Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by malarkey Fri Oct 13, 2017 10:25 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171926 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

881SKN A109 PUTD

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by tin on Fri Dec 10, 2010 12:21 pm

helangrimba wrote:
tin wrote:

in which, the product that are selected will not necessarily win the contract kan?

ok mcm ni yer.. setiap tender yang masuk akan dimasukkan kedalam Tender Board yang biasanya dichair oleh Menteri Atau KSU sesuatu Kementerian mengikut harga siling yang telah ditetapkan oleh pihak kementerian kewangan. so Sekiranya ada peralatan yang hampir jumlah wang atau mempunyai prestasi harga yang sebaik peralatan diberi akan diberikan tender.

hence, if the the price of the equipment that the service wanted is beyond the ceiling price, another equipment that can perform the same tasks which price is within the range of the ceiling price, will be selected?

tin
Kehormat MyMil

Posts : 6841
Join date : 06/06/2010

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by helangrimba on Fri Dec 10, 2010 12:28 pm

tin wrote:
helangrimba wrote:
tin wrote:

in which, the product that are selected will not necessarily win the contract kan?

ok mcm ni yer.. setiap tender yang masuk akan dimasukkan kedalam Tender Board yang biasanya dichair oleh Menteri Atau KSU sesuatu Kementerian mengikut harga siling yang telah ditetapkan oleh pihak kementerian kewangan. so Sekiranya ada peralatan yang hampir jumlah wang atau mempunyai prestasi harga yang sebaik peralatan diberi akan diberikan tender.

hence, if the the price of the equipment that the service wanted is beyond the ceiling price, another equipment that can perform the same tasks which price is within the range of the ceiling price, will be selected?

amboi, tanya dalam bahasa omputih.. aku cakap omputih kurang ckit tapi aku cuba jawap no...

it depend what kind of equipment, if in same category it maybe be selected, and one more thing not only the price is been look but also other criteria also be comprise. if the price is over the ceiling price and the equipment that lots of the best criteria will be selected, dengan memohon peruntukan tambahan. tetapi ia akan diputuskan kembali oleh kementerian kewangan.
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by exocet on Tue Dec 21, 2010 12:14 am

helangrimba wrote:
tin wrote:
helangrimba wrote:
tin wrote:

in which, the product that are selected will not necessarily win the contract kan?

ok mcm ni yer.. setiap tender yang masuk akan dimasukkan kedalam Tender Board yang biasanya dichair oleh Menteri Atau KSU sesuatu Kementerian mengikut harga siling yang telah ditetapkan oleh pihak kementerian kewangan. so Sekiranya ada peralatan yang hampir jumlah wang atau mempunyai prestasi harga yang sebaik peralatan diberi akan diberikan tender.

hence, if the the price of the equipment that the service wanted is beyond the ceiling price, another equipment that can perform the same tasks which price is within the range of the ceiling price, will be selected?

amboi, tanya dalam bahasa omputih.. aku cakap omputih kurang ckit tapi aku cuba jawap no...

it depend what kind of equipment, if in same category it maybe be selected, and one more thing not only the price is been look but also other criteria also be comprise. if the price is over the ceiling price and the equipment that lots of the best criteria will be selected, dengan memohon peruntukan tambahan. tetapi ia akan diputuskan kembali oleh kementerian kewangan.


in theory mmg cantik la tp cam bese execution mcm hampeh...
avatar
exocet
Civilian

Mymil
Posts : 19
Reputation : 1
Join date : 24/10/2010

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by helangrimba on Tue Dec 21, 2010 4:09 am

exocet wrote:

in theory mmg cantik la tp cam bese execution mcm hampeh...

maaf yer tuan, bukan bermaksud nak kurang ajar. tetapi sekiranya tuan tidak pernah berada di mana2 peringkat dalam pengurusan berkenaan hal ini jangan cakap atau main tuduh2.

avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by tempura on Thu Jul 05, 2012 2:47 am

that why negara kita tak pernah maju dalam industri defence..sebab semua peringkat bermasalah..........

tempura
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 55
Reputation : 10
Join date : 09/06/2011

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by yaminz on Thu Jul 05, 2012 3:06 am

tempura wrote:that why negara kita tak pernah maju dalam industri defence..sebab semua peringkat bermasalah..........

bukan sbab tu bro... Ngr kita leh kpd pembangunan dan ksejahteraan rakyat... Lebih2 lg skrg nie ada politican mcampuri urusan pertahanan ngr utk kpentingan sendiri...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by tempura on Thu Jul 05, 2012 4:09 am

kalau negara huru hara...org yang pertama tinggalkan negara adalah politician2 n keluarganya .tak caya tengok la.......... sebagai pelaksana org bawahan tak boleh buat apa........just ikut arahan je...sebab tu golongan atasan ni kena orang yang betul betul faham pasal pertahanan.

tempura
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 55
Reputation : 10
Join date : 09/06/2011

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by yaminz on Thu Jul 05, 2012 4:15 am

tempura wrote:kalau negara huru hara...org yang pertama tinggalkan negara adalah politician2 n keluarganya .tak caya tengok la.......... sebagai pelaksana org bawahan tak boleh buat apa........just ikut arahan je...sebab tu golongan atasan ni kena orang yang betul betul faham pasal pertahanan.

tu smesti nyer... kena slamatkan perut sendiri...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by helangrimba on Thu Jul 05, 2012 4:21 am

yaminz wrote:
tempura wrote:that why negara kita tak pernah maju dalam industri defence..sebab semua peringkat bermasalah..........

bukan sbab tu bro... Ngr kita leh kpd pembangunan dan ksejahteraan rakyat... Lebih2 lg skrg nie ada politican mcampuri urusan pertahanan ngr utk kpentingan sendiri...
had ni aku setuju..
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum