Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Meriam Melayu

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Meriam Melayu

Post by tin on Mon Mar 28, 2011 8:26 pm

sejak daripada kecik lagi wa disajikan dgn citer bahawa kerajaan Melayu dahulukala tidak mempunyai industri pertahanan yg besar. malah jika dilihat daripada segi persenjataan, bala tentera kerajaan Melayu hanya diperenjatai dengan senjata ringan seperti keris dan tombak. senjata paling beratpon hanyalah meriam kecil yg dikenali sebagai lela dan rentaka.

dua minggu lepas, wa tgk rancangan dokumentari kat discovery channel pasal keris. rupa2nya, berbeza dgn pemahaman wa selama ini, keris hanyalah senjata terakhir. senjata utama adalah pedang. tp sgt2 jarang dpt tgk pedang Melayu. malah silat yg pakai pedang pon sgt susah mau jumpa. wa cuma tgk silat drp mindanau yg guna pedang.

wa jadi curious, kalo pedang yg menjadi senjata utama pahlawan Melayu dulu2 dah dilupakan, mcm mana dgn meriam. jadi wa wat research kat google selama 10 minit dan ini hasilnya...
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Mon Mar 28, 2011 8:28 pm

Roughly a century after firearms were invented by the Arabs, the Malays began making guns. Evidence of these activities were documented by W Linehan in his paper entitled Some Discoveries on the Tembeling. On the banks of the Tembeling river in peninsula Malaysia he found molds that were used to cast cannons in the 13th or 14th century.

According to the conqueror of Malacca,Alfonso d'Albuquerque, Malaccan gun foundries were as good as those in Germany; This could mean they were better than Portuguese ones but the most powerful guns in those days were made by the Ottoman Turks. When the Portuguese defeated Malacca, they found thousands of cannons including an extraordinarily large one which Alfonso sent to his Hindu ally the Zamorin of Calicut.

his cannon was made in 1623 by a Malay kingdom,Singora in what is now southern Thailand. The Siamese conquered Singora in 1687 and used this cannon against the Annamese and Burmese. In 1766 the Burmese overran the Siamese capital Ayuthiya and took the gun to Burma. It was deployed by the Burmese in their three wars against the British. In 1887 the British defeated the Burmese and brought this cannon to London where it remains to this day.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Another southern Thai Malay kingdom that made excellent guns was Pattani.In 1571 they completed the casting of two cannons measuring 22ft 7 in. These guns were instrumental in keeping Pattani victorious against numerous Siamese attacks
for over two hundred years. Pattani was finally defeated by Siam in 1786 and the biggest Pattani guns were taken to Bangkok.One of these cannons,named Seri Negeri fell into the sea while it was being shipped from Pattani.The other one,named Seri Patani is now on display at the Thai Ministry of Defense.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Last edited by tin on Mon Mar 28, 2011 8:36 pm; edited 1 time in total
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Mon Mar 28, 2011 8:33 pm

Phraya Tani (Thai พญาตานี) or Seri Patani (Malay) is a historical siege cannon from Pattani in southern Thailand. It is the largest cannon ever cast in Thailand (Nusantara actually), measuring 9 feet and made of brass. It is now on display in front of the Ministry of Defence, opposite the Grand Palace in Bangkok. The cannon is still the symbol of the Pattani Province.

The cannon was cast in the early 17th century by a craftsman of Chinese descent named Tok Kayan (To’ Kian). The ruler of Pattani at that time, Raja Biru, ordered the construction of firearms in response to rumors of a forthcoming attack from Siam. Three cannons were cast, two large ones named Sri Patani and Sri Negara, and a smaller named Mahalela.

After the fall of Ayutthaya in 1767, Pattani tried to liberate itself from the tributary status to Siam. However in 1785 the army of Siam under leadership of the vice-king Boworn Maha Surasinghanat defeated Pattani. The two large cannons were taken as booty, however Sri Negara fell into the sea while being loaded to the ship.

Terdapat 3 sumber dari 3 jarak masa yang berlainan. Mengikut kenyataan-kenyataan dan cerita tradisi sekitar Kerisek, Tanjung Lulok serta Tanjung Dato’, di mana nama sebenar masjid tersebut ialah Masjid Pintu Gerbang, yang dibina oleh ahli binaan berbangsa Cina. Nama lelaki Cina pembina itu ialah Lim Toh Kian atau Lim Tau Kin. Orang-orang Pattani menyebutnya dengan To’ Kian sahaja.

Mulanya beliau hanya bisnes di negeri Pattani. Tetapi apabila beliau melihat keindahan agama Islam yang dipimpin oleh raja-raja Melayu Pattani, dan rakyatnya yang hidup tenang serta damai, maka beliau memilih untuk memeluk agama Islam, serta terus membuat kesimpulan untuk tinggal tetap di sana. Menurut versi tersebut, hal ini berlaku sekitar zaman Raja Biru (1616-1624) masehi atau beberapa tahun selepasnya.

Walaupun beliau berbangsa Cina, beliau tetap ikut berbakti kepada agama dan negara tempat beliau berhijrah. Beliau ditugaskan untuk mengepalai membuat meriam-meriam kerajaan (Sila lihat buku ‘Sejarah Kerajaan Melayu Patani’ oleh Ibrahim Shukri). Meriam-meriam ini telah berjaya menyekat serangan pertama Kerajaan Siam ke atas Negeri Pattani pada tahun 1603.

Terdapat 3 laras meriam telah disiapkan. 2 laras meriam besar bernama ‘Seri Negara’ dan ‘Seri Patani’ berukuran 3 depa, 1 hasta dan 2 inci panjang. Satu lagi bernama ‘Mahalela’ berukuran kecil 5 hasta dan 1 jengkal sahaja. Tetapi malangnya pada tahun 1785, Patani kalah dalam peperangan dengan kerajaan Siam, meriam-meriam itu dirampas dan di bawa ke Bangkok. Satu darinya jatuh di Kuala Patani sewaktu nak diangkat naik ke kapal, satu lagi hilang entah ke mana. Dan yang bernama ‘Seri Patani’ itu dipamerkan di hadapan pejabat Kementerian Pertahanan Thai di Bangkok hingga sekarang.”

Tempat membuat dan menempa kerja-kerja menuang meriam-meriam itu kini disebut Kampung Tuang Bedil. Kesan tapak masih boleh dilihat. Tanah sekitarnya menjadi hitam, oleh sisa-sisa tahi besi dan tembaga yang terkumpul mendak atau mendap di situ. Tidak banyak rumput tumbuh.

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Mon Mar 28, 2011 8:46 pm

Dalam legenda Melayu,berkaitan ilmu mistik dalam kategori ilmu kebal,antara pantang orang yang mengamalkan ilmu kebal ialah peluru emas.Dan ini adalah benar,dan askar Belanda menggunakan peluru emas untuk menundukkan pahlawan-pahlawan Melayu di Sumatera dan Jawa.Malah Mat Kilau juga dikatakan dikhianati orangnya sendiri berkenaan rahsia ini.Jadi fikirkan,dalam amalan mistik Melayu itu sendiri menyebutkan perihal peluru emas,masakan orang Melayu ketika itu masih terkebil-kebil memegang lembing berhadapan dengan askar Portugis yang bersenjatakan matchlock musket,blunderbuss dan cannon?

[You must be registered and logged in to see this image.]

avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by powerw00t on Tue Mar 29, 2011 1:48 am

Meriam contohnya, memang orang melayu yg tempa mould sendiri ke atau pun kewujudan kepenggunaan dari rampasan perang?
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by venez on Tue Mar 29, 2011 2:30 am

hmmm, menarik topik nih, mmg membuka minda kita... rasa kawe meriam2 yang dibuat oleh org2 melayu dahulu adalah hasil dari reverse engineering dari peralatan perang musuh dan ada juga dari RnD sendiri... sedangkan keris dan pedang kita boleh tempa pada masa tu, xkan meriam kita xleh tempa... dahler kita terkenal dgn hasil bijih timah dari dahulu, apa pendapat yang lain?

p/s : tin, best buat artikel nih, hu3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by superhornet on Tue Mar 29, 2011 3:03 am

Memang best la tin artikel nie, teman sendiri pun tak sangka sebenarnya bangsa melayu suatu ketika dulu begitu hebat. Bukan setakat keris malah meriam yang bersaiz luar biasa pun pernah dihasilkan ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 3:16 am

powerw00t wrote:Meriam contohnya, memang orang melayu yg tempa mould sendiri ke atau pun kewujudan kepenggunaan dari rampasan perang?

tempa sendiri la power.

bukti2 arkeologi menunjukan bahawa terdapat pusat pembuatan meriam di Pahang sekitar abad ke 14 dan 15. tentera Sepanyol juga menjumpai kawasan membuat meriam di luzon apabila mereka menawan pulau tersebut pada tahun 1570.

kajian arkeologi juga mendapati bahawa walaupon rata2 negeri2 di nusantara menggemari meriam kecil spt lela dan rentaka yg lebih mudah alih dan dipasang pada kapal, kebanyakan kubu pertahanan mempunyai byk meriam berkaliber besar. sebagai contoh, tentera Sepanyol mendapati kubu pertahanan di Teluk Manila pada tahun 1564 mempunyai meriam berat. tentera sepanyol juga menggunakan kembali meriam berat yg dirampas sebagai senjata untuk mempertahankan kota pertahanan mereka sbg contoh, kota Nuestra Senora de Guia menggunakan meriam berat yg digelar Pandapira dan meriam2 yg lebih kecil yg digelar anak2 Pandapira.

jelas sekali jika negara2 kecil di nusantara memiliki meriam berat, agak mustahil kuasa besar spt Melaka tidak memiliki meriam2 yg sama. malah terdapat selaras meriam berat di muzium tentera Portugal di Lisbon yang diberi nama Malacca. menurut lgenda, meriam ini ditawan oleh tentera portugis daripada kubu pertahanan melaka sebaik kejatuhannya pada tahun 1511.
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 3:21 am

kertas kajian yg bertajuk "Artileri Ringan Di Nusantara- Kajian terhadap enam meriam ringan dalam koleksi Portugis" oleh Pierre-Yves MANGVIN (dalam bahasa perancis) dalam bentuk pdf boleh dimuat turun di sini
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by venez on Tue Mar 29, 2011 4:06 am

tin wrote:kertas kajian yg bertajuk "Artileri Ringan Di Nusantara- Kajian terhadap enam meriam ringan dalam koleksi Portugis" oleh Pierre-Yves MANGVIN (dalam bahasa perancis) dalam bentuk pdf boleh dimuat turun di sini

dh agak dh, meriam dari tech portugis... yang peliknyer naper tech meriam melayu x dimajukan selepas tuh? erkkk, sifu artikel dlm bahasa ingeris xder ker?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 4:09 am

venez wrote:
tin wrote:kertas kajian yg bertajuk "Artileri Ringan Di Nusantara- Kajian terhadap enam meriam ringan dalam koleksi Portugis" oleh Pierre-Yves MANGVIN (dalam bahasa perancis) dalam bentuk pdf boleh dimuat turun di sini

dh agak dh, meriam dari tech portugis... yang peliknyer naper tech meriam melayu x dimajukan selepas tuh? erkkk, sifu artikel dlm bahasa ingeris xder ker?

cettt... manader meriam drp tech portugis.

meriam yg ada tuh byk drp tech kerajaan islam dgn china.

satu lAgi yg unik ttg meriam melayu nih, hampir kesemuanya diperbuat drp tembaga dan gangsa. takder satupon yg buat drp besi.

artikel inggeris takder. wa pon download kertas kajian tuh pastuh cut paste kat google translation.
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by venez on Tue Mar 29, 2011 4:20 am

tin wrote:
venez wrote:
tin wrote:kertas kajian yg bertajuk "Artileri Ringan Di Nusantara- Kajian terhadap enam meriam ringan dalam koleksi Portugis" oleh Pierre-Yves MANGVIN (dalam bahasa perancis) dalam bentuk pdf boleh dimuat turun di sini

dh agak dh, meriam dari tech portugis... yang peliknyer naper tech meriam melayu x dimajukan selepas tuh? erkkk, sifu artikel dlm bahasa ingeris xder ker?

cettt... manader meriam drp tech portugis.

meriam yg ada tuh byk drp tech kerajaan islam dgn china.

satu lAgi yg unik ttg meriam melayu nih, hampir kesemuanya diperbuat drp tembaga dan gangsa. takder satupon yg buat drp besi.

artikel inggeris takder. wa pon download kertas kajian tuh pastuh cut paste kat google translation.

ooo, thanx atas pencahayaan...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 4:22 am

venez wrote:ooo, thanx atas pencahayaan...

welkam3... What a Face
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by alphawolf on Tue Mar 29, 2011 4:57 am

A long time ago in a house kat BP.....

Dulu wa ada terjumpa buku teks sejarah sekolah menengah mak wa. Secara khususnya buku tu menjurus kepada sejarah Malaysia 1400-1959 (punya la lama, setakat tahun 1959 aje). of course salah satu bab berkaitan empayar Melaka dan kejatuhannya.

Dalam bab tu, ditulis yang perekod Portugis sendiri kata yang mereka menawan beribu2 laras artileri dan ikut teks tu jugak...itu bermakna salah satu daripada dua (tapi hakikatnya sama - Melaka ADA meriam)
1. Portugis over-inflate jumlah tu sebab nak tunjuk terer
2. 'apa-apa saja yang mengeluarkan bunyi dan asap' dikira sebagai meriam (imagine smoke grenade launcher kat sisi AFV dikira sebagai 'senjata')

Malangnya buku tu dah gone with the wind.....

Satu lagi, hatta kat muzium2 pun ada meriam. Walaupun kecik (macam lela) ianya tetap meriam (macam 37mm vs 75mm; still 37mm tu cannon/gun). Jadi camne boleh timbul idea yang kata kerajaan Melayu dulu x de meriam?

Pasal firearms pulak, hatta masa tu (kalau tak salah aku la) matchlock/flintlock bukan jadi standard issue kat semua anggota; rasa aku Portugis pun masih ramai yang bersenjata pike dengan pedang. Kerajaan Melaka rasa aku ada musketeer tapi tak ramai.

Satu lagi, kalau takde artileri (walaupun saiz dan kuantiti ciput) camne Sultan Mahmud et al boleh buat siege attempts lepas2 tu? Takkan pakai keris aje kot nak storm A Famosa?

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 5:05 am

alphawolf wrote:A long time ago in a house kat BP.....

Dulu wa ada terjumpa buku teks sejarah sekolah menengah mak wa. Secara khususnya buku tu menjurus kepada sejarah Malaysia 1400-1959 (punya la lama, setakat tahun 1959 aje). of course salah satu bab berkaitan empayar Melaka dan kejatuhannya.

Dalam bab tu, ditulis yang perekod Portugis sendiri kata yang mereka menawan beribu2 laras artileri dan ikut teks tu jugak...itu bermakna salah satu daripada dua (tapi hakikatnya sama - Melaka ADA meriam)
1. Portugis over-inflate jumlah tu sebab nak tunjuk terer
2. 'apa-apa saja yang mengeluarkan bunyi dan asap' dikira sebagai meriam (imagine smoke grenade launcher kat sisi AFV dikira sebagai 'senjata')

Malangnya buku tu dah gone with the wind.....

Satu lagi, hatta kat muzium2 pun ada meriam. Walaupun kecik (macam lela) ianya tetap meriam (macam 37mm vs 75mm; still 37mm tu cannon/gun). Jadi camne boleh timbul idea yang kata kerajaan Melayu dulu x de meriam?

Pasal firearms pulak, hatta masa tu (kalau tak salah aku la) matchlock/flintlock bukan jadi standard issue kat semua anggota; rasa aku Portugis pun masih ramai yang bersenjata pike dengan pedang. Kerajaan Melaka rasa aku ada musketeer tapi tak ramai.

Satu lagi, kalau takde artileri (walaupun saiz dan kuantiti ciput) camne Sultan Mahmud et al boleh buat siege attempts lepas2 tu? Takkan pakai keris aje kot nak storm A Famosa?

aiseyyy... rugi2 buku tuh dah ilang.
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by venez on Tue Mar 29, 2011 5:22 am

sedikit info dari tenet :

Meriam mempunyai sejarah yang panjang,terahsia dan digelapkan dalam sejarah Melayu.Meriam digunakan di tembok-tembok kota Melaka.Meriam digunakan di semasa peperangan melawan penjajah di Selangor.Meriam digunakan di Pasir Salak.Meriam digunakan di Singgora melawan Thai dan Inggeris dan Belanda.Meriam adalah cukup sinonim dengan seni peperangan Melayu.Jika Brunei dan Sulu terkenal mengeluarkan Rentaka (meriam mudah alih) terbaik,maka Patani pula adalah pengeluar meriam paling terbaik di Asia Tenggara suatu ketika dahulu.

Sebelum kemunculan meriam,pada awalnya teknologi artileri atau bedilan ini diperkenalkan oleh orang-orang Cina.Kemudian meriam diperkenalkan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah,yang juga merupakan pembuat meriam yang menggerunkan seluruh Eropah ketika itu.Kemudian pedagang Belanda pula memperkenalkannya.

Meriam yang paling terkenal dalam masyarakat Melayu ialah Seri Nagara,Seri Patani dan Mahalela.Dan meriam Seri Nagara dan Seri Patani ini adalah meriam yang terbesar di Asia Tenggara!Menariknya bukan orang lain yang membuat dan memilikinya,tetapi orang Melayu juga!

Meriam-meriam ini adalah milik Kerajaan Patani.Sebagai tindak balas berikutan khabar angin akan serangan Siam ke atas Patani, Raja Kerajaan Melayu Pattani pada waktu itu iaitu Raja Biru (1616-1624) telah menugaskan seorang lelaki Cina-Islam yang bernama Tok Kayan (Lim To Khiam) untuk mengetuai pembinaan meriam-meriam kerajaan. Tiga buah meriam telah dibina iaitu Sri Patani, Sri Nagara dan Mahalela. Sri Patani dan Sri Nagara mempunyai saiz yang sama manakala Mahalela pula lebih kecil iaitu hanya sepanjang 5 hasta 1 jengkal. Meriam-meriam ini telah berjaya menyekat empat kali serangan Siam ke atas Patani iaitu pada tahun 1603, 1632, 1634 dan 1638.

Selepas kejatuhan Ayutthaya pada 1767, kerajaan Patani di bawah pemerintahan Sultan Muhammad (1776-1786) telah cuba untuk membebaskan diri daripada ancaman Thai (yang telah mengalahkan kerajaan Ayutthaya). Bagaimanapun, pada 1785 pasukan tentera Thai di bawah kepimpinanan Panglima Phraya Kalahum telah berjaya menewaskan Patani. Dua buah meriam besar iaitu Sri Patani dan Sri Nagara telah diambil sebagai rampasan perang, bagaimanapun Sri Nagara telah jatuh ke dalam laut di Kuala Patani semasa hendak dipindahkan ke dalam kapal. Meriam Mahalela pula telah hilang tanpa dapat dikesan.

Pada 1787, Raja Rama I telah mengarahkan pembinaan meriam yang sama saiz dengan Sri Patani yang dinamakan sebagai Narai Sanghan untuk diletakkan bergandingan dengan Seri Patani yang telah di tawan. Jika anda melihat kepada gambar meriam seri Patani di atas, bolehkah anda bayangkan kekuatan meriam tersebut ketika ia membedil kapal-kapal perang Thai. Menurut Hikayat Patani tiga buah meriam kerajaan Pattani ini telah berjaya mengaramkan banyak kapal Thai ketika Kerajaan Thai menyerang Pattani.Anda boleh membayangkan suasana meriam-meriam ini digunakan dan peperangan tersebut dengan menonton filem Queen of Langkasuka.

Meriam-meriam Melayu boleh dilihat juga di Kota Melawati dan Pasir Salak pada hari ini.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by yaminz on Tue Mar 29, 2011 8:54 am

Owh pasal meriam... Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 9:01 am

hmmm... me wonder...

kalo ikut kata buku teks sekolah mak alpha yang mana perekod Portugis sendiri kata yang mereka menawan beribu2 laras artileri, kalo ikut logik, mmg agak keterlaluan utk melaka memiliki artileri sebanyak tuh.

tapi katakan ler, apa yg direkodkan oleh Portugis tuh mmg betul. tp bukan ribuan meriam berat mahupun lela dan rentaka sebaliknya pelancar MBRL.


avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by yaminz on Tue Mar 29, 2011 9:24 am

tin wrote:hmmm... me wonder...

kalo ikut kata buku teks sekolah mak alpha yang mana perekod Portugis sendiri kata yang mereka menawan beribu2 laras artileri, kalo ikut logik, mmg agak keterlaluan utk melaka memiliki artileri sebanyak tuh.

tapi katakan ler, apa yg direkodkan oleh Portugis tuh mmg betul. tp bukan ribuan meriam berat mahupun lela dan rentaka sebaliknya pelancar MBRL.



Kalo betul ada beribu2 meriam, melaka pasti dpt kalahkan portugis ngan senang...
Bygkan kalo meriam tu dhalakan k pantai tpt askar portugis sramai 2000 org tu mdarat, sorang pun xkan hidup... What a Face What a Face What a Face
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by mumuchi on Tue Mar 29, 2011 9:29 am

hokey..sapa leh kasi tau penggunaan meriam atas kapal orang melayu..wa kasi tacang...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by yaminz on Tue Mar 29, 2011 9:33 am

mumuchi wrote:hokey..sapa leh kasi tau penggunaan meriam atas kapal orang melayu..wa kasi tacang...

tacang jea... What a Face What a Face What a Face
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by venez on Tue Mar 29, 2011 9:36 am

tin wrote:hmmm... me wonder...

kalo ikut kata buku teks sekolah mak alpha yang mana perekod Portugis sendiri kata yang mereka menawan beribu2 laras artileri, kalo ikut logik, mmg agak keterlaluan utk melaka memiliki artileri sebanyak tuh.

tapi katakan ler, apa yg direkodkan oleh Portugis tuh mmg betul. tp bukan ribuan meriam berat mahupun lela dan rentaka sebaliknya pelancar MBRL.



perggg, tapi naper perihal sejarah meriam nih senyap jerk?

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by pcboss on Tue Mar 29, 2011 9:37 am

nusantara punya meriam ada motif tumbuhan , naga n abstrak. omputeh tak buat meriam berseni ni...
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by tin on Tue Mar 29, 2011 9:41 am

venez wrote:
perggg, tapi naper perihal sejarah meriam nih senyap jerk?

[You must be registered and logged in to see this image.]

ini bukan meriam penggawa ka?
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by venez on Tue Mar 29, 2011 9:46 am

tin wrote:
venez wrote:
perggg, tapi naper perihal sejarah meriam nih senyap jerk?

[You must be registered and logged in to see this image.]

ini bukan meriam penggawa ka?

yup...

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Meriam Melayu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum