 2011 8:09 am

waaaa.... canggih tu

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by tj on Mon Sep 26, 2011 1:36 pm

bila la nak tukar ke semartfon ni

tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by jebat2000 on Mon Sep 26, 2011 4:40 pm

power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

--------------------my siggy below--------------------


jebat2000
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 991
Reputation : 126
Join date : 21/04/2010
Age : 55
Location : jitra

http://lamandihati.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Mon Sep 26, 2011 5:06 pm

jebat2000 wrote:power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

Pada rega yg sebaya tak silap aku

xperia, +kamera canggih, autofocus, front kamera. -Yg tak bagus skrin kecik.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by jebat2000 on Mon Sep 26, 2011 5:19 pm

powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

Pada rega yg sebaya tak silap aku

xperia, +kamera canggih, autofocus, front kamera. -Yg tak bagus skrin kecik.
yang boleh slide tu kan?

--------------------my siggy below--------------------


jebat2000
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 991
Reputation : 126
Join date : 21/04/2010
Age : 55
Location : jitra

http://lamandihati.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by powerw00t on Mon Sep 26, 2011 5:24 pm

jebat2000 wrote:
powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

Pada rega yg sebaya tak silap aku

xperia, +kamera canggih, autofocus, front kamera. -Yg tak bagus skrin kecik.
yang boleh slide tu kan?

yup... tak puas belek2 skrin sbb kecik sangat.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by jebat2000 on Mon Sep 26, 2011 6:34 pm

powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:
powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

Pada rega yg sebaya tak silap aku

xperia, +kamera canggih, autofocus, front kamera. -Yg tak bagus skrin kecik.
yang boleh slide tu kan?

yup... tak puas belek2 skrin sbb kecik sangat.
ada satu lg model ni yang skrin besar rega dalam rm1200++. banding ngan samsung tu mana lebih bagus?

--------------------my siggy below--------------------


jebat2000
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 991
Reputation : 126
Join date : 21/04/2010
Age : 55
Location : jitra

http://lamandihati.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by standupper on Mon Sep 26, 2011 6:36 pm

powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:
powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

Pada rega yg sebaya tak silap aku

xperia, +kamera canggih, autofocus, front kamera. -Yg tak bagus skrin kecik.
yang boleh slide tu kan?

yup... tak puas belek2 skrin sbb kecik sangat.

Baik amik apa-apa spesies android Pak Jebat... Xperia dah kira tertinggal 2-3 tiang kat belakang.

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by jebat2000 on Mon Sep 26, 2011 7:02 pm

standupper wrote:
powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:
powerw00t wrote:
jebat2000 wrote:power... comparison dgn experia sony erricson dalam harga yang sebaya. mana yang lebih baik?

Pada rega yg sebaya tak silap aku

xperia, +kamera canggih, autofocus, front kamera. -Yg tak bagus skrin kecik.
yang boleh slide tu kan?

yup... tak puas belek2 skrin sbb kecik sangat.

Baik amik apa-apa spesies android Pak Jebat... Xperia dah kira tertinggal 2-3 tiang kat belakang.
ooo itu macam ka?... pls advise yang mana spesies android yg terbaik below 1200k bos.

--------------------my siggy below--------------------


jebat2000
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 991
Reputation : 126
Join date : 21/04/2010
Age : 55
Location : jitra

http://lamandihati.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by standupper on Mon Sep 26, 2011 7:25 pm

Kalu ikut trend rakan-rakan saya.. dari segi jenama popular berasaskan android ramai pakai model dari siri galaxy Samsung dan HTC. Tapi tak boleh nak cerita panjang ler, sebab saya bukan user model tuh.

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by innocentti on Tue Sep 27, 2011 4:16 am

pak jebat.. 1.2k tu buleh dapat xperia arc dah..tu kira model ultimate sony ericsson yg available sekarang ni..

innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Samsung Galaxy Mini GT-S5570 mini review

Post by Sponsored content Today at 3:26 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum