Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171922 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by marc_zman on Wed Feb 09, 2011 10:03 am

pepatah melayu ade mengatakan : ukur baju di badan sendiri

tapi wa terpikir..
apsal dulu masa DSAI jadik menteri kewangan
dia sendiri tarak kasi betulkan benda ni.?

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 16318
Join date : 08/06/2010

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by marc_zman on Wed Feb 09, 2011 10:10 am

tenteng wrote:saya pun peminjam PTPTN..tp saya x setujula kalo x yah bayar balik... cam mana PTPTN nak roll duit dia utk pelajar lain? cumanye jgn la PTPTN amik kesempatan bg interest yg tinggi. itu aje.. yg bising2 tu jenis yg liat nak bayo.. saya pun sanggup kluarkan epf 2nd account utk kurangkan loan... rimas kalao x bayo loan nie..hati resah gelisah jek..

yg ni wa setuju
faedah atau caj perkhidmatan atau aper-aper nama diorang nak letak
kena laaa seminima mungkin

errr.. tapi wa lagi ekstrem
kalu student tu anak anggota tentera tau polis
tau anak pesara tentera tau polis
kasi interest freeee ma
boleh dipanjangkan ke perkhidmatan awam lain yg berisiko sekiranya difikirkan perlu

btw.. tahniah puan tenteng atas sifat tanggungjawab anda
heheheheee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tenteng on Wed Feb 09, 2011 10:41 am

marc_zman wrote:
tenteng wrote:saya pun peminjam PTPTN..tp saya x setujula kalo x yah bayar balik... cam mana PTPTN nak roll duit dia utk pelajar lain? cumanye jgn la PTPTN amik kesempatan bg interest yg tinggi. itu aje.. yg bising2 tu jenis yg liat nak bayo.. saya pun sanggup kluarkan epf 2nd account utk kurangkan loan... rimas kalao x bayo loan nie..hati resah gelisah jek..

yg ni wa setuju
faedah atau caj perkhidmatan atau aper-aper nama diorang nak letak
kena laaa seminima mungkin

errr.. tapi wa lagi ekstrem
kalu student tu anak anggota tentera tau polis
tau anak pesara tentera tau polis
kasi interest freeee ma
boleh dipanjangkan ke perkhidmatan awam lain yg berisiko sekiranya difikirkan perlu

btw.. tahniah puan tenteng atas sifat tanggungjawab anda
heheheheee

kalo cam anak tentera depa leh mintak loan dgn tentera kan? kalo interest free, cam mana ngan anak org susah yg parents dia bukan dr kalangan perkhidmatan awam? mesti derang kata x fair... rasanya kalo nak interest free bg anak2 yg dalam perkhidmatan awam, patut guna loan yang ditawarkan oleh perkhidmatan tu(kalo ada la)..
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by marc_zman on Wed Feb 09, 2011 10:51 am

bleh mintak biasiswa ATM
cam senior Kawan masa kat UiTM dulu
member nak masuk RAMD.. sekali kena lapor diri ke TUDM
bengang member

wa suggest anak-anak anggota & pesara ATM dpt loan interest free bukan aper.. mak bapak diorang berkerjaya dlm bidang yg berisiko tinggi.. walupun nampak cam keje 9 jam sehari.. tapi, sebenarnya sentiasa bertugas 24/7.. mungkin bleh panjangkan kpd anak2 anggota bomba & apmm lak lepas tu..

ptptn ni hanya satu mekanisme tuk membantu pelajar melanjutkan study ke U.. kita kene ingat, ada kaedah lain yg bleh membantu tuk kurangkan kebergantungan keturunan kita dengan ptptn ni.. cara dia.. menabung laaa dari awal.. bleh join itu SSPN.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tenteng on Wed Feb 09, 2011 11:18 am

marc_zman wrote:bleh mintak biasiswa ATM
cam senior Kawan masa kat UiTM dulu
member nak masuk RAMD.. sekali kena lapor diri ke TUDM
bengang member

wa suggest anak-anak anggota & pesara ATM dpt loan interest free bukan aper.. mak bapak diorang berkerjaya dlm bidang yg berisiko tinggi.. walupun nampak cam keje 9 jam sehari.. tapi, sebenarnya sentiasa bertugas 24/7.. mungkin bleh panjangkan kpd anak2 anggota bomba & apmm lak lepas tu..

ptptn ni hanya satu mekanisme tuk membantu pelajar melanjutkan study ke U.. kita kene ingat, ada kaedah lain yg bleh membantu tuk kurangkan kebergantungan keturunan kita dengan ptptn ni.. cara dia.. menabung laaa dari awal.. bleh join itu SSPN.. ekekekeee

yup...kalo mampu blehla amik education insurance..kalo x mampu, bleh masuk sspn...cam saya, saya bukakkan syahmi sspn jek...
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by blankrasta on Wed Feb 09, 2011 11:30 am

Itu sebab ramai Chinese, anak2 diorg kecil lagi parents dah beli education insurance, by the time anak diorg umur 18 dah boleh keluarkan, premium anak masa kecil murah, orang2 kita je lambat nampak semua benda ni

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tin on Wed Feb 09, 2011 11:31 am

tenteng wrote:amik kat cari...

KENYATAAN RASMI



PERUBAHAN DASAR YANG RADIKAL DIPERLUKAN UNTUK MENGURANGKAN HUTANG ISI RUMAH DAN MENINGKATKAN PENDAPATAN BOLEH BELANJA RAKYAT

Parti Keadilan Rakyat telah mengkaji gejala kenaikan hutang isi rumah yang ditanggung oleh rakyat sejak kebelakangan ini. Keadaan ini merunsingkan kerana punca keberhutangan rakyat adalah pinjaman perumahan dan kenderaan keluarga yang menjadi sebahagian besar dari bayaran pinjaman setiap bulan oleh setiap keluarga di Malaysia. Secara langsung, ini mengurangkan pendapatan boleh belanja rakyat yang sepatutnya digunakan untuk menarikkan taraf hidup keluarga.

Menurut Zeti Akhtar Aziz dan statistik bulan Bank Negara Malaysia, pada akhir November 2010 hutang isi rumah telah mencecah RM577 bilion iaitu bersamaan dengan 74% dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Daripada jumlah itu, RM118 bilion adalah pinjaman kereta, RM22 bilion adalah pinjaman peribadi dan RM225 bilion adalah pinjaman perumahan. Ini menimbulkan dua persoalan besar:

1. Pinjaman perumahan dan pinjaman kenderaan yang menjadi sebahagian besar hutang rakyat adalah hutang yang tidak dapat dielakkan, kerana rakyat sekurang-kurangnya memerlukan rumah dan kenderaan

2. Jumlah hutang kredit kad yang ditanggung rakyat adalah terlalu tinggi, dianggarkan berjumlah RM200 bilion yang mungkin menunjukkan rakyat menggunakan kredit kad untuk menanggung perbelanjaan harian

Angka-angka ini menunjukkan prospek yang malap bagi ekonomi negara dan keupayaan rakyat menikmati taraf hidup yang lebih baik, terutamanya apabila kadar gaji tidak meningkat sekian lama. Nisbah 74% “hutang isi rumah kepada KDNK” adalah merunsingkan apabila kerajaan juga terus mengumpulkan hutang negara yang telah melebihi kadar 50% kepada KDNK buat pertama kali dalam sejarah. Kadar keberhutangan sebegini bermakna pendapatan boleh belanja rakyat adalah semakin rendah setiap tahun.

Sikap Umno/BN dalam menangani masalah harga kereta dan perumahan yang mahal yang dihadapi rakyat adalah bukti ia tidak mempedulikan kesengsaraan rakyat. Rintihan rakyat selama ini yang terpaksa menanggung perbelanjaan yang tidak dapat dielakkan ini langsung tidak diendahkan.

Malah, harga kereta yang mahal adalah disebabkan dasar Umno/BN sendiri yang melindungi kepentingan kroni dengan menindas rakyat. Walaupun secara rasmi hanya 2 juta rakyat Malaysia yang berpendapatan melebihi kadar minima untuk dicukai, sebenarnya setiap keluarga di Malaysia dikenakan cukai yang lebih tinggi melalui pelbagai cukai yang dikenakan terhadap pembelian kereta.

Harga kereta di Malaysia menjadi mahal berlipat kali ganda disebabkan oleh 3 jenis cukai yang dikenakan iaitu cukai import, cukai eksais dan cukai jualan. Kereta yang paling kecil pun (di bawah 1,500 cc) akan dikenakan sekurang-kurangngan 70% cukai jika dipasang di Malaysia (60% cukai eksais dan 10% cukai jualan) dan 100% cukai jika diimport (30% cukai import, 60% cukai eksais dan 10% cukai jualan). Ini bermakna bagi setiap kereta paling kecil yang dijual oleh Perodua pada harga RM40,000, sebanyak RM16,500 cukai dibayar kepada kerajaan.

Hakikatnya, kerajaan Umno/BN mengenakan cukai yang terlalu tinggi bagi pembelian kereta bermula dengan cukai minima 70% sehinggalah 145% cukai (kereta di atas 2,500 cc). Oleh itu, anggaran kasar meletakkan sekurang-kurangnya 70% dari jumlah hutang RM118 billion pinjaman kereta yang ditanggung rakyat adalah untuk membayar cukai tinggi yang dikenakan kerajaan. Ini satu penghinaan kepada rakyat yang terpaksa mengambil pinjaman untuk membayar cukai, sedangkan kerajaan mengecualikan kenderaan perdagangan dari cukai eksais – bukti bahawa Umno/BN selama-lamanya meletakkan kepentingan perniagaan sebagai asas dasarnya.

Harga rumah yang semakin meningkat juga menjadi bebaban kewangan yang tinggi kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan keluarga muda. Untuk memiliki rumah, mereka terpaksa memanjangkan tempoh pembayaran pinjaman dan menanggung bayaran bulan yang terlalu tinggi berbanding gaji yang diperolehi. Bagi setiap keluarga berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan, dianggarkan dua pertiga dari gaji mereka digunakan untuk membayar pinjaman rumah dan kereta; menyebabkan baki untuk perbelanjaan makanan, pakaian dan pendidikan menjadi terlalu kecil.

Reaksi Umno/BN sudah tentu mengecewakan. Mereka lari dari berbicara soal sebenar kenapa rakyat berhutang sebegitu tinggi, sebaliknya Umno/BN menggalakkan rakyat memanjang tempoh hutang dan menambah hutang. Ini memudahkan rakyat berhutang, tetapi akibat jangka panjang adalah rakyat yang bergelumang dengan bebanan hutang sepanjang masa.

Oleh itu, masanya telah tiba untuk rakyat menilai dasar-dasar baru yang radikal untuk mengurangkan harga kereta dan rumah.

PKR akan mengadakan beberapa siri rundingan dengan kumpulan pengguna dan pakar untuk mencari dasar yang radikal ini dan menghapuskan dasar Umno/BN yang memangsakan rakyat selama ini. Maklumbalas dan kehendak rakyat akan digarabkan di dalam dasar-dasar ekonomi kami yang akan diumumkan secara bersama di Konvensyen Ekonomi Pakatan dalam bulan Mac ini.

Buat masa sekarang, Umno/BN perlu memohon maaf kepada rakyat dan menjelaskan kenapa ia membebankan rakyat sedemikian rupa selama ini.

SAUDARA AZMIN ALI
TIMBALAN PRESIDEN
8 FEBRUARI 2011


sepatutnya tax tu perlu.. tp jangan ler melampau2..sampai menyusahkan rakyat jelata..

sedara azmin suda silap. patutnya duti import (kalo keta nih import ler), duti eksais dan cukai jualan. pastuh figure 60% duti eksais utk keta yg dibuat di Malaysia tuh wa rasa tak betul gak. kalo pesona misalnya, duti eksais kalo tak salah wa cuma dlm 2-3 ribu jer.

yang duti dan cukai mahal adalah utk keta import. dlm mahal2 pon, bila wa balik raya jer, penuh pekan kecik dkt kampong wa dgn toyota wish. toyota Alphard pon ada...

pastuh la nih, wa tgk satu rumah majoritinya ada sampai 2 bijik keta. itu dlm rega keta mahal tuh. student uni pon la ni majoritinya ada keta. wa dulu naik bas jer gi kuliah. tak pon tumpang moto member.

satu lagi, kerajaan mengecualikan kenderaan perdagangan dari cukai eksais tu bukti bahawa kerajaan selama-lamanya meletakkan kepentingan perniagaan sebagai asas dasarnya? dia bukannya tatau yg gomen wat camtuh adalah utk mengelakan sebarang kos duti tuh ditransfer kpd rakyat melalui kenaikan rega barang. sebab tuh jugak laa gomen dok bagi subsidi minyak diesel. baaeekkkkk punya misdirection. Rolling Eyes
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tin on Wed Feb 09, 2011 11:34 am

blankrasta wrote:Itu sebab ramai Chinese, anak2 diorg kecil lagi parents dah beli education insurance, by the time anak diorg umur 18 dah boleh keluarkan, premium anak masa kecil murah, orang2 kita je lambat nampak semua benda ni

bukan lambat tp pendedahan takder. pastuh insurance nih ada unsur2 riba dan pelaburan yg depa wat tuh termasuk syarikat yg terlibat dgn perniagan yg dilarang Islam.

tp wa tatau ler dah ada blom takaful utk pendidikan nih? scratch
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by atreyudevil on Wed Feb 09, 2011 11:37 am

jadi beli lah SSPN
kekekeke

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tenteng on Wed Feb 09, 2011 12:09 pm

tin wrote:
blankrasta wrote:Itu sebab ramai Chinese, anak2 diorg kecil lagi parents dah beli education insurance, by the time anak diorg umur 18 dah boleh keluarkan, premium anak masa kecil murah, orang2 kita je lambat nampak semua benda ni

bukan lambat tp pendedahan takder. pastuh insurance nih ada unsur2 riba dan pelaburan yg depa wat tuh termasuk syarikat yg terlibat dgn perniagan yg dilarang Islam.

tp wa tatau ler dah ada blom takaful utk pendidikan nih? scratch

dah lama la ada takaful.. minimum biasanya RM100 sebulan. ada jugak takaful yang cover medical utk pencarum ngan anak. dan yang bestnye takaful nie.. bila org yang mencarum tu meninggal before tarikh matang, caruman still diteruskan. jadi, terbela la jugak nasib anak2.


Last edited by tenteng on Wed Feb 09, 2011 12:13 pm; edited 1 time in total
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tenteng on Wed Feb 09, 2011 12:11 pm

tin wrote:

sedara azmin suda silap. patutnya duti import (kalo keta nih import ler), duti eksais dan cukai jualan. pastuh figure 60% duti eksais utk keta yg dibuat di Malaysia tuh wa rasa tak betul gak. kalo pesona misalnya, duti eksais kalo tak salah wa cuma dlm 2-3 ribu jer.

yang duti dan cukai mahal adalah utk keta import. dlm mahal2 pon, bila wa balik raya jer, penuh pekan kecik dkt kampong wa dgn toyota wish. toyota Alphard pon ada...

pastuh la nih, wa tgk satu rumah majoritinya ada sampai 2 bijik keta. itu dlm rega keta mahal tuh. student uni pon la ni majoritinya ada keta. wa dulu naik bas jer gi kuliah. tak pon tumpang moto member.

satu lagi, kerajaan mengecualikan kenderaan perdagangan dari cukai eksais tu bukti bahawa kerajaan selama-lamanya meletakkan kepentingan perniagaan sebagai asas dasarnya? dia bukannya tatau yg gomen wat camtuh adalah utk mengelakan sebarang kos duti tuh ditransfer kpd rakyat melalui kenaikan rega barang. sebab tuh jugak laa gomen dok bagi subsidi minyak diesel. baaeekkkkk punya misdirection. Rolling Eyes

tu dia kata2 dari org expert tax... hehehe
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by marc_zman on Wed Feb 09, 2011 12:14 pm

jangan expert-expert dia cam toy pua udah ler

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by harleena on Wed Feb 09, 2011 12:27 pm

bukak gak akaun sspn utk anak2. Tapi rasa2nya adalahlah rm40 sorang ajer dlm akaun tu...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tin on Wed Feb 09, 2011 12:31 pm

marc_zman wrote:jangan expert-expert dia cam toy pua udah ler

yup, wa mcm tony pua jugaaa heheheheh... What a Face
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tin on Wed Feb 09, 2011 12:32 pm

tenteng wrote:
tin wrote:

sedara azmin suda silap. patutnya duti import (kalo keta nih import ler), duti eksais dan cukai jualan. pastuh figure 60% duti eksais utk keta yg dibuat di Malaysia tuh wa rasa tak betul gak. kalo pesona misalnya, duti eksais kalo tak salah wa cuma dlm 2-3 ribu jer.

yang duti dan cukai mahal adalah utk keta import. dlm mahal2 pon, bila wa balik raya jer, penuh pekan kecik dkt kampong wa dgn toyota wish. toyota Alphard pon ada...

pastuh la nih, wa tgk satu rumah majoritinya ada sampai 2 bijik keta. itu dlm rega keta mahal tuh. student uni pon la ni majoritinya ada keta. wa dulu naik bas jer gi kuliah. tak pon tumpang moto member.

satu lagi, kerajaan mengecualikan kenderaan perdagangan dari cukai eksais tu bukti bahawa kerajaan selama-lamanya meletakkan kepentingan perniagaan sebagai asas dasarnya? dia bukannya tatau yg gomen wat camtuh adalah utk mengelakan sebarang kos duti tuh ditransfer kpd rakyat melalui kenaikan rega barang. sebab tuh jugak laa gomen dok bagi subsidi minyak diesel. baaeekkkkk punya misdirection. Rolling Eyes

tu dia kata2 dari org expert tax... hehehe

ahahaha... expert bab kelentong ada ler lol!
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by atreyudevil on Wed Feb 09, 2011 1:18 pm

tin wrote:
marc_zman wrote:jangan expert-expert dia cam toy pua udah ler

yup, wa mcm tony pua jugaaa heheheheh... What a Face



Tin Puaka... perghh nama macam band death metal...\


lariikk........... albino

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by alphawolf on Thu Feb 10, 2011 5:03 am

Biasa la depa kata gomen misleading...depa pun sama jugak, ludah ke langit kena muka sendiri (tapi dalam kes2 ni ada pencacai tukang lap) harkh tuih!!!!

Azmin kata nak kurangkan harga rumah? Dia tarak baca ka benda camni tengok market forces...tengok lokasi la...aku ni kat Changlun selamat lagi le sebab kira luar bandar - cukai pintu pun 50 hengget aje...

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by tin on Thu Feb 10, 2011 5:08 am

alphawolf wrote:Biasa la depa kata gomen misleading...depa pun sama jugak, ludah ke langit kena muka sendiri (tapi dalam kes2 ni ada pencacai tukang lap) harkh tuih!!!!

Azmin kata nak kurangkan harga rumah? Dia tarak baca ka benda camni tengok market forces...tengok lokasi la...aku ni kat Changlun selamat lagi le sebab kira luar bandar - cukai pintu pun 50 hengget aje...

untung sungguh lu! What a Face
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by alphawolf on Thu Feb 10, 2011 5:30 am

Heheh memang best...tapi tak tau le lagi berapa tahun.....

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Pakatan to table “radical solution” to reduce car taxes

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum