Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Astronomy Club @ Mymil

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 8:33 am

Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

Laxamana
Kehormat MyMil

Posts : 335
Join date : 31/10/2010

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by anya8797 on Thu Jun 16, 2011 8:40 am

Laxamana wrote:Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

mesti cantik fenomenan tuh kan laxaman.... what's with the clear sky.....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 8:48 am

anya8797 wrote:
Laxamana wrote:Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

mesti cantik fenomenan tuh kan laxaman.... what's with the clear sky.....

Memang cantik sangat di Arab Saudi awan 0 peratus.. bintang yang jauh kena tenung sambil bersandar atau tidur atas padang dengan bantal baru boleh nampak semua dengan jelas.. tak boleh gerak2 sangat, sebab mata susah folus bintang yang amat kecil kelihatan nya, bila dah terfolus, Masha Allah... banyak nya macam penuh langit... semua bintang jauh nampak warna macam oren, tak de sangat yang bercahaya putih sebab jauh dan gas di langit kot... Nak kena beli teleskop power lah.. dah timbul minat.. kat Malaysia di mana boleh beli? Nak beli yang boleh transfer ke PC bagus tak?
avatar
Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 8:49 am

Disember ni ada gerhana lagi... tapi shorter time... standby lah teleskop siap-siap... harap Malaysia clear sky masa tu..
avatar
Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Boku nash on Thu Jun 16, 2011 9:16 am

video gerhana bulan bertempat di masjid negara, kuala lumpur.



Last edited by Boku nash on Thu Jun 16, 2011 9:32 am; edited 1 time in total
avatar
Boku nash
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 349
Reputation : 5
Join date : 03/06/2011
Age : 33
Location : Labuan

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by bijan on Thu Jun 16, 2011 9:18 am

Pukul 3 Pagi tadi terima panggilan dari saudara mara di singapura duk tanya pasal lunar eclipse ... kacau mimpi aku dengan beyonce jek .. aduyai ..
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by mumuchi on Thu Jun 16, 2011 10:12 am

Laxamana wrote:
anya8797 wrote:
Laxamana wrote:Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

mesti cantik fenomenan tuh kan laxaman.... what's with the clear sky.....

Memang cantik sangat di Arab Saudi awan 0 peratus.. bintang yang jauh kena tenung sambil bersandar atau tidur atas padang dengan bantal baru boleh nampak semua dengan jelas.. tak boleh gerak2 sangat, sebab mata susah folus bintang yang amat kecil kelihatan nya, bila dah terfolus, Masha Allah... banyak nya macam penuh langit... semua bintang jauh nampak warna macam oren, tak de sangat yang bercahaya putih sebab jauh dan gas di langit kot... Nak kena beli teleskop power lah.. dah timbul minat.. kat Malaysia di mana boleh beli? Nak beli yang boleh transfer ke PC bagus tak?

bab2 teleskop ni ko tanya kat dak abu AKA atreyudevil bro..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 10:24 am

mumuchi wrote:
Laxamana wrote:
anya8797 wrote:
Laxamana wrote:Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

mesti cantik fenomenan tuh kan laxaman.... what's with the clear sky.....

Memang cantik sangat di Arab Saudi awan 0 peratus.. bintang yang jauh kena tenung sambil bersandar atau tidur atas padang dengan bantal baru boleh nampak semua dengan jelas.. tak boleh gerak2 sangat, sebab mata susah folus bintang yang amat kecil kelihatan nya, bila dah terfolus, Masha Allah... banyak nya macam penuh langit... semua bintang jauh nampak warna macam oren, tak de sangat yang bercahaya putih sebab jauh dan gas di langit kot... Nak kena beli teleskop power lah.. dah timbul minat.. kat Malaysia di mana boleh beli? Nak beli yang boleh transfer ke PC bagus tak?

bab2 teleskop ni ko tanya kat dak abu AKA atreyudevil bro..

Pernah aku nampak Tesco jual dalam RM100-200... boleh la starter kot.. hehe...
avatar
Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by bijan on Thu Jun 16, 2011 11:25 am

Laxamana wrote:
mumuchi wrote:
Laxamana wrote:
anya8797 wrote:
Laxamana wrote:Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

mesti cantik fenomenan tuh kan laxaman.... what's with the clear sky.....

Memang cantik sangat di Arab Saudi awan 0 peratus.. bintang yang jauh kena tenung sambil bersandar atau tidur atas padang dengan bantal baru boleh nampak semua dengan jelas.. tak boleh gerak2 sangat, sebab mata susah folus bintang yang amat kecil kelihatan nya, bila dah terfolus, Masha Allah... banyak nya macam penuh langit... semua bintang jauh nampak warna macam oren, tak de sangat yang bercahaya putih sebab jauh dan gas di langit kot... Nak kena beli teleskop power lah.. dah timbul minat.. kat Malaysia di mana boleh beli? Nak beli yang boleh transfer ke PC bagus tak?

bab2 teleskop ni ko tanya kat dak abu AKA atreyudevil bro..

Pernah aku nampak Tesco jual dalam RM100-200... boleh la starter kot.. hehe...

best la bang .. yang kat melaka ada kata tak dpt tengok ... mendung
avatar
bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Thu Jun 16, 2011 1:00 pm

teleskop wa beli kat lelong je, ok jugak la tuk beginner!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by anya8797 on Thu Jun 16, 2011 6:37 pm

Laxamana wrote:
anya8797 wrote:
Laxamana wrote:Di Arab Saudi clear.. memang dahsyat... lama betul gerhana dari 9.15pm sampai 1.00am.... Bintang yang jauh (berada di belakang bintang2 yang biasa nya cerah tu) nampak mula nya berbalam.. last semua keluar cerah, berjuta rupa nya penuh langit.. terkejut juga menengok nya...

mesti cantik fenomenan tuh kan laxaman.... what's with the clear sky.....

Memang cantik sangat di Arab Saudi awan 0 peratus.. bintang yang jauh kena tenung sambil bersandar atau tidur atas padang dengan bantal baru boleh nampak semua dengan jelas.. tak boleh gerak2 sangat, sebab mata susah folus bintang yang amat kecil kelihatan nya, bila dah terfolus, Masha Allah... banyak nya macam penuh langit... semua bintang jauh nampak warna macam oren, tak de sangat yang bercahaya putih sebab jauh dan gas di langit kot... Nak kena beli teleskop power lah.. dah timbul minat.. kat Malaysia di mana boleh beli? Nak beli yang boleh transfer ke PC bagus tak?

tido in the open area gitu.... it would be nice to stare up at the sky...anya imagine it would look like a live canvas of van gogh' s starry night.....

anya tak pandai ler pasal teleskop laxamana.... kena tanya orang yang tahu.... but it would be an interesting hobby albeit an expensive one..... anya rasa lah....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Thu Jun 16, 2011 6:40 pm

kalo nak lagi ngam duduk dlam gelap kurang 2 jam. baru mata kita boleh full adjust.

40 km dari bandar adalah digalakkan pasal light noise kurang..

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by anya8797 on Fri Jun 17, 2011 7:06 am

atreyudevil wrote:kalo nak lagi ngam duduk dlam gelap kurang 2 jam. baru mata kita boleh full adjust.

40 km dari bandar adalah digalakkan pasal light noise kurang..

atre memang ada hobby nih ke?....
is it an expensive hobby?...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Fri Jun 17, 2011 7:21 am

mmg minat pasal astronomi ni dari kecik, tp dah besar la baru dapat beli Teleskop, bapak dlu belikan spotting scope sama binocular je!

kalo nak beginner, teleskope kat lelong, toy r us pn dah hokey, bagi pengalaman nak handle telescope dlu, susah woo nak setting x sama y, calibrate spotting scope!

tp bila duduk pandang langit, lama pn tak busan!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Laxamana on Fri Jun 17, 2011 9:10 am

atreyudevil wrote:mmg minat pasal astronomi ni dari kecik, tp dah besar la baru dapat beli Teleskop, bapak dlu belikan spotting scope sama binocular je!

kalo nak beginner, teleskope kat lelong, toy r us pn dah hokey, bagi pengalaman nak handle telescope dlu, susah woo nak setting x sama y, calibrate spotting scope!

tp bila duduk pandang langit, lama pn tak busan!

Ada tengok telescope di Toy r Us Saudi.... dari harga SR100 (RM80) hingga SR500 (boleh connect ke PC,,,) OK tak?
avatar
Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Fri Jun 17, 2011 9:24 am

ok tu, kalo ada software yg boleh sync lagi baguis

err lax ada gambo tak?

mana tau ada boleh kirim skali ke


kekekekke

ini je senjata wa beli kat lelong rm150 masuk postage





one of the best shot





--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Laxamana on Fri Jun 17, 2011 9:43 am

Not bad la telescope tu, gambar ambik sendiri ke... For me, I don't have a tscope yet.. hanya melopong je malam gerhana tu.. hehe (gambar tak ambik sebab masih pakai compact cam.. plan nak beli DSLR a.s.a.p.) ...[btwn Canon EOS 1000D, Nikon D5100 dan D300.. mana satu aaaa]
avatar
Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Fri Jun 17, 2011 9:51 am

err DSLR tu bukan field wa, bleh tanya Stand, Ven sama Obs, tu mmg mainan depa

oh ye lupa plak, yep ini mmg guna point and shoot punya cam, pasal lens dia kecik dan muat kat view hole tu.

kalo dslr kne guna special mount dia pasal size lens dia besar

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Tue Jul 26, 2011 3:28 pm

Tarikh Dan Tempat Melihat Anak Bulan Ramadhan 2011


Tarikh
untuk melihat bulan ramadhan atau bulan puasa 2011 jatuh pada 31 julai
2011. Berikut adalah tempat untuk melihat anak bulan ramadhan
berdasarkan kenyataan pejabat penyimpan mohor besar raja-raja Malaysia.
Tarikh untuk melihat anak bulan ramadhan bertujuan untuk menentukan
tarikh hari permulaan puasa bagi umat islam.




Menurut sumber daripada Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, tempat melihat anak bulan adalah seperti berikut:

Pontian Kecil di Johor;
Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara (Melaka);
Teluk Kemang (Negeri Sembilan);
Bukit Melawati (Selangor);
Pulau Angsa (Selangor);
Bukit Jugra (Selangor),
Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam (Selangor);
Pantai Pasir Panjang (Perak);
Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh (Pulau Pinang);
Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda (Kedah);
Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah);
Menara Alor Setar (Kedah).
Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu);
Bukit Kemuning, Kemaman (Terengganu);
Pulau Perhentian (Terengganu);
Balai Cerap KUSZA, Setiu (Terengganu),
Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan);
Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai (Kelantan);
Menara Bangunan SEDC, Kota Baharu (Kelantan).
Tanjung Lubang, Miri (Sarawak);
Teluk Bandung, Kuching (Sarawak),
Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak);
Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah;
Bukit Tanjung Batu, Nenasi (Pahang);
Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang);
Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).
Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan);
Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur);
Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan
Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by powerw00t on Tue Jul 26, 2011 5:35 pm

err bijan mendakwa dia dah nampak anak bulan syawal, jadik katanya dia tak payah puasa ramadan sbb anak bulan tu syawal yg punya, bukan ramadan.

apalah si bijan ni, mana punya ajaran sesat dia anut Shocked

oit! woitt! back to topik.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Tue Jul 26, 2011 5:44 pm

???

incik power ni sihat ke dak?

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by anya8797 on Tue Jul 26, 2011 5:47 pm



cantik nya gambar ni abu.....
kak anya tak perasan dah ada thread baru berkenaan topik nih....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Tue Jul 26, 2011 6:18 pm

ni thread gerhana hari tu kak, sya ubahkan.
btw bintah yg cerah sebelah bulan tu ialah Musytari atau Jupiter!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Mon Aug 01, 2011 8:58 am

ini ialah hasil dari tangkapan malam tadi
sampai kat Bukit Pelindung pn agak lambat dekat pukul 7 baru sampai.
Tp rasa macam party crasher pulak pasal yg ada kat situ suma orang dari Jabatan Ukur, Jabatan agama dan Jakim.

Tanya jugak kalo ini event tertutup tp dia kata tak, suma boleh datang tp tak byk orang yg datang kecuali mereka2 ni je.



masa mula sampai




waktu ni main telescope masih lagi mengira elevation sama angle.






kuantan dari bukit pelindung


gambo2 kuantan waktu malam, maklum lah bukan senang dan dapat peluang nih, tp pakai point and shoot shj la










Sori gambo sikit shaky, pasal ni kamera lama, stabilizer takde


Ini main telescope, Celestron with Auto Star calibration.

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by tenteng on Mon Aug 01, 2011 10:11 am

atreyudevil wrote:ini ialah hasil dari tangkapan malam tadi
sampai kat Bukit Pelindung pn agak lambat dekat pukul 7 baru sampai.
Tp rasa macam party crasher pulak pasal yg ada kat situ suma orang dari Jabatan Ukur, Jabatan agama dan Jakim.

Tanya jugak kalo ini event tertutup tp dia kata tak, suma boleh datang tp tak byk orang yg datang kecuali mereka2 ni je.



masa mula sampai




waktu ni main telescope masih lagi mengira elevation sama angle.






kuantan dari bukit pelindung


gambo2 kuantan waktu malam, maklum lah bukan senang dan dapat peluang nih, tp pakai point and shoot shj la










Sori gambo sikit shaky, pasal ni kamera lama, stabilizer takde


Ini main telescope, Celestron with Auto Star calibration.

wahhh mcm nie pemandangan dr bukit pelindung... tak pernah nampak pasal x pernah panjat walhal ibarat sejengkal je pun dr rumah. hehehe

semalam kat kompleks falak alkhawarizmi pun ramai org. siap ada polis pengiring lagi.
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by atreyudevil on Mon Aug 01, 2011 11:32 am

kat situ orang ramai mmg boleh join cerap ke kak?

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Astronomy Club @ Mymil

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum