Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Soalan tentang Pos Laju

View previous topic View next topic Go down

Soalan tentang Pos Laju

Post by Senak on Sun Sep 11, 2011 7:27 pm

Salam semua,

sy nak tnya pasal perkhidmatan pos laju ni, spe2 yg ade pengalaman hantar barang guna poslaju ni leh la crite skit pengalaman tuu..

sy nak hantar barang..berat barang tu 3 kg, nak hantar ke Melaka..

dan soalan sy..

- nak packing cmne? pakai kotak sendiri ke? atau mmg dia kasi kotak?

- dah search kt website poslaju dia kata berat 3 kg harga rm10, dalam Semenanjung. Betol ka?

- Brape hari agak2 sampai? ada kata sehari, dua hari dan tiga hari..

- Dan boleh percaye ke mereka boleh handle barang tu? Kalau barang berharga cmne?

- Dia kira saiz tak? makin besar makin mahal? ke berat je?

- Poslaju ke.. swasta lagi elok?

- Kalau hantar senjata *berapi boleh? hua hua soalan bodo

okay harap anda semua boleh tulung.. Smile)

Senak
Civilian

Malaysia
Mymil
Posts : 24
Reputation : 3
Join date : 07/09/2011

Back to top Go down

Re: Soalan tentang Pos Laju

Post by powerw00t on Sun Sep 11, 2011 7:52 pm

Senak wrote:Salam semua,

sy nak tnya pasal perkhidmatan pos laju ni, spe2 yg ade pengalaman hantar barang guna poslaju ni leh la crite skit pengalaman tuu..

sy nak hantar barang..berat barang tu 3 kg, nak hantar ke Melaka..

dan soalan sy..

- nak packing cmne? pakai kotak sendiri ke? atau mmg dia kasi kotak?
dia ada sediakan kotak tapi tak semua pusat provide, baik packing sendiri.

- dah search kt website poslaju dia kata berat 3 kg harga rm10, dalam Semenanjung. Betol ka?
lebih kurang sbb tuhari saya ada pos mobo dekat 3 kg caj lebih kuran rm8+

- Brape hari agak2 sampai? ada kata sehari, dua hari dan tiga hari..
tengok area receiver, remote dan jugak sabah sarawak seawal 2 hari sampai dan mungkin lebih. Area2 bandar kat semenanjung next day should be no problem.

- Dan boleh percaye ke mereka boleh handle barang tu? Kalau barang berharga cmne?
risiko sentiasa ada tak kira poslaju, nationwide express, gedex, upx dll...

- Dia kira saiz tak? makin besar makin mahal? ke berat je?
biasanya kalau terlalu besar dia akan masuk kategori kargo, caj berat dan saiz diamik kira. Kalau kecik dikira parcel, kira berat aja.

- Poslaju ke.. swasta lagi elok?
rujuk pada jawaban no 4

- Kalau hantar senjata *berapi boleh? hua hua soalan bodo
boleh, cuma besediala utk tuduhan berat serta dakwaan ISA

avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Soalan tentang Pos Laju

Post by tenteng on Mon Sep 12, 2011 5:08 am

kalo nak hantar barang berat2.. tinjau2 kat kawasan anda ada KTM distribution tak. pasal hantar ngan KTM distribution berbaloi2 harga dia.
tapi kena bungkus sendiri la.. hantar la barang besar gedabak cam mana pun depa terima jek.
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Soalan tentang Pos Laju

Post by yaminz on Mon Sep 12, 2011 6:11 am

Senak wrote:Salam semua,

sy nak tnya pasal perkhidmatan pos laju ni, spe2 yg ade pengalaman hantar barang guna poslaju ni leh la crite skit pengalaman tuu..

sy nak hantar barang..berat barang tu 3 kg, nak hantar ke Melaka..

dan soalan sy..

- nak packing cmne? pakai kotak sendiri ke? atau mmg dia kasi kotak?
= Guna kotak sendiri, pastu bungkus ngan kertas mahjong...

- dah search kt website poslaju dia kata berat 3 kg harga rm10, dalam Semenanjung. Betol ka?
= rasa nyer lebih, lum tmasuk cukai kerajaan lg...aritu hantar kat taiping kena rm13

- Brape hari agak2 sampai? ada kata sehari, dua hari dan tiga hari..
= mostly 1 hari, tp bgantung kpd alamat dan avaibility penerima

- Dan boleh percaye ke mereka boleh handle barang tu? Kalau barang berharga cmne?
= Pos laju jenis bdaftar, so leh dpercayai... Tp jgn la declare emas o duit kat declaration form tu, letak skit baju k sbgi como...

- Dia kira saiz tak? makin besar makin mahal? ke berat je?
= Berat + size kotak...

- Poslaju ke.. swasta lagi elok?
= Tpulang ngan kperluan

- Kalau hantar senjata *berapi boleh? hua hua soalan bodo
= kompem kena sita...

okay harap anda semua boleh tulung.. Smile)
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Soalan tentang Pos Laju

Post by anya8797 on Mon Sep 12, 2011 11:34 am

Senak wrote:Salam semua,

sy nak tnya pasal perkhidmatan pos laju ni, spe2 yg ade pengalaman hantar barang guna poslaju ni leh la crite skit pengalaman tuu..

sy nak hantar barang..berat barang tu 3 kg, nak hantar ke Melaka..

dan soalan sy..

- nak packing cmne? pakai kotak sendiri ke? atau mmg dia kasi kotak?

- dah search kt website poslaju dia kata berat 3 kg harga rm10, dalam Semenanjung. Betol ka?

- Brape hari agak2 sampai? ada kata sehari, dua hari dan tiga hari..

- Dan boleh percaye ke mereka boleh handle barang tu? Kalau barang berharga cmne?

- Dia kira saiz tak? makin besar makin mahal? ke berat je?

- Poslaju ke.. swasta lagi elok?

- Kalau hantar senjata *berapi boleh? hua hua soalan bodo

okay harap anda semua boleh tulung.. Smile)

barang apa?... fragile ke... tak fragile?.. mesti nak hantar kuih raya nih... Very Happy

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Soalan tentang Pos Laju

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum