Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by venez on Mon May 09, 2011 11:36 am

mmmbop wrote:base mana yang dapat facility baru tu ven? butterworth?

tempat baru, fasilitas baru... apa yang diruntuhkan akan direbuild baru... as for now tempat baru tuh biarler rahsia seperti Gong Kedak... huk3

venez
ADMIN
ADMIN

Posts : 17387
Join date : 19/04/2010

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by jofizo on Mon May 09, 2011 11:38 am

nanti akan upgrade AB yg sedia ada ka atau develop AB baru......?

jofizo
Lieutenant
Lieutenant

Mymil
Posts : 653
Reputation : 62
Join date : 21/10/2010

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by venez on Mon May 09, 2011 11:40 am

jofizo wrote:nanti akan upgrade AB yg sedia ada ka atau develop AB baru......?

tempat baru bos... base lain yang kritikal akan diupgrade utk memenuhi keperluan air wing dgn lebihan duit dari gadaian/pembelian tanah...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by mumuchi on Mon May 09, 2011 11:58 am

marc_zman wrote:IKLAN

bang muchi.!!!

dulu kita pi borak kat topik ARKIB @ MYMIL dlm benang Sejarah Pengkalan-Pengkalan Udara TUDM

sekian, terima kasih

yup sudah jumpa dan kasi tacang terimakasih. Btw awat paper melayu tak pick up citer ni Suspect

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by marc_zman on Mon May 09, 2011 12:01 pm

venez wrote:yup, mmg confirm pindah coz team pendahuluan dh ada... dari segi kebaikan, mmg byk baiknyer pindah ke tempat baru coz pembangunan kat KL dh makin pesat sampai dh kurang secure KL Base nih... dari segi keburukan plak yang sayangnyer KL Base nih airport pertama di m'sia n byk kesan sejarah dia, hilang lagi satu mercu tanda sejarah negara n KL Base nih ada benda2 strategik dia... apapun dgn termaktubnya perjanjingan dgn pihak pemaju yang dorang akan buat konsep 1 to 1 exchange n rebuild maka both party untung... efos dapat tempat, bangunan dan fasilitas baru, pemaju dapat tanah mahal utk dimajukan...

elok laaa dipindahkan atau relocate ke lokasi baru Sempang AB ni
kalau kita renungkan balik, memang dah tak berapa secure tempat ni
kalau dulu pun PKM bleh serang pakai mortar tau bom tangan
laaa ni lagi laaa.. 24/7 kenderaan tak putus lalu kat hiway depan tu

tang sentimental value tu.. tak leh buat apa laaa boss
if you love her, then you've to let her go.. ekekekeee
tang benda2 strategik tu.. wa no komen

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by marc_zman on Mon May 09, 2011 12:03 pm

yup sudah jumpa dan kasi tacang terimakasih. Btw awat paper melayu tak pick up citer ni

ntah ler bang.. diorang sibuk cover citer aljub & de geng jer
benda ni pun ada significant dia wooo
tau-tau jer nanti mula laaa nak bising

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by tenteng on Mon May 09, 2011 12:29 pm

cop2..nak tanya soklan bodoh sat... disebabkan nie 1st time saya nampak perkataan "sempang" Sg Besi AB... mmg nama dia gitu ke.. ke sempang tu dalam english? wa mmg tgaru2 dari mula tadi dah ... hehehe
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by mumuchi on Mon May 09, 2011 2:49 pm

tak silap memang panggilan dia itu..so lepas ni adik mike tak jumpa hantulah ya..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by standupper on Mon May 09, 2011 3:22 pm

Wa konpius nie.. sempang ke simpang? What a Face
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by venez on Mon May 09, 2011 3:29 pm

sempang adalah nama/code name yang didaftarkan pada ICAO (International Civil Aviation Organization)... nama ini adalah code pengenalan bagi setiap2 airfield di dunia...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by mumuchi on Mon May 09, 2011 3:31 pm

tu lah gunanya english educated weh Razz

wiki : Simpang/Sempang

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by venez on Mon May 09, 2011 3:48 pm

kalau semenanjung ICAO code akan start dri WM, kalau sebelah sabah/sarawak start dgn WB... sbg contoh :

Sempang : WMKF
Kuching : WBGG

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by powerw00t on Tue May 10, 2011 2:15 am

Kat Kg aku ni orang selalu cakap pi 'simpang', maksudnya pi pekan. Simpang dah go interanasional dah haha
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by alphawolf on Tue May 10, 2011 3:32 am

Apa juga yang akan jadi dengan Muzium TUDM?

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by tenteng on Tue May 10, 2011 3:39 am

mumuchi wrote:tak silap memang panggilan dia itu..so lepas ni adik mike tak jumpa hantulah ya..

warghhh....adik saya dah posting mindef..dah pindah kuaters sana jugak. sama jugak lah... kena dok ngan antu lagi.... hehehehe...nasib ler...
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by tenteng on Tue May 10, 2011 3:42 am

powerw00t wrote:Kat Kg aku ni orang selalu cakap pi 'simpang', maksudnya pi pekan. Simpang dah go interanasional dah haha

ooo pekan ke maksud dia... ingatkan tempat2 yg dkt simpang trafic light sg udang tuh.... hehehe
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by MMW on Tue May 10, 2011 6:41 am

Ni nak tanya sikit. Syarikat mana yang dapat projek develop airbase tu jadi commercial centre?? Ada sesapa tau?
avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by mumuchi on Tue May 10, 2011 7:12 am

1MDB la bro, as stated in the article.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by MMW on Tue May 10, 2011 7:30 am

Harap-harap la bumiputera mampu le beli hartanah kat situ selepas development nanti....

Kalau satu unit kedai/apartment/office aje cecah 1 juta tak jadi le 1 Malaysia.
avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by mumuchi on Tue May 10, 2011 7:38 am

aku area tu susah nak cakap la bro..kalau ko perasan belah belakang sebenarnya banyak gak PPR..selagi depa tak kemaskan existing rumah kedai(esp yg kena tinggal fasal pembesaran jalan) dan kilang2 situ, wa tak rasa area tu leh jadi mewah...aku takut Mall baru nak siap kat situ karang jadi gajah putih..yalah access dan parking pun sempit..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by venez on Tue May 10, 2011 7:41 am

alphawolf wrote:Apa juga yang akan jadi dengan Muzium TUDM?

muzium TUDM ngan unit udara polis x pindah...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by venez on Tue May 10, 2011 7:43 am

mumuchi wrote:aku area tu susah nak cakap la bro..kalau ko perasan belah belakang sebenarnya banyak gak PPR..selagi depa tak kemaskan existing rumah kedai(esp yg kena tinggal fasal pembesaran jalan) dan kilang2 situ, wa tak rasa area tu leh jadi mewah...aku takut Mall baru nak siap kat situ karang jadi gajah putih..yalah access dan parking pun sempit..

betui bro, kalau utk dibangunkan tanah KL base nih sebagai mall mcm x bleh naik jerk coz berdekatan perkuburan cina, kalau utk ofis dan kedai mcm solaris rasanya bleh jalan...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by MMW on Tue May 10, 2011 7:52 am

mumuchi wrote:aku area tu susah nak cakap la bro..kalau ko perasan belah belakang sebenarnya banyak gak PPR..selagi depa tak kemaskan existing rumah kedai(esp yg kena tinggal fasal pembesaran jalan) dan kilang2 situ, wa tak rasa area tu leh jadi mewah...aku takut Mall baru nak siap kat situ karang jadi gajah putih..yalah access dan parking pun sempit..

Area itu akan dimewahkan, untuk reap back the investment. Kalau buat master plan aku yakin jalan access akan ada terus dari highway. Rumah kedai yang kena tinggal akan diruntuhkan sepenuhnya. New development akan dibuat.

Utk buat ready market, perumahan dan apartment akan diwujudkan. Anchor tenant spt hypermarket Tesco/Parkson akan ada.

Silap-silap buat high end condominuim + office + Mall yang boleh menandingi Mid Valley + Garden; Pavilion; Transportation hub pun mungkin ada.

Tanah seluas 100 ekar tu bro. Padang golf 9 bulan dah sedia wujud takkan bungalow lot + high end condo tak de?
avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by MMW on Tue May 10, 2011 7:58 am

Lagi satu kat situ view unobstructed. Kalau buat condo mengadap ke KLCC pemandangan memang cantik!!
avatar
MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by blankrasta on Tue May 10, 2011 8:46 am

Salah quote~ Razz


Last edited by blankrasta on Tue May 10, 2011 8:54 am; edited 1 time in total

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by blankrasta on Tue May 10, 2011 8:53 am

MMW wrote:Harap-harap la bumiputera mampu le beli hartanah kat situ selepas development nanti....

Kalau satu unit kedai/apartment/office aje cecah 1 juta tak jadi le 1 Malaysia.

Mampu memang mampu tapi tak ramai. Confirm ramai Cina SG dengan HK yang akan beli. Setakat RM 1 million tu convert duit diorg baru $SGD 450 000. Takde hal lah bagi diorg.

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Sempang Sg Besi Air Base Akan Tinggal Sejarah

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum