Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Meriam Melayu

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Meriam Melayu

Post by 5229 on Wed Jun 15, 2011 10:30 am

ada pendapat kata meriam byk2 tu bkn artileri.sekadar untuk pertunjukan bunga api..

entah betul entah tidak.kena tanya yg arif.

5229
Captain
Captain

Posts : 761
Join date : 29/08/2010

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Wed Jun 15, 2011 10:35 am

[You must be registered and logged in to see this image.]



Meriam Rentaka


Rentaka merujuk kepada salah satu daripada senjata api tradisional Melayu yang menggunakan ubat bedil.

Reka bentuk rentaka adalah jenis bedil mudah alih dan agak kecil, lebih pendek berbanding Lela. Pada kebiasaannya, rentaka diperbuat daripada besi atau gangsa dan sering dipasang pada perahu pedagang yang berlayar di perairan Kepulauan Melayu. Meriam ini digunakan bagi mempertahankan diri dari serangan lanun.

Sungguhpun kebanyakan rentaka memiliki berat di bawah dua ratus paun, dan banyak yang hanya beberapa paun, rentaka terbesar memiliki berat melebihi seribu paun dengan sesetengah seberat melebihi satu tan. Banyak daripada meriam yang indah ini dipasang pada tenggekan. Rentaka yang kecil boleh dipasang pada mana-mana termasuk pada tiang layar. Meriam serdahana biasanya digunakan pada susuran tepi kapal yang diperkukuh dan dikenali sebagai meriam susuran (" rail guns " ) . Meriam tenggekan yang terberat dipasang pada pedati meriam bagi menjadikan ia lebih mudah alih.

Pada 1840-an, England mula menghentikan memburu kepala dan lanun dan Raja James Brooke (Orang Inggeris kaya yang menubuhkan dinasti yang memerintah Sarawak dari 1841 hingga 1946) mengedarkan beberapa meriam tangan buatan Brunei bagi memastikan kerjasama dan kesetiaan ketua tempatan.

Rentaka juga digunakan oleh tentera Moro dalam Pemberontakan Moro menentang tentera U.S. di Filipina. Ia turut digunakan oleh Filipina semasa Pemberontakan Filipina, ketika itu disalin dari model Eropah dan dituang dari loceng gereja, salah seorang pembuatnya adalah Cina Filipina bernama Jose Ignacio Pawa, juga pandai besi.

Kini rentaka boleh didapati dikebanyakan kepulauan di Pinggir Pasifik, tetapi ia biasanya didapati dikawasan Muslim di Indonesia dan Malaysia. Koleksi terbesar terdapat di Brunei, di mana ia kini diharamkan untuk dieksport. Malah di negara lain, permit eksport muzium biasanya diperlukan.

Meriam ini amat digemari dan dicari oleh pengumpul, dengan sesetengahnya mencecah US$50,000 bagi satu meriam. Meriam biasa boleh dibeli di bawah US$1,000. Rentaka tiruan dan replika juga diketahui wujud.

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by khairulkorvet on Wed Jun 15, 2011 10:37 am

sedikit sebanyak boleh menjadi rujukan tentang senjata2 melayu.
[You must be registered and logged in to see this link.]

khairulkorvet
Civilian

Mymil
Posts : 3
Reputation : 1
Join date : 15/02/2011

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Wed Jun 15, 2011 10:38 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]



Meriam Lela


Lela merujuk kepada salah satu daripada jenis senjata api tradisional Melayu yang menggunakan ubat bedil.

Reka bentuk Lela adalah jenis bedil mudah alih dan agak kecil. Pada kebiasaannya, Lela diperbuat daripada tembaga dan lebih panjang berbanding rentaka dalam jenis meriam Melayu.

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Wed Jun 15, 2011 7:21 pm

HangPC2 wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]



Meriam Lela


Lela merujuk kepada salah satu daripada jenis senjata api tradisional Melayu yang menggunakan ubat bedil.

Reka bentuk Lela adalah jenis bedil mudah alih dan agak kecil. Pada kebiasaannya, Lela diperbuat daripada tembaga dan lebih panjang berbanding rentaka dalam jenis meriam Melayu.

Polemik orang kita berkenaan persediaan persenjataan yang tidak mencukupi ni sejak dulu lagi, sejak zaman Meriam Lela.. berapa biji sangat yang kita buat/beli/tempah meriam-meriam ini.. Rentaka dll juga... kesudahan nya bila diserang musuh "We have always been caught pants down" dan juga tak cukup anggota.. "being overwhelmed".. Tidakkah kita mahu belajar dari sejarah? We are not stupid.... Are we?

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by powerw00t on Thu Jun 16, 2011 2:05 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

RPG zaman dulu2

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by mumuchi on Thu Jun 16, 2011 3:56 am

Laxamana wrote:
HangPC2 wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]



Meriam Lela


Lela merujuk kepada salah satu daripada jenis senjata api tradisional Melayu yang menggunakan ubat bedil.

Reka bentuk Lela adalah jenis bedil mudah alih dan agak kecil. Pada kebiasaannya, Lela diperbuat daripada tembaga dan lebih panjang berbanding rentaka dalam jenis meriam Melayu.

Polemik orang kita berkenaan persediaan persenjataan yang tidak mencukupi ni sejak dulu lagi, sejak zaman Meriam Lela.. berapa biji sangat yang kita buat/beli/tempah meriam-meriam ini.. Rentaka dll juga... kesudahan nya bila diserang musuh "We have always been caught pants down" dan juga tak cukup anggota.. "being overwhelmed".. Tidakkah kita mahu belajar dari sejarah? We are not stupid.... Are we?

Tapi dari zaman tu jugak ada soalan "Dengan siapa kita nak berperang? Benggali putih? Kita terima mereka untuk berdagang?" Lebih kurang dialog tahun 1510 ekekekekeke!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by bijan on Thu Jun 16, 2011 3:57 am

Puasa next month ... nak kene cari meriam buluh la...

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by 5229 on Thu Jun 16, 2011 6:41 am

powerw00t wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

RPG zaman dulu2

tang mana nak kena cucuh api ni woot?ka zaman ni dah ada picu dah? What a Face

5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 32
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 8:44 am

phyxius wrote:Puasa next month ... nak kene cari meriam buluh la...

Buat sendiri le... budak2 sekarang dah advance buat dengan paip besi.... Dulu zaman kitorang budak2 senapang peluru bemban buat sendiri... senapang'chak plong' side arms yang boleh meletup buat sendiri guna buluh Cina atau pun pen kosong pun boleh... budak sekarang main komputer je.... tak adventurous macam bapa dorang dulu-dulu...

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by bijan on Thu Jun 16, 2011 9:10 am

Laxamana wrote:
phyxius wrote:Puasa next month ... nak kene cari meriam buluh la...

Buat sendiri le... budak2 sekarang dah advance buat dengan paip besi.... Dulu zaman kitorang budak2 senapang peluru bemban buat sendiri... senapang'chak plong' side arms yang boleh meletup buat sendiri guna buluh Cina atau pun pen kosong pun boleh... budak sekarang main komputer je.... tak adventurous macam bapa dorang dulu-dulu...

haha ... abang power tu beli hardware tool sbb nak creatt 155mm meriam buluh ..
lol!

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Thu Jun 16, 2011 9:18 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 10:28 am

HangPC2 wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

Kat mana boleh beli? (Bila pula Sejarah Meriam Melayu akan berkembang kepada meriam moden...)

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by mumuchi on Thu Jun 16, 2011 10:41 am

eden rasa pernah nampak kat giftshop muzium negara..dengan buku fasal keris melayu..

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Thu Jun 16, 2011 11:17 am

mumuchi wrote:eden rasa pernah nampak kat giftshop muzium negara..dengan buku fasal keris melayu..

[You must be registered and logged in to see this image.]

OK... nanti bulan 7 ada senang boleh la ke Muzium Negara... Thanks bro...

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Thu Jun 16, 2011 11:58 am

Laxamana wrote:
HangPC2 wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

Kat mana boleh beli? (Bila pula Sejarah Meriam Melayu akan berkembang kepada meriam moden...)


hari tuh masa kat pesta buku antarabangsa ada jual....


tapi kalau nak cari cuba kat MPH dengan Popular kalau Kinokuya... buku Ilmiah Melayu memang susah nak ada...


Perkembangan Meriam Melayu antara zaman 1300 - 1800 rekaan Meriam Melayu tak berubah sangat cuma dengan Bantuan Turki Uthmaniyah kuasa tembakan meriam bertambah kuat disebab perpindahan Teknologi.. tapi selepas Belanda datang ke Asia Tenggara banyak Negeri Melayu atau Lanun memakai Meriam Belanda (hasil rampasan perang) dan diletakan di Kota (Kubu)


Last edited by HangPC2 on Thu Jun 16, 2011 12:05 pm; edited 1 time in total

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Thu Jun 16, 2011 12:03 pm

Meriam Lela Rentaka (Perak)



Lokasi : Kompleks Sejarah Pasir Salak


Spoiler:
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]


Last edited by HangPC2 on Sat Jun 18, 2011 12:03 pm; edited 1 time in total

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Thu Jun 16, 2011 2:12 pm

Meriam Rentaka



Spoiler:
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]


Last edited by HangPC2 on Sat Jun 18, 2011 11:16 am; edited 1 time in total

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tempura on Fri Jun 17, 2011 9:40 am

Tapi sekarang nak bina senapangs endiri pun masih takut takut lagi..sayangkan...bangsa melayu pernah mengoncangkan nusantara sebelum ni...

tempura
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 55
Reputation : 10
Join date : 09/06/2011

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Fri Jun 17, 2011 10:01 am

Hebat Meriam Rentaka... We cannot glorify & live by our past glory (or misery) only... kena move forward, ambil iktibar... Melayu bangsa yang gemilang dahulu nya, perlukan anjakan paradigma...

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by HangPC2 on Sat Jun 18, 2011 11:53 am

Semenjak Filem Thai Keluar...... baru rakyat Malaysia tahu yang Orang Melayu dulu ada Senjata Bedil



[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Sat Jun 18, 2011 1:08 pm

tempura wrote:Tapi sekarang nak bina senapangs endiri pun masih takut takut lagi..sayangkan...bangsa melayu pernah mengoncangkan nusantara sebelum ni...

Bukan sekadar takut2... malah merasakan tak perlu, beli saja dari orang lain, konon bukan kita nak guna banyak mana pun senapang kalau buat sendiri, nak jual kepada siapa... itu minda nya sekarang. Bangsa yang gemilang di dalam sejarah dunia, ialah bangsa yang mampu mempertahankan diri sendiri dan mampu self dependent bila perlu...

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Laxamana on Sat Jun 18, 2011 1:12 pm

HangPC2 wrote:Semenjak Filem Thai Keluar...... baru rakyat Malaysia tahu yang Orang Melayu dulu ada Senjata Bedil



[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Filem Queen of Lankasuka.... betapa sejarah Melayu perlu diperkasakan semula. Sejarah Melayu tidak didokumentasikan dengan baik selama ini... tiada usaha zaman moden untuk membuat kajian dan penyusunan yang mantap. Hikayat Hang Tuah oleh Tun Sri Lanang serta Sejarah Melayu atau Misa Melayu oleh Abdullah Munsyi adalah lebih kepada hikayat penceitaan yang tidak dapat disahkan kerana terlalu sedikit catatan tarikh peristiwa.. Abdullah Munsyi sendiri bukan Melayu, dan garapan nya pasti lah tidak dapat menjiwai sejarah itu sendiri secara sepenuh nya di zaman itu..

Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 335
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 50
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by bijan on Thu Jun 23, 2011 1:44 pm

Malaysia sepatutnya kene jadi copycat terbaik ... copy the whole things .. and make it new with better fire power, accuracy ... reliability ... tak guna ramai pakar, jurutera & cendekiawan dalam pelbagai bidang ... menghabiskan masa untuk fikir beli ... beli dan beli ... aiseh ini macam kalu boleh suruh anak di panti asuhan beli la ...

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum