Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171898 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Wed Nov 10, 2010 12:11 pm

alphawolf wrote:Last untuk ari ni....

Hasegawa 1/72 McDonnell Douglas F-4B Phantom II
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

bro, hang wat lining tu guna acylic o oil?

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by alphawolf on Wed Nov 10, 2010 12:16 pm

Water color....hehehe

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

merge sikit

Post by yaminz on Wed Nov 10, 2010 12:17 pm

alphawolf wrote:Water color....hehehe

serious k bro? Suspect Suspect Suspect

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by alphawolf on Thu Nov 11, 2010 5:58 am

yaminz wrote:
alphawolf wrote:Water color....hehehe

serious k bro? Suspect Suspect Suspect

'hehehe' kat ujung tu aside, I AM serious.....aku jumpa teknik tu kat Fine Scale Modeller.

Kalau ikut penulis, teknik tu terbaik untuk cat enamel tapi apa2 medium asal pun boleh.
Cara dia

Dalam mangkuk kecik, masukkan lebihkurang 1/8 air dengan 2-3 titik pencuci pinggan. Lepas tu masukkan cat acrylic (dlam kes aku, aku guna water colour...lagi murah...hehehe) Cat tu campur cat hitam 30%...kelikatan dia lebih kurang air kopi kaw gitu la. Sapu kat tempat diperlukan (panel line etc). Kasi kering sikit. Lepas tu guna cotton bud atau tisu yang dilembapkan (bukan dibasahkan) buang excess wash tadi...yang tinggal setakat dalam panel line tu aje...oh buang cat tu ikut airflow.

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Nov 11, 2010 6:07 am

alphawolf wrote:
yaminz wrote:
alphawolf wrote:Water color....hehehe

serious k bro? Suspect Suspect Suspect

'hehehe' kat ujung tu aside, I AM serious.....aku jumpa teknik tu kat Fine Scale Modeller.

Kalau ikut penulis, teknik tu terbaik untuk cat enamel tapi apa2 medium asal pun boleh.
Cara dia

Dalam mangkuk kecik, masukkan lebihkurang 1/8 air dengan 2-3 titik pencuci pinggan. Lepas tu masukkan cat acrylic (dlam kes aku, aku guna water colour...lagi murah...hehehe) Cat tu campur cat hitam 30%...kelikatan dia lebih kurang air kopi kaw gitu la. Sapu kat tempat diperlukan (panel line etc). Kasi kering sikit. Lepas tu guna cotton bud atau tisu yang dilembapkan (bukan dibasahkan) buang excess wash tadi...yang tinggal setakat dalam panel line tu aje...oh buang cat tu ikut airflow.

ic... mmg gud tips bro... leh cuba nanti tok MiG-29... hehehe

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Nov 11, 2010 6:28 am

alphawolf wrote:Dragon 1/35 PAnzer III Ausf J
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Da cuba whitewash nie, cam failure jea sy buat... hehehe

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by alphawolf on Thu Nov 11, 2010 8:34 am

yaminz wrote:
alphawolf wrote:Dragon 1/35 PAnzer III Ausf J
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Da cuba whitewash nie, cam failure jea sy buat... hehehe

Dah cuba hairspray technique?

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Nov 11, 2010 8:46 am

alphawolf wrote:
yaminz wrote:
alphawolf wrote:Dragon 1/35 PAnzer III Ausf J
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Da cuba whitewash nie, cam failure jea sy buat... hehehe

Dah cuba hairspray technique?

Tak tau lak cara tu bro... leh ajar bro?

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by alphawolf on Thu Nov 11, 2010 9:07 am

Yang ni lagi senang. Cat basecoat macam biasa; tampal decal macam biasa (decal ni tengok dulu color scheme tu...mungkin juga kena tampal decal lepas whitewash)

Lepas dah cure, spray hairspray..1-2 lapis dah cukup. Kasi kering betul2

Lepas tu guna cat acrylic (cat lain tak jalan), spray cat putih nipis2 dan secara rawak.

Kasi kering kejap, Basahkan tempat yang dikehendaki dengar air lepas tu guna berus, sebaiknya berus yang kecik (berus aku guna besar, tu yang nampak artificial aje chipped paint tu)...Gosok sampai cat putih tanggal..atau ikut sesuka rasa...pokoknya chipped paint tu nampak random, munasabah dan tak besar2 sangat.....

BTW aku terjumpa Mig Jimenez punya blog -->migjimenez.blogspot.com

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by alphawolf on Thu Nov 11, 2010 9:08 am

Tambah sikit...teknik pun boleh dipakai untuk desert scheme

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Nov 11, 2010 9:17 am

alphawolf wrote:Yang ni lagi senang. Cat basecoat macam biasa; tampal decal macam biasa (decal ni tengok dulu color scheme tu...mungkin juga kena tampal decal lepas whitewash)

Lepas dah cure, spray hairspray..1-2 lapis dah cukup. Kasi kering betul2

Lepas tu guna cat acrylic (cat lain tak jalan), spray cat putih nipis2 dan secara rawak.

Kasi kering kejap, Basahkan tempat yang dikehendaki dengar air lepas tu guna berus, sebaiknya berus yang kecik (berus aku guna besar, tu yang nampak artificial aje chipped paint tu)...Gosok sampai cat putih tanggal..atau ikut sesuka rasa...pokoknya chipped paint tu nampak random, munasabah dan tak besar2 sangat.....

BTW aku terjumpa Mig Jimenez punya blog -->migjimenez.blogspot.com

Thanks bro... mmg bgsla Mig jimenez nyer penerangan... leh cuba nie tok new model nanti...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Nov 11, 2010 9:20 am

alphawolf wrote:Yang ni lagi senang. Cat basecoat macam biasa; tampal decal macam biasa (decal ni tengok dulu color scheme tu...mungkin juga kena tampal decal lepas whitewash)

Lepas dah cure, spray hairspray..1-2 lapis dah cukup. Kasi kering betul2

Lepas tu guna cat acrylic (cat lain tak jalan), spray cat putih nipis2 dan secara rawak.

Kasi kering kejap, Basahkan tempat yang dikehendaki dengar air lepas tu guna berus, sebaiknya berus yang kecik (berus aku guna besar, tu yang nampak artificial aje chipped paint tu)...Gosok sampai cat putih tanggal..atau ikut sesuka rasa...pokoknya chipped paint tu nampak random, munasabah dan tak besar2 sangat.....

BTW aku terjumpa Mig Jimenez punya blog -->migjimenez.blogspot.com

jap bro, quite confused... hairspray liquid tu yg hairspray betul k o just nama jea... huhuhu

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

merge ke

Post by alphawolf on Sun Nov 14, 2010 4:03 am

hairspray liquid la...mau kasi rambut keras.....

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by mumuchi on Sat Dec 25, 2010 1:44 pm

aku ari ni borong 1/35 figures ja utk diorama..nak asah skill kecil2an aja balik fasal tau tak kan ada masa nya nak buat skill kenderaan..lagipun boleh buat family projek ngan family aku..

nak mintak opinion apa lagi diperlukan selain dari equipment ni...

set pisau
brush halus tajam
brus halus empat segi

cat : basic untuk german normandy campaign dan tank crew

khaki
brown
semi gloss black
field grey
red brown

cement belum beli lagi..cuma ada yang dalam academy panzer crew set..ok ka?


--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

belajar modelling

Post by yaminz on Mon Dec 27, 2010 6:02 am

mumuchi wrote:aku ari ni borong 1/35 figures ja utk diorama..nak asah skill kecil2an aja balik fasal tau tak kan ada masa nya nak buat skill kenderaan..lagipun boleh buat family projek ngan family aku..

nak mintak opinion apa lagi diperlukan selain dari equipment ni...

set pisau
brush halus tajam
brus halus empat segi

cat : basic untuk german normandy campaign dan tank crew

khaki
brown
semi gloss black
field grey
red brown

cement belum beli lagi..cuma ada yang dalam academy panzer crew set..ok ka?


Jumpa kat internet, dah redefine balik...

:; Panzer Crew 1939-1945 ::
Field Cap - Neutral Grey/Grey
Beret - Black
Officer Cap - Field Grey
Cap/Tunic/Trousers - Flat Black
Waffenfarbe Sunset Red 802
Belt/Boots - Flat Black
Shirt/Gloves - Neutral Grey/Grey

:: Uniform Variations 1944 ::
Tunic / Trousers - Field Grey
Webbing - Dark Yellow
HL - Grey
Ordinance - Khaki
Field cap - Field grey
Helmet Field grey
Boots - Black/Brown

-> standard



yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 5:37 am

Leh share smua info mgenai cara2 o teknik2 dlm mbuat model2 kits basaskan military....

Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by dewafrost on Thu Jan 06, 2011 5:49 am

ehh... bukan kerrr military modeling niii jadik model uniform tentera yg mcm niii

[You must be registered and logged in to see this image.]

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 5:51 am

dewafrost wrote:ehh... bukan kerrr military modeling niii jadik model uniform tentera yg mcm niii

[You must be registered and logged in to see this image.]

bukan tu la df... nie laen.. What a Face What a Face What a Face

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by superhornet on Thu Jan 06, 2011 6:11 am

Boleh terang kan tak serba sikit ...

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 6:26 am

den rasolah yaminz nak buat topik teknik modelling kit hobi macam kat SMM ni..so sapa2 nak belajar dan mengajar teknik2 boleh jo kat sini...Sifu2 yang wa tau si Alpha dan Yaminz la kut yang aktif sekarang kat Mymil ni..Kalau boleh panngey yang lain tampil, lagi canteek! Cool

Modeling Techniques Sharing FAQs and modeling techniques are most welcomed.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 6:36 am

mumuchi wrote:den rasolah yaminz nak buat topik teknik modelling kit hobi macam kat SMM ni..so sapa2 nak belajar dan mengajar teknik2 boleh jo kat sini...Sifu2 yang wa tau si Alpha dan Yaminz la kut yang aktif sekarang kat Mymil ni..Kalau boleh panngey yang lain tampil, lagi canteek! Cool

Modeling Techniques Sharing FAQs and modeling techniques are most welcomed.

Yup betul, nei sy mulakan dari asas n teknik2 yg mudah saja... Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by dewafrost on Thu Jan 06, 2011 8:31 am

ooooooo...... bkn yg mcm aku post tadi lah yerrrr...... Very Happy

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 9:08 am

DF punya stail macam threaad uniform yang si ven dah buat...mana eh..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by dewafrost on Thu Jan 06, 2011 9:26 am

aderrrr.... sajer tak nak cungkil

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 9:30 am

Nope la df... nei org pgl reenactment (kalo xsilap la)... Kat Indonesia pun dah buat SS enactment nyer group tok operasi Market Garden...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Mari Belajar Apa Itu Military Modelling

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum