Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Duit, di mana kau?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

06062011

Post 

Duit, di mana kau?




Ni mungkin tak berlaku di tempat lain, aku andaikan berlaku kat kawasan Masjid Tanah ni. Rata2 peniaga Melayu mendominasi antara 50-60% sebagai peniaga atau pekedai kecil2lan. Antaranya rakan2 yang selalu juga bersembang. Dalam masa 6 bulan dan lebih teruknya 3 bulan terbaru ni... fenomena pembeli hilang kuasa beli. Samada tiada duit atau penjimatan yg lebih ketat dari masa2 sebelumnya.

Peniaga kedai makan mengadu kehilangan pelanggan hingga ke separuh dari sebelumnya, ada yg mengadu banyak lauk pauk tak habis dan yg paling teruk sekali ada yg terpaksa menutup perniagaan. Kedai komputer dan jualan aksesori yg berkaitan mengalami susut permintaan ketara, apa lagi permintaan bermusim dari sekolah2. Kalau ada pun LO berbulan baru dapat. Perniagaan hardware, rakan aku terpaksa menutup perniagaan kerana kurangnya permintaan secara mendadak. Perniagaan kain baju dan tekstil yg kebanyakkannya diushakan oleh Melayu Champa juga mengalami nasib yg serupa, satu hari melanguk depan kedai pun orang tak mau singgah.

Aku andaikan orang ramai sudah berjimat ceramat sekarang ni, janji dapat lepas bayar apa jenis keperluan utama. Jangan kata hari biasa, hari gaji oleh kakitangan gomen pun payah nak dapatkan 'sales' yg memberangsangkan. Nak melepasi RM100 sehari pun susah. Lebih2 lagi dengan kenaikan taraf elektrik dan akan datang bahan bakar pulak, semua orang mengambil sikap berbelanja dengan berhemah, syabas orang Masjid Tanah.

Dalam pada jimat2 duit, kedai nombor ekor hit setiap kali ada cabutan dan dipenuhi oleh Melayu beragama Islam. Sanggup beratur tanpa ada segan silu, pun syabas orang Masjid Tanah Evil or Very Mad



Last edited by powerw00t on Tue Jun 07, 2011 1:21 am; edited 1 time in total
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

Duit, di mana kau? :: Comments

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:01 pm by mumuchi

skrg orang berjimat cermat fasal takut kat spekter minyak naik dan kemungkinan gomen akan tarik jugak subsidi barang2 bersubsidi..tapi pengalaman aku lah ini fenomena sementara aja..lama2 orang berbelanja balik..cuma staying power aja kena ada sekarang ni..bab ni orang2 kita kurang sikit fasal loan...susah mau ambik, tak mo ambik dll lagi...kalau tak mo ambik tu paling bagus kalau simpanan ada..

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:05 pm by venez

yup, mmg terasa kat mana2 fonomena nih tapi maybe kat certain2 area akan terasa sgt... betul kata power, maybe org tengah berjimat coz xnak berlaku mcm sebelum2 nih, sampai byk benda kena lelong... sebab jatuhnyer kuasa membeli pun ada gak, maklumler minyak naik turun tapi barang2 dari 1st arituh naik x pernah turun2...

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:09 pm by powerw00t

mumuchi wrote:skrg orang berjimat cermat fasal takut kat spekter minyak naik dan kemungkinan gomen akan tarik jugak subsidi barang2 bersubsidi..tapi pengalaman aku lah ini fenomena sementara aja..lama2 orang berbelanja balik..cuma staying power aja kena ada sekarang ni..bab ni orang2 kita kurang sikit fasal loan...susah mau ambik, tak mo ambik dll lagi...kalau tak mo ambik tu paling bagus kalau simpanan ada..

Sebetulnya fenomena ni dah jadik sebelum ada ura2 nak naikkan harga minyak dan elektrik lagi. Semua peniaga mengeluh, aku pun effected jugak to be honest walaupun aku bukan peniaga. Money flows tu tiba2 tersekat entah kat mana. Bagi yg bukan peniaga aku tengok ramai anggota tentera kita terpaksa meminjam duit dari ah-long yg ofisnya tak jauh dari tempat keje aku. Tak silap aku gaji prebet termasuk elaun pun kira cukup untuk orang bujang. Yg meniaga susah, yg makan gaji pun susah. perghh...

Back to top Go down

Post on Mon Jun 06, 2011 5:15 pm by blankrasta

silent

Last edited by blankrasta on Sat Jul 07, 2012 9:05 am; edited 1 time in total

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:16 pm by venez

seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:19 pm by powerw00t

venez wrote:seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Dgn RM50, hanya 2 atau 3 barang dapur aja. Cukup untuk belanja sehari...

Nampaknya aku kena tanam sayur kat rumah

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:22 pm by venez

he3, so far cili aku dh membuahkan hasil... daun ulam adaler 2-3... daun kari xyah beli... adaler pokok2 yang membolehkan makan... bulan nih aku ngan bini aku try x shopping barang dapur/keperluan bulanan... nak try tgk bleh survive x...

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:24 pm by powerw00t

venez wrote:he3, so far cili aku dh membuahkan hasil... daun ulam adaler 2-3... daun kari xyah beli... adaler pokok2 yang membolehkan makan... bulan nih aku ngan bini aku try x shopping barang dapur/keperluan bulanan... nak try tgk bleh survive x...

aku baru aja tabur benih cili... tak tau le kalo hujan2 ni dia bantut, takmo tumbuh.

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:28 pm by venez

he3, marilah kita pakat2 jadi petani moden...

Back to top Go down

Post on Mon Jun 06, 2011 5:31 pm by blankrasta

silent


Last edited by blankrasta on Sat Jul 07, 2012 9:05 am; edited 1 time in total

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:32 pm by mumuchi

aku bukan nak kata la..aku dari dulu memang memilih tempat nak berbelanja..baru leh stretch duit sikit..terus terang kalau kita long time customer..kalau barang naik pun kurang terasa fasal peniaga tak tekan kita..contoh ayam kampung..rega ayam mencacak naik pun, sekor cuma naik singgit lepas sekian lama..ikan sayur pun sama..shopping kat giant, econsave dan supermarket lain aku leh pergi dalam dua hari srentak fasal aku beli yang murah dari mana yang menjual based on iklan paper..dan selagi boleh buy in bulk bila ada penjimatan..mcam tu boleh la mampu beli menda2 mewah sikit fasal dah save on barangan harian, tapi kad kredit aku pun pakai manyak jugak, tapi kurang la dari dulu..tapi prinsip aku bila ada bonus ke apa duit extra kena bayar kredit kad banyak kasi reduce..

bottom line kena rajin cari cara2 jimat duit kalau tak leh buat duit lebih..tapi isyaAllah akan sampai dalam hidup kesempitan akan berkurangan atau hilang terus..berdoa dan bertawakallah..insyaAllah

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 5:53 pm by yinchet

It is a hard time indeed for every1, struggling endless war with our pocket is a very norm thing now a day. To make it much worse unable to survive when you are retires due to lack of planning.
Currently I'm quite bussy with my work at Sabah.
When I have enuf free times I will post tips and technique on how to manage your finances, how to manage your loans and some minor investment tips. Very Happy

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 6:00 pm by samuraisan

Sad bukan kat Malaysia je hampir merangkumi Satu Dunia... kalau kita lihat
tu sebab banyak Budget Hotel sekarang tumbuh macam cendawan macam tahun 1999 jugak Towkey Besar Kontraktor pun bukak kedai Makan...

nak Perang kut dah dekat ni affraid

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 7:08 pm by 5229

sudut positifnya barang naik ni.rakyat akan menekan majikan/kerajaan masing2 untuk membuat pelarasan gaji.

tentang harga naik tu biar kita yg temtukan.xde org beli dan rugi mau tak mau peniaga2 pemborong akan akur kepada kuasa pembeli iaitu menurunkan harga pada kadar yg termampu oleh pengguna.ini kita komplen je lebih.gula naik seposen sekilo teh tarik pon naik seposen pastu bising kt kedai mamak kata mahal sambil pekena teh tarik.

bayangkan pemborong amik 100% untung jual kt peruncit pon amik 100% untung jual lak kt kedai mkn ke contohnya.pon amik 100% untung.kita yg pengguna ni la yg kena serap segala kos tu.

yg ptg skang sabsidi mau xmau mmg kene hapuskan.hak kita sebagai rakyat kena push la gomen buat pelarasan gaji.

Back to top Go down

Post on Mon Jun 06, 2011 8:10 pm by anya8797

bukan barang2 sajer...
the biggest chunk gaji anya pon pergi ke bayar rumah.....
rumah pon dah sangat2 mahal sekarang.... tetambah kat kl nih.....
anya fikir sangat tak logik untuk developer beri alasan tanah mahal...
seperti kebanyakan tanah kat kl nih diperolah oleh developer a long time before construction work actually begins.... jadinya market price mesti ikut harga then, not now..... dan barang2 construction pon bukan naik dengan harga yang sangat tinggi..... tapi derang charge harga rumah berkali2 ganda....

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 8:16 pm by observateur

venez wrote:he3, marilah kita pakat2 jadi petani moden...

hehe... sapa nak baja free, bagitau.

aku carila mana2 stok2 lama...

ada rezki, dapatla tu...

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 8:36 pm by atreyudevil

baja cap bumi bersih??

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 8:42 pm by observateur

atreyudevil wrote:baja cap bumi bersih??

ostolia mali (nutri-tech)
Holland mali (Scotts agroleaf)
France Mali (plantin)
UK mali (solufeed)
US mali (Scotts Miracle-Gro)

Yg current setakat ni hanya (new stok coming in) Miracle-Gro.

Hampir semua jenis water-soluble utk fertigation atau/dan foliar.

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 8:55 pm by atreyudevil

huyohh...
ada mana skrg nih obs?

Back to top Go down

avatar

Post on Mon Jun 06, 2011 9:02 pm by observateur

atreyudevil wrote:huyohh...
ada mana skrg nih obs?

Kemaman... tgh recover.

Minggu lepas sgt hectic. Kman-KL-Ipoh-KL-Segamat-KL-Kman

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 9:49 am by harleena

venez wrote:seriously gaji kita (awam or swasta) taraf bawah nih mmg x cukup dgn zaman skrg... bahkan x sesuai kalau nak dijadikan negara maju... the fact is kuasa membeli kita makin teruk... bezakan dulu2 bila shoping barang dapur rm200 dh penuh troli, skrg rm500 pun belum tentu penuh troly...

Ni mmg bebetul sesangat. Few years back, dengan lebih kurang rm200, troli giant tu penuh ngan barang2 dapur tapi lately ni even dalam tempoh setahun ni, kalau shopping kat hypermarket untuk penuhkan troli, lebih kurang rm400 lebih gak laaaa.
Sori, statement ni terpaksa diluahkan... Rasanya kalau wa still kat Malaysia, mmg makan bubur nasi ngan maggie ajer laaa selalu. Hutang dah keliling pinggang tak kira segala loan yang dibuat. Alhamdulillah, kat sini bolehlah survive sbb harga barang2 kat sini murah dibandingkan ngan tempat tanah tumpah darah. Mmg aar ada pro and con tinggal kat sana ngan sini but for now, mmg amat bersyukur sangat rezeki yang Allah bagi.

TIndakan ahli mymil yang mula jadi petani moden mmg langkah yang bagus. Kurang2nya, cili api, pandan, daun kunyit, daun kari, serai tak payah beli lagi dah... Semoga keadaan ekonomi akan bertambah baik buat semua teman2 mymil....

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 1:01 pm by powerw00t

Bila cerita pasal troli, teringat aku mat toro yg akan menolak troli pada setiap jumaat.

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 1:36 pm by harleena

powerw00t wrote:Bila cerita pasal troli, teringat aku mat toro yg akan menolak troli pada setiap jumaat.

asal cakap pasal troli, mesti keluar nama Mat Toro... hehehehe

Back to top Go down

avatar

Post on Wed Jun 08, 2011 1:40 pm by powerw00t

harleena wrote:
powerw00t wrote:Bila cerita pasal troli, teringat aku mat toro yg akan menolak troli pada setiap jumaat.

asal cakap pasal troli, mesti keluar nama Mat Toro... hehehehe

itulah.... kena bukak topik baru mcm dimanakah mat toro? pencarian mat toro? mat toro, gowind?

Back to top Go down

Post  by Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum