Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Gambar Dulu dan Sekarang

Page 12 of 14 Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 4:57 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Lebuh Raya Timur Barat di awal pembinaannya .......

zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Posts : 1633
Join date : 21/04/2010

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 5:09 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
E-sub Meriam 105mm M102 kepunyaan 41 Bti Istiadat yang berpengkalan di Kem Sg Buloh, Selangor.

Tahun Mula Berkhidmat : 1969
Tarikh Tamat Perkhidmatan : 1981
Negara Pembuat : USA
Jarak Maksimum : 11.5km
Kaliber : 105mm
Berat Meriam : 1,470kg
Kenderaan Penarik : 2 ton
Kadar Tembakan : 5 butir/seminit
Pengendali : 6 anggota
Kawasan Membunuh : 40m
Dibawa dengan udara : anduh bawah
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by venez on Fri Sep 03, 2010 5:10 am

zulupapa wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]
Lebuh Raya Timur Barat di awal pembinaannya .......

ayah aji, masa nih ada komunis2 lagi x?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by Foxtrot on Fri Sep 03, 2010 5:17 am

Bila tengok trak Volvo tu teringat saya kepada lagu Hoi Kawan Kawan dalam cerita Prebet Lapok Smile
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 5:19 am

venez wrote:
zulupapa wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]
Lebuh Raya Timur Barat di awal pembinaannya .......

ayah aji, masa nih ada komunis2 lagi x?

mmg ada .... setiap kali keluar menjalankan operasi minimum 3 bulan paling awal baru ditarik kkeluar dari kws ops ... nasib tak baik kena sambung lagi sebulan 2 ...... sampai 2 orang anak lelaki pak long pun dah tak kenal dgn pak long sewaktu masa dahulu .... Neutral
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 5:20 am

Foxtrot wrote:Bila tengok trak Volvo tu teringat saya kepada lagu Hoi Kawan Kawan dalam cerita Prebet Lapok Smile
yang duduk di belakang kalau nak bercakap dengan orang dihadapan kena pakai getah paip .....kalau tak tak dengar Very Happy
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by mumuchi on Fri Sep 03, 2010 5:21 am

Agak2 berapa ramai pengguna Lebuhraya tu sekarang yg sedar how good they have it now Smile

PEMBUKAAN LEBUHRAYA TIMUR-BARAT
Posted by hasfiza on 22/10/2008 09:15:35

Pada hari ini 30.06.1982, setelah 12 tahun lebuhraya timur-barat sepanjang 115 km yang dibina dengan perbelanjaan 395.2 juta ringgit itu kini siap dan dibuka kepada orang ramai. Lebuhraya ini akan memendekkan perjalanan antara Kota Bharu dan Butterworth sebanyak 671 km. Ia mengandungi lima buah jambatan panjang dan menghubungkan pekan Jeli di Hulu Kelantan dengan Pekan Gerik di Perak. Lebuhraya ini akan dibuka pada jam 6.00 pagi ke 7.00 malam setiap hari dan para pengguna pula dikehendaki melaporkan diri ke pondok polis di batu 5, Jeli atau Kuala Rui di Grik selewat-lewatnya jam 4.00 petang sebelum dibenar menggunakan lebuhraya itu. Ini adalah kerana lebuhraya tersebut terletak di kawasan keselamatan. Walaubagaimanapun pengguna tidak perlu bimbang kerana keadaan keselamatan di lebuhraya ini adalah terkawal. Seramai lebih 3 ribu orang tentera dikerah berkawal sepanjang lebuhraya untuk menjaga keselamatan pengguna. Anggota keselamatan tersebut ditempatkan di enam puluh satu buah pos tentera dari Grik ke Jeli dan khemah-khemah mereka adalah tidak lebih dari dua kilometer jaraknya antara satu. Di samping itu, para pengguna lebuhraya adalah diingatkan mengisi minyak dengan secukupnya sebelum memulakan perjalanan memandangkan tidak terdapat sebarang kemudahan untuk membaiki kereta dan mengisi minyak di sepanjang lebuhraya itu. Untuk itu sebanyak dua buah landrover diadakan di Jeli dan Grik bagi membantu pengguna-pengguna yang menghadapi kerosakan kereta dan sebagainya. Sesungguhnya pembinaan lebuhraya ini bukan sahaja dapat menjimatkan masa dan wang tetapi juga akan membawa pembangunan pesat kepada kawasan perkampungan di sepanjang lebuhraya ini di samping membantu pasukan keselamatan dalam usahanya membanteras komunis.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 5:34 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 5:43 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Lt Gen Cobe melawat Kem Kajang pada tahun 1957
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 5:47 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Kem Kajang yang menempatkan 1st Field Battery Federation Artillery pada awal tahun 1957
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:01 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Tembakan Kehormatan oleh 1st Field Battery Federation Artillery sempena Pengisytiharkan Merdeka di padang Sekolah Victoria pada tahun 1957 (meriam 25 pounder) oleh gunners dalam kedudukan "kneeling gun drill"
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:13 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Sebahagian daripada kumpulan pertama dari A troop B Bateri 1st Singapore Regiment Royal Artillery yang bersetuju menganggotai 1st Field Battery Federation Artillery
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:17 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Anggota terawal 1st Field Battery Federation di Kem Kajang pada tahun 1957
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:23 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Perbarisan tamat darurat pada Februari 1960 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:30 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Anggota Rejimen Ke 3 Meriam sewaktu proses ulang bekal oleh TUDM
semasa menjalankan OPERASI KOTA FOXFROT di Gubir
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:49 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Kedudukan meriam M102 di dalam kubu semasa OPERASI CAHAYA BENA
bersama Tentera Thailand pada Ogos 1977.
Kubu meriam ini dapat menembak 360 darjah keliling dengan hanya memusingkan meriam tersebut ......
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:57 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Anak buah pak long sedang menggali kubu meriam semasa OPERASI CAHAYA BENA
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Fri Sep 03, 2010 6:59 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Sedang memunggah ransum dari pesawat nuri semasa OPERASI KOTA ECHO di Kroh tahun 1979
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by Foxtrot on Sat Sep 04, 2010 1:56 am

[You must be registered and logged in to see this image.]
Arwah pakcik dengan helmet tempur dan SLR, masa ni kat Kem Mahkota, Kluang.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Arwah datuk ketika training di PULMAT, Taiping.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pakcik saya(dah pencen) masa rekrut kalau tak silap.
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by zulupapa on Mon Sep 06, 2010 3:17 pm

Kem PULMAT ni sebelah kem pak long aje ......
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by Foxtrot on Mon Sep 06, 2010 3:46 pm

zulupapa wrote:Kem PULMAT ni sebelah kem pak long aje ......

Kem Sangro, PULMAT sebelah menyebelah... Arwah atuk menyewa di Kampung Pinang ketika berkhidmat di Taiping. Menurut ibu saya, ketika peristiwa 13 Mei 1969, arwah atuk membawa pulang senapang kayu yang panjang dan berat, rasanya Lee Enfield Rifle.
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by powerw00t on Mon Sep 06, 2010 4:46 pm

Foxy, pakcik dgn atuk ko yg sebelah emak ke atau ayah?
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by Foxtrot on Mon Sep 06, 2010 4:49 pm

powerw00t wrote:Foxy, pakcik dgn atuk ko yg sebelah emak ke atau ayah?

Sebelah mak, atuk sebelah ayah(arwah tuk mahmud) polis singapore.
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by powerw00t on Mon Sep 06, 2010 5:01 pm

Foxtrot wrote:
powerw00t wrote:Foxy, pakcik dgn atuk ko yg sebelah emak ke atau ayah?

Sebelah mak, atuk sebelah ayah(arwah tuk mahmud) polis singapore.

Tulah fasal, sbb mmg aku ingat tuk mahmud ex polis spore hehe
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by tj on Mon Sep 06, 2010 5:03 pm

powerw00t wrote:
Foxtrot wrote:
powerw00t wrote:Foxy, pakcik dgn atuk ko yg sebelah emak ke atau ayah?

Sebelah mak, atuk sebelah ayah(arwah tuk mahmud) polis singapore.

Tulah fasal, sbb mmg aku ingat tuk mahmud ex polis spore hehe

hahh.. adik beradik ka ni?
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by powerw00t on Mon Sep 06, 2010 5:07 pm

tj wrote:
powerw00t wrote:
Foxtrot wrote:
powerw00t wrote:Foxy, pakcik dgn atuk ko yg sebelah emak ke atau ayah?

Sebelah mak, atuk sebelah ayah(arwah tuk mahmud) polis singapore.

Tulah fasal, sbb mmg aku ingat tuk mahmud ex polis spore hehe

hahh.. adik beradik ka ni?

Siapa yg adik beradik? scratch
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Gambar Dulu dan Sekarang

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 12 of 14 Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum