Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Sun Jun 05, 2011 8:12 pm

venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

anya8797
Colonel
Colonel

Posts : 2721
Join date : 07/03/2011

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by venez on Mon Jun 06, 2011 2:29 am

anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

selalunya kreteria pembawa panji2 ditetapkan oleh perkhidmatan masing2... bagi efos sendiri kami akan select the best candidate among junior officer... selalunya bekas best student...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by tenteng on Mon Jun 06, 2011 4:21 am

venez wrote:
tenteng wrote:semalam lupa tgk perarakan nie.... sib baik bos sudah amik alih ini task...kalo x..masak wa kena bambu... anak teruna wa pagi bagun sudah mintak tgk kartun sampai wa lupa... sedar x sedar dah pkl 10...hampeh tol..hehehe

he3, amacam gambar dari kawe, leh ubat rindu ke panji2?

cun la gambo2.. tp kalo dapat tgk live lagi semangat. kadang2 bleh tgk bulu roma... kalo dapat dok dalam perbarisan tuh..lagi bertambah2..semangat....
tp tgk masa time tukar haluan cam terabur skit..

tp mmg admitla.. buat perlahan jalan nie mmg penat..sbb nak kena tahan step. apa2 pun congrats utk mereka.

tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by marc_zman on Mon Jun 06, 2011 6:41 am

sedikit info berkenaan Panji-Panji yg wa amik dari website rasmi RRD @ [You must be registered and logged in to see this link.]



Di dalam Angkatan Tentera Malaysia, Panji-Panji dikurniakan kepada sesebuah Rejimen sebagai penghargaan kepada perkhidmatan dan kesetiaannya kepada Raja dan Negara. Setiap Rejimen mempunyai dua Panji-Panji. ‘Panji-Panji Rejimen sebagai tumpuan kesetiaan oleh semua anggota kepada Batalion dan ‘Panji-Panji Agong’ sebagai kesetiaan Rejimen kepada Raja. Panji-Panji ini mempunyai tempat yang lebih utama daripada Panji-Panji Rejimen.

‘Panji-Panji Rejimen’ dikurniakan kepada Batalion oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atau salah seorang dari Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu sebagai wakil Baginda. ‘Panji-Panji’ Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dikurniakan sendiri oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong kepada sesebuah Kor. Upacara mengurniakan Panji-Panji diadakan dengan penuh kebesaran mengikut adat istiadat dan tradisi tentera.

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by marc_zman on Mon Jun 06, 2011 6:45 am

ni pulak sedikit kisah berkenaan panji-panji diraja RAMD dari website [You must be registered and logged in to see this link.]




[You must be registered and logged in to see this image.]



Panji-panji Yang Di-Pertuan Agong adalah lambang kesetiaan Rejimen kepada Raja yang mempunyai tempat yang lebih tinggi daripada Panji-panji Rejimen. Upacara Penganugerahannya disempurnakan sendiri oleh Sri Padukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong dalam perbarisan yang penuh dengan adat istiadat dan tradisi ketenteraan.

Upacara penganugerahan Panji-panji Yang di-Pertuan Agong kepada RAMD telah disempurnakan oleh Seri Padukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong Kedua, Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Tuanku Syed Hassan Jamalullail dalam satu perbarisan yang penuh dengan adat istiadat ketenteraan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur pada hari Sabtu 23 Mac 1963.

Penghormatan Perang yang tercatat di Panji-panji Yang Di-Pertuan Agong ialah :



Tanah Melayu1941-1942



Singapura1942



Darurat
1948-1960



Congo1960-1963



Konfrantasi
1963-1965



Nabimia
1989-1990



Kemboja
1992-1993



Somalia
1993-1995



Bosnia Herzegovina1993-1998



--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by venez on Mon Jun 06, 2011 7:13 am

info terbaik marc...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Mon Jun 06, 2011 8:29 pm

venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

selalunya kreteria pembawa panji2 ditetapkan oleh perkhidmatan masing2... bagi efos sendiri kami akan select the best candidate among junior officer... selalunya bekas best student...

OO untuk airforce ada buat selection among the juniors le ye....
is it true then, that the name of the bearer will be carved somewhere2?

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by observateur on Mon Jun 06, 2011 8:34 pm

marc_zman wrote:ni pulak sedikit kisah berkenaan panji-panji diraja RAMD dari website [You must be registered and logged in to see this link.]




[You must be registered and logged in to see this image.]



Panji-panji Yang Di-Pertuan Agong adalah lambang kesetiaan Rejimen kepada Raja yang mempunyai tempat yang lebih tinggi daripada Panji-panji Rejimen. Upacara Penganugerahannya disempurnakan sendiri oleh Sri Padukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong dalam perbarisan yang penuh dengan adat istiadat dan tradisi ketenteraan.

Upacara penganugerahan Panji-panji Yang di-Pertuan Agong kepada RAMD telah disempurnakan oleh Seri Padukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong Kedua, Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Tuanku Syed Hassan Jamalullail dalam satu perbarisan yang penuh dengan adat istiadat ketenteraan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur pada hari Sabtu 23 Mac 1963.

Penghormatan Perang yang tercatat di Panji-panji Yang Di-Pertuan Agong ialah :



Tanah Melayu1941-1942



Singapura1942



Darurat
1948-1960



Congo1960-1963



Konfrantasi
1963-1965



Nabimia
1989-1990



Kemboja
1992-1993



Somalia
1993-1995



Bosnia Herzegovina1993-1998



Darurat kedua tada kira ke?

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Mon Jun 06, 2011 8:56 pm

observateur wrote:


Darurat kedua tada kira ke?

in the 80's kan...
anya kabur tentang nih....
takde sebot mana2 pon....
tapi anya tau ada darurat kedua....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by observateur on Mon Jun 06, 2011 9:03 pm

anya8797 wrote:
observateur wrote:


Darurat kedua tada kira ke?

in the 80's kan...
anya kabur tentang nih....
takde sebot mana2 pon....
tapi anya tau ada darurat kedua....

Maybe tada sebut sebab bad press (for the country)?

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Mon Jun 06, 2011 9:06 pm

observateur wrote:
anya8797 wrote:
observateur wrote:


Darurat kedua tada kira ke?

in the 80's kan...
anya kabur tentang nih....
takde sebot mana2 pon....
tapi anya tau ada darurat kedua....

Maybe tada sebut sebab bad press (for the country)?

kenapa bad press?
sebab kita kejar komunis sampai masuk thailand ke?..
tapi derang kan memang suka main hide and seek gitu....
derang gerila attacked pastu lari masuk thailand...
on and off...on and off..... betul ke anya cakap ni?...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by observateur on Mon Jun 06, 2011 9:10 pm

bad press... maybe sebab masa tu dah merdeka; 1st darurat pun dah tamat.

So bila ada insurgency balik, macam imply gomen tak reti nak handle (keselamatan) negara.

just guessing....

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Mon Jun 06, 2011 9:24 pm

observateur wrote:bad press... maybe sebab masa tu dah merdeka; 1st darurat pun dah tamat.

So bila ada insurgency balik, macam imply gomen tak reti nak handle (keselamatan) negara.

just guessing....

i see.... yelah......this makes sense.... Very Happy

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by heavyduty on Mon Jun 06, 2011 10:56 pm

was darurat really declared the second time around?i thought it was just a name

heavyduty
Lt Colonel
Lt Colonel

Canada
Mymil
Posts : 1747
Reputation : 150
Join date : 14/03/2011
Age : 35
Location : OPSEC

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by azim09 on Mon Jun 06, 2011 11:04 pm

rasenye ade tapi xtau la kalau betul-betul declare masa tu sbab ni dikira sebagai low intensity war...

azim09
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1623
Reputation : 230
Join date : 27/09/2010
Age : 24
Location : off the grid

http://www.facebook.com/azim09.

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by venez on Tue Jun 07, 2011 6:58 am

heavyduty wrote:was darurat really declared the second time around?i thought it was just a name

mmg ada declare darurat masa 2nd tapi x menyeluruh n rasanya period x lama...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by venez on Tue Jun 07, 2011 6:59 am

anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

selalunya kreteria pembawa panji2 ditetapkan oleh perkhidmatan masing2... bagi efos sendiri kami akan select the best candidate among junior officer... selalunya bekas best student...

OO untuk airforce ada buat selection among the juniors le ye....
is it true then, that the name of the bearer will be carved somewhere2?

pembawa panji2 akan dianugerahkan pingat raja2 (mcm saya)... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by heavyduty on Tue Jun 07, 2011 7:24 am

venez wrote:
heavyduty wrote:was darurat really declared the second time around?i thought it was just a name

mmg ada declare darurat masa 2nd tapi x menyeluruh n rasanya period x lama...

i think they didnt put the second darurat because it was more of a PDRM fight than a ATM one or maybe it was because Darurat is already written and that covers both the first and second darurat

heavyduty
Lt Colonel
Lt Colonel

Canada
Mymil
Posts : 1747
Reputation : 150
Join date : 14/03/2011
Age : 35
Location : OPSEC

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by helangrimba on Tue Jun 07, 2011 10:02 am

Darurat kedua adalah banyak ditentang oleh pasukan RRD dan apa yang diletakkan dalam panji-panji tersebut adalah di mana rejimen tersebut beraksi cemerlang dan layak medapat pengiktirafan atas sumbangan mereka. Semasa Darurat kedua, RRD merupakan Tonggak utama mebanteras komunis2.

helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by helangrimba on Tue Jun 07, 2011 10:06 am

Malang sungguh aku ahri 2 xdapat nak p tangkap gambar sebab malam sebelum 2 aku keje dan balik jam 2.30 pagi.. sedar2 dah jam 8.30pagi.. alamat aku tengok kat TV jer la.. Satu jer nak tanya ada sapa p i GPEC ke ??

helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by d'zek on Tue Jun 07, 2011 5:31 pm

mutu persembahan kawad untuk istiadat tahun ni
dilihat lebih baik pada keseluruhannya berbanding tahun2 sebelumnya..

syabas kepada semua detachment yang terlibat.. Arrow

d'zek
Civilian

Mymil
Posts : 15
Reputation : 1
Join date : 23/07/2010

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Tue Jun 07, 2011 8:30 pm

venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

selalunya kreteria pembawa panji2 ditetapkan oleh perkhidmatan masing2... bagi efos sendiri kami akan select the best candidate among junior officer... selalunya bekas best student...

OO untuk airforce ada buat selection among the juniors le ye....
is it true then, that the name of the bearer will be carved somewhere2?

pembawa panji2 akan dianugerahkan pingat raja2 (mcm saya)... Very Happy

you were one the chosen ones ye..... Cool

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by marc_zman on Wed Jun 08, 2011 3:56 am

helangrimba wrote:Malang sungguh aku ahri 2 xdapat nak p tangkap gambar sebab malam sebelum 2 aku keje dan balik jam 2.30 pagi.. sedar2 dah jam 8.30pagi.. alamat aku tengok kat TV jer la.. Satu jer nak tanya ada sapa p i GPEC ke ??

nasib baik sempat lagi tengok kat tv
dari wa ni.. lepas subuh pi lelap balik, tau2 kul 10-11 pagi terus
nak tengok citer smurf pun melepas tau

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by venez on Wed Jun 08, 2011 3:15 pm

anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

selalunya kreteria pembawa panji2 ditetapkan oleh perkhidmatan masing2... bagi efos sendiri kami akan select the best candidate among junior officer... selalunya bekas best student...

OO untuk airforce ada buat selection among the juniors le ye....
is it true then, that the name of the bearer will be carved somewhere2?

pembawa panji2 akan dianugerahkan pingat raja2 (mcm saya)... Very Happy

you were one the chosen ones ye..... Cool

citer lama... masa awal2 perkhidmatan, he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by bijan on Thu Jun 09, 2011 4:37 am

[You must be registered and logged in to see this image.]


bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by anya8797 on Thu Jun 09, 2011 7:22 pm

venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:
venez wrote:
anya8797 wrote:tumpang tanya..
kenapa kat panji2 tuh...
ada yang banyak stripe dia...
ada yang sikit sajer....

ok, stripe di panji2 itu melambang berapa jumlah peperangan pasukan tersebut terlibat secara langsung... paling byk stripe is RAMD coz dorang join darurat, konfrantasi, bosnia, congo n etc... x silap kawe ada tujuh... paling sedikit adalah efos coz 2 jerk... darurat ngan konfrantasi... navy ada 3 x silap aku...

i see...
thank you venez...
patutlah anya tengok ada yang sikit ada yang banyak...
meaning that the stripes represent the number of battles...interesting....
anya dengar commentator tuh cakap not simply anybody yang bawak panji2 tersebut.... they are carefully selected ye.... on what basis that is?....

selalunya kreteria pembawa panji2 ditetapkan oleh perkhidmatan masing2... bagi efos sendiri kami akan select the best candidate among junior officer... selalunya bekas best student...

OO untuk airforce ada buat selection among the juniors le ye....
is it true then, that the name of the bearer will be carved somewhere2?

pembawa panji2 akan dianugerahkan pingat raja2 (mcm saya)... Very Happy

you were one the chosen ones ye..... Cool

citer lama... masa awal2 perkhidmatan, he3

cerita lama pon...
ada pernah students2 anya terlibat dengan opening show untuk satu acara peringkat kebangsaan...... walaupon dah lama, dan derang dah lama habis sekolah... kalau datang jumpa anya... mesti derang akan cerita tentang tu.... because they are very proud of their effort and they have every right to.... same goes to you... jadinya tak kiralah cerita lama atau baru..... a commendable effort should always be remembered.... cheers

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Istiadat Mengarak Panji-Panji ATM

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum