Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Apa Forum Militari Lain Kata

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by azim09 on Fri Jul 22, 2011 12:11 pm

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )
avatar
azim09
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1623
Reputation : 230
Join date : 27/09/2010
Age : 24
Location : off the grid

http://www.facebook.com/azim09.

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by observateur on Fri Jul 22, 2011 1:11 pm

azim09 wrote:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )

very interesting read.

betul ke ration air:land/maritime strike of those 4 a/cs?

Cif Ven boleh komen?
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by pcboss on Fri Jul 22, 2011 1:18 pm

azim09 wrote:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )

suddenly, everyone got a 'friend' in RMAF.... lol
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by koirazie2 on Fri Jul 22, 2011 1:19 pm

azim09 wrote:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )

menarik gak analisis vympel tu..kematu gak nak ngabeh kan mbacer nye
avatar
koirazie2
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 448
Reputation : 11
Join date : 07/04/2011
Age : 36
Location : Temerloh

http://www.facebook.com/koirazie

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by observateur on Fri Jul 22, 2011 1:53 pm

koirazie2 wrote:
azim09 wrote:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )

menarik gak analisis vympel tu..kematu gak nak ngabeh kan mbacer nye

ada logik, tapi kita ada cif Ven utk verify.... unless OSA..opps
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by skyline on Fri Jul 22, 2011 2:00 pm

emm good link...ada gak sentuh bab cruise misile

so adakah bakal SH nanti akan equipped dgn cruise misile JSOW, JASSM, or SLAM-ER??adakah US Congress akan meluluskan package tersebut selain dari AESA?

so far selain dari SH, hanya rafale je yg capable launch cruise missile

skyline
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 261
Reputation : 33
Join date : 12/07/2011
Age : 42
Location : KL

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by sCorpene on Fri Jul 22, 2011 2:58 pm

susah untuk dapatkan package tersebut...
tertakluk kepada congress US
avatar
sCorpene
Captain
Captain

Mymil
Posts : 982
Reputation : 13
Join date : 06/03/2011
Location : Melaka

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by heavyduty on Fri Jul 22, 2011 3:10 pm

all candidates are capable of lauching cruise missiles

SCALP-froggies rafale and RAF & AMI typhoons
Taurus-luftwaffe and SPAF typhoons and Saab Gripens

avatar
heavyduty
Lt Colonel
Lt Colonel

Canada
Mymil
Posts : 1747
Reputation : 150
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : OPSEC

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by venez on Fri Jul 22, 2011 3:49 pm

observateur wrote:
azim09 wrote:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )

very interesting read.

betul ke ration air:land/maritime strike of those 4 a/cs?

Cif Ven boleh komen?

hu3, panjang gilos analisa dia... masih belum sempat baca terpeinci lagi...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by heavyduty on Fri Jul 22, 2011 4:42 pm

hmmm not so sure about the prices he is giving.

the F16 block 60 and MIG-35 are wayyy too cheap and the gripen mark up kaw kaw.the C version costs 40mil how can the NG double the price?

btw,he's in a foreign air force but he sure knows a lot of info.chair force sure likes to talk
avatar
heavyduty
Lt Colonel
Lt Colonel

Canada
Mymil
Posts : 1747
Reputation : 150
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : OPSEC

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by powerw00t on Fri Jul 22, 2011 4:53 pm

perggh.... mmg bagus kupasan si vympel tu, humble but straight.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by atreyudevil on Fri Jul 22, 2011 5:02 pm

powerw00t wrote:perggh.... mmg bagus kupasan si vympel tu, humble but straight.


tp ada jugak yg nak try cucuk langit tu woo!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by powerw00t on Fri Jul 22, 2011 5:08 pm

atreyudevil wrote:
powerw00t wrote:perggh.... mmg bagus kupasan si vympel tu, humble but straight.


tp ada jugak yg nak try cucuk langit tu woo!

itu dari jenis orang yg percaya 'man behind the gun' sebagai ultimate action yg menjurus pada kemenangan total.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by heavyduty on Fri Jul 22, 2011 5:17 pm

atreyudevil wrote:
powerw00t wrote:perggh.... mmg bagus kupasan si vympel tu, humble but straight.


tp ada jugak yg nak try cucuk langit tu woo!

ada gak sket RTAF STRONGG!! tapi memang tempat kerja dia,xkn xnk sokong
avatar
heavyduty
Lt Colonel
Lt Colonel

Canada
Mymil
Posts : 1747
Reputation : 150
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : OPSEC

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by mumuchi on Fri Jul 22, 2011 5:44 pm

ini vymple sama yang kat cari dulu ka?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by observateur on Fri Jul 22, 2011 7:40 pm

venez wrote:
observateur wrote:
azim09 wrote:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fforum.detik.com%2Frmaf-new-orbat-program-new-blue-print-policy-t276228.html&h=7AQDzjGDy

pandangan mengenai program MRCA ke 2 & LCS dari seorang pegawai RTAF...
(p.s- sila baca sampai habis )

very interesting read.

betul ke ration air:land/maritime strike of those 4 a/cs?

Cif Ven boleh komen?

hu3, panjang gilos analisa dia... masih belum sempat baca terpeinci lagi...

hehe... takpe. Pelan2 kayuh bos!

Apa2 pun jgn lupa komen pasal posting si vympel. Ramai yg nak dgr input...
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by mmmbop on Fri Jul 22, 2011 8:03 pm

Jap jap..aku baca page 1 je pjg sgtla. Xtau ada smbgn lg ke tak psl RMAF kt page 2. Aku tak tau mamat ni betul ke dr RTAF tp penah nmpk gakla dlm cari dulu. Bg aku mcm fishy sket komen dia. Maksud aku hampir sume yg dia dah cakap dah diketahui ramai, dah ada dlm byk discussion.

Contoh pasal difference Su-30mkm/mk2 tu. Dah byk perbincangan, termasukla kenapa kita punya ada canard sebab berat berlebihan Bars. Psl nak streamline 2 feter pon dah tau. Super Hornet favourite pon dah tau lama dah. Mostly sebab commonality, bkn sebab politik.

Yg baru nye cuma:

1. Dia kata kita dah sign LOI SH & Boeing dah announce? Bila masa?

2. Then dia kata 6 Chesue baru pon dah dpt LOI? tak dengar plak cite.

3. Evaluation ratio result & ratio 50:50 tu aku xtau mana dia dpt.

4. Then takkan procurement baru member RMAF kasi bocor kat member negara luar? kalo result evaluation tu pon aku tak pasti bole ke x bgtau

5. Lastly, distribution plane tu betul ke tak wallahualam. Mcm yg lain tggu ven jugak jwb

Tp aku ada byk sceptic dgn ini mamat

mmmbop
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 391
Reputation : 22
Join date : 25/04/2011
Age : 36
Location : Bandar Baru Bangi

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by observateur on Fri Jul 22, 2011 8:06 pm

mmmbop wrote:Jap jap..aku baca page 1 je pjg sgtla. Xtau ada smbgn lg ke tak psl RMAF kt page 2. Aku tak tau mamat ni betul ke dr RTAF tp penah nmpk gakla dlm cari dulu. Bg aku mcm fishy sket komen dia. Maksud aku hampir sume yg dia dah cakap dah diketahui ramai, dah ada dlm byk discussion.

Contoh pasal difference Su-30mkm/mk2 tu. Dah byk perbincangan, termasukla kenapa kita punya ada canard sebab berat berlebihan Bars. Psl nak streamline 2 feter pon dah tau. Super Hornet favourite pon dah tau lama dah. Mostly sebab commonality, bkn sebab politik.

Yg baru nye cuma:

1. Dia kata kita dah sign LOI SH & Boeing dah announce? Bila masa?

2. Then dia kata 6 Chesue baru pon dah dpt LOI? tak dengar plak cite.

3. Evaluation ratio result & ratio 50:50 tu aku xtau mana dia dpt.

4. Then takkan procurement baru member RMAF kasi bocor kat member negara luar? kalo result evaluation tu pon aku tak pasti bole ke x bgtau

5. Lastly, distribution plane tu betul ke tak wallahualam. Mcm yg lain tggu ven jugak jwb

Tp aku ada byk sceptic dgn ini mamat

itu lah yg wa musykil... macam senang2 je RMAF officer cite kat dia.

Sebab tu input cif Ven sgt2 dihajati.... harap2 bukan OSA. hehe
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by koirazie2 on Fri Jul 22, 2011 8:16 pm

observateur wrote:
mmmbop wrote:Jap jap..aku baca page 1 je pjg sgtla. Xtau ada smbgn lg ke tak psl RMAF kt page 2. Aku tak tau mamat ni betul ke dr RTAF tp penah nmpk gakla dlm cari dulu. Bg aku mcm fishy sket komen dia. Maksud aku hampir sume yg dia dah cakap dah diketahui ramai, dah ada dlm byk discussion.

Contoh pasal difference Su-30mkm/mk2 tu. Dah byk perbincangan, termasukla kenapa kita punya ada canard sebab berat berlebihan Bars. Psl nak streamline 2 feter pon dah tau. Super Hornet favourite pon dah tau lama dah. Mostly sebab commonality, bkn sebab politik.

Yg baru nye cuma:

1. Dia kata kita dah sign LOI SH & Boeing dah announce? Bila masa?

2. Then dia kata 6 Chesue baru pon dah dpt LOI? tak dengar plak cite.

3. Evaluation ratio result & ratio 50:50 tu aku xtau mana dia dpt.

4. Then takkan procurement baru member RMAF kasi bocor kat member negara luar? kalo result evaluation tu pon aku tak pasti bole ke x bgtau

5. Lastly, distribution plane tu betul ke tak wallahualam. Mcm yg lain tggu ven jugak jwb

Tp aku ada byk sceptic dgn ini mamat

itu lah yg wa musykil... macam senang2 je RMAF officer cite kat dia.

Sebab tu input cif Ven sgt2 dihajati.... harap2 bukan OSA. hehe

dia buat je cerita dogeng...apa susah.. What a Face What a Face
p/s lgi satu aku tengok dia punya statement vympel tu mc provok malaysia dan indo* je..entahlah....
avatar
koirazie2
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 448
Reputation : 11
Join date : 07/04/2011
Age : 36
Location : Temerloh

http://www.facebook.com/koirazie

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by observateur on Fri Jul 22, 2011 8:24 pm

koirazie2 wrote:
observateur wrote:

itu lah yg wa musykil... macam senang2 je RMAF officer cite kat dia.

Sebab tu input cif Ven sgt2 dihajati.... harap2 bukan OSA. hehe

dia buat je cerita dogeng...apa susah.. What a Face What a Face
p/s lgi satu aku tengok dia punya statement vympel tu mc provok malaysia dan indo* je..entahlah....

provoke Msia-Indo....

Memang alliance Msia-Indo, esp atas nama serumpun, akan sgt digeruni jiran2 di Asia Tenggara.
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by mmmbop on Fri Jul 22, 2011 8:37 pm

Satu lg kita dah tau cif shahab ada ckp F18D tgh kaw2 kena upgrade. Ada logik ke kita nak trade-in lepas kuar duit gilos byk? Vympel xde sentuh plak pasal Hornet upgrade dari "member" rapat dia tu Very Happy

mmmbop
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 391
Reputation : 22
Join date : 25/04/2011
Age : 36
Location : Bandar Baru Bangi

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by observateur on Fri Jul 22, 2011 8:43 pm

mmmbop wrote:Satu lg kita dah tau cif shahab ada ckp F18D tgh kaw2 kena upgrade. Ada logik ke kita nak trade-in lepas kuar duit gilos byk? Vympel xde sentuh plak pasal Hornet upgrade dari "member" rapat dia tu Very Happy

hehehe... tulah

takkan RMAF mau cerita semua, kan?

Mungkin juga ada cerita yg ditambah utk disinformation. Mungkin juga info yg vympel terima dah outdated....
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by blankrasta on Fri Jul 22, 2011 9:01 pm

silent


Last edited by blankrasta on Sat Jul 07, 2012 9:29 am; edited 1 time in total

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by mmmbop on Fri Jul 22, 2011 9:42 pm

Aku dah belek page 2, baru ada nampak sket. Aku rasala ni Malaysian disguise as Thais for disinformation + suka suki nak kenakan dorang Laughing

mmmbop
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 391
Reputation : 22
Join date : 25/04/2011
Age : 36
Location : Bandar Baru Bangi

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by powerw00t on Sat Jul 23, 2011 2:17 am

walopun cerita dalam tu banyak spelling error tapi ok gak, dia punya psychowar kat web ada membuahkah hasil yg menghasilkan sikit faktor pengerun.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Apa Forum Militari Lain Kata

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum