Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 5:10 am

mumuchi wrote:percival vs wainwright memang berbeza...yankees/pinoys habis bekalan..percival lak tolong bekalkan kat jepun ekekeke!

the main reason nape percival surrender sbab bekalan da dtawan...
cause fall of bukit candu... tawan bukit candu, smua bekalan + hospital open tok dtawan...


yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 13517
Join date : 23/04/2010

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by superhornet on Tue Feb 14, 2012 5:20 am

kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 5:24 am

superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by atreyudevil on Tue Feb 14, 2012 5:27 am

bukan mmg ada quote ka:

"Kalao ada 10 orang macam dia (lt Adnan) maka Jepun memerlukan 10 regimen untuk menawan tempat ini."

lebih kurang la!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 5:28 am

yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

bila masa la plak raffles karam ni ostadz??? ekekekeee

hms repulse daaa

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by superhornet on Tue Feb 14, 2012 5:30 am

yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

Tu la pasal .. bukan teman nak sokong atau mengagungkan ucle sam tapi cuba tgk pearl harbour n berapa byk battle ship aircraft carrier atau support ship yg dier hilang masa mula2 kena serang .. dier tak kira. Dier balas balik dengan aper jer yg dier ada. Berapa byk jugak pilot yg dier hilang setiap hari n askar dier .. Tak kira main redah ... tgk masa penaklukan oleh jerman ke atas perancis masa awal perang .. askart british siap lari tinggalkan segala bekalan senjata dan sebagainyer takut serangan jerman sedangkan kalau diorang bertahan dengan aper yg ada jerman takkan berjaya menakluki perancis ....
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by tin on Tue Feb 14, 2012 5:30 am

marc_zman wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

bila masa la plak raffles karam ni ostadz??? ekekekeee

hms repulse daaa
tp betul laa tuh. raffles dah lama karam dah masa tuh. cuma karam kat darat ler...
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 5:35 am

marc_zman wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

bila masa la plak raffles karam ni ostadz??? ekekekeee

hms repulse daaa

xsama k marc, ala sama jea munyik maaa... ekekeke
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 5:40 am

superhornet wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

Tu la pasal .. bukan teman nak sokong atau mengagungkan ucle sam tapi cuba tgk pearl harbour n berapa byk battle ship aircraft carrier atau support ship yg dier hilang masa mula2 kena serang .. dier tak kira. Dier balas balik dengan aper jer yg dier ada. Berapa byk jugak pilot yg dier hilang setiap hari n askar dier .. Tak kira main redah ... tgk masa penaklukan oleh jerman ke atas perancis masa awal perang .. askart british siap lari tinggalkan segala bekalan senjata dan sebagainyer takut serangan jerman sedangkan kalau diorang bertahan dengan aper yg ada jerman takkan berjaya menakluki perancis ....

bang.. masa serangan ke atas pearl harbour tu, mana ada carrier group usn yg musnah.. by luck masa tu semua carrier dia ada kat laut.. katakanlah kalu a/c carrier tu semua musnah dlm serangan tu, mungkin ww2 jadik citer lain.. wallahu'alam

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 5:41 am

superhornet wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

Tu la pasal .. bukan teman nak sokong atau mengagungkan ucle sam tapi cuba tgk pearl harbour n berapa byk battle ship aircraft carrier atau support ship yg dier hilang masa mula2 kena serang .. dier tak kira. Dier balas balik dengan aper jer yg dier ada. Berapa byk jugak pilot yg dier hilang setiap hari n askar dier .. Tak kira main redah ... tgk masa penaklukan oleh jerman ke atas perancis masa awal perang .. askart british siap lari tinggalkan segala bekalan senjata dan sebagainyer takut serangan jerman sedangkan kalau diorang bertahan dengan aper yg ada jerman takkan berjaya menakluki perancis ....

Agreed...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 5:43 am

yaminz wrote:
marc_zman wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

bila masa la plak raffles karam ni ostadz??? ekekekeee
hms repulse daaa

xsama k marc, ala sama jea munyik maaa... ekekeke

lain laaa.. cam ankle tin kata, hms raffles dah lama karam kat daratan..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by superhornet on Tue Feb 14, 2012 5:46 am

marc_zman wrote:
superhornet wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

Tu la pasal .. bukan teman nak sokong atau mengagungkan ucle sam tapi cuba tgk pearl harbour n berapa byk battle ship aircraft carrier atau support ship yg dier hilang masa mula2 kena serang .. dier tak kira. Dier balas balik dengan aper jer yg dier ada. Berapa byk jugak pilot yg dier hilang setiap hari n askar dier .. Tak kira main redah ... tgk masa penaklukan oleh jerman ke atas perancis masa awal perang .. askart british siap lari tinggalkan segala bekalan senjata dan sebagainyer takut serangan jerman sedangkan kalau diorang bertahan dengan aper yg ada jerman takkan berjaya menakluki perancis ....

bang.. masa serangan ke atas pearl harbour tu, mana ada carrier group usn yg musnah.. by luck masa tu semua carrier dia ada kat laut.. katakanlah kalu a/c carrier tu semua musnah dlm serangan tu, mungkin ww2 jadik citer lain.. wallahu'alam

Betul tu .. maksud teman selepas tu .. kan diorang balas balik masa tu dengan hanyer kebtulan aicraft carrier diorang pun tak byk bttle ship pun berapa bijik jer last satu-satu kena tibai ngan jepun last tinggal USS Enterprise jer tu pun dah teruk ... diorang redah jugak .. sampai diorang ader balik Aircarft carrier yg baru ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by superhornet on Tue Feb 14, 2012 5:48 am

atreyudevil wrote:bukan mmg ada quote ka:

"Kalao ada 10 orang macam dia (lt Adnan) maka Jepun memerlukan 10 regimen untuk menawan tempat ini."

lebih kurang la!

Memang betul .. lepas jer ayat tu jepun menamatkan riwayat Lt. Adnan ...
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 5:56 am

superhornet wrote:
marc_zman wrote:
superhornet wrote:
yaminz wrote:
superhornet wrote:kalau semangat british kuat macam askar melayu tak pun mcm askar amerika masa tu rasernyer tanah melayu nie atau singapura takkan ditawan atau pun berjaya ditawan balik ...

british mmg smgt tp kuren skit dr jepun...
karam jea prince of wales ngan raffles, terus mrundum moral...

Tu la pasal .. bukan teman nak sokong atau mengagungkan ucle sam tapi cuba tgk pearl harbour n berapa byk battle ship aircraft carrier atau support ship yg dier hilang masa mula2 kena serang .. dier tak kira. Dier balas balik dengan aper jer yg dier ada. Berapa byk jugak pilot yg dier hilang setiap hari n askar dier .. Tak kira main redah ... tgk masa penaklukan oleh jerman ke atas perancis masa awal perang .. askart british siap lari tinggalkan segala bekalan senjata dan sebagainyer takut serangan jerman sedangkan kalau diorang bertahan dengan aper yg ada jerman takkan berjaya menakluki perancis ....

bang.. masa serangan ke atas pearl harbour tu, mana ada carrier group usn yg musnah.. by luck masa tu semua carrier dia ada kat laut.. katakanlah kalu a/c carrier tu semua musnah dlm serangan tu, mungkin ww2 jadik citer lain.. wallahu'alam

Betul tu .. maksud teman selepas tu .. kan diorang balas balik masa tu dengan hanyer kebtulan aicraft carrier diorang pun tak byk bttle ship pun berapa bijik jer last satu-satu kena tibai ngan jepun last tinggal USS Enterprise jer tu pun dah teruk ... diorang redah jugak .. sampai diorang ader balik Aircarft carrier yg baru ..

dua2 pihak ada pakar strategi masing2.. tapi faktor nasib pun memainkan peranan yg tak kureeeng penting.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by mumuchi on Tue Feb 14, 2012 5:57 am

aku nak tau gak penglibatan RMD 1 dan 2 dari kota bharu ke Singapura...ada reference mana2?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by alphawolf on Tue Feb 14, 2012 6:33 am

atreyudevil wrote:pasal depa igt Jepun nak serang dari laut!

Part 'dari laut' tu merujuk kepada master plan Jepun....Brits tak pasti Jepun nak direct assault Singapore atau ikut 'pintu belakang'.

Tapi mmg Percival masih termakan propa Jepun pasal masih banyak anggota ditempatkan kat area Changi...sebab depa ingat main thrust Jepun nak mendarat ikut Pulau Ubin!

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by Steven 12 on Tue Feb 14, 2012 6:35 am

tapi rugi laaaa.... tanahair yang dipertahankan terlepas ke tangan orang asing... bak kata lirik lagu Warisan..

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang
.
.

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri
.
.
.
avatar
Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 11:00 am




Gagah Berani 7 Pahlawan Melayu

HAMPIR 70 tahun yang lalu, pada 15 Februari 1942, Singapura telah jatuh ke tangan Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Peranan penting anak-anak Melayu dalam peperangan itu tidak dapat dinafikan melalui penglibatan mereka di dalam Rejimen Askar Melayu ketika mempertahankan Tanah Melayu dan Singapura.

Menurut Lt. Kol. Dr. Syed Othman Syed Omar, penulis buku Rejimen Askar Melayu Diraja 1933-1968, walaupun Rejimen Askar Melayu adalah satu pasukan tentera yang masih muda, kecil, tidak pernah diuji dalam peperangan dan diragui kemampuannya, askar-askar Melayu telah berjaya mempamerkan keberanian dan profesionalisme yang cukup tinggi semasa Perang Dunia Kedua.

Anggota Kompeni D daripada Batalion ke-2 Rejimen Askar Melayu menunjukkan tahap profesionalisme yang tinggi semasa pertempuran di Sungai Bakap, Seberang Perai dan di Sungai Batu Pahat, Johor. Mereka telah berjaya melambatkan kemaraan Tentera Jepun dan membolehkan pihak British berundur ke Singapura.

Anggota Kompeni A dan Kompeni C, Batalion Pertama, Rejimen Askar Melayu pula menunjukkan keberanian mereka mempertahankan kubu mereka di Pasir Panjang dan Bukit Chandu sehingga ke titisan darah terakhir.

Umum tentu mengetahui tentang legenda keberanian Leftenan Muda Adnan Saidi daripada Batalion Pertama, Rejimen Askar Melayu (The Malay Regiment) yang terkorban mempertahankan Singapura daripada serangan Tentera Jepun pada 14 Februari 1942. Allahyarham diangkat menjadi ikon pahlawan negara yang disanjungi rakyat jelata melalui penulisan buku dan juga filem.

Semangat juang dan profesionalisme yang ditunjukkan oleh askar-askar Melayu semasa Perang Dunia Kedua telah berjaya menghakis tanggapan negatif pihak British bahawa orang Melayu mampu berdiri sama tinggi dengan askar-askar Komanwel yang lain.

Jeneral A.E Percival mengiktiraf kemampuan askar Melayu dalam kenyataannya: “Parajurit-parajurit yang masih muda dan belum diuji ini telah membebaskan mereka daripada tuduhan bahawa mereka tidak setanding dengan pasukan terbaik di Semenanjung Tanah Melayu apabila mereka membuktikan kekerasan hati mempertahankan Pasir Panjang di puncak peperangan di Singapura. Mereka telah menunjukkan teladan atas keteguhan dan ketahanan yang mana akan menjadi suatu tradisi yang masyhur di dalam rejimen dan memberi inspirasi kepada generasi akan datang.”

Namun begitu, masih ramai tidak mengetahui selepas kejatuhan Singapura, anggota Rejimen Askar Melayu yang telah ditawan oleh pihak Jepun terus menunjukkan profesionalisme ketenteraan yang tinggi.

Apabila mereka ditahan pada 16 Februari 1942, pihak Jepun telah mengarahkan mereka supaya menanggalkan pakaian seragam mereka. Namun, beberapa pegawai Askar Melayu menentang perintah Tentera Jepun itu. Justeru pada 27 Februari 1942, sekitar jam lima petang, salah seorang saksi melihat pegawai-pegawai Askar Melayu itu dilucutkan pakaian seragam mereka dan dibawa keluar daripada tahanan. Mereka dipercayai dibunuh oleh tentera Jepun hanya semata-mata dek keengganan menanggalkan pakaian seragam mereka.

Pegawai-pegawai Rejimen Askar Melayu yang dipercayai dibunuh itu ialah:

* Leftenan Abbas Mohamed Said

* Leftenan Ariffin Hj Sulaiman

* Leftenan Wahid Mat Kidam

* Leftenan Raja Aman Shah

* Leftenan Abdullah Saad

* Leftenan Ibrahim Sidek

* Kapten Yazid Ahmad

Puan Sharifah Khadijah Hamid, isteri kepada Leftenan Ibrahim Sidek dalam satu temuramah pada tahun 2001 memberitahu: “Suami saya dan kawan-kawannya diarahkan oleh Jepun untuk menanggalkan uniform supaya boleh dibebaskan dan pulang ke pangkuan keluarga. Mereka enggan. Malah, mereka enggan menanggalkan lencana pangkat mereka. Seminggu selepas itu, Jepun membunuh mereka. Mayatnya tidak dijumpai. Kami tidak dapat melawat kuburnya.”

Pada 27 Februari 2011, genaplah 69 tahun mereka meninggalkan kita demi mempertahankan ibu pertiwi. Semoga jasa-jasa mereka ini terus dikenang masyarakat. Al-Fatihah.

ISKANDAR ISMAIL

Ampang, Selangor

sumber : arkib Utusan Malaysia 23/2/2011

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 11:07 am

So first Japanese engagement ngan RAMD adalah d Seberang Prai...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 11:10 am

yaminz wrote:So first Japanese engagement ngan RAMD adalah d Seberang Prai...

nope.. ada satu coy dari 2 melayu yg bertempur sama jepun kat PCB, kelantan.. ni kalu wa tak silap masa tentera nippon landing

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 11:12 am

marc_zman wrote:
yaminz wrote:So first Japanese engagement ngan RAMD adalah d Seberang Prai...

nope.. ada satu coy dari 2 melayu yg bertempur sama jepun kat PCB, kelantan.. ni kalu wa tak silap masa tentera nippon landing

kalo ikut siaran Fall of Malaya, tentera India jea... No malay...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Tue Feb 14, 2012 11:17 am

yaminz wrote:
marc_zman wrote:
yaminz wrote:So first Japanese engagement ngan RAMD adalah d Seberang Prai...

nope.. ada satu coy dari 2 melayu yg bertempur sama jepun kat PCB, kelantan.. ni kalu wa tak silap masa tentera nippon landing

kalo ikut siaran Fall of Malaya, tentera India jea... No malay...

mmg pernah terbaca somewhere pasal coy 2 melayu lawan nippon kat PCB.. tu pantai popular tu.. kalu wa x silap dari PCb diorang buat fighting retreat sampai kuala kerai ke mana laaa.. something like that lor

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Tue Feb 14, 2012 11:30 am

marc_zman wrote:
yaminz wrote:
marc_zman wrote:
yaminz wrote:So first Japanese engagement ngan RAMD adalah d Seberang Prai...

nope.. ada satu coy dari 2 melayu yg bertempur sama jepun kat PCB, kelantan.. ni kalu wa tak silap masa tentera nippon landing

kalo ikut siaran Fall of Malaya, tentera India jea... No malay...

mmg pernah terbaca somewhere pasal coy 2 melayu lawan nippon kat PCB.. tu pantai popular tu.. kalu wa x silap dari PCb diorang buat fighting retreat sampai kuala kerai ke mana laaa.. something like that lor

tp kan check kat wiki first engagement dkt Pasir Panjang...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by marc_zman on Wed Feb 15, 2012 3:13 am

wa x ingat la stadz kat mana wa terbaca dulu.. tapi mmg dia tulis yg 1st engagement antara askar melayu ngan nippon kat PCB antara 1 coy dari 2 melayu

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by yaminz on Wed Feb 15, 2012 3:55 am

Baru jumpa, tp xda involved dgn pertempuran masa pendaratan askar jepun d PCB

"On 1 December 1941, amidst the threat of a Japanese invasion of Malaya, the Regiment’s Second Battalion was formed officially, although it did not become a complete unit until later in the military campaign. During the Battle of Malaya, the “A” and “D” companies of the Second Battalion were deployed in various operations in Malaya, such as a reconnaissance operation in Kelantan, before they withdrew to Singapore by the end of January 1942 to rejoin the rest of the troops. In the ensuing fight for Singapore, the Malay Regiment was tasked to defend the southwestern part of the main island, where it went on to fight its most famous battle."

Source

Malay regiment history
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by mumuchi on Wed Feb 15, 2012 4:06 am

cuba gugel kuala krai and 2nd batallion..

Company A of 2nd Battalion was the first Malay Regiment unit to engage Japanese forces landing at Kampung Salak in Pengkalan Chepa, Kelantan. Outnumbered, the unit eventually withdrew to Kuala Krai, and later to Singapore.

A rear-guard under Lt.-Col. McKellar, known as Macforce, was left behind to watch the railway and prevent the repair of the bridges. It included troops of the Pahang Volunteers and of the Malay Regiment and carried out its duties most efficiently. On completion of its withdrawal on 22 December, the 8th Indian Brigade concentrated in the Kuala Lipis—Jerantut area, except for the 2 Frontier Force Regiment, which rejoined its own brigade at Kuantan.

itulah sebab, kita sendiri tak tau apa RMR buat waktu jepun, macamana nak harap doku mat salleh nak hilite..

1 Melayu kat kedah dekat singora jumpa tentera jepun kalau tak silap..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: The Battle Of Opium Hill 14 Febuary 1942

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum