Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 5:31 am

Threads nie dbuka khusus untuk mbincangkan mengenai Military Model Kits...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 5:44 am

Secara asas nyer dlm dunia military modelling kits (yg sy tau jea. tp maybe lebih) ada 4 jenis subject: -

1) Figures kits
- Subject nie khusus utk askar2, org awam o haiwan

2) AFV kits
- Subject nie khusus utk kenderaan2 tentera dr kenderaan broda, brunut atau dua2...

3) Ships kits
- Lebih ttumpu kpada kapal2 n kapal selam tentera...

4) Aircraft kits
- Ttumpu kpd pesawat2 tentera

5) Diorama kits
- Yg nie mberi tumpuan kepada model2 bangunan, mukabumi, tumbuhan dan lain2 yg boleh dgunakan tok mwakili suasana2 dlm tentera smada scara aman o perang...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 5:48 am

Dlm2 subject2 nie pula, boleh dpecahkan kpd bberapa suasana peperangan (sini sy lebih fokus subject yg dminati oleh ramai modeler) : -

1) Perang Dunia Pertama

2) Perang Dunia Kedua

3) Perang zaman moden (Pasca lepas perang dunia kedua)

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 6:22 am

er bro..ini utk thread bincang dan model collections thread gambar ke bro? canteekkk!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 6:34 am

mumuchi wrote:er bro..ini utk thread bincang dan model collections thread gambar ke bro? canteekkk!

Yup bro, tp nie lebih kpd kits2 n its brand yg berada d pasaran samada dr yg lama atau yg baru... Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 6:38 am

hehehe kebetulan aku tengah buat research on semua kits 1/35 tiger jenis Henschel yang berada di pasaran dari TAMIYA #MM056/156/2056 hingga yang ada sekarang termasuk dari Nichimo/Zvezda. Nanti aku post summary kat sini.


Last edited by mumuchi on Sun Jan 16, 2011 2:29 pm; edited 1 time in total

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 6:46 am

Sambung balik...

Dlm subject2 nie, ada scale2 yg tertentu n favorite yg dterima pakai oleh para modeler samada dlm n luar negara...
Scale nie mrujuk kpd perbandingan antara size model asal dgn size model subject tbabit...
Contoh nyer: -

1/1: Model subject sama dgn size model asal
1/35: Model subject 35 kali kecil drpd size model asal...

1) Figues kits
a) 1/32 - Mostly subject ttumpu kpd era sbelum perang dunia pertama... Samada dlm BC, Napoleon war antara focus utama dlm scale nie...
b) 1/35 - Lebih ttumpu kpd perang dunia 1, 2 n Modern
c) 1/48 - Sama dgn 1/35
d) 1/72 - gambungan antara 1/32 n 1/35 mmandangkan size nyer kecil leh buat board game... hehehe

2) AFV kits
a) 1/35 - Lebih ttumpu kpd perang dunia 1, 2 n Modern
b) 1/48 - Sama dgn 1/35
c) 1/72 - Sama dgn 1/35

3)Ships / Waterline kits
a) 1/350 - Subject kapal yg besar n mahal harga nyer...
b) 1/700 - Subject kapal yg separuh drpd size 1/350, murah n banyak choice kapal2

4) Aircraft kits
a) 1/32 - Paling besar, lebih details n more to real aircraft
b) 1/48 - Besar, n details
c) 1/72 - Size yg kecil, kurang details n lebih murah

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 6:54 am

mumuchi wrote:hehehe kebetulan aku tengah buat research on semua kits 1/35 tiger yang berada di pasaran dari TAMIYA #MM056/156/2056 hingga yang ada sekarang termasuk dari Nichimo/Zvezda. Nanti aku post summary kat sini.

Bagus muchi... leh la sumbang kat sini... Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 7:05 am

Ok memula dari penyelidikan wa, kebangkitan model kit Tiger 1 skala 1/35 bermula dengan Kit# 35416 Tamiya yang diterbitkan sekitar 1989. Di mana sebelumnya ramai modeler kurang berpuas hati kerana kit dikeluarkan adalah variasi dari kit R/C dan seperti Yaminz confirm siap ada lubang besar kat dasar nak kena cover dan ada bahagian kurang tepat untuk "accomodate" pengisian motor.

Kit ini adalah dari new tooling yang tidak lagi berkongsi dengan mold RCkit Tamiya. Tetapi dikatakan modeler masih perlu buat pembetulan/penambahan bila membina kit ini. Dan dengan pertolongan Yaminz, eden sekarang tuan punya kit itu yang sedang tunggu giliran masuk 'kilang' What a Face

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 7:09 am

mumuchi wrote:Ok memula dari penyelidikan wa, kebangkitan model kit Tiger 1 skala 1/35 bermula dengan Kit# 35416 Tamiya yang diterbitkan sekitar 1989. Di mana sebelumnya ramai modeler kurang berpuas hati kerana kit dikeluarkan adalah variasi dari kit R/C dan seperti Yaminz confirm siap ada lubang besar kat dasar nak kena cover dan ada bahagian kurang tepat untuk "accomodate" pengisian motor.

Kit ini adalah dari new tooling yang tidak lagi berkongsi dengan mold RCkit Tamiya. Tetapi dikatakan modeler masih perlu buat pembetulan/penambahan bila membina kit ini. Dan dengan pertolongan Yaminz, eden sekarang tuan punya kit itu yang sedang tunggu giliran masuk 'kilang' What a Face

[You must be registered and logged in to see this image.]

Betul muchi, kalo nak tau bentuk asal tiger 1 nei yg masih ada dambil oleh Syarikat CMK... Copy dr Tamiya mostly RC n buat extra resin... Sy ada satu... huhuhu

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 7:14 am

model number CMK tu berapa bro? aku dah cuba cari kat tenet tapi memang tak ada jual dah sekarang walaupun reference ada cakap CMK ada pernah buat..yang ada sekarang dari CMK semua after market kalau untuk tiger 1...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 9:10 am

mumuchi wrote:model number CMK tu berapa bro? aku dah cuba cari kat tenet tapi memang tak ada jual dah sekarang walaupun reference ada cakap CMK ada pernah buat..yang ada sekarang dari CMK semua after market kalau untuk tiger 1...

kat sini susah nak cari bro, kalo nak cuba cari kat ebay international... tp jarang gak org nak jual... tgk luck gak... Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 9:16 am

bukan nak beli..nak buat research..dia tiger betul ke breakdown ARV punya bro..aku jumpa pun ARV aja...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Thu Jan 06, 2011 9:26 am

mumuchi wrote:bukan nak beli..nak buat research..dia tiger betul ke breakdown ARV punya bro..aku jumpa pun ARV aja...

Yup mmg arv, tp leh wat tiger 1 kalo kita nak...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 3:16 pm

hmm turret dari mana bro?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 3:42 pm

ok kita continue dari penyelidikan wa, kalau salah tolong betulkan..

Model kits utk Tiger 1 biasanya terbahagi kepada 4 versi umum walaupun Tiger sebenar mengalami pelbagai incremental changes dalam produksi, tetapi tetap berlatarkan klasifikasi nyata:

a. Early Tiger di mana model dibezakan dengan turet, 2 lampu hadapan, roda getah dan tiadanya zimmerit secara umum. Sebahagian kits memberikan feifel(air cleaners) yang digunakan untuk versi padang pasir. Biasanya digambarkan sebagai tiger russian front atau padang pasir/afrika korps.

b. Mid tiger di mana secara umum mengekalkan ciri2 Early cuma turret diperbaharui dan ciri2 zimmerit mula digunakan dan dibekalkan bersama kit. Versi paling sedikit diketengahkan oleh pengeluar.

c. Late tiger yang biasanya bercirikan zimmerit dan roda keluli jalanan, dan satu lampu jalan yang diletakkan di tengah. Versi paling diketengahkan oleh pengeluar dan versi kereta kebal Ace Wittman selalu dikeluarkan sebagai edisi istimewa.

d. Hybrid yang berlatarkan tiger digunakan pada penghujung peperangan dimana tiger2 lama dibaikpulih untuk digunasemula. Dalam dunia model biasanya hull late tiger dipadankan dengan early turret, dengan penggunaan zimmerit sebagai opsyen. Cuma Italeri menggunakan terma Hybrid dalam keluaran mereka, yang lain biasanya menggunakan terma "Gruppe Fehrmann " satu unit terkenal untuk Tiger Hybrid mereka.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Thu Jan 06, 2011 4:35 pm

Bagi model kit Tiger 1 skala 1/35, pengeluar2 kit model yang eden dapat jumpa setakat ni ada 7 atau 8 ikut interpretasi kerana Dragon dan Cyber Hobby bawah satu bumbung.

Anyway ini senarai buat masa ni, nanti wa cerita kit2 yang dikeluarkan pada posting lain. Senarai berdasarkan zaman mula mengeluarkan kit Tiger

1. Tamiya

2. Nichimo

3. Italeri

4. Dragon

5. Academy

6. Cyber Hobby

7. AFV Club

9. Zvezda

Top 3 diterima ramai berdasarkan pengamatan forum2 berkenaan penelitian, ketepatan dan mudah dipasang adalah Tamiya, Dragon/Cyber Hobby dan AFV Club.

Sementara kit Nichimo adalah dianggap baik bagi kit zamannya, lebih baik dari Tamiya tetapi telah ditamatkan pengeluarannya dan menjadi kit vintage/sukar dijumpai.

Satu fakta menarik ialah kecenderungan pengeluar untuk rebox atau mengeluarkan keluaran syarikat lain menggunakan jenama mereka, dengan sedikit perubahan samada penambahan atau pengurangan.

Yang dapat saya kesan setakat ini.

Tamiya/Italeri

Italeri/Zvezda

Cyber Hobby pulak biasanya menggunakan asas kit Dragon dan ditambah baik untuk keluaran edisi istimewa mereka.

Academy pulak dikatakan bermula dengan mengeluarkan Tiger yang ditiru secara kasar dari kit Tamiya, tetapi sekarang mengeluarkan kit yang dianggap berkualiti mengikut citarasa dan tujuan membina masing-masing.

Fakta menarik yang lain ialah Dragon ialah satu2nya pengeluar waktu ini yang memperkenalkan dan mengeluarkan kit 3 dalam 1, di mana pada mulanya menawarkan accesori utk membina 1 tiger dengan detail berbeza, tetapi kini dengan versi berbeza, tetapi dikatakan boleh menakutkan pembina novice kerana terlalu banyak parts dan kebanyakkan yang tidak digunakan akhirnya memenuhi kotak spare part. Dan pastinya harga kit2 ni amat tinggi sekali. Sebaliknya kit cyber hobby kerana melambangkan Tiger yang spesifik, tidak menawarkan kit 3 dalam 1 kecuali utk keluaran pertama versi DAK.

Academy pula membezakan keluaran mereka dengan menawarkan dua set dengan detail interior, iaitu cross section kereta kebal itu secara terperinici seolah2 kereta kebal betul lengkap. Dilema macamana nak pamir ni.

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Fri Jan 07, 2011 4:51 am

mumuchi wrote:hmm turret dari mana bro?

hehehe... sy ada byk turret spare tiger 1...
Nanti la revisit tiger 1 nie, betul2 rc nyer tank... huhuhu

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Fri Jan 07, 2011 4:59 am

mumuchi wrote:ok kita continue dari penyelidikan wa, kalau salah tolong betulkan..

Model kits utk Tiger 1 biasanya terbahagi kepada 4 versi umum walaupun Tiger sebenar mengalami pelbagai incremental changes dalam produksi, tetapi tetap berlatarkan klasifikasi nyata:

a. Early Tiger di mana model dibezakan dengan turet, 2 lampu hadapan, roda getah dan tiadanya zimmerit secara umum. Sebahagian kits memberikan feifel(air cleaners) yang digunakan untuk versi padang pasir. Biasanya digambarkan sebagai tiger russian front atau padang pasir/afrika korps.

b. Mid tiger di mana secara umum mengekalkan ciri2 Early cuma turret diperbaharui dan ciri2 zimmerit mula digunakan dan dibekalkan bersama kit. Versi paling sedikit diketengahkan oleh pengeluar.

c. Late tiger yang biasanya bercirikan zimmerit dan roda keluli jalanan, dan satu lampu jalan yang diletakkan di tengah. Versi paling diketengahkan oleh pengeluar dan versi kereta kebal Ace Wittman selalu dikeluarkan sebagai edisi istimewa.

d. Hybrid yang berlatarkan tiger digunakan pada penghujung peperangan dimana tiger2 lama dibaikpulih untuk digunasemula. Dalam dunia model biasanya hull late tiger dipadankan dengan early turret, dengan penggunaan zimmerit sebagai opsyen. Cuma Italeri menggunakan terma Hybrid dalam keluaran mereka, yang lain biasanya menggunakan terma "Gruppe Fehrmann " satu unit terkenal untuk Tiger Hybrid mereka.

Pehhhh muchi, great effort bro... cheers cheers cheers

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Fri Jan 07, 2011 5:07 am

Different between Tiger 1 Version: -

1) Early Tiger 1

[You must be registered and logged in to see this image.]

2) Mid Tiger 1

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

3) Late Tiger 1

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]


Last edited by yaminz on Fri Jan 07, 2011 10:17 am; edited 1 time in total

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Fri Jan 07, 2011 7:29 am

er PC aku ke gambar2 si yaminz tak keluor Suspect

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by marc_zman on Fri Jan 07, 2011 7:31 am

nope.. wa pun sama gak.. terpaksa try test ikut back door.. sayang, tuan umah plak kunci pintu tu.. hampeh

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by mumuchi on Fri Jan 07, 2011 7:33 am

wa nak back door pun tak ada menda nak klik..habes macam mana nak pecah rumah scratch

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by marc_zman on Fri Jan 07, 2011 7:35 am

[You must be registered and logged in to see this link.]

ni pic #1 nyer alamat.. pi try pecah masuk ikut pintu belakang

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by yaminz on Fri Jan 07, 2011 7:35 am

mumuchi wrote:er PC aku ke gambar2 si yaminz tak keluor Suspect

gmbr xkuar bro... pas smyg la sy check balik... huhuhu

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Perbincangan Mengenai 'Military Model Kits'

Post by Sponsored content Today at 11:40 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum