Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

View previous topic View next topic Go down

TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Thu Nov 25, 2010 4:18 am

BANGUN AWAL! Bangun awal dan berjalan-jalan pada waktu pagi adalah cara yang sangat baik untuk memulakan hari anda. Lima belas atau dua puluh minit sudah cukup untuk menikmati udara pagi yang segar.
2. ESOK ADALAH HARI BARU Apabila perjalanan hidup anda menjadi sukar, ingatlah bahawa masa yang berlalu membawa bersama kesedihan anda. Mungkin agak sukar untuk anda bayangkan bahawa keadaan akan menjadi lebih baik, tetapi yakinlah.
3. KAWAL Satu-satunya orang yang boleh memberi anda sikap yang baik ialah anda sendiri. Apa yang lebih menarik lagi ialah, ia boleh berlaku bila-bila sahaja yang anda mahu. Anda boleh bangun esok hari dengan azam dan semangat yang baru. Mengapa? Ini kerana sikap anda adalah di bawah kawalan anda sendiri. Anda tidak perlu minta izin dari sesiapa untuk mengubahnya.
4. RAKAN-RAKAN Anda mungkin cuba untuk bersikap positif, tetapi rakan-rakan dan teman sekerja anda pula mempunyai sikap negatif, lantas menyebabkan anda mula hilang keyakinan. Orang di sekeliling anda boleh mempengaruhi sikap anda. Jarang kita lihat seorang yang berfikiran positif berada di dalam kumpulan orang yang bersikap negatif. Sikap negatif boleh berjangkit, oleh itu pastikan anda jauhi situasi yang negatif.
5. TIDUR Tidur yang cukup sama penting dengan pemakanan yang sihat. Ianya sangat jelas, tetapi masih ramai orang yang tidak cukup tidur pada waktu malam. Tanpa rehat yang cukup, badan dan minda menjadi letih, gusar dan tidak bermaya sepanjang hari. Kesan yang sama juga boleh berlaku jika anda terlebih tidur. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup setiap malam.
6. HOBI SEBAGAI PENYELAMAT Hobi atau aktiviti boleh anda lakukan apabila berhadapan dengan masalah atau hari yang panjang dan meletihkan. Bersukan, membaca, mengumpul barang- barang antik dan sebagainya adalah cara yang baik untuk lari daripada kesibukan dan untuk berseronok.
7. LAYAN ORANG LAIN DENGAN BAIK Memang benar, anda dapat apa yang anda berikan. Apabila anda melayan orang lain dengan positif dan hormat, anda juga akan menerima layanan yang sama. Alihkan tumpuan dari diri sendiri kepada orang lain dan jadikan semangat memberi sebagai alasan anda memperbaiki pandangan anda terhadap dunia ini.
8. CUBA SESUATU YANG BARU Jika anda merasa tertekan dan memerlukan jalan keluar, cubalah sesuatu yang baru. Cuba sukan yang baru, atau kenalpasti bakat yang terpendam dalam diri anda. Ini dapat menambah keseronokan dan keceriaan dalam hidup anda.
9. AKUI KEWUJUDAN MASALAH Jika hari anda bermula dengan teruk, carilah jalan untuk mengubahnya. Akui bahawa anda tidak gembira dan atasilah masalah yang dihadapi. Permulaan yang buruk boleh bertukar menjadi penghujung yang menggembirakan.
10. BANTUAN Sokongan rakan-rakan dan keluarga adalah penting untuk anda terus berada di jalan yang betul. Beritahu rakan-rakan anda mengenai keinginan anda mempunyai sikap yang lebih baik dan minta mereka beritahu anda apabila anda mula bersikap negatif. Anda mungkin tidak mahu mengaku bahawa anda mempunyai sikap negatif, tetapi rakan-rakan anda pasti akan memberitahu anda.
11. JADI SI OPTIMIS Menjadi seorang yang optimis dapat membantu anda melihat hidup anda dari sudut yang positif. Apabila seorang rakan datang mengadu tentang masalahnya, ingatkan diri anda bahawa anda sedang cuba memperbaiki sikap anda dan cubalah sedaya upaya untuk memberikan nasihat yang positif. Tidak perlu banyak, tetapi ia hendaklah mempunyai unsur-unsur positif.
avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by superhornet on Thu Nov 25, 2010 11:27 am

edayu wrote:BANGUN AWAL! Bangun awal dan berjalan-jalan pada waktu pagi adalah cara yang sangat baik untuk memulakan hari anda. Lima belas atau dua puluh minit sudah cukup untuk menikmati udara pagi yang segar.
2. ESOK ADALAH HARI BARU Apabila perjalanan hidup anda menjadi sukar, ingatlah bahawa masa yang berlalu membawa bersama kesedihan anda. Mungkin agak sukar untuk anda bayangkan bahawa keadaan akan menjadi lebih baik, tetapi yakinlah.
3. KAWAL Satu-satunya orang yang boleh memberi anda sikap yang baik ialah anda sendiri. Apa yang lebih menarik lagi ialah, ia boleh berlaku bila-bila sahaja yang anda mahu. Anda boleh bangun esok hari dengan azam dan semangat yang baru. Mengapa? Ini kerana sikap anda adalah di bawah kawalan anda sendiri. Anda tidak perlu minta izin dari sesiapa untuk mengubahnya.
4. RAKAN-RAKAN Anda mungkin cuba untuk bersikap positif, tetapi rakan-rakan dan teman sekerja anda pula mempunyai sikap negatif, lantas menyebabkan anda mula hilang keyakinan. Orang di sekeliling anda boleh mempengaruhi sikap anda. Jarang kita lihat seorang yang berfikiran positif berada di dalam kumpulan orang yang bersikap negatif. Sikap negatif boleh berjangkit, oleh itu pastikan anda jauhi situasi yang negatif.
5. TIDUR Tidur yang cukup sama penting dengan pemakanan yang sihat. Ianya sangat jelas, tetapi masih ramai orang yang tidak cukup tidur pada waktu malam. Tanpa rehat yang cukup, badan dan minda menjadi letih, gusar dan tidak bermaya sepanjang hari. Kesan yang sama juga boleh berlaku jika anda terlebih tidur. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup setiap malam.
6. HOBI SEBAGAI PENYELAMAT Hobi atau aktiviti boleh anda lakukan apabila berhadapan dengan masalah atau hari yang panjang dan meletihkan. Bersukan, membaca, mengumpul barang- barang antik dan sebagainya adalah cara yang baik untuk lari daripada kesibukan dan untuk berseronok.
7. LAYAN ORANG LAIN DENGAN BAIK Memang benar, anda dapat apa yang anda berikan. Apabila anda melayan orang lain dengan positif dan hormat, anda juga akan menerima layanan yang sama. Alihkan tumpuan dari diri sendiri kepada orang lain dan jadikan semangat memberi sebagai alasan anda memperbaiki pandangan anda terhadap dunia ini.
8. CUBA SESUATU YANG BARU Jika anda merasa tertekan dan memerlukan jalan keluar, cubalah sesuatu yang baru. Cuba sukan yang baru, atau kenalpasti bakat yang terpendam dalam diri anda. Ini dapat menambah keseronokan dan keceriaan dalam hidup anda.
9. AKUI KEWUJUDAN MASALAH Jika hari anda bermula dengan teruk, carilah jalan untuk mengubahnya. Akui bahawa anda tidak gembira dan atasilah masalah yang dihadapi. Permulaan yang buruk boleh bertukar menjadi penghujung yang menggembirakan.
10. BANTUAN Sokongan rakan-rakan dan keluarga adalah penting untuk anda terus berada di jalan yang betul. Beritahu rakan-rakan anda mengenai keinginan anda mempunyai sikap yang lebih baik dan minta mereka beritahu anda apabila anda mula bersikap negatif. Anda mungkin tidak mahu mengaku bahawa anda mempunyai sikap negatif, tetapi rakan-rakan anda pasti akan memberitahu anda.
11. JADI SI OPTIMIS Menjadi seorang yang optimis dapat membantu anda melihat hidup anda dari sudut yang positif. Apabila seorang rakan datang mengadu tentang masalahnya, ingatkan diri anda bahawa anda sedang cuba memperbaiki sikap anda dan cubalah sedaya upaya untuk memberikan nasihat yang positif. Tidak perlu banyak, tetapi ia hendaklah mempunyai unsur-unsur positif.


Ermmm artikel yg bagus .. bukan senang nak dapat tips mcm nie setiap hari ... gagus dan elok diamalkan jika nak mulakan hari yg bz ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by innocentti on Thu Nov 25, 2010 11:34 am

nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by superhornet on Thu Nov 25, 2010 11:44 am

innocentti wrote:nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy

Heheheheheh ... ko biar betui .. kalau aku dah pengsan dah. Aku ingat tahun 2007 masa tu tgh bulan pose kereta wira se wa bawak eksiden ngan lori bawak ais cub tu kat ngan tesco puchong ( bukan kat jalan besar tu ). Tak la teruk cuma kena tukar bonet depan ngan bumper jer lain ok tapi masa jadik wa terduduk bukan aper ingat takutr tak dapat balik raya punyer pasal heheheheh, masa tu dah tak leh nak berpositif dah
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Thu Nov 25, 2010 11:53 am

superhornet wrote:
innocentti wrote:nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy

Heheheheheh ... ko biar betui .. kalau aku dah pengsan dah. Aku ingat tahun 2007 masa tu tgh bulan pose kereta wira se wa bawak eksiden ngan lori bawak ais cub tu kat ngan tesco puchong ( bukan kat jalan besar tu ). Tak la teruk cuma kena tukar bonet depan ngan bumper jer lain ok tapi masa jadik wa terduduk bukan aper ingat takutr tak dapat balik raya punyer pasal heheheheh, masa tu dah tak leh nak berpositif dah

kalu macam tu BERSABAR dan senyum (tenang kan hati) queen
avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by innocentti on Thu Nov 25, 2010 12:01 pm

superhornet wrote:
innocentti wrote:nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy

Heheheheheh ... ko biar betui .. kalau aku dah pengsan dah. Aku ingat tahun 2007 masa tu tgh bulan pose kereta wira se wa bawak eksiden ngan lori bawak ais cub tu kat ngan tesco puchong ( bukan kat jalan besar tu ). Tak la teruk cuma kena tukar bonet depan ngan bumper jer lain ok tapi masa jadik wa terduduk bukan aper ingat takutr tak dapat balik raya punyer pasal heheheheh, masa tu dah tak leh nak berpositif dah

haha ko blom jumpa lagi kot..contoh benar ni..keta viva dia eksiden dia then upload gambar dalam fb..org lain komen mak ehhh teruknyaa..dia kata takpa2 be positive..next month new sport car akan keluar..sampai lani pakai tu jugak..6 bulan lepas punya cerita tu..ala2 menakluk putrajaya punya cerita la Laughing
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by tenteng on Thu Nov 25, 2010 12:15 pm

innocentti wrote:
superhornet wrote:
innocentti wrote:nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy

Heheheheheh ... ko biar betui .. kalau aku dah pengsan dah. Aku ingat tahun 2007 masa tu tgh bulan pose kereta wira se wa bawak eksiden ngan lori bawak ais cub tu kat ngan tesco puchong ( bukan kat jalan besar tu ). Tak la teruk cuma kena tukar bonet depan ngan bumper jer lain ok tapi masa jadik wa terduduk bukan aper ingat takutr tak dapat balik raya punyer pasal heheheheh, masa tu dah tak leh nak berpositif dah

haha ko blom jumpa lagi kot..contoh benar ni..keta viva dia eksiden dia then upload gambar dalam fb..org lain komen mak ehhh teruknyaa..dia kata takpa2 be positive..next month new sport car akan keluar..sampai lani pakai tu jugak..6 bulan lepas punya cerita tu..ala2 menakluk putrajaya punya cerita la Laughing

nie musti positif pasal MLM kan?
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by innocentti on Thu Nov 25, 2010 4:32 pm

sebetulnya positive pasal duit wit wit wit..
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by superhornet on Fri Nov 26, 2010 3:50 am

innocentti wrote:
superhornet wrote:
innocentti wrote:nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy

Heheheheheh ... ko biar betui .. kalau aku dah pengsan dah. Aku ingat tahun 2007 masa tu tgh bulan pose kereta wira se wa bawak eksiden ngan lori bawak ais cub tu kat ngan tesco puchong ( bukan kat jalan besar tu ). Tak la teruk cuma kena tukar bonet depan ngan bumper jer lain ok tapi masa jadik wa terduduk bukan aper ingat takutr tak dapat balik raya punyer pasal heheheheh, masa tu dah tak leh nak berpositif dah

haha ko blom jumpa lagi kot..contoh benar ni..keta viva dia eksiden dia then upload gambar dalam fb..org lain komen mak ehhh teruknyaa..dia kata takpa2 be positive..next month new sport car akan keluar..sampai lani pakai tu jugak..6 bulan lepas punya cerita tu..ala2 menakluk putrajaya punya cerita la Laughing

Heheheh tu bukan aper dah tu kekadang nak cover line kot What a Face ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by superhornet on Fri Nov 26, 2010 3:52 am

tenteng wrote:
innocentti wrote:
superhornet wrote:
innocentti wrote:nak bersikap positif cara mudah senang jer..lepak ngan geng2 MLM..unstoppable ke 369 ke 838 ke.. Laughing kereta kena langgar ngan lori sampai total lost pun depa boleh positive lagik.. Very Happy

Heheheheheh ... ko biar betui .. kalau aku dah pengsan dah. Aku ingat tahun 2007 masa tu tgh bulan pose kereta wira se wa bawak eksiden ngan lori bawak ais cub tu kat ngan tesco puchong ( bukan kat jalan besar tu ). Tak la teruk cuma kena tukar bonet depan ngan bumper jer lain ok tapi masa jadik wa terduduk bukan aper ingat takutr tak dapat balik raya punyer pasal heheheheh, masa tu dah tak leh nak berpositif dah

haha ko blom jumpa lagi kot..contoh benar ni..keta viva dia eksiden dia then upload gambar dalam fb..org lain komen mak ehhh teruknyaa..dia kata takpa2 be positive..next month new sport car akan keluar..sampai lani pakai tu jugak..6 bulan lepas punya cerita tu..ala2 menakluk putrajaya punya cerita la Laughing

nie musti positif pasal MLM kan?

Selalunyer gitulah .. keadang pada pendapat aku jer la nie , bersikap positis memang perlu dalam hidup kiter untuk menaikkan motivasi dan semngat tapi haruslah kena pada tempat. Bukan maksud aku kiter jugak harus bersikap negatif cuma harus sentiasa kena pada tempat jgn sampai dah ditipu pun masih lagi bersikap positif ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by marc_zman on Fri Nov 26, 2010 4:14 am

wa nak tanya.. apa beza bersikap positif dengan bersikap realistik.?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Mon Nov 29, 2010 6:25 am

marc_zman wrote:wa nak tanya.. apa beza bersikap positif dengan bersikap realistik.?

Sikap Realistik:
Apabila ada sesuatu yang baik terjadi, ramailah orang akan mengaku dialah yang bertanggungjawab yang menyebabkan perkara yang baik itu berlaku. Apabila ada perkara buruk pula terjadi, masing-masing akan lepas tangan dan mula menuding jari kepada orang lain. “Dah puas saya nasihatkannya, dia tak mahu dengar! Sekarang apa dah terjadi?” Manusia pun akan mencari kambing korban (scapegoat). Kalau nak buat kerja masing-masing ada alas an yang diberi. Tetapi pasal dapat nama, semua orang mahu. Oleh itu jangan mengharapkan sangat bantuan orang lain, walaupun adik-beradik! Berusahalah untuk mendapat kekuatan sendiri, kemudian baru minta tolong

avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Fri Apr 22, 2011 5:48 am

Pernah saya sebutkan (berulang kali) 84% kejayaan kita bergantung pada mereka yang berada di sekeliling kita. Siapa kenalan kita?
Siapa teman sekerja kita? Siapa boss kita? Siapa keluarga kita? Contacts kita dan sebagainya!
Kejayaan berjangkit! Sekiranya kita sering berdampingan dengan orang-orang yang berjaya dan berfikiran positif, kita juga akan
mudah untuk mencapai kejayaan. Pepatah bahasa mat salleh berbunyi "If you want to soar with the eagles, you must not flock with the
turkeys".


Mastermind group
Menurut buku Think and Grow Rich oleh Napolean Hill, satu strategi untuk berjaya adalah dengan mempunyai satu kumpulan "Mastermind'
tersendiri yang terdiri daripada kenalan-kenalan yang berjaya. Kumpulan ini sering berjumpa dan bertukar fikiran dupaya sama-sama
mendapat motivasi, semangat dan juga strategi kejayaan masing-masing. Sering kali strategi Mastermind group ini akan membuahkan hasil
oleh kerana menggunakan konsep "kejayan berjangkit ini". Dampingkan diri dengan kejayaan.
Dengan sering berdampingan dengan
kumpulan orang yang berjaya, tiada sebab anda tidak boleh berjaya.

Success breeds success

Istilah yang sering digunakan oleh pakar motivasi Anthony Robins "Success Breeds Success", bererti, apabila seseorang mencapai
kejayaan, ianya lebih mudah untuk mencapai lebih banyak kejayaan yang mendatang. Satu kejayaan akan sering disusuli oleh kejayaan
yang lain.
Sememangnya kejayaan berjangkit!

Mengapa kah ini berlaku? Ianya merupakan tabiat manusia, kerana apabila melakukan sesuatu yang menjadi , seperti mencapai kejayaan,
pastinya seseorang itu akan mengulang melakukan perkara yang sama. Apabila seseorang itu mencapai kejayaan, keyakinan diri juga akan
bertambah. Bila keyakinan bertambah, di situ akan memberi momentum kepada seseorang itu untuk meneruskan dang mengulangi kejayaan yang
dikecapi.

Siapakah role-model anda?
Ketika saya masih menuntut, antara role model saya adalah Michael Dell. Yang merupakan seorang jutawan IT. Dengan mendalami strategi
perniagaan dan prinsip Michael Dell, ia memberi motivasi kepada diri saya sendiri untuk mengaplikasikan apa yang dilakukannya.
Untuk berjaya, kita tidak perlu mencipta sesuatu yang baru atau membina sesuatu sistem canggih serba baru. Untuk berjaya, kita
hanya perlu melakukan apa yang orang berjaya lakukan, dan kita juga akan turut capai kejayaan. Semestinya dalam konteks ini juga,
kejayaan adalah berjangkit!

Kegagalan juga berjangkit!

Semestinya kejayaan adalah berjangkit. Tetapi, bagaimana pula dengan kegagalan!?

Berita buruknya, kegagalan juga adalah berjangkit!
Flock with the Turkeys

Sekiranya peribahasa berbunyi "If you want to soar with the eagles, you must not flock with the turkeys", maka, pastinya kita
perlu cuba jauhkan daripada kumpulan yang sering gagal.
Jauhkan diri kita daripada mereka yang sering berfikir negatif kerana ianya
juga berjangkit.

Sekiranya di kalangan teman-teman kita,
terdapat mereka yang sering berfikir negatif dan sering menjatuhkan semangat kita- ia adalah
satu racun yang amat berbahaya.


Perasaan negatif adalah lebih mudah untuk berjangkit berbanding dengan perasaan positif. Ianya tidak memerlukan usaha yang banyak
untuk menjatuhkan keyakinan diri seseorang itu. Tetapi, memerlukan usaha yang amat besar untuk membina keyakinan.

Dengan sering mendampingi mereka yang sering berfikiran negatif, sering menjatuhkan semangat kita, pastinya kegagalan pula akan
terjangkit kepada kita! Sudah jatuh, ditimpa tangga pula
Kejayaan, akan membuahkan lagi kejayaan. Kegagalan juga sering di susuli dengan kegagalan. Mengapa pula ini terjadi?

Sering kali sesuatu kegagalan akan menjatuhkan semangat dan juga keyakinan diri seseorang. Perasaan ragu-ragu dan fikiran negatif
mula menular dalam diri sendiri. Rasa tidak yakin akan menghantui dan momentum juga akan terganggu.

Dengan ini, apa sahaja yang dibuat pastinya tidak menjadi. Sudah jatuh ditimpa tangga pula, adalah
tanda tanda mendapat jangkitan
daripada kegagalan!


Silap memilih role-model!

Dalam memilih role model juga perlu berhati-hati. Sekiranya tersilap pilih, maka, kita juga akan mengikut contoh yang silap.
Sebagai contoh, mempunyai role model yang berjaya dalam perniagaan, tetapi, dalam hidup sering berfoya-foya dan hidup terumbang ambing
bersama keluarga, hanya akan memberi gambaran negatif kepada kita. Mempunyai role-model yang berjaya dalam hidup, tetapi seorang kaki
minum dan kaki perempuan juga memberi tanggapan negatif kepada kita tentang erti sebenar kejayaan.

Seperti yang dikatakan, kita akan menjadi seperti role model kita.
Tersalah pilih role model, pastinya kesilapan tersebut akan terjangkit pada kita pula.

Salah seorang role model saya ketika muda dahulu adalah Curt Cobain (penyanyi kumpulan Nirvana). Pasti anda pernah dengar namanya. Saya
menyukai nya kerana passion dan usaha yang dimiliki dalam bidang muzik. Namun begitu, apabila mendalami hidupnya yang
terumbang-ambing dan sering dalam tekanan mengambil dadah, maka, Curt Cobain menjadi role-model yang tidak baik.

Ramai remaja zaman ini terjerat dalam pelbagai masalah sosial kerana mempunyai role-model yang salah. Ini adalah contoh
jangkitan kegagalan yang paling ketara.

Sememangnya kejayaan berjangkit, tetapi hukum alam, apa sahaja di dunia ini adalah berpasangan. Kegagalan juga berjangkit. Pilihannya di tangan kita sendiri sama ada kita ingin memilih jangkitan kejayaan, ataupun kegagalan. Harapan saya, pilih lah yang pertama!

avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by samuraisan on Fri Apr 22, 2011 3:47 pm

Zaman remaja adik2 sekarang agak mencabar... nasib baik wa dah lepas affraid
mencabar dan tercabar Razz
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by anya8797 on Sat Apr 23, 2011 12:52 pm

marc_zman wrote:wa nak tanya.. apa beza bersikap positif dengan bersikap realistik.?

sebagai contoh....

pelajar yang kebiasaannya mendapat gred E haruslah mempunyai sikap positif untuk memperbaiki gred mungkin dari E yakni gagal ke D (gred lulus) atau C... itu maksudnya bersikap positif..... tapi kalau dia kebiasaannya mendapat gred E ...guru2 terus mengharap untuk dia mendapat gred A...itu bermaksud sikap positif yang tidak realistik..... perlu tengok kemampuannya pelajar yang sebenar untuk membuat unjuran gred...while expecting an A is very positive.... it would backfire if the student fail to achieve due to an expectation that is just too high...jadinya keep reaching for the stars (be positive) but at the same time, keep your feet firmly on the ground ( be realistic).....

sekian terimakasih......


anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by pisang on Sat May 14, 2011 8:09 pm

ada juga karektor yang suka lower expectation dia supaya dia boleh mencapai apa yang diinginkan tanpa perlu bersusah payah.. apa pandangan anda?
avatar
pisang
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 261
Reputation : 36
Join date : 27/07/2010

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by grayish88 on Tue May 14, 2013 2:26 pm

cakap senang saje...tapi buat mmg susah

grayish88
Civilian

Malaysia
R.I.P
Posts : 15
Reputation : 1
Join date : 13/05/2013
Age : 35
Location : Bandar Sunway

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Thu Jul 18, 2013 3:16 am

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Sharing is Caring: 7 Ways To Wake Up Motivated!

If you have trouble waking up in the morning with motivation, you are not alone. From the research that I do and the number of people I speak with, this is a very common occurrence. I myself dealt with this issue which lingered on for years. I would go to bed guaranteeing to myself that I would wake up with all the motivation in the world, ready to tackle anything in front of me, only to have all of it completely forgotten in the morning. It’s quite frustrating, to say the least! There are simple things that you can do that will help ensure that you wake up with the proper level of motivation to get you to have a productive, successful day. Here is my personal list of things that do just that:


Get out of bed immediately
Arguably, the worst thing you can do to your motivation in the morning is to stay lying in your comfortable bed. You will try to debate with yourself, whether you should get up or stay a little longer. Guess which side usually wins? How do you get yourself out of bed immediately? My trick was to put my annoying alarm clock in another room. I had no choice but to get up and look for it to turn it off. So I was immediately out of bed. I hear now they make alarms that bounce around so that you have to get up to catch it…I think that’s pretty clever too! Getting out of bed asap is the #1 priority if you want to wake up motivated. It’s the foundation, without that, everything else fails.


Drink a large glass of water
Once you are out of bed, you should drink water as soon as possible. You body becomes quite dehydrated during sleep, and this lack of water in your system causes you to feel fatigue when you wake up. Drink some water, and guaranteed you will feel better and immediately more lucid and motivated. I always keep a full glass of water in my room before bedtime, so once I am done running around to shut my alarm off, my glass of water is ready for me



Stretching
I remember many years ago, I had a personal trainer that told me that if you stretch for 5-10 min. every morning, guaranteed you will have a much better day. For some reason, this always stuck with me, and I truly believe that it does wonder for motivation in the morning. When I say stretching, I don’t mean the quick stretch you do when you get out of bed. I mean, do full stretches of your arms, legs, neck, everything. Stretching increases circulation of the blood to various parts of your body, which is very important in the morning, since your system was inert for many hours. This increase in circulation increases energy levels, and energy is crucial to motivation. This 5-10 minutes of stretching in the morning can really make a difference as to what type of day you will have.



Glance at your goals
As I mentioned above, one of my biggest problems in the morning was the fact that I had forgotten all the motivation and all the things I was pumped up to do with my day once I got up. It was as if I had a case of amnesia and that within the span of sleep, everything that I was so excited about had disappeared. My way to resolving this issue was to keep a list of my goals next to my bed. I have my goals for the day, as well as my long term goals. This helps remind me what I have to get done and why it’s important to get it done. A visualization board can also be very useful. This is where you create a montage of all the things you want in your life on some type of board that you keep around your home. Looking at this right away in the morning is a wonderful method to get the right amount of motivation that you need to jumpstart your day.


Psyche yourself up
Many years ago I worked in sales and within two months I had become the #1 salesperson in the company. Although I was a newbie, I was more motivated than anyone and it paid off big time. One of my tricks was that I had the ability to psyche myself up so much as I was getting ready in the morning, that by the time I had arrived for work, I was on fire. I couldn’t be stopped. Instead of saying to yourself how it would be better if you could just go back to bed or that you just don’t feel like doing anything, learn the habit of having constructive self talk. Build yourself up. If you need a boost, use self help tapes. Those are always great to listen to and the morning is ideal to get that motivation going. You can put it on as you get ready, even listen to it as you stretch for example.


Music
Listening to your favorite music in the morning can help put you in a good mood, which will then increase your energy and your motivation. I know I find it very boring in the morning if it’s all quiet. Feeling bored makes you want to go back to sleep! Music helps tremendously in creating an atmosphere that is more fun and more upbeat, which is required to get that motivation in the morning. You can set your alarm to play your favorite song, there are programs that easily do so available on the web, and the easiest way is probably to use your cellphone to play your favorite tune as your alarm ring tone. If you want some fun songs that can really help motivate you in the morning, check out this article I wrote recently: 10 Cool & Unique Songs To Wake Up To


Remember that one Desire
What is that one thing that you want in your life? What is it that you absolutely desire? Waking up with that one thought in your mind can provide you with the motivation to move mountains! We all have that one “want” that is the driving force behind everything that we do. Having this in your mind first thing in the morning can make the difference between a lackluster day and a day where you completed everything that you set out to do. This desire should never leave you. It should be with you at all times, and particularly as you get out of bed. This desire should be so grand and so spectacular that it overrides every negative or non-productive thought that may cross your mind in the morning. Think about your one desire and make it the first thought that pops into your head as you open your eyes in the morning, and watch your motivation skyrocket
avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Wed Jul 24, 2013 2:43 am


Sharing is Caring: Negatifnya Kita Dalam Diam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Sebenarnya saya dah berkali katakan hal ini, namun lumrah kita sebagai manusia, ada yang dengar dan ada yang tidak. Ada yang mengambil iktibar dan ada yang tidak. Apa yang saya tulis di sini lebih kepada teguran dari seorang kawan.

Respon fikiran Anda pada orang lain, situasi, keadaan, perkara dan benda menentukan positif atau negatifnya Anda dari dalam minda. Anda adalah apa yang Anda fikirkan bilamana melihat pada orang lain, tak kira sama ada adik beradik Anda, kawan, rakan sekerja mahupun orang serumah. Respon minda Anda dan tanggapan dalam persepsi Anda menentukan positif atau negatifnya attitude yang Anda miliki.

Contoh, Program Angkasawan Negara. Sesetengah orang lebih banyak berfikir negatif tentang program itu, mengungkit tentang pembaziran duit hasil cukai yang dilakukan kerajaan dan kredibitili Dr Sheikh yang kononnya tak setanding dengan Angkasawan lain di luar negara. Pandangan sebegini adalah pendapat negatif dan bila Anda berpendapat yang sama, maknanya Anda berfikiran negatif.

Walau tak banyak tapi ada. Ye tak?

Sesetengah orang pula, jadi cukup bersemangat bila memikirkan pencapaian Dr Sheikh Muszaphar yang baginya luarbiasa. Ada yang menjadikan beliau sumber inspirasi, penyuntik semangat dan role model untuk berusaha serajin mungkin. Jika Anda selalu jadi bersemangat bila memikirkan Dr Sheikh, maka Anda tergolong dalam golongan orang yang berfikiran positif.

Tahniah!

Sedarilah bila Anda suka melihat pada aspek negatif dalam apa saja yang Anda perkatakan, pendapat Anda dan ayat-ayat yang terpacul dari mulut Anda, maknanya fikiran Anda negatif. Susah Anda nak tukar kepada fikiran positif dan tindakan positif bahkan Anda rugi kerana tidak dapat menggunakan kelebihan kuasa minda yang dikurniakan kepada kita sebagai khalifah dimuka bumi.

Dalam diam, Anda telah menggunakan kuasa minda separa sedar Anda untuk menarik situasi-situasi negatif yang Anda sendiri tak mahu, seperti masalah kewangan, kemurungan emosi, stress ditempat kerja, susah hati, hubungan peribadi yang bermasalah dan hutang yang tak berkesudahan. Soal fikiran positif dan negatif sebenarnya hal yang remeh tapi kebanyakan kita terlepas pandang hal asas sebegini.

Jika kita negatif dari dalam minda, maka negatif juga hasil yang kita dapat walau sekuat mana usaha. Orang yang berfikiran negatif dan bertindak negatif, jalan hidupnya negatif saja, mendatar dan takde kemajuan, sebab fikirannya menarik fikiran orang lain yang negatif, situasi negatif dan hasil usaha yang negatif. Graf hidupnya tak menceracak, tapi masih di garis yang sama.

Tukar pemikiran Anda hari ini. Lihat sinaran mentari disebalik mendungnya awan tengahari.
Lihat aspek positif dalam apa jua keadaan dan latih diri untuk bersangka baik pada Allah, takdir dan apa jua yang mendatang. Baik atau buruk, Anda adalah apa yang Anda fikirkan.

Berfikiran negatif membuat Anda ketinggalan.

Orang lain dah maju, Anda masih terceruk di situ.

Get Up!
avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by edayu on Mon Jul 29, 2013 6:50 am

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

This is the story of two frogs. One frog was fat and the other skinny. One day, while searching for food, they inadvertently jumped into a vat of milk. They couldn't get out, as the sides were too slippery, so they were just swimming around.

The fat frog said to the skinny frog, "Brother frog, there's no use paddling any longer. We're just going to drown, so we might as well give up." The skinny frog replied, "Hold on brother, keep paddling. Somebody will get us out." And they continued paddling for hours.

After a while, the fat frog said, "Brother frog, there's no use. I'm becoming very tired now. I'm just going to stop paddling and drown. It's Sunday and nobody's working. We're doomed. There's no possible way out of here." But the skinny frog said, "Keep trying. Keep paddling. Something will happen, keep paddling." Another couple of hours passed.

The fat frog said, "I can't go on any longer. There's no sense in doing it because we're going to drown anyway. What's the use?" And the fat frog stopped. He gave up. And he drowned in the milk. But the skinny frog kept on paddling.

Ten minutes later, the skinny frog felt something solid beneath his feet. He had churned the milk into butter and he hopped out of the vat.
avatar
edayu
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 464
Reputation : 44
Join date : 25/08/2010
Age : 37
Location : KL

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by marc_zman on Mon Jul 29, 2013 6:53 am

frog aye.. versi yg Kawan dpt dulu alkisahnye si tikus..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: TIP UNTUK BERSIKAP POSITIF!!!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum