Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Duit, di mana kau?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

06062011

Post 

Duit, di mana kau?




Ni mungkin tak berlaku di tempat lain, aku andaikan berlaku kat kawasan Masjid Tanah ni. Rata2 peniaga Melayu mendominasi antara 50-60% sebagai peniaga atau pekedai kecil2lan. Antaranya rakan2 yang selalu juga bersembang. Dalam masa 6 bulan dan lebih teruknya 3 bulan terbaru ni... fenomena pembeli hilang kuasa beli. Samada tiada duit atau penjimatan yg lebih ketat dari masa2 sebelumnya.

Peniaga kedai makan mengadu kehilangan pelanggan hingga ke separuh dari sebelumnya, ada yg mengadu banyak lauk pauk tak habis dan yg paling teruk sekali ada yg terpaksa menutup perniagaan. Kedai komputer dan jualan aksesori yg berkaitan mengalami susut permintaan ketara, apa lagi permintaan bermusim dari sekolah2. Kalau ada pun LO berbulan baru dapat. Perniagaan hardware, rakan aku terpaksa menutup perniagaan kerana kurangnya permintaan secara mendadak. Perniagaan kain baju dan tekstil yg kebanyakkannya diushakan oleh Melayu Champa juga mengalami nasib yg serupa, satu hari melanguk depan kedai pun orang tak mau singgah.

Aku andaikan orang ramai sudah berjimat ceramat sekarang ni, janji dapat lepas bayar apa jenis keperluan utama. Jangan kata hari biasa, hari gaji oleh kakitangan gomen pun payah nak dapatkan 'sales' yg memberangsangkan. Nak melepasi RM100 sehari pun susah. Lebih2 lagi dengan kenaikan taraf elektrik dan akan datang bahan bakar pulak, semua orang mengambil sikap berbelanja dengan berhemah, syabas orang Masjid Tanah.

Dalam pada jimat2 duit, kedai nombor ekor hit setiap kali ada cabutan dan dipenuhi oleh Melayu beragama Islam. Sanggup beratur tanpa ada segan silu, pun syabas orang Masjid Tanah Evil or Very Mad



Last edited by powerw00t on Tue Jun 07, 2011 1:21 am; edited 1 time in total

powerw00t
Major General
Major General

Posts : 7424
Join date : 18/04/2010

Back to top Go down

Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

Duit, di mana kau? :: Comments

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 1:40 pm by powerw00t

harleena wrote:
powerw00t wrote:Bila cerita pasal troli, teringat aku mat toro yg akan menolak troli pada setiap jumaat.

asal cakap pasal troli, mesti keluar nama Mat Toro... hehehehe

itulah.... kena bukak topik baru mcm dimanakah mat toro? pencarian mat toro? mat toro, gowind?

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 1:55 pm by harleena

powerw00t wrote:
harleena wrote:
powerw00t wrote:Bila cerita pasal troli, teringat aku mat toro yg akan menolak troli pada setiap jumaat.

asal cakap pasal troli, mesti keluar nama Mat Toro... hehehehe

itulah.... kena bukak topik baru mcm dimanakah mat toro? pencarian mat toro? mat toro, gowind?


Mat Toro ada ajer tapi entahlah, dia tak minat nak join forum dah kot... Suruh aar Pang5 kita hantar undangan kat dia.

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 3:24 pm by venez

harleena wrote:
powerw00t wrote:
harleena wrote:
powerw00t wrote:Bila cerita pasal troli, teringat aku mat toro yg akan menolak troli pada setiap jumaat.

asal cakap pasal troli, mesti keluar nama Mat Toro... hehehehe

itulah.... kena bukak topik baru mcm dimanakah mat toro? pencarian mat toro? mat toro, gowind?


Mat Toro ada ajer tapi entahlah, dia tak minat nak join forum dah kot... Suruh aar Pang5 kita hantar undangan kat dia.

oit2, mat toro hanya muchi n tin jerk tau nak kontek2, he3

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 5:16 pm by observateur

harleena wrote:
venez wrote:seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Ni mmg bebetul sesangat. Few years back, dengan lebih kurang rm200, troli giant tu penuh ngan barang2 dapur tapi lately ni even dalam tempoh setahun ni, kalau shopping kat hypermarket untuk penuhkan troli, lebih kurang rm400 lebih gak laaaa.
Sori, statement ni terpaksa diluahkan... Rasanya kalau wa still kat Malaysia, mmg makan bubur nasi ngan maggie ajer laaa selalu. Hutang dah keliling pinggang tak kira segala loan yang dibuat. Alhamdulillah, kat sini bolehlah survive sbb harga barang2 kat sini murah dibandingkan ngan tempat tanah tumpah darah. Mmg aar ada pro and con tinggal kat sana ngan sini but for now, mmg amat bersyukur sangat rezeki yang Allah bagi.

TIndakan ahli mymil yang mula jadi petani moden mmg langkah yang bagus. Kurang2nya, cili api, pandan, daun kunyit, daun kari, serai tak payah beli lagi dah... Semoga keadaan ekonomi akan bertambah baik buat semua teman2 mymil....

Siyes, Kak Leena?
Kalau rega barang berbanding income kat France lebih "affordable"... buleh percaya. Kalau takat harga barang aje... susah skit nak telan.

20 tahun sudah memang rega lagi mahal compared to Msia (kecuali some local items). Kabarnya bila pakai Euro, makin mahal barang....

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 15, 2011 6:50 pm by harleena

observateur wrote:
harleena wrote:
venez wrote:seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Ni mmg bebetul sesangat. Few years back, dengan lebih kurang rm200, troli giant tu penuh ngan barang2 dapur tapi lately ni even dalam tempoh setahun ni, kalau shopping kat hypermarket untuk penuhkan troli, lebih kurang rm400 lebih gak laaaa.
Sori, statement ni terpaksa diluahkan... Rasanya kalau wa still kat Malaysia, mmg makan bubur nasi ngan maggie ajer laaa selalu. Hutang dah keliling pinggang tak kira segala loan yang dibuat. Alhamdulillah, kat sini bolehlah survive sbb harga barang2 kat sini murah dibandingkan ngan tempat tanah tumpah darah. Mmg aar ada pro and con tinggal kat sana ngan sini but for now, mmg amat bersyukur sangat rezeki yang Allah bagi.

TIndakan ahli mymil yang mula jadi petani moden mmg langkah yang bagus. Kurang2nya, cili api, pandan, daun kunyit, daun kari, serai tak payah beli lagi dah... Semoga keadaan ekonomi akan bertambah baik buat semua teman2 mymil....

Siyes, Kak Leena?
Kalau rega barang berbanding income kat France lebih "affordable"... buleh percaya. Kalau takat harga barang aje... susah skit nak telan.

20 tahun sudah memang rega lagi mahal compared to Msia (kecuali some local items). Kabarnya bila pakai Euro, makin mahal barang....

Kalau diikutkan harga barang jika dibandingkan dengan Malaysia, siyes, mmg lagi murah.. cth laaa kan, keter mmg murah kat sini. TV plasma or LCD kat sini boleh ajer dapat dengan harga 400 ke atas. Benda makan pun mmg murah. Even ayam 3-4 ekor boleh ajer dapat dengan harga 10 euro. Roti, buah2 n sayur pun murah jugak. Daging ngan kambing pun still murah. Apa lagi yerr? Even mineral water kat sini 8 ltr baru 2 euro lebih. Ada sorang student yg buat phd kat sini yg duduk yang famili dia, bulan 9 ni dah abis belajar dan kena balik Malaysia. Dia kat sini dalam 4 tahun. Pening gak kepala dia bila mikirkan kena balik Malaysia..

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 15, 2011 6:56 pm by observateur

harleena wrote:
observateur wrote:
harleena wrote:
venez wrote:seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Ni mmg bebetul sesangat. Few years back, dengan lebih kurang rm200, troli giant tu penuh ngan barang2 dapur tapi lately ni even dalam tempoh setahun ni, kalau shopping kat hypermarket untuk penuhkan troli, lebih kurang rm400 lebih gak laaaa.
Sori, statement ni terpaksa diluahkan... Rasanya kalau wa still kat Malaysia, mmg makan bubur nasi ngan maggie ajer laaa selalu. Hutang dah keliling pinggang tak kira segala loan yang dibuat. Alhamdulillah, kat sini bolehlah survive sbb harga barang2 kat sini murah dibandingkan ngan tempat tanah tumpah darah. Mmg aar ada pro and con tinggal kat sana ngan sini but for now, mmg amat bersyukur sangat rezeki yang Allah bagi.

TIndakan ahli mymil yang mula jadi petani moden mmg langkah yang bagus. Kurang2nya, cili api, pandan, daun kunyit, daun kari, serai tak payah beli lagi dah... Semoga keadaan ekonomi akan bertambah baik buat semua teman2 mymil....

Siyes, Kak Leena?
Kalau rega barang berbanding income kat France lebih "affordable"... buleh percaya. Kalau takat harga barang aje... susah skit nak telan.

20 tahun sudah memang rega lagi mahal compared to Msia (kecuali some local items). Kabarnya bila pakai Euro, makin mahal barang....

Kalau diikutkan harga barang jika dibandingkan dengan Malaysia, siyes, mmg lagi murah.. cth laaa kan, keter mmg murah kat sini. TV plasma or LCD kat sini boleh ajer dapat dengan harga 400 ke atas. Benda makan pun mmg murah. Even ayam 3-4 ekor boleh ajer dapat dengan harga 10 euro. Roti, buah2 n sayur pun murah jugak. Daging ngan kambing pun still murah. Apa lagi yerr? Even mineral water kat sini 8 ltr baru 2 euro lebih. Ada sorang student yg buat phd kat sini yg duduk yang famili dia, bulan 9 ni dah abis belajar dan kena balik Malaysia. Dia kat sini dalam 4 tahun. Pening gak kepala dia bila mikirkan kena balik Malaysia..

hmmm... come to think of it, yep. barang quite affordable dulu (Vision murah! Siap buat collection lagi dulu). Tapi dulu brg asasi kat Msia murah sakan.

Tapi rasa2nya service charges kat sana mahal. Tiket ketapi, repair keta, hotel... skrg camna kalu servis2 neh? Mahal dak?

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 15, 2011 7:07 pm by harleena

observateur wrote:
harleena wrote:
observateur wrote:
harleena wrote:
venez wrote:seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Ni mmg bebetul sesangat. Few years back, dengan lebih kurang rm200, troli giant tu penuh ngan barang2 dapur tapi lately ni even dalam tempoh setahun ni, kalau shopping kat hypermarket untuk penuhkan troli, lebih kurang rm400 lebih gak laaaa.
Sori, statement ni terpaksa diluahkan... Rasanya kalau wa still kat Malaysia, mmg makan bubur nasi ngan maggie ajer laaa selalu. Hutang dah keliling pinggang tak kira segala loan yang dibuat. Alhamdulillah, kat sini bolehlah survive sbb harga barang2 kat sini murah dibandingkan ngan tempat tanah tumpah darah. Mmg aar ada pro and con tinggal kat sana ngan sini but for now, mmg amat bersyukur sangat rezeki yang Allah bagi.

TIndakan ahli mymil yang mula jadi petani moden mmg langkah yang bagus. Kurang2nya, cili api, pandan, daun kunyit, daun kari, serai tak payah beli lagi dah... Semoga keadaan ekonomi akan bertambah baik buat semua teman2 mymil....

Siyes, Kak Leena?
Kalau rega barang berbanding income kat France lebih "affordable"... buleh percaya. Kalau takat harga barang aje... susah skit nak telan.

20 tahun sudah memang rega lagi mahal compared to Msia (kecuali some local items). Kabarnya bila pakai Euro, makin mahal barang....

Kalau diikutkan harga barang jika dibandingkan dengan Malaysia, siyes, mmg lagi murah.. cth laaa kan, keter mmg murah kat sini. TV plasma or LCD kat sini boleh ajer dapat dengan harga 400 ke atas. Benda makan pun mmg murah. Even ayam 3-4 ekor boleh ajer dapat dengan harga 10 euro. Roti, buah2 n sayur pun murah jugak. Daging ngan kambing pun still murah. Apa lagi yerr? Even mineral water kat sini 8 ltr baru 2 euro lebih. Ada sorang student yg buat phd kat sini yg duduk yang famili dia, bulan 9 ni dah abis belajar dan kena balik Malaysia. Dia kat sini dalam 4 tahun. Pening gak kepala dia bila mikirkan kena balik Malaysia..

hmmm... come to think of it, yep. barang quite affordable dulu (Vision murah! Siap buat collection lagi dulu). Tapi dulu brg asasi kat Msia murah sakan.

Tapi rasa2nya service charges kat sana mahal. Tiket ketapi, repair keta, hotel... skrg camna kalu servis2 neh? Mahal dak?

yup, service mahal even for taxi. Tapi for tram/metro or bus mmg murah untuk student or yang umur 26 ke bawah. Masa baru pindah dulu ada buat kad pastel utk anak2 naik bas. Unlimited pas tu hanya 10 euro ajer sorang.. ttg keter pulak, dia tak charge by hour but tak taulah berapa labour charge dia. Suami ada kat bengkel sekarang ni, nak tukar brek kereta yg baru dibeli tu.. Well, karang baru tahu mahal ke tak. Tiket keretapi pulak, I think kalau nak gi Paris which is about 5 hours from Toulouse, harga dia dalam 60 euro sorang.. Even rasanya kalau makan KFC kat sini lagi murah dari Malaysia... Selalu kalau kat Malaysia makan KFC satu famili, kenalah dalam rm 60 lebih tapi kat sini, tak lebih 40 euro..

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 15, 2011 7:15 pm by observateur

"Selalu kalau kat Malaysia makan KFC satu famili, kenalah dalam rm 60 lebih tapi kat sini, tak lebih 40 euro.."

40euro tu RM160 lebey..... mahal kak. Tapi kalo earn dalam euro memangla murah dari Msia.

Hu3... memang europe sangat friendly utk students. Memang murah bebeno...

Toulouse-Paris 60euro.... RM240 (taking 1euro=RM4) >> 480FF (francs - currency lama). Ni rega adult atau student? Kalo student, rasa2nya mahal bebeno berbanding dulu. Kalo adult pun rasa2nya adala kenaikan...

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 15, 2011 7:23 pm by harleena

observateur wrote:"Selalu kalau kat Malaysia makan KFC satu famili, kenalah dalam rm 60 lebih tapi kat sini, tak lebih 40 euro.."

40euro tu RM160 lebey..... mahal kak. Tapi kalo earn dalam euro memangla murah dari Msia.

Hu3... memang europe sangat friendly utk students. Memang murah bebeno...

Toulouse-Paris 60euro.... RM240 (taking 1euro=RM4) >> 480FF (francs - currency lama). Ni rega adult atau student? Kalo student, rasa2nya mahal bebeno berbanding dulu. Kalo adult pun rasa2nya adala kenaikan...

obs, kalau diconvert mmg la mahal tapi kalau nak convert kfc rm160, kenalah convert income sekali. Kalau income 1500 euro samalah ngan rm6000. Banyak tu incomenya... hehehehe

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 15, 2011 7:36 pm by observateur

harleena wrote:
observateur wrote:"Selalu kalau kat Malaysia makan KFC satu famili, kenalah dalam rm 60 lebih tapi kat sini, tak lebih 40 euro.."

40euro tu RM160 lebey..... mahal kak. Tapi kalo earn dalam euro memangla murah dari Msia.

Hu3... memang europe sangat friendly utk students. Memang murah bebeno...

Toulouse-Paris 60euro.... RM240 (taking 1euro=RM4) >> 480FF (francs - currency lama). Ni rega adult atau student? Kalo student, rasa2nya mahal bebeno berbanding dulu. Kalo adult pun rasa2nya adala kenaikan...

obs, kalau diconvert mmg la mahal tapi kalau nak convert kfc rm160, kenalah convert income sekali. Kalau income 1500 euro samalah ngan rm6000. Banyak tu incomenya... hehehehe

tu la tanya dulu, rega based on income sana atau based on comparison dgn rega di Msia...

Kalo banding income sana, memang la murah. Kami dulu pun about FF4400 elaun sebulan (last sekali) >> RM2200. 20 tahun sudah. Tu baru elaun student. Belum org yg bekerja... Balik2, start keje gaji RM1700. ha ha

Back to top Go down

avatar

Post on Thu Jun 16, 2011 3:43 am by alphawolf

Europe mmg murah bahan makanan (mungkin sebab depa almost 100% self-sufficient?)...Ayam mmg murah tapi ikut panglaman aku yang kira outdated, ikan masih mahal

Service charges mahal...tu pasal depa banyak buat DIY. Tapi apa yang buat aku seronok ialah banyak concession untuk bebudak, student dengan OAP (old age pensioners) baik masuk muzium mahupun pengangkutan awam

Ooo ko punya elaun lagi banyak la dari aku ye obs...aku punya dulu GBP291 -- lebey kurang RM1164 aje.....

Back to top Go down

avatar

Post on Thu Jun 16, 2011 12:03 pm by bijan

powerw00t wrote:Ni mungkin tak berlaku di tempat lain, aku andaikan berlaku kat kawasan Masjid Tanah ni. Rata2 peniaga Melayu mendominasi antara 50-60% sebagai peniaga atau pekedai kecil2lan. Antaranya rakan2 yang selalu juga bersembang. Dalam masa 6 bulan dan lebih teruknya 3 bulan terbaru ni... fenomena pembeli hilang kuasa beli. Samada tiada duit atau penjimatan yg lebih ketat dari masa2 sebelumnya.

Peniaga kedai makan mengadu kehilangan pelanggan hingga ke separuh dari sebelumnya, ada yg mengadu banyak lauk pauk tak habis dan yg paling teruk sekali ada yg terpaksa menutup perniagaan. Kedai komputer dan jualan aksesori yg berkaitan mengalami susut permintaan ketara, apa lagi permintaan bermusim dari sekolah2. Kalau ada pun LO berbulan baru dapat. Perniagaan hardware, rakan aku terpaksa menutup perniagaan kerana kurangnya permintaan secara mendadak. Perniagaan kain baju dan tekstil yg kebanyakkannya diushakan oleh Melayu Champa juga mengalami nasib yg serupa, satu hari melanguk depan kedai pun orang tak mau singgah.

Aku andaikan orang ramai sudah berjimat ceramat sekarang ni, janji dapat lepas bayar apa jenis keperluan utama. Jangan kata hari biasa, hari gaji oleh kakitangan gomen pun payah nak dapatkan 'sales' yg memberangsangkan. Nak melepasi RM100 sehari pun susah. Lebih2 lagi dengan kenaikan taraf elektrik dan akan datang bahan bakar pulak, semua orang mengambil sikap berbelanja dengan berhemah, syabas orang Masjid Tanah.

Dalam pada jimat2 duit, kedai nombor ekor hit setiap kali ada cabutan dan dipenuhi oleh Melayu beragama Islam. Sanggup beratur tanpa ada segan silu, pun syabas orang Masjid Tanah Evil or Very Mad


Haha ... tempat yang tak surut pelanggan

Back to top Go down

avatar

Post on Thu Jun 16, 2011 12:23 pm by observateur

alphawolf wrote:Europe mmg murah bahan makanan (mungkin sebab depa almost 100% self-sufficient?)...Ayam mmg murah tapi ikut panglaman aku yang kira outdated, ikan masih mahal

Service charges mahal...tu pasal depa banyak buat DIY. Tapi apa yang buat aku seronok ialah banyak concession untuk bebudak, student dengan OAP (old age pensioners) baik masuk muzium mahupun pengangkutan awam

Ooo ko punya elaun lagi banyak la dari aku ye obs...aku punya dulu GBP291 -- lebey kurang RM1164 aje.....

Masa aku "sesat" jap kat Glasgow (Dec 1987), jumpa Msians yg ajak aku bermalam di rumah mereka.

1st things dema tanya rega rokok kat France (about FF10@GBP1 utk marlboro) which was more expensive than in UK. Then tanya aku elaun - FF3100@GBP310 masa tu compared to their GBP210 (non-londoners). Tensen lagi dema. Haha...

For some reason, dema tak tanya rega beras/nasi or barang2 makan basic which were no doubt more expensive in France than in UK.....rokok lagi penting, eh?

Yup, final years aku (ending in Oct 1993), elaun aku FF4400@GBP440 (or was it FF4000@GBP400?)

Sidenote: Aku salute Msians kat Glasgow (numbering about 400+ at that time) sebab mana2 bertembung, bertegur-sapa atau angkat tangan (kalau jauh). Kalo kat london... macam kat Msia ler... lalu tepi pun tada nak acknowledge unless ko kenal personally.

Back to top Go down

avatar

Post on Thu Jun 16, 2011 2:58 pm by harleena

Obs, mmg la rokok lagi penting. Kan oksigen tu, kalau tak dapat rokok sure hidup tak lengkap... hehehehehe

Back to top Go down

avatar

Post on Thu Jun 16, 2011 3:11 pm by mumuchi

hehehehe kalau si king nampak ekekeke!

Back to top Go down

Post  by Sponsored content

Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum