Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Gambar menarik-Militari

Page 6 of 30 Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 18 ... 30  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by venez on Fri Jul 23, 2010 1:19 pm

he3, ramai yang kenal org sebalik gambar tuh... bukan per, nanti ada org2 copy n tempek gambar kat merata2 dlm tenet jadi isu mcm gambar saya dgn fully arm MiG... sampai KASKUS tuh...

venez
ADMIN
ADMIN

Posts : 17387
Join date : 19/04/2010

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by standupper on Fri Jul 23, 2010 1:22 pm

venez wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:no prob, aku pun ambik dri airliner ngan skyhawk punya website dulu... Smile



Oooo yer ker .. penah gak aku carik tapi puas pusing .. mungkin nasib ko baik tak jumpa .. nasib aku kurang lagi pun maklum la sekarang kat opis internet dah kena catu .. kat umah lak kang anak aku kaco heheheh ..

Smile
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pusat Penternakan Skyhawk....

Next time amik versi yang ko tak interframe... he he he

Apa pun walaupun dah berkarat.. tapi takde langsung unsur vandalisme kat pesawat tak macam kat negara pecal lele.

Kalau peringkat awal epos usahakan cover dgn plastik atau kaedah yang sesuai mungkin tak seburuk nie A4. Karat nie ada nilai estatika.. rasa macam jumpa bangkai tank kat padang pasir gitu. he he
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by panah hikmat on Fri Jul 23, 2010 1:24 pm

ha ha ha... dah lama tak pi ke KASKUS sejak sepupu saya pindah dari base Belawan ke Sabang.... banyak gak benda dapat kat situ.... 90% gambar KRI saya dapat kat situ....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by venez on Fri Jul 23, 2010 1:26 pm

gambar A4 saja ada stand tapi HD aku corrupt dulu, abis semua... nih jerk leh selamat... Sad

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by standupper on Fri Jul 23, 2010 1:29 pm

Takpe... dah puas bergambar???... skrg ko pegi cat balik A4 tuh! Twisted Evil
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by venez on Fri Jul 23, 2010 1:31 pm

standupper wrote:Takpe... dah puas bergambar???... skrg ko pegi cat balik A4 tuh! Twisted Evil

he3, tuh sebelum diangkut n agih2... skrg dh x berapa byk ada...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by venez on Fri Jul 23, 2010 1:36 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
dulu berbungkus gak skyhawk nih...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by panah hikmat on Fri Jul 23, 2010 1:41 pm

Shocked

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by oioi on Wed Aug 04, 2010 9:18 pm

hehe....
saje nk kongsi sket...
lawak pon de aku tgk....jgn mrah geng2 epos... I love you I love you

[You must be registered and logged in to see this image.]

skali terbalik daa...heheh
avatar
oioi
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 170
Reputation : 33
Join date : 21/04/2010

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by superhornet on Thu Aug 05, 2010 3:56 am

standupper wrote:
venez wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:no prob, aku pun ambik dri airliner ngan skyhawk punya website dulu... Smile



Oooo yer ker .. penah gak aku carik tapi puas pusing .. mungkin nasib ko baik tak jumpa .. nasib aku kurang lagi pun maklum la sekarang kat opis internet dah kena catu .. kat umah lak kang anak aku kaco heheheh ..

Smile
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pusat Penternakan Skyhawk....

Next time amik versi yang ko tak interframe... he he he

Apa pun walaupun dah berkarat.. tapi takde langsung unsur vandalisme kat pesawat tak macam kat negara pecal lele.

Kalau peringkat awal epos usahakan cover dgn plastik atau kaedah yang sesuai mungkin tak seburuk nie A4. Karat nie ada nilai estatika.. rasa macam jumpa bangkai tank kat padang pasir gitu. he he



Sian tgk skyhawk tu heheheh .. kalau karat takper gak nie segala jenis hidupan aper .. betul la kata ko ven pusat penternakan skyhawk
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by superhornet on Thu Aug 05, 2010 3:57 am

venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]
dulu berbungkus gak skyhawk nih...



ni pun satu lagi tapi nie nampak gayanya elok sikit mungkin sebab berbalut tu kot
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by dewafrost on Thu Aug 05, 2010 4:23 am

Ven, ada tak kita simpan skyhawk yg flyable?????
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by venez on Thu Aug 05, 2010 5:06 am

oioi wrote:hehe....
saje nk kongsi sket...
lawak pon de aku tgk....jgn mrah geng2 epos... I love you I love you

[You must be registered and logged in to see this image.]

skali terbalik daa...heheh

sure kelam kabut masa nak potong kek, maklumler sebelum tuh tgh makan baikkk punya, last2 dorang panggil utk potong kek...

p/s : so far xder lagiler nampak skyhawk yang disimpan bleh terbang lagi, tapi who knows...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by superhornet on Thu Aug 05, 2010 5:39 am

Rasanyer nyer bagus gak epos tak bagi nampak skyhawk yg disimpan n boleh fly lagi boleh buat kejutan n buat research ... sebab lagi bagus buat research pada aircraft yg masih boleh terbang byk input boleh dapat ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by dewafrost on Thu Aug 05, 2010 5:46 am

nak kene bilang bnyak maner dlm kubur tuuu, pas tu buat kire sikit mengikut maklumat yg ada, baru bleh tahu ada ker tidak yg di simpan, sape nak buat niiih..... aku tak larat
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by venez on Thu Aug 05, 2010 5:57 am

hu3, bab2 kira nihler aku fail skit...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by mumuchi on Thu Aug 05, 2010 6:55 am

dewafrost wrote:nak kene bilang bnyak maner dlm kubur tuuu, pas tu buat kire sikit mengikut maklumat yg ada, baru bleh tahu ada ker tidak yg di simpan, sape nak buat niiih..... aku tak larat

yg dah jadi gate guard, roundabout guard dan sewaktunya pun kena kira weh..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by zulupapa on Thu Aug 05, 2010 7:20 am

kalau tidak salah pak long ..... Epos ada menderma sebuah skyhawk ke MIAT untuk tujuan latihan pembelajaran/amali bagi student MARA .....
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by Foxtrot on Sun Aug 29, 2010 5:23 am

Kubu peninggalan tentera british yang saya jumpa dalam perjalanan dari Mersing ke Kota Tinggi.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Ada tak member-member yang boleh menambahkan lagi info berkenaan kubu ini? mungkin ada kisah pertempuran yang berlaku di sini dan sebagainya...
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by marc_zman on Mon Aug 30, 2010 4:31 am

info pertempuran di lokasi kubu ni pada zaman WW2 Kawan takda.. cuma..

semasa projek pembesaran jalan KT-Mersing dilakukan ada pihak pernah cadang agar kubu ni dimusnahkan.. ada pulak kata dialihkan.. ada jugak mintak ia dikekalkan..

dua cadangan awal tu timbul memandangkan jarang kubu dan jalan raya yang teramat dekat.. lihat gambar 1,2,4,5 sdr foxtrot.. bakal menjadi ancaman terhadap kesihatan kenderaan yg melalui jalan ini.. tapi seingat Kawan tak pernah lak dengar ader kete eksiden yg langgar kubu ni.. cadangan last tu pulak datang dari aktivis serta peminat sejarah setempat.. bukan sahaja mereka mahukan kubu tersebut dikekalkan, tapi turut mencadangkan ia dibaikpulih.. paling koman pun bersihkan laaa ruang dalam n karya-karya agung kat kubu tu.. selain tu, diminta juga diletakkan serba skit info pasal sejarah kubu ni.. mcam yg bro fox kita mintak..

berdasarkan gambar bro fox ni... nampak gaya status quo kubu ni kekal seperti asal lah.. termasuk ngan karya-karya agung tu.. chit..

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by mumuchi on Mon Aug 30, 2010 12:01 pm

gua pernah post kat cari bebaru ni..

[You must be registered and logged in to see this image.]

website menarik nak cari kesan sejarah peperangan negara kita ialah..

[You must be registered and logged in to see this link.]

Data yang mereka ada fasal pill boxes ni ialah..

Kota Tinggi

Kota Tinggi area were chosen by British during late 1930s to strengthen Singapore Fortress. A report from Major General William Dobbie which now was a General Officer in Command of Malaya and Singapore ordered an expansion of defences lines of Singapore Naval base. An outer defence lines at Kota Tinggi and Sedili were suitable to hold off any northward attacks if enemy successful landed at North Malaya. A large sums of budget were approved to built a defences lines consisted of pillboxes guarding trunk road from Mersing to Kota Tinggi and Singapore. Also a chains of pillboxes were built south banks of Kota Tinggi to protect from enemy river crossing which another sets of pillboxes also were built at Sedili river if enemy penetrated Kota Tinggi by river.

Mysteriously that the project were abandoned after Dobbie retirement and no major works were carried out to finished up the defence lines. Pillboxes which now nearly completed were abandoned. Most of the pillbox design were from Navy design which similarity to Singapore and Penang fortress.

During early months before World War 2, Australians which based at Mersing were ordered to occupied the pillbox. Some of the pillboxes were not found due to overgrown and were forgotten. Later in the late stages of Malaya operation, the Australians and Indians were ordered retreat south and none of these defences lines were actually use during the war.

Some of these pillboxes which located at Sedili river and Kota Tinggi river were sunk into the river due to erosion and some still can be found at Kota Tinggi town and roadside towards Mersing. We hope that in future, local museum at Kota Tinggi could preserve this site as a heritage site for future generations.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kota Tinggi river pillboxes

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by marc_zman on Wed Sep 01, 2010 9:02 am

bro fox n muchi.. tq 4 the pics & info.. ni skit nasik tambah

selain kubu-kubu statik di jalan kota tinggi - mersing, di belakang jeti tanjung pengelih, pengerang juga terdapat beberapa kubu-kubu tinggalan WW2.. kalau tak silap lokasi kubu-kubu ni sekarang termasuk dlm kawasan pularek @ kd sultan ismail.. namun masih boleh dilihat dari kawasan jeti tersebut..

kat kubu ni rasanyer dulu ada kisah pertempuran.. ke pengeboman udara.. tapi bukan ketika WW2 tapi masa zaman konfrontasi.. diorang bantai komando indon yg dok nyorok kat situ.. wallahu'alam..

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

gambar dari internet.. dulu ado amik sendiri gambar kubu ni.. tapi dah lupa save kat mana.. silap2 dah terdelete..
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by mumuchi on Wed Sep 01, 2010 9:17 am

yang kat pularek tu kat sini..

Pengerang Battery

kata tuan punya website, awam boleh access lagi..

Nak pi sana
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by marc_zman on Wed Sep 01, 2010 9:41 am

aisey ramlee...
siap ada website dia sendiri daaa
tq bro muchi
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by tin on Wed Sep 01, 2010 10:20 am

kat lebuhraya timur barat pon ada kubu
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by atreyudevil on Wed Sep 01, 2010 10:27 am

Timur Barat punya Highway ada kne serang waktu tgk buat kan!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Gambar menarik-Militari

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 30 Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 18 ... 30  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum