Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

881SKN A109 PUTD

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

881SKN A109 PUTD

Post by powerw00t on Sun Apr 25, 2010 4:41 pm

dari Aimoo, kredit to bro standupper

Sehari bersama A109 LOH & anggota Pasukan 881 SKN PUTD.

Bila dapat panggilan telefon dari kenalan offer untuk terbang dengan A109 PUTD, apa lagi cepat2 aku setuju.. memang dah lama aku nak try Agusta nie.. dulu ada peluang ronda-ronda di Gemas, tapi tak jadi sebab panas dan penat menunggu.. so sekarang kira dah bayar hutang ler..

Naik Agusta memang klasss!! Interior pun bersih dan berkilat macam kereta baru beli. Nasib baik diorg tak boh air freshner he he... Flight pun ok.. aku pegi dari Sg Besi AB-Bentong-Kuantan dan balik. Flight terasa mencabar bila lalu kawasan Genting Sempah.. kawasan tuh awan terlalu rendah dan tebal, kalau ada jerebu lagi parah.. so tak heran ler boleh terjadi insiden Nuri di kawasan tuh...

Antara menarik dalam penerbangan terutama pulang.. sempat bypass "kem baru" di "X".. kawasan memang luas dan penuh dengan bunker peluru senjata berat... dari udara pun dah nampak canggih!!! Bangga aku... Misi aku hari tuh pun memang meninjau kem baru TD.. so next time aku paste plak cerita kem baru TD.

so saksikan dengan pictorial nie.... enjoy!

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

bersambung

Post by powerw00t on Sun Apr 25, 2010 4:43 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

bersambung

Post by powerw00t on Sun Apr 25, 2010 4:45 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

bersambung

Post by powerw00t on Sun Apr 25, 2010 4:50 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Peringatan, stand tak membenarkan aerial view yg menunjukkan kem mekanis tu di poskan ke forum lain.
Err.. untuk gang kalau amik pix nie dan post kat forum lain... ingatan!!!.. tolong jangan post plak aerial view atas kem Mekanis tuh plak... TQ!
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by eaizan on Sun Apr 25, 2010 4:59 pm

rasanya lebih baik delete je aerial view tu...
avatar
eaizan
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 290
Reputation : 18
Join date : 21/04/2010
Age : 42
Location : Tampin-Gemas-Tampin

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by exocet on Sun Oct 24, 2010 8:59 am

kite nyer version tadak rocket pod ke?
avatar
exocet
Civilian

Mymil
Posts : 19
Reputation : 1
Join date : 24/10/2010

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by venez on Sun Oct 24, 2010 3:32 pm

ada, rocket pod dgn gun port bleh pasang or bukak depend kepada tugas dia...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by Foxtrot on Sun Oct 24, 2010 4:46 pm

wa ada kawan sekarang dia jadi pilot 881 skn ni, sebelum tu dia dari 10bgd para.
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by venez on Sun Oct 24, 2010 5:10 pm

Foxtrot wrote:wa ada kawan sekarang dia jadi pilot 881 skn ni, sebelum tu dia dari 10bgd para.

amacam tugas dia skrg? ok ker?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by exocet on Sun Oct 24, 2010 7:36 pm

venez wrote:ada, rocket pod dgn gun port bleh pasang or bukak depend kepada tugas dia...


sounds cool...ade gamba boleh share mmg sgt cun la
avatar
exocet
Civilian

Mymil
Posts : 19
Reputation : 1
Join date : 24/10/2010

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by Foxtrot on Sun Oct 24, 2010 9:54 pm

venez wrote:
Foxtrot wrote:wa ada kawan sekarang dia jadi pilot 881 skn ni, sebelum tu dia dari 10bgd para.

amacam tugas dia skrg? ok ker?
memang impian dia pun sebab sejak kat u lagi dia memang dah ada lesen penerbang
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by venez on Mon Oct 25, 2010 4:22 am

exocet wrote:
venez wrote:ada, rocket pod dgn gun port bleh pasang or bukak depend kepada tugas dia...


sounds cool...ade gamba boleh share mmg sgt cun la

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by Foxtrot on Mon Oct 25, 2010 4:35 am

venez wrote:
exocet wrote:
venez wrote:ada, rocket pod dgn gun port bleh pasang or bukak depend kepada tugas dia...


sounds cool...ade gamba boleh share mmg sgt cun la

[You must be registered and logged in to see this image.]

memang tersangatlah COOL!!! Cool Cool Cool
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by innocentti on Mon Oct 25, 2010 8:30 am

mmg PUTD ada pakai ke armament ni? ke demonstrator masa DSA jer?
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by venez on Mon Oct 25, 2010 8:41 am

innocentti wrote:mmg PUTD ada pakai ke armament ni? ke demonstrator masa DSA jer?

tuh gambar masa LIMA kalau x silap, rasanya pernah pki masa eks ngan adnan n pt91, ada sapa2 leh confirm?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by mirage on Mon Oct 25, 2010 8:48 am

aku rasa xpenah dengar mana-mana syarikat diberi kontrak untuk armament Agusta a109 nie..
avatar
mirage
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 78
Reputation : 4
Join date : 25/06/2010
Age : 33
Location : kuantan

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by dewafrost on Mon Oct 25, 2010 4:49 pm

penah ker di uji ke poweran pilot dgn senjata yg ada kat helos niii, alaaah wat panas kan badan.... kat org tua2, tadak rotan, akar jadi laaahhhhh
ok jugak kalu upgarde kan helos nih ke anti tank capability, kene igt, lepas PARS kuar nanti, kan ada turret attach dgn anti tank missile..., bleh guna missile yg sama...
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by exocet on Thu Dec 09, 2010 8:35 pm

mirage wrote:aku rasa xpenah dengar mana-mana syarikat diberi kontrak untuk armament Agusta a109 nie..

aduu sedih dgr part ni...gamba dah cun dah...
avatar
exocet
Civilian

Mymil
Posts : 19
Reputation : 1
Join date : 24/10/2010

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by mumuchi on Fri Dec 10, 2010 2:35 am

dari interview KLSR dgn PTD waktu HUT TDM

KLS: Bagaimanakah perkembangan terkini kerja-kerja pemasangan pod senjata ke atas helikopter PUTD?
PTD: Untuk makluman,sebanyak 6 buah helikopter A109LOH milik PUTD akan dilengkapi dengan pendawaian bagi sistem persenjataan 70 mm roket dan 20 mm canon.Namun begitu berdasarkan peruntukan kewangan yang sedia ada,pemasangan pd senjata ini ditangguhkan untuk memberi keutamaan kepada perolehan aset-aset TDM yang lebih kritikal.

Walaubagaimanapun perkara ini tidak diketepikan,perolehan bagi pemasangan pod senjata ini telah dirancang pada RMK 10 nanti.

[You must be registered and logged in to see this link.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by helangrimba on Fri Dec 10, 2010 11:24 am

dewafrost wrote:kat org tua2, tadak rotan, akar jadi laaahhhhh

Perpatah ini xboleh guna dalam ketenteraan. kalu guna hancur pasukan keselamatan. Sepatutnya pasukan pertahanan negara dilengkapi dengan peralatan terbaik.
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by tin on Fri Dec 10, 2010 11:33 am

helangrimba wrote:
dewafrost wrote:kat org tua2, tadak rotan, akar jadi laaahhhhh

Perpatah ini xboleh guna dalam ketenteraan. kalu guna hancur pasukan keselamatan. Sepatutnya pasukan pertahanan negara dilengkapi dengan peralatan terbaik.

sepatutnya ler. tp mcm murphy's law dah nyatakan, your weapon are made by the lowest bidder What a Face
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by helangrimba on Fri Dec 10, 2010 11:54 am

tin wrote:

sepatutnya ler. tp mcm murphy's law dah nyatakan, your weapon are made by the lowest bidder What a Face

Xsemestinya, tengok pada keadaan. ada juga the best price win.
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by tin on Fri Dec 10, 2010 11:56 am

helangrimba wrote:
tin wrote:

sepatutnya ler. tp mcm murphy's law dah nyatakan, your weapon are made by the lowest bidder What a Face

Xsemestinya, tengok pada keadaan. ada juga the best price win.

in which, the product that are selected will not necessarily win the contract kan?
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by helangrimba on Fri Dec 10, 2010 12:13 pm

tin wrote:

in which, the product that are selected will not necessarily win the contract kan?

ok mcm ni yer.. setiap tender yang masuk akan dimasukkan kedalam Tender Board yang biasanya dichair oleh Menteri Atau KSU sesuatu Kementerian mengikut harga siling yang telah ditetapkan oleh pihak kementerian kewangan. so Sekiranya ada peralatan yang hampir jumlah wang atau mempunyai prestasi harga yang sebaik peralatan diberi akan diberikan tender.
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by tin on Fri Dec 10, 2010 12:21 pm

helangrimba wrote:
tin wrote:

in which, the product that are selected will not necessarily win the contract kan?

ok mcm ni yer.. setiap tender yang masuk akan dimasukkan kedalam Tender Board yang biasanya dichair oleh Menteri Atau KSU sesuatu Kementerian mengikut harga siling yang telah ditetapkan oleh pihak kementerian kewangan. so Sekiranya ada peralatan yang hampir jumlah wang atau mempunyai prestasi harga yang sebaik peralatan diberi akan diberikan tender.

hence, if the the price of the equipment that the service wanted is beyond the ceiling price, another equipment that can perform the same tasks which price is within the range of the ceiling price, will be selected?
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: 881SKN A109 PUTD

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum