Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

GREEN Tips

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: GREEN Tips

Post by harleena on Fri Apr 30, 2010 10:43 am

blankrasta wrote:Patutlah plastik2 kat Supermarket skang ni senang koyak, nak menggalakkan orang ramai mengurangkan penggunaan plastik la neyh~

memang senang reput plastik bag sekarang. especially plastik bag tesco. Saya memang selalu simpan plastik bagi lepas shopping sebab nak guna untuk buang sampah. Antara byk2 plastik beg, tesco punya siap berderai kalau dah berbulan2 disimpan.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 4168
Join date : 18/04/2010

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by blankrasta on Fri Apr 30, 2010 11:28 am

harleena wrote:
blankrasta wrote:Patutlah plastik2 kat Supermarket skang ni senang koyak, nak menggalakkan orang ramai mengurangkan penggunaan plastik la neyh~

memang senang reput plastik bag sekarang. especially plastik bag tesco. Saya memang selalu simpan plastik bagi lepas shopping sebab nak guna untuk buang sampah. Antara byk2 plastik beg, tesco punya siap berderai kalau dah berbulan2 disimpan.
Hahaha, samerla, so far Tesco punya plastic bag paling 'lowya', nak guna balik buat plastic sampah pun takut tak cukup kuat~

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Fri Apr 30, 2010 11:38 am

ala buat la 3~5 lapis plastic bag Tesco tu ..... Very Happy
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by venez on Fri Apr 30, 2010 11:55 am

blankrasta wrote:
harleena wrote:
blankrasta wrote:Patutlah plastik2 kat Supermarket skang ni senang koyak, nak menggalakkan orang ramai mengurangkan penggunaan plastik la neyh~

memang senang reput plastik bag sekarang. especially plastik bag tesco. Saya memang selalu simpan plastik bagi lepas shopping sebab nak guna untuk buang sampah. Antara byk2 plastik beg, tesco punya siap berderai kalau dah berbulan2 disimpan.
Hahaha, samerla, so far Tesco punya plastic bag paling 'lowya', nak guna balik buat plastic sampah pun takut tak cukup kuat~

diorang pki recycle plastik tuh, he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by harleena on Fri Apr 30, 2010 12:09 pm

nak untung sesaja hypermarket2 ni. Dahlah shopping hari sabtu kena bayar untuk plastik bag. Kalau duit yang dapat tu digunakan untuk projek recycle ke, okey gak.
avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by harleena on Fri Apr 30, 2010 12:11 pm

pagi tadi gi mydin. Nasib baik beli roti, serai ngan apple ajer. Plastik beg dah habis. Kena angkat satu2 barang2 tu. Selalu tu memang beli banyak, nasib baik hari ni tak beli banyak. Mad
avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Mon May 03, 2010 3:21 am

pak long punya kitar semula ..... membina reban ayam menggunakan tong-tong barang ketika posting dahulu ..... mmg menjadi tradisi pak long ketika berkhidmat dahulu, mesti ada tong yang dibuat daripada tong peluru meriam dan kemudian dicat hitam .... di atasnya tertera no dan nama serta unit .... kalau kena posting dah ready .... tong peluru meriam dahulu ni tahan anai2 .....
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by harleena on Sun May 09, 2010 12:15 am

copy paste dari fb (group Wira Perkasa Malaysia)

Asskum rakan2, Baru Balik Drpd Supemarket Di Damansara Kecoh Giler Tadi, Kerajaan Selangor Keluar Arahan Setiap Plastik Bag Yg Digunakan 20sen Wajib Dibayar Oleh Rakyat Alasan Nak Jaga Alam Sekitar.

Tadi Ada Makcik Tadi Mengamuk Dia Beli Banyak Barang Tapi plastik Bag Dia Kena Bayar, Kalau Tak Bayar Tak Der Plastik Bag Utk Bawa Barangan Yg Dibeli.

Saya baru check ngan semua pusat2 membeli belah didalam Selangor, ianya dah dilaksanakan 1bulan lebih dan charge 20sen dimasukkan terus tanpa disedari oleh Rakyat Selangor, dimana 5sen akan diiberikan kepada Kerajaan Negeri, Betulkah ini Berlaku tanpa kita sedari..

Arman Azha Hj Abu Hanifah
Ketua Wira Perkasa Malaysia


Kiranya rela dalam paksa la ni kena bayar 20 sen kalau shopping hari sabtu.
avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by ashes on Sun May 09, 2010 4:35 am

he3..dlm pada nak jaga alam sekitar tu sempat gak wat duit sendirik..duit 5sen tu wat apa pun kita xtau..
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by Yip on Mon May 10, 2010 9:08 am

kempen ni x leh dianggap leh berjaya bila ada satu pihak boleh mengaut keuntungan kan?
avatar
Yip
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 205
Reputation : 10
Join date : 26/04/2010
Age : 76
Location : Shah Alam-JB-Shah Alam

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by powerw00t on Mon May 10, 2010 9:50 am

Yip wrote:kempen ni x leh dianggap leh berjaya bila ada satu pihak boleh mengaut keuntungan kan?

rasanya ada sikit bagus dari segi pendekatan lain daripada sokong dan tak buat apa2. Recycling ni sepatutnya kena didik minda pengguna, kalo tak masuk jugak sesuatu yg lain kena buatlah, termasuk penguatkusaan yg orang ramai sendiri kurang suka. Rakyat SG takut nak buang sampah merata2 bukan sebab kesedaran yg ultimate, tapi lebih pada takut terhadap penguatkuasaan seperti saman, denda, tindakan mahkamah atau kena buat komuniti servis.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Mon May 10, 2010 9:52 am

"pelan-pelan kayuh" - lambat laun pasti rakyat akan mengikuti kempen ini ....
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by powerw00t on Mon May 10, 2010 9:56 am

Rasanya kalo kita beli kat Makro lagi lah tak dapat bag langsung, takde pulak dipolitikkan. Sikit sebanyak kita kena pandang dari sudut yg positif jugak.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by harleena on Mon May 10, 2010 12:07 pm

Kalau kata sekolah anak saya, high 5 buat promo untuk recycle. Siap jual roti kat koperasi sekolah dengan harga yang lebih rendah dari luar. Then, kelas yang dapat kumpul pembalut roti high 5 yang banyak, tiap2 bulan dapat hadiah. Hadiah utama, kelas yang dapat kumpul paling banyak, menang rm600.
avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by harleena on Mon May 10, 2010 12:09 pm

Untuk menyokong anak saya dan kempen recyclenya, saya pun beli lah roti high 5 dari yang kecik, ke yang besar siap ngan bun sekali sampai anak2 dah tak lalu nak makan roti dah. Tapi, anak saya kata, ada kelas tu siap cari dalam tong sampah plastik hight 5 ni semata2 nak menang hadiah utama. Budak2 kelas tu pun asyik makan roti high 5 aje waktu rehat.
avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Mon May 10, 2010 12:15 pm

insentif la tu ..... teringat satu kisah berkaitan dengan recycle jugak ....
ada satu temasya sukan sekolah rendah, satu cara untuk mengumpul sampah yang banyak semasa diakhir sukan.
Cara guru mudah sahaja :
"Rumah siapa yang paling banyak bungkusan plastik sampah, maka akan ditambah mata untuk rumah mereka!!" Very Happy

.... terbukti berkesan!!! ...........
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by atreyudevil on Mon May 10, 2010 12:21 pm

lagi satu kt luar dari KL
tempat nak lupus sisa berjadual takde la
macam bateri lama, mentol lampu.

kt kuantan nih takde, siap tny member yg kerje MPK, depa pn tak tau!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Mon May 10, 2010 12:22 pm

penguasaha kitar semula juga memerlukan lesen daripada PBT kalau tidak silap pak long
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Tue May 18, 2010 3:35 am

agak-agaknya apa benda yang ATM boleh recycle???
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by atreyudevil on Tue May 18, 2010 3:46 am

Besi Armor yg dah Fatigue tu bleh recycle ke?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by zulupapa on Wed May 19, 2010 10:41 am

bekas peti peluru 5.56mm, pak long jadikan sbg tempat menyimpan serbaguna terutamanya alatan ketukangan ....... Very Happy
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: GREEN Tips

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum