Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by Laxamana Today at 9:35 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171927 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Page 4 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by tenteng on Thu Jul 14, 2011 11:34 am

phyxius wrote:
observateur wrote:
tenteng wrote:citer pasal ular nie..teringat plak kat mak sedara.
dia tgh sedap "menyimpan deposit" kat bank dalam bilik dia. skali dia nampak ada gelung getah warna hitam. dia pun pelik2 la..bila plak dia beli getah paip. tak kan ayah (atuk) yg beli kot. pasal bilik air dia kongsi ngan atuk.

skali tu dia.. getah paip tu bergerak sendiri. apa lagi, dia pun capai dia punya pencuci muka, berus gigi, terus pg bilik air luar. masa dia cuci muka dia dia rasa muka dia berangin jek. rupanya dia dah tersalah amik ubat gigi instead of facial wash.

pastu terus panggil bomba. sib baik ayah ngan chek (nenek) x masuk bilik air. pasal kedudukan ular tedung nie betul2 depan pintu toilet bilik depa. bomba cakap ular nie kalo skali sembur mmg boleh memadamkan org.

ular nie masuk kot tingkap toilet pasal toilet dekat ngan pokok duku. tu yg nak kluar dah x bleh.

hu3... tu yg risau tu... tingkap dekat dgn pokok...


kadang2 bila round dlm ladang sama dengan bebudak pekerja ladang selalu jugak mata duk perhati nun kat pelepah daun kelapa sawit tuh takut jugak tetiba ular duk jatuh..

kalo kat ladang sawit kena beware byk benda... nak2 ngan cik tonyok ngan cik tali ..

tenteng
Kehormat MyMil

Posts : 4771
Join date : 11/05/2010

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Thu Jul 14, 2011 11:36 am

tenteng wrote:
phyxius wrote:
observateur wrote:
tenteng wrote:citer pasal ular nie..teringat plak kat mak sedara.
dia tgh sedap "menyimpan deposit" kat bank dalam bilik dia. skali dia nampak ada gelung getah warna hitam. dia pun pelik2 la..bila plak dia beli getah paip. tak kan ayah (atuk) yg beli kot. pasal bilik air dia kongsi ngan atuk.

skali tu dia.. getah paip tu bergerak sendiri. apa lagi, dia pun capai dia punya pencuci muka, berus gigi, terus pg bilik air luar. masa dia cuci muka dia dia rasa muka dia berangin jek. rupanya dia dah tersalah amik ubat gigi instead of facial wash.

pastu terus panggil bomba. sib baik ayah ngan chek (nenek) x masuk bilik air. pasal kedudukan ular tedung nie betul2 depan pintu toilet bilik depa. bomba cakap ular nie kalo skali sembur mmg boleh memadamkan org.

ular nie masuk kot tingkap toilet pasal toilet dekat ngan pokok duku. tu yg nak kluar dah x bleh.

hu3... tu yg risau tu... tingkap dekat dgn pokok...


kadang2 bila round dlm ladang sama dengan bebudak pekerja ladang selalu jugak mata duk perhati nun kat pelepah daun kelapa sawit tuh takut jugak tetiba ular duk jatuh..

kalo kat ladang sawit kena beware byk benda... nak2 ngan cik tonyok ngan cik tali ..

kalau kerbau pendek tuh tetiba jek dapat bau busuk2 pandai2 la nak jaga diri ... sebab dia punya charge tak hengat
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by marc_zman on Thu Jul 14, 2011 11:55 am

observateur wrote:
phyxius wrote:abe orbs perasan tak dlm military pun byk guan terminologi dari ular ... especially jenis ular ...

dah ada sidewinder ...
cobra .... viper ada diorang guna tak ..? kalau untuk kereta ada la

amik berkat... lol!

banyak wooo..

missile jer kita ader.. sidewinder ngan python
helos.. cobra
fighter.. viper ader aper.. itu nama manja tuk F-16
pastu kat afrika selatan kalu x silap wa ader kenderaan armour ringan nama mamba
kat malaysia lagi best.. anaconda @ SBS

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by MMW on Thu Jul 14, 2011 12:09 pm

Apakah ular yang paling bisa didunia?.

Mengikut kajian ular paling bisa ialah Inland Taipan (Oxyuranus microlepidotus).

http://en.wikipedia.org/wiki/Inland_taipan


Inland Taipan


Ular ini sangat pemalu. Berasal dari Australia.

Takat kebisaan (LD50) dia ialah 0.025mg racun bagi membunuh binatang yang beratnya 1kg (0.025mg/kg).

http://seanthomas.net/oldsite/ld50tot.html

Macamana nak dibandingkan dengan Tedung Selar kita? Tedung Selar kita tahap bisa dia ialah hanya 0.34 mg/kg sahaja.

http://en.wikipedia.org/wiki/King_Cobra

Ini bermaksud Inland Taipan 13 kali ganda lebih berbisa dari Tedung Selar kita.


Tedung Selar
avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 46
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by observateur on Thu Jul 14, 2011 1:56 pm

phyxius wrote:
observateur wrote:
tenteng wrote:citer pasal ular nie..teringat plak kat mak sedara.
dia tgh sedap "menyimpan deposit" kat bank dalam bilik dia. skali dia nampak ada gelung getah warna hitam. dia pun pelik2 la..bila plak dia beli getah paip. tak kan ayah (atuk) yg beli kot. pasal bilik air dia kongsi ngan atuk.

skali tu dia.. getah paip tu bergerak sendiri. apa lagi, dia pun capai dia punya pencuci muka, berus gigi, terus pg bilik air luar. masa dia cuci muka dia dia rasa muka dia berangin jek. rupanya dia dah tersalah amik ubat gigi instead of facial wash.

pastu terus panggil bomba. sib baik ayah ngan chek (nenek) x masuk bilik air. pasal kedudukan ular tedung nie betul2 depan pintu toilet bilik depa. bomba cakap ular nie kalo skali sembur mmg boleh memadamkan org.

ular nie masuk kot tingkap toilet pasal toilet dekat ngan pokok duku. tu yg nak kluar dah x bleh.

hu3... tu yg risau tu... tingkap dekat dgn pokok...


kadang2 bila round dlm ladang sama dengan bebudak pekerja ladang selalu jugak mata duk perhati nun kat pelepah daun kelapa sawit tuh takut jugak tetiba ular duk jatuh..

erk... wa da gak masuk kebun sawit....
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Thu Jul 14, 2011 2:48 pm

observateur wrote:
phyxius wrote:
observateur wrote:
tenteng wrote:citer pasal ular nie..teringat plak kat mak sedara.
dia tgh sedap "menyimpan deposit" kat bank dalam bilik dia. skali dia nampak ada gelung getah warna hitam. dia pun pelik2 la..bila plak dia beli getah paip. tak kan ayah (atuk) yg beli kot. pasal bilik air dia kongsi ngan atuk.

skali tu dia.. getah paip tu bergerak sendiri. apa lagi, dia pun capai dia punya pencuci muka, berus gigi, terus pg bilik air luar. masa dia cuci muka dia dia rasa muka dia berangin jek. rupanya dia dah tersalah amik ubat gigi instead of facial wash.

pastu terus panggil bomba. sib baik ayah ngan chek (nenek) x masuk bilik air. pasal kedudukan ular tedung nie betul2 depan pintu toilet bilik depa. bomba cakap ular nie kalo skali sembur mmg boleh memadamkan org.

ular nie masuk kot tingkap toilet pasal toilet dekat ngan pokok duku. tu yg nak kluar dah x bleh.

hu3... tu yg risau tu... tingkap dekat dgn pokok...


kadang2 bila round dlm ladang sama dengan bebudak pekerja ladang selalu jugak mata duk perhati nun kat pelepah daun kelapa sawit tuh takut jugak tetiba ular duk jatuh..

erk... wa da gak masuk kebun sawit....

Hati2
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by kerambit75 on Thu Jul 14, 2011 2:51 pm

Jiran wa masa bebudak dulu bikin gila punya solution, dia bunuh tedung senduk yg melingkar dlm magkuk tandas dgn curah air panas, masa ular tu menggelupur dia tabur garam kasar sebungkus, lepas tu sembur aerosol lagi. Bayangkan 3 benda membunuh dia tarok...masa angkat keluar, ular tu melecur teruk tapi sebelum tu itu pakcik sudah hentak kasi hancur dia punya kepala....

wa tanya itu pakcik tak takut kena sembur dgn tedung ke, selamba dia jawab "hati dah panas pakcik tak kira dah, nanti kalau ular tu terlepas pakcik sama anak bini jadi mangsa sapa mau jawab?"
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Thu Jul 14, 2011 2:56 pm

kerambit75 wrote:Jiran wa masa bebudak dulu bikin gila punya solution, dia bunuh tedung senduk yg melingkar dlm magkuk tandas dgn curah air panas, masa ular tu menggelupur dia tabur garam kasar sebungkus, lepas tu sembur aerosol lagi. Bayangkan 3 benda membunuh dia tarok...masa angkat keluar, ular tu melecur teruk tapi sebelum tu itu pakcik sudah hentak kasi hancur dia punya kepala....

wa tanya itu pakcik tak takut kena sembur dgn tedung ke, selamba dia jawab "hati dah panas pakcik tak kira dah, nanti kalau ular tu terlepas pakcik sama anak bini jadi mangsa sapa mau jawab?"

Perghhh brutal pakcik tuh
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by kerambit75 on Thu Jul 14, 2011 3:03 pm

phyxius wrote:
kerambit75 wrote:Jiran wa masa bebudak dulu bikin gila punya solution, dia bunuh tedung senduk yg melingkar dlm magkuk tandas dgn curah air panas, masa ular tu menggelupur dia tabur garam kasar sebungkus, lepas tu sembur aerosol lagi. Bayangkan 3 benda membunuh dia tarok...masa angkat keluar, ular tu melecur teruk tapi sebelum tu itu pakcik sudah hentak kasi hancur dia punya kepala....

wa tanya itu pakcik tak takut kena sembur dgn tedung ke, selamba dia jawab "hati dah panas pakcik tak kira dah, nanti kalau ular tu terlepas pakcik sama anak bini jadi mangsa sapa mau jawab?"

Perghhh brutal pakcik tuh

Pakcik tu lebih kurang mcm watak Jai (KL Gangster) le tahap ganas dia!
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Thu Jul 14, 2011 3:05 pm

kerambit75 wrote:
phyxius wrote:
kerambit75 wrote:Jiran wa masa bebudak dulu bikin gila punya solution, dia bunuh tedung senduk yg melingkar dlm magkuk tandas dgn curah air panas, masa ular tu menggelupur dia tabur garam kasar sebungkus, lepas tu sembur aerosol lagi. Bayangkan 3 benda membunuh dia tarok...masa angkat keluar, ular tu melecur teruk tapi sebelum tu itu pakcik sudah hentak kasi hancur dia punya kepala....

wa tanya itu pakcik tak takut kena sembur dgn tedung ke, selamba dia jawab "hati dah panas pakcik tak kira dah, nanti kalau ular tu terlepas pakcik sama anak bini jadi mangsa sapa mau jawab?"

Perghhh brutal pakcik tuh

Pakcik tu lebih kurang mcm watak Jai (KL Gangster) le tahap ganas dia!

memey la....
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by observateur on Thu Jul 14, 2011 3:38 pm

phyxius wrote:
kerambit75 wrote:Jiran wa masa bebudak dulu bikin gila punya solution, dia bunuh tedung senduk yg melingkar dlm magkuk tandas dgn curah air panas, masa ular tu menggelupur dia tabur garam kasar sebungkus, lepas tu sembur aerosol lagi. Bayangkan 3 benda membunuh dia tarok...masa angkat keluar, ular tu melecur teruk tapi sebelum tu itu pakcik sudah hentak kasi hancur dia punya kepala....

wa tanya itu pakcik tak takut kena sembur dgn tedung ke, selamba dia jawab "hati dah panas pakcik tak kira dah, nanti kalau ular tu terlepas pakcik sama anak bini jadi mangsa sapa mau jawab?"

Perghhh brutal pakcik tuh

balun tak hengat dunia... Twisted Evil
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by anya8797 on Thu Jul 14, 2011 5:25 pm

MMW wrote:Apakah ular yang paling bisa didunia?.

Mengikut kajian ular paling bisa ialah Inland Taipan (Oxyuranus microlepidotus).

http://en.wikipedia.org/wiki/Inland_taipan


Inland Taipan


Ular ini sangat pemalu. Berasal dari Australia.

Takat kebisaan (LD50) dia ialah 0.025mg racun bagi membunuh binatang yang beratnya 1kg (0.025mg/kg).

http://seanthomas.net/oldsite/ld50tot.html

Macamana nak dibandingkan dengan Tedung Selar kita? Tedung Selar kita tahap bisa dia ialah hanya 0.34 mg/kg sahaja.

http://en.wikipedia.org/wiki/King_Cobra

Ini bermaksud Inland Taipan 13 kali ganda lebih berbisa dari Tedung Selar kita.


Tedung Selar

yang ni derang panggil brown snake jugak kan....
the problem is dia ada kat kawasan petempatan jugak....
a snake as deadly as this species...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by powerw00t on Thu Jul 14, 2011 5:37 pm

teringat masa sekolah dulu, tetiba terserampak ular mura (spesis ular senduk tapi berbadan hitam dan ada line kekuningan bawah kepala dia). Aku tokojoit, dia pon tokojoit. Dia lari masuk bawah kayu getah mati, bila sampai separuh badan aku pon tarik ekor dia sampai agak2 aras kepala dia aku pun putaw, putaw dan putaw macam helicopter dgn tujuan utk mengelakkan dia mematuk aku.

Bila lepas ulaw itu pon mati, bukannya kena hempas ke apa tapi mabuk naik helicopter agaknya. Kawan yg sama aku diam tak terkata apa2... balik rumah dia pi report dgn mak aku sampai kena piat telinga kiri dan kanan..., "ko nak mati yee!.... piat.... ko nak mati kee!.... piat

Lalu orang tua2 ada cakap, ulaw ni kelemahan dia pada tulang. Kalau disentap dgn kuat tulang dia boleh patah. Entah ye ke tidak...
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by anya8797 on Thu Jul 14, 2011 6:25 pm

powerw00t wrote:teringat masa sekolah dulu, tetiba terserampak ular mura (spesis ular senduk tapi berbadan hitam dan ada line kekuningan bawah kepala dia). Aku tokojoit, dia pon tokojoit. Dia lari masuk bawah kayu getah mati, bila sampai separuh badan aku pon tarik ekor dia sampai agak2 aras kepala dia aku pun putaw, putaw dan putaw macam helicopter dgn tujuan utk mengelakkan dia mematuk aku.

Bila lepas ulaw itu pon mati, bukannya kena hempas ke apa tapi mabuk naik helicopter agaknya. Kawan yg sama aku diam tak terkata apa2... balik rumah dia pi report dgn mak aku sampai kena piat telinga kiri dan kanan..., "ko nak mati yee!.... piat.... ko nak mati kee!.... piat

Lalu orang tua2 ada cakap, ulaw ni kelemahan dia pada tulang. Kalau disentap dgn kuat tulang dia boleh patah. Entah ye ke tidak...

berapa umur masa tuh power?... kalau anya dah cabut lari jauh2 dah....tapi ular nih kebiasaannya akan elak close encounter with humans kan....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Thu Jul 14, 2011 7:38 pm

anya8797 wrote:
powerw00t wrote:teringat masa sekolah dulu, tetiba terserampak ular mura (spesis ular senduk tapi berbadan hitam dan ada line kekuningan bawah kepala dia). Aku tokojoit, dia pon tokojoit. Dia lari masuk bawah kayu getah mati, bila sampai separuh badan aku pon tarik ekor dia sampai agak2 aras kepala dia aku pun putaw, putaw dan putaw macam helicopter dgn tujuan utk mengelakkan dia mematuk aku.

Bila lepas ulaw itu pon mati, bukannya kena hempas ke apa tapi mabuk naik helicopter agaknya. Kawan yg sama aku diam tak terkata apa2... balik rumah dia pi report dgn mak aku sampai kena piat telinga kiri dan kanan..., "ko nak mati yee!.... piat.... ko nak mati kee!.... piat

Lalu orang tua2 ada cakap, ulaw ni kelemahan dia pada tulang. Kalau disentap dgn kuat tulang dia boleh patah. Entah ye ke tidak...

berapa umur masa tuh power?... kalau anya dah cabut lari jauh2 dah....tapi ular nih kebiasaannya akan elak close encounter with humans kan....

Yup ...
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by powerw00t on Fri Jul 15, 2011 2:13 am

anya8797 wrote:
powerw00t wrote:teringat masa sekolah dulu, tetiba terserampak ular mura (spesis ular senduk tapi berbadan hitam dan ada line kekuningan bawah kepala dia). Aku tokojoit, dia pon tokojoit. Dia lari masuk bawah kayu getah mati, bila sampai separuh badan aku pon tarik ekor dia sampai agak2 aras kepala dia aku pun putaw, putaw dan putaw macam helicopter dgn tujuan utk mengelakkan dia mematuk aku.

Bila lepas ulaw itu pon mati, bukannya kena hempas ke apa tapi mabuk naik helicopter agaknya. Kawan yg sama aku diam tak terkata apa2... balik rumah dia pi report dgn mak aku sampai kena piat telinga kiri dan kanan..., "ko nak mati yee!.... piat.... ko nak mati kee!.... piat

Lalu orang tua2 ada cakap, ulaw ni kelemahan dia pada tulang. Kalau disentap dgn kuat tulang dia boleh patah. Entah ye ke tidak...

berapa umur masa tuh power?... kalau anya dah cabut lari jauh2 dah....tapi ular nih kebiasaannya akan elak close encounter with humans kan....

dalam tingkatan 2 rasanya,,,
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by anya8797 on Fri Jul 15, 2011 4:42 am

powerw00t wrote:
dalam tingkatan 2 rasanya,,,

form 2?.... patutlah kena piat telinga dengan mak... kalau anya pon heart attack kalau anya tau anak anya pull this kind of stunt.... ular hitam belang kuning kan bisa kan.... tak bleh nak imagine tarik puntal segala....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by MMW on Fri Jul 15, 2011 4:52 am

anya8797 wrote:


Tedung Selar

yang ni derang panggil brown snake jugak kan....
the problem is dia ada kat kawasan petempatan jugak....
a snake as deadly as this species...

Ular rupa hampir sama.

So brown snake yang Anya maksudkan ialah Eastern Brown Snake nama saintifiknya Pseudonaja textilis. Toxicity dia ialah 0.0365mg/kg


Eastern Brown Snake.

Perbezaan yang ketara ialah Eastern Brown Snake dia tak de kepak tepi kepala tu macam spesis King Cobra.

Tedung selar kita nama saintifiknya Ophiophagus hannah
avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 46
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Fri Jul 15, 2011 4:55 am

Ular tedung senduk dan ular tedung selar ... ermmm ular tedung menggunakan jenis peralatan dapurl dan nama ikan sebagai code name diorang ... haha
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by anya8797 on Fri Jul 15, 2011 5:11 am

MMW wrote:
anya8797 wrote:


Tedung Selar

yang ni derang panggil brown snake jugak kan....
the problem is dia ada kat kawasan petempatan jugak....
a snake as deadly as this species...

Ular rupa hampir sama.

So brown snake yang Anya maksudkan ialah Eastern Brown Snake nama saintifiknya Pseudonaja textilis. Toxicity dia ialah 0.0365mg/kg


Eastern Brown Snake.

Perbezaan yang ketara ialah Eastern Brown Snake dia tak de kepak tepi kepala tu macam spesis King Cobra.

Tedung selar kita nama saintifiknya Ophiophagus hannah

Oo...lain2 ye... yelah rupa derang almost the same... anya ingat ular species yang sama.... thanks for the info M....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by MMW on Fri Jul 15, 2011 5:20 am

Symptom of snake bites;

avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 46
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by anya8797 on Fri Jul 15, 2011 5:33 am

MMW wrote:Symptom of snake bites;


M...
anya pernah tengok satu dokementary...
lelaki nih he's a snake handler....
he was bitten by a snake.... a poisonous one kat perut dia...
perut dia berlubang M.... dia angkat baju dan tunjuk..... scary.....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by bijan on Fri Jul 15, 2011 9:10 am

Ular oh ular kenapa kau makan katak ..? ular dlm folk song melayu
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by kerambit75 on Fri Jul 15, 2011 9:32 am

Ex Cobra Gold - ni le nasib ular tedung Siam setiap kali askar USA dtg bikin ex

avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by marc_zman on Fri Jul 15, 2011 10:39 am

powerw00t wrote:
anya8797 wrote:
powerw00t wrote:teringat masa sekolah dulu, tetiba terserampak ular mura (spesis ular senduk tapi berbadan hitam dan ada line kekuningan bawah kepala dia). Aku tokojoit, dia pon tokojoit. Dia lari masuk bawah kayu getah mati, bila sampai separuh badan aku pon tarik ekor dia sampai agak2 aras kepala dia aku pun putaw, putaw dan putaw macam helicopter dgn tujuan utk mengelakkan dia mematuk aku.

Bila lepas ulaw itu pon mati, bukannya kena hempas ke apa tapi mabuk naik helicopter agaknya. Kawan yg sama aku diam tak terkata apa2... balik rumah dia pi report dgn mak aku sampai kena piat telinga kiri dan kanan..., "ko nak mati yee!.... piat.... ko nak mati kee!.... piat

Lalu orang tua2 ada cakap, ulaw ni kelemahan dia pada tulang. Kalau disentap dgn kuat tulang dia boleh patah. Entah ye ke tidak...

berapa umur masa tuh power?... kalau anya dah cabut lari jauh2 dah....tapi ular nih kebiasaannya akan elak close encounter with humans kan....

dalam tingkatan 2 rasanya,,,

patut laaa pakai nama powerw00t
abis ulor pun dia buat mainan

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by observateur on Fri Jul 15, 2011 2:57 pm

kerambit75 wrote:Ex Cobra Gold - ni le nasib ular tedung Siam setiap kali askar USA dtg bikin ex


dah baca doa makan? Razz
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Ular ... everything about snake, reptiles & belut

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum