Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by malarkey Fri Oct 13, 2017 10:25 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171926 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Latest Edition @ RMAF Museum

View previous topic View next topic Go down

Latest Edition @ RMAF Museum

Post by venez on Tue Dec 07, 2010 4:05 pm

salam warga mymil, kawe baru sempat jalan2 tgk susunan (layout) baru muzium TUDM, tertarik kawe ngan edisi baru statik display pesawat, sapa ada kelapangan tuh dtgler yerk...

[You must be registered and logged in to see this image.]
MB-339A

[You must be registered and logged in to see this image.]
nama fighter nih aku xtau, sapa2 tau? TQ

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by alphawolf on Tue Dec 07, 2010 5:39 pm

aku rasa macam North American T-6 Texan / Harvard

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by superhornet on Wed Dec 08, 2010 4:03 am

alphawolf wrote:aku rasa macam North American T-6 Texan / Harvard


Aik ..?? camner leh sampai sini eik ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by venez on Wed Dec 08, 2010 4:28 am

superhornet wrote:
alphawolf wrote:aku rasa macam North American T-6 Texan / Harvard


Aik ..?? camner leh sampai sini eik ..

rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by superhornet on Wed Dec 08, 2010 4:39 am

venez wrote:
superhornet wrote:
alphawolf wrote:aku rasa macam North American T-6 Texan / Harvard


Aik ..?? camner leh sampai sini eik ..

rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...


Alaaaaamak sygnyee wei ... tu la dier sikap org2 kiter yg tak prihatin .. isshh org lain nak nengok dah tak syok ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by venez on Wed Dec 08, 2010 4:44 am

bayangkan cockpit Harvard ngan mechi tuh penuh air, sayang instrument ngan seat dia... rasanya tiap2 hari nak kena ada org monitor, bukan bukak muzium n biar jerk org masuk jalan2... kalau aku bwk skru driver n penyangak, sure aku leh bukak2 instrument mechi tuh n buat koleksi kat umah... huk3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by marc_zman on Wed Dec 08, 2010 4:49 am

rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...

itu kanada kasik ka.? coz tu cam lambang RCAF..

btw.. satu cara paling mudah nak 'selamatkan' veteran2 tu ialah.. dengan buatkan hangar khusus tuk semua pesawat2 tu.. jadik hujan pun tak basah, panas pun tak.. tak panas laaa..

tapi.. RM, RM, RM..

bayangkan cockpit Harvard ngan mechi tuh penuh air, sayang instrument ngan seat dia... rasanya tiap2 hari nak kena ada org monitor, bukan bukak muzium n biar jerk org masuk jalan2... kalau aku bwk skru driver n penyangak, sure aku leh bukak2 instrument mechi tuh n buat koleksi kat umah... huk3

satu ari satu komponen.. cukup setahun, mr venz kita sudah ader satu jet park kat tepi rumah dia...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by venez on Wed Dec 08, 2010 10:48 am

marc_zman wrote:
rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...

itu kanada kasik ka.? coz tu cam lambang RCAF..

btw.. satu cara paling mudah nak 'selamatkan' veteran2 tu ialah.. dengan buatkan hangar khusus tuk semua pesawat2 tu.. jadik hujan pun tak basah, panas pun tak.. tak panas laaa..

tapi.. RM, RM, RM..

bayangkan cockpit Harvard ngan mechi tuh penuh air, sayang instrument ngan seat dia... rasanya tiap2 hari nak kena ada org monitor, bukan bukak muzium n biar jerk org masuk jalan2... kalau aku bwk skru driver n penyangak, sure aku leh bukak2 instrument mechi tuh n buat koleksi kat umah... huk3

satu ari satu komponen.. cukup setahun, mr venz kita sudah ader satu jet park kat tepi rumah dia...

he3, tuh kalau aku bro... kesian aku tgk instrument mechi nih terdedah dek ujan panas...
[You must be registered and logged in to see this image.]


--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by marc_zman on Wed Dec 08, 2010 11:01 am

pada Kawan, patutnya pameran pesawat kat muzium TUDM ni kena gak dibuatkan hangar khas.. kalu tak dapat hangar, dapat 'pondok' khas cam yg buat lindung fighter dari ujan n panas pun ok..

pastu pasang ler cctv ke.. kalu RM tarak kita balik cara old school.. pelawat semua kena daftar nama n no IC.. so senang mau detect sapa yg peranah khazanah TUDM tu..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by standupper on Wed Dec 08, 2010 11:36 am

venez wrote:
marc_zman wrote:
rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...

itu kanada kasik ka.? coz tu cam lambang RCAF..

btw.. satu cara paling mudah nak 'selamatkan' veteran2 tu ialah.. dengan buatkan hangar khusus tuk semua pesawat2 tu.. jadik hujan pun tak basah, panas pun tak.. tak panas laaa..

tapi.. RM, RM, RM..

bayangkan cockpit Harvard ngan mechi tuh penuh air, sayang instrument ngan seat dia... rasanya tiap2 hari nak kena ada org monitor, bukan bukak muzium n biar jerk org masuk jalan2... kalau aku bwk skru driver n penyangak, sure aku leh bukak2 instrument mechi tuh n buat koleksi kat umah... huk3

satu ari satu komponen.. cukup setahun, mr venz kita sudah ader satu jet park kat tepi rumah dia...

he3, tuh kalau aku bro... kesian aku tgk instrument mechi nih terdedah dek ujan panas...
[You must be registered and logged in to see this image.]


Staff Bahagian Muzium buat kerja apa? What a Face
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by superhornet on Wed Dec 08, 2010 11:38 am

marc_zman wrote:pada Kawan, patutnya pameran pesawat kat muzium TUDM ni kena gak dibuatkan hangar khas.. kalu tak dapat hangar, dapat 'pondok' khas cam yg buat lindung fighter dari ujan n panas pun ok..

pastu pasang ler cctv ke.. kalu RM tarak kita balik cara old school.. pelawat semua kena daftar nama n no IC.. so senang mau detect sapa yg peranah khazanah TUDM tu..


Wa setuju sgt bukan untuk tatapan anak2 dan cucu dan cicit kiter ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by venez on Wed Dec 08, 2010 3:59 pm

standupper wrote:
venez wrote:
marc_zman wrote:
rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...

itu kanada kasik ka.? coz tu cam lambang RCAF..

btw.. satu cara paling mudah nak 'selamatkan' veteran2 tu ialah.. dengan buatkan hangar khusus tuk semua pesawat2 tu.. jadik hujan pun tak basah, panas pun tak.. tak panas laaa..

tapi.. RM, RM, RM..

bayangkan cockpit Harvard ngan mechi tuh penuh air, sayang instrument ngan seat dia... rasanya tiap2 hari nak kena ada org monitor, bukan bukak muzium n biar jerk org masuk jalan2... kalau aku bwk skru driver n penyangak, sure aku leh bukak2 instrument mechi tuh n buat koleksi kat umah... huk3

satu ari satu komponen.. cukup setahun, mr venz kita sudah ader satu jet park kat tepi rumah dia...

he3, tuh kalau aku bro... kesian aku tgk instrument mechi nih terdedah dek ujan panas...
[You must be registered and logged in to see this image.]


Staff Bahagian Muzium buat kerja apa? What a Face

hari cuti bos, dorang bukak pintu pagar n xtauler pegi mana, dok opis kot...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by standupper on Wed Dec 08, 2010 5:35 pm

venez wrote:
standupper wrote:
venez wrote:
marc_zman wrote:
rasanya nih sumbangan kot... sayang cockpit dia x tutup, penuh ngan air... org yang datang2 pun lepas naik xnak tutup...

itu kanada kasik ka.? coz tu cam lambang RCAF..

btw.. satu cara paling mudah nak 'selamatkan' veteran2 tu ialah.. dengan buatkan hangar khusus tuk semua pesawat2 tu.. jadik hujan pun tak basah, panas pun tak.. tak panas laaa..

tapi.. RM, RM, RM..

bayangkan cockpit Harvard ngan mechi tuh penuh air, sayang instrument ngan seat dia... rasanya tiap2 hari nak kena ada org monitor, bukan bukak muzium n biar jerk org masuk jalan2... kalau aku bwk skru driver n penyangak, sure aku leh bukak2 instrument mechi tuh n buat koleksi kat umah... huk3

satu ari satu komponen.. cukup setahun, mr venz kita sudah ader satu jet park kat tepi rumah dia...

he3, tuh kalau aku bro... kesian aku tgk instrument mechi nih terdedah dek ujan panas...
[You must be registered and logged in to see this image.]


Staff Bahagian Muzium buat kerja apa? What a Face

hari cuti bos, dorang bukak pintu pagar n xtauler pegi mana, dok opis kot...

Psttt tulis kat surat pembaca kat paper.. he he... tapi tuh ler last ko boleh curik-curik masuk muzium ... he he
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by venez on Wed Dec 08, 2010 5:41 pm

ngeh3...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by alphawolf on Wed Dec 08, 2010 6:08 pm

Aku dah pernah pegi RAF Museum....boleh kata 95% exhibit duduk dalam bangunan...yang duduk luar, kokpit sudah kena kunci...takpun mmg benda mmg didesign untuk berhujan panas macam Bloodhound SAM

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Muzium Cyber TUDM

Post by mumuchi on Sun Jul 17, 2011 8:37 am


Baru jumpa website ni tentang perkisahan cerita2 orang lama TUDM dan gambar2 menarik seperti di bawah.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
The Sempang airfield viewed from the south - 1948.
Photo courtesy of Les Pepper

[You must be registered and logged in to see this image.]
Photo-recce Spitfire being refueled - 1948. Photo courtesy of
Les Pepper

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this link.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Latest Edition @ RMAF Museum

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum