Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Netbook 1Malaysia

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

25052011

Post 

Netbook 1Malaysia




Pagi tadi ada majlis penyampaian netbook 1Malaysia pelbagai jenama kepada budak2 sekolah menengah kat tempat aku ni, jumlah yg dibahagi2kan ada ratusanlah jugak. Majlis tu dianjurkan oleh pelbagai pihak yg mungkin jugak melibatkan Kementerian Pelajaran (Pendidikan?), tim DUN, TM dan jugak beberapa badan swasta lain. Dengar khabar Ketua Menteri Melaka yg menyampaikan sumbangan, atau ADUN.... wallahualam. Aku tak tahu lebih lanjut sebab pergi kerja. Cuma yg menarik perhatian aku ialah TM Point bergerak yg ada kat situ, sebab nak bayar bil streamyx yg kiranya dah tertunggaklah jugak. Bayar sebulan dulu, janji kekal aktif Razz

Kalau ikut perkiraan aku ni adalah pusingan ke 3. Pusingan pertama jangkaan aku ialah salah seorang anak aku yg bersekolah menegah akan dapat sbb 'ni bapaknya' bukannya tergolong orang senang yg berkereta dan bergaji ribu2 sebulan. Cikgu cakap, semua murid akan dapat. Sesiapa yg tak tersenarai pada pertama, yg ke 2 akan dapat. Legalah sikit hati dengar....

tup tup.... dengar khabar pusingan ke 2 telah pun diagihkan. Senyap aja berita... dan terdengar khabar lagi baki seterusnya adalah pada mereka yg belum dapat dan pusingan ke 3 nilah. Mesti salah sorang anak aku dapat... dan ada lagi diluar sana terdapat murid2 yg ibu-bapanya tergolong dari mereka yg berpendapatan rendah dan sederhana. Mereka2 ni pun dijangkakan dapat.

Majlis telah pun berlalu hari ini, anak aku masih tak dapat apa2 pun. Dan yg paling mengejutkan anak aku mengatakan ada kawan2nya yg dapat kali ke 2. Tak tahulah beberapa jumlahnya tapi kalau benar itu berlaku, kita nampak terdapat kecacatan dalam penapisan dan jugak poor documentations dari pihak yg menguruskan. Dan anak2 dari golongan pendapatan tetap kakitangan awam boleh dapat kenapa tak anak nelayan dan jugak pekerja2 kampung?

Hal ini diakui sendiri oleh pegawai TM yg bertugas. Semua kata putus datangnya dari Pejabat Pelajaran.

Kata aku pada anak aku, "tak apalah Wani, guna ajalah abah punya PC tu..."

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

Netbook 1Malaysia :: Comments

Post on Thu May 26, 2011 3:46 am by tenteng

jumaat lepas ada pengagihan netbook 1 malaysia kat japerun tanjung bidara.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 3:47 am by tenteng

hhmmm tunggu dan lihat dulu abe power. netbook 1 malaysia nie mmg kadang2 derang terbagi 2... ada ramai jek yg dapat 2 netbook 1 malaysia yg pakej streamyx dulu. last2 derang kutip balik kat sapa yg derang terbagi 2. tp mmg TM nie buat keje mcam hapa...

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 3:53 am by powerw00t

ten, rasanya dorang kena mantapkan sistem dokumentasi dorang. Kalau dah dapat tak bolehlah dapat lagi. Nampaknya 1 netbook utk 1 keluarga yg layak dah jadik lain, ada kes2 katanya 2 beradik dalam 1 keluarga sedarah dapat netbook tu.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 5:30 am by tenteng

yup..mmg derang kena mantapkan... sebagai contoh... kes saya dengan telekom dah 1 1/2 tahun tak settle... derang nie malas la... buat keje sambil lewa.

sepatutnya kalau melalui sekolah, sekolah yang kena tapis dulu. ambil semua data keluarga. untuk pengetahuan, setiap sekolah ada guru data. guru data nie yg memainkan peranan penting. dan sepatutnya lepas guru data submit data murid kat jabatan pelajaran, derang plak la yg kena merge data2 tu... tapis2... ye la.. kadang2 adik beradik skolah lain2. kalo x tapis betul2 tu yg bleh dapat 1 keluarga 2 netbook kot. TM pun bila dapat list dari jabatan, kena la kaji jugak... mana bleh pakai taram jek derang bagi. kenala telus.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 10:02 am by harleena

semua tu buat keje sambil lewa.... Nak senang ajer... Cubalah buat keje sikit biar berbaloi ngan setiap sen yang diaorang dapat, barulah gaji tu berkat....
Apasal Mr Power tak tanya kat cikgu or gb kenapa ada yg sampai dpt 2 kali dan ramai lagi yang sepatutnya dapat tapi tak dapat2 walaupun dh round ke-3?

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 10:07 am by powerw00t

harleena wrote:semua tu buat keje sambil lewa.... Nak senang ajer... Cubalah buat keje sikit biar berbaloi ngan setiap sen yang diaorang dapat, barulah gaji tu berkat....
Apasal Mr Power tak tanya kat cikgu or gb kenapa ada yg sampai dpt 2 kali dan ramai lagi yang sepatutnya dapat tapi tak dapat2 walaupun dh round ke-3?

jgn le panggey mr power, mcm mr bean le pulak.

Perkara ni dorang ada bawak bertanya ke pihak sekolah, menurut dorang semua borang maklumat murid2 dihantar tanpa ada pengecualian dan kata putus hitam putih hanya datang dari pihak jabatan.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 11:36 am by 5229

netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 11:42 am by harleena

5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

rasanya netbook ni bukan yg hp tapi cam lappy la gak hanya lagi kecik size dia...

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 11:54 am by tenteng

harleena wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

rasanya netbook ni bukan yg hp tapi cam lappy la gak hanya lagi kecik size dia...

netbook nie biasanya ada benda basic jah... dvd rom pun tarak. kalo nak wat keje setakat menaip ke bleh la... kalo keje tu memerlukan graphic yg byk... mmg x sesuai langsung. sekarang nie sumer jenama ada netbook. biasanya disukai oleh org pompn sbb saiz yg kecik.. leh masuk dalam handbag yg besar skit.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 12:03 pm by 5229

tenteng wrote:
harleena wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

rasanya netbook ni bukan yg hp tapi cam lappy la gak hanya lagi kecik size dia...

netbook nie biasanya ada benda basic jah... dvd rom pun tarak. kalo nak wat keje setakat menaip ke bleh la... kalo keje tu memerlukan graphic yg byk... mmg x sesuai langsung. sekarang nie sumer jenama ada netbook. biasanya disukai oleh org pompn sbb saiz yg kecik.. leh masuk dalam handbag yg besar skit.

yup..ade mende basic jer.dapat haritu masa TM offer bile reg line tenet.

netbook ni wa rasa memang ipad akan replace fungsi dia dlm beberapa thn ni.

Laughing Laughing

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 12:13 pm by tenteng

5229 wrote:
tenteng wrote:
harleena wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

rasanya netbook ni bukan yg hp tapi cam lappy la gak hanya lagi kecik size dia...

netbook nie biasanya ada benda basic jah... dvd rom pun tarak. kalo nak wat keje setakat menaip ke bleh la... kalo keje tu memerlukan graphic yg byk... mmg x sesuai langsung. sekarang nie sumer jenama ada netbook. biasanya disukai oleh org pompn sbb saiz yg kecik.. leh masuk dalam handbag yg besar skit.

yup..ade mende basic jer.dapat haritu masa TM offer bile reg line tenet.

netbook ni wa rasa memang ipad akan replace fungsi dia dlm beberapa thn ni.

Laughing Laughing

drpd ipad.. baik netbook... senang skit nak menaipnye...

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 1:36 pm by powerw00t

5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

yg HP tu kira bagus jugak, selain dari HP terdapat jugak jenama Lenovo. Tapi kalau dapat brand local punya macam natsys, smart ke... pergghh.. susah nak cari sparepart kalau rosak, charger yg ori (tapi takde jenama) aja pun dah nak mencecah RM200.

Netbook ni mmg untuk budak2 sekolah pun, guna Intel Atom processor... mana le laju.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 1:51 pm by 5229

tenteng wrote:
5229 wrote:
tenteng wrote:
harleena wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

rasanya netbook ni bukan yg hp tapi cam lappy la gak hanya lagi kecik size dia...

netbook nie biasanya ada benda basic jah... dvd rom pun tarak. kalo nak wat keje setakat menaip ke bleh la... kalo keje tu memerlukan graphic yg byk... mmg x sesuai langsung. sekarang nie sumer jenama ada netbook. biasanya disukai oleh org pompn sbb saiz yg kecik.. leh masuk dalam handbag yg besar skit.

yup..ade mende basic jer.dapat haritu masa TM offer bile reg line tenet.

netbook ni wa rasa memang ipad akan replace fungsi dia dlm beberapa thn ni.

Laughing Laughing

drpd ipad.. baik netbook... senang skit nak menaipnye...

wa yakin pihak apple akan solve that problem.mana taw untuk ipad3 ka ipad4 ka. Laughing

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 1:52 pm by 5229

powerw00t wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

yg HP tu kira bagus jugak, selain dari HP terdapat jugak jenama Lenovo. Tapi kalau dapat brand local punya macam natsys, smart ke... pergghh.. susah nak cari sparepart kalau rosak, charger yg ori (tapi takde jenama) aja pun dah nak mencecah RM200.

Netbook ni mmg untuk budak2 sekolah pun, guna Intel Atom processor... mana le laju.

eh,yg dapat lappy ni under program mana?memang semua dapat ker?

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 2:01 pm by powerw00t

5229 wrote:
powerw00t wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

yg HP tu kira bagus jugak, selain dari HP terdapat jugak jenama Lenovo. Tapi kalau dapat brand local punya macam natsys, smart ke... pergghh.. susah nak cari sparepart kalau rosak, charger yg ori (tapi takde jenama) aja pun dah nak mencecah RM200.

Netbook ni mmg untuk budak2 sekolah pun, guna Intel Atom processor... mana le laju.

eh,yg dapat lappy ni under program mana?memang semua dapat ker?

Kira gomen punya inisatif jugak melalui kementerian pelajaran dan jugak TM, untuk pelajar2 sekolah menengah yg layak. Cuma yg 'layak' tu cara perlaksanaan kurang berkesan.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 2:50 pm by 5229

powerw00t wrote:
5229 wrote:
powerw00t wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

yg HP tu kira bagus jugak, selain dari HP terdapat jugak jenama Lenovo. Tapi kalau dapat brand local punya macam natsys, smart ke... pergghh.. susah nak cari sparepart kalau rosak, charger yg ori (tapi takde jenama) aja pun dah nak mencecah RM200.

Netbook ni mmg untuk budak2 sekolah pun, guna Intel Atom processor... mana le laju.

eh,yg dapat lappy ni under program mana?memang semua dapat ker?

Kira gomen punya inisatif jugak melalui kementerian pelajaran dan jugak TM, untuk pelajar2 sekolah menengah yg layak. Cuma yg 'layak' tu cara perlaksanaan kurang berkesan.

itu memang satu hal.menda2 cmni bkn baru..ada kes,adik abang kakak semua dapat,tapi lagi satu family sorang pon xdapat.sistem pelaksanaan tu dah betoi,cuma pegawai2 yg execute pelaksanaan ni yg xbetoi.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 6:39 pm by jebat2000

saya pun pakai HP netbook jugak.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 6:51 pm by standupper

5229 wrote:
powerw00t wrote:
5229 wrote:
powerw00t wrote:
5229 wrote:netbook yg hp tu ka?urrmm,untuk bebudak sekolah boleh la pakai.untuk student u memang susah sikit.run dreamweaver pon boleh hang.. lol!

yg HP tu kira bagus jugak, selain dari HP terdapat jugak jenama Lenovo. Tapi kalau dapat brand local punya macam natsys, smart ke... pergghh.. susah nak cari sparepart kalau rosak, charger yg ori (tapi takde jenama) aja pun dah nak mencecah RM200.

Netbook ni mmg untuk budak2 sekolah pun, guna Intel Atom processor... mana le laju.

eh,yg dapat lappy ni under program mana?memang semua dapat ker?

Kira gomen punya inisatif jugak melalui kementerian pelajaran dan jugak TM, untuk pelajar2 sekolah menengah yg layak. Cuma yg 'layak' tu cara perlaksanaan kurang berkesan.

itu memang satu hal.menda2 cmni bkn baru..ada kes,adik abang kakak semua dapat,tapi lagi satu family sorang pon xdapat.sistem pelaksanaan tu dah betoi,cuma pegawai2 yg execute pelaksanaan ni yg xbetoi.


Sound direct jer kat Ali Rustam kalau ada jenis osifer banyak hanky-panky nie... rumah CM Melaka bukan ada pagar pun, bila-bila masa boleh tunggu jumpa dia kalau nak mengadu masalah.


Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 6:54 pm by heavyduty

netbooks?pfft..you cant even downloa..oh wait.....

why are they giving netbooks to high school kids anyway?

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 7:24 pm by jebat2000

heavyduty wrote:netbooks?pfft..you cant even downloa..oh wait.....

why are they giving netbooks to high school kids anyway?
basicaly for education via internet and at the same time to increase stremyx (TM) consumer. win win.

Back to top Go down

Post on Thu May 26, 2011 7:41 pm by tok_rimau87

sampai 2 kali dapat?

aiyark.......cam ne boleh jadi macam tu

saborlah bang, kat skolah rendah nih nunggu susu 1mesia...borang dah bagi budak lama dah, kotak susu tak nampak2 lagi haha

Back to top Go down

Post on Fri May 27, 2011 1:56 am by powerw00t

heavyduty wrote:netbooks?pfft..you cant even downloa..oh wait.....

why are they giving netbooks to high school kids anyway?

As pak jebat says, sort of incentive to enrich the IT awareness among the secondary kids. A good move by the G in principle., TM got new customers in broadband subscriptions and the kid got new and free netbooks. For the same model if we want to fork out our own money and get it outside, the price range is between RM800-RM1200, then why we want to resist it if we can get for free?



Back to top Go down

Post on Thu Feb 09, 2012 5:11 am by Blitzkrieg

It a good move from the Govt, but the execution still a little bit a problem since the lappy does not reach the intended students. On top of that some student already had a powerful lappy but he apply and get this 1Malaysia Netbook for his little brother or sister.

Back to top Go down

Post on Thu Feb 09, 2012 5:31 am by mumuchi

keyword apply..sama macam pinjaman buku sebelum universal..bapak bisnessman pakai merc..apply dan dapat fasal tulis pendapatan sikit fasal tak ada slip gaji..so salah siapa..

Back to top Go down

Post Today at 8:08 pm by Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum