Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

North Korea and South Korea Dispute!

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by venez on Tue Nov 23, 2010 7:24 pm

samuraisan wrote: Very Happy Nampaknya Tanda2 dah Nampak..

Sebagaimana yang Mereka2 Rancangkan...

Peperangan Pre-WW3 bermula di East Asia...

Adakah kita Bersedia

Cool By Way Of Deception

nih yang xmau nih, merebak jadi perang besar2... hmmm

venez
ADMIN
ADMIN

Posts : 17387
Join date : 19/04/2010

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by innocentti on Tue Nov 23, 2010 7:43 pm

aku tak paham apa yg trigger NK untuk tiba2 shell SK..SK pun mcm takajut jer diserang camtu.nasib baik la negara jiran kita takdak pemimpin yg gila camni.. Evil or Very Mad
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by atreyudevil on Tue Nov 23, 2010 10:32 pm

kalo ikut news, Kerajaan South Korea ada warning pasal South Korea punya latihan ketenteraan kat kawasan berdekatan!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by exocet on Wed Nov 24, 2010 2:43 am

takut diorang 2 ekor ni end up menyusahkan kite je ni...xpasal2 2 ekor ni perang, minyak naik plak....
avatar
exocet
Civilian

Mymil
Posts : 19
Reputation : 1
Join date : 24/10/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by dewafrost on Wed Nov 24, 2010 3:39 am

haaaaahhh... apa lagiiii, pegi laaahhh belii semer mender yg patut utk pertahanan negara kita niiii.... hold ajerrr AV-8 tuuu, amik balik 8bil tuuu beli kete kebal banyak2, keta pisai dah cukup laaahhh mana yg ada tuuu, sambao MiGs seken hen, tak pun honet seken hen banyak2, NGPV tuuu kasik pasang taring..... SGPV babai laaaahh, lambat sgt.... sambao mana2 yg patut....
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by standupper on Wed Nov 24, 2010 3:42 am

Oittt Nak beli aset kena planning bro.. main sambar jer apa depan mata, sekali maintenance problem... abih jadi besi karat... What a Face
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by marc_zman on Wed Nov 24, 2010 3:55 am

2, 3 fakta yg wajar kita renungi..
The firing comes after Kim Jong-Un, the little-known youngest son of Kim Jong-Il, was officially recognised as number two in North Korea's political system, clouding outsiders' view of its military and nuclear intentions.

The firing came after North Korea's disclosure of an apparently operational uranium enrichment programme -- a second potential way of building a nuclear bomb -- which is causing serious alarm for the United States and its allies.
The new crisis erupted as a US special envoy headed to China Tuesday to seek its help in curbing North Korea's new nuclear project, revealed to US experts who described a sophisticated programme to enrich uranium. Stephen Bosworth has also visited South Korea and Japan this week to discuss the disclosure, which US officials say would allow the isolated North to build new atomic bombs.
pendapat Kawan.. insiden terbaru ni tidak akan merebak menjadi all out war. tension ni akan berlarutan, tu mmg sudah pasti. tapi no all out war. US pun tak kan mau & akan cuba elak coz tentera dia dah terlebih komitmen & beban kat Iraq n Afghanistan.. Sama ada China nak ke tak, tak pasti plak.. cuma laaa ni ekonomi dia tengah booom.. perang kalu memang rugi laaa dia.. KU.? kalau dia nak dah lama dia balun KS tu, bukan nyer sekarang nak-nak masa peralihan kuasa pemerintah KU.. + nuke dia pun rasanyer belum ready.. mungkin satu kesilapan kalu serang sekarang..
Macam biasa, inilah cara KU nak tekan kuasa-kuasa besar.. dah biase sangat berlaku macam ni.. yg jadi mangsa mesti KS.. ada laaa something yg KU nak tu nanti. tunggu ajer laaa.. d

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by marc_zman on Wed Nov 24, 2010 3:59 am

exocet wrote:takut diorang 2 ekor ni end up menyusahkan kite je ni...xpasal2 2 ekor ni perang, minyak naik plak....

ini sudah kompem.. sebab tu US mau buat plaza tol kat Selat Melaka.. selain mau check itu Red Panda.. dia gak bleh check supply minyak dari timur tengah (Iran?) ke KU.. pastu akan jadik laaa protes & boikot sana sini.. last2, zionis amik kesempatan kasi up rega minyak mentah dunia.. kerajaan kita pun kena up kan rega minyak RON 95.. RON 97 jangan kata laaa, mmg dah melambung masa tu.. minyak naik = barang keperluan naik.. teh tarik ngan roti canai pun naik harga.. last2, PRU-13 dapat balik undi protes.. ekekekekeee.. dah jauh wa melalut

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by marc_zman on Wed Nov 24, 2010 4:11 am

mumuchi wrote:hehehehe ko tak tau ke Dear Leader tu sanggup kidnap aktress2 dari jepun utk berlakon kat filem dia..silap2 memang JAV pun ekekekekeke

wooo.. yg ni Kawan mmg tak tau.. tapi tak kan dia buat filem JAV.? baik dia pakai sendiri.. ekekekeee.. nyetan ler tu

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by pcboss on Wed Nov 24, 2010 4:14 am

BBC laporkan SK ter'tembak' dulu...
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

parking jap

Post by marc_zman on Wed Nov 24, 2010 4:17 am

pcboss wrote:BBC laporkan SK ter'tembak' dulu...

kalu betoi pun Kawan tak hairan coz KS mmg tgh buat training kat sempadan tu..

The North Korean fire came as the South's military conducted routine drills in waters off the island, which is about 10 kilometers [6 miles] from the North.

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by marc_zman on Wed Nov 24, 2010 4:20 am

The North Korean fire came as the South's military conducted routine drills in waters off the island, which is about 10 kilometers [6 miles] from the North.


petikan dari artikel dlm International Defence Affairs..

ni laaa lagi satu penyebab yg dicari-cari oleh KU.. "don't play-play with me aaa"..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by mumuchi on Wed Nov 24, 2010 4:27 am

aku dah merge citer2 dari bod akhbar. Sambung citer pasal insiden ni kat sini ya.

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by superhornet on Wed Nov 24, 2010 4:33 am

Mungkin jugak dengan sikap dan mentaliti pemerintah di KU yg cuba menunjukkan bahawa mereka tidak boleh di permainkan dan jugak kerana sikap taksub mereka terhadap parti dan pemimpin yg boleh menyebabkan insiden ni jadik .. mcm2 persoalan yg timbul sekarang nie .. mcm marc-zman ckp .. US pun kalau boleh nak elak berlaku perang di semenanjung korea sebab komintmen di iraq dan afghan .. lagi pun US pun baru menarik keluar askarnyer dari iraq dan meninggalkan sebilangan kecil .. Dah la tu ekonomi dier pun baru nak pulih balik. Dalam keadaan sekarang kuasa besar akan cuba elak berlaku konflict yg lebih besar dari yg sedia ada. Kalau berlaku konflict kat semenanjung korea, negara pertama yg akan menerima tempias yg paling teruk adalah jepun bukan china .. pada pendapat aku la
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by dewafrost on Wed Nov 24, 2010 4:40 am

ROK mmg wat training kat area tuuu... aalaaaaahh... PRK sajer nak carik pasal, sbb dia tahu ROK takan ablas punyerr, paling kuat puunnn bising2 kek dlm opis DMZ tuuuu nanti karang, huh... aku bet, habis semer bebudak yg join national services semer kene panggil, silap2 Rain pun kene... wargghhh har har har.....
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by marc_zman on Wed Nov 24, 2010 4:44 am

ROK mmg wat training kat area tuuu... aalaaaaahh... PRK sajer nak carik pasal, sbb dia tahu ROK takan ablas punyerr, paling kuat puunnn bising2 kek dlm opis DMZ tuuuu nanti karang, huh... aku bet, habis semer bebudak yg join national services semer kene panggil, silap2 Rain pun kene... wargghhh har har har.....

abis laaa semua artis2 KS kena panggil report kerahan.. konsert batal aaa.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by pcboss on Wed Nov 24, 2010 4:52 am

Last perang terjadi akibat invasion. Setakat berbalas tembakan arti ni tadak apa la... for SK economy more important. Tak salah aku, berbalas tembakan ni selalu sgt jd kat border dorg. Cuma kali ni senjata dia lebih besar..
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by dewafrost on Wed Nov 24, 2010 4:54 am

memang puunnn dah batall, dah kira general alert daaahh niiii, hadapai segala kemungkinan, sebab, takut masing2 nak bertikam lidah, nak tegangkan benang yg basah, last2 tadak kata putus, apa lagiiii..... cold waarr lerrrr depa dulu.....
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by yaminz on Wed Nov 24, 2010 4:59 am

pcboss wrote:Last perang terjadi akibat invasion. Setakat berbalas tembakan arti ni tadak apa la... for SK economy more important. Tak salah aku, berbalas tembakan ni selalu sgt jd kat border dorg. Cuma kali ni senjata dia lebih besar..

Yup agreed, india n pakistan pun slalu gak buat...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by yaminz on Wed Nov 24, 2010 5:02 am

dewafrost wrote:memang puunnn dah batall, dah kira general alert daaahh niiii, hadapai segala kemungkinan, sebab, takut masing2 nak bertikam lidah, nak tegangkan benang yg basah, last2 tadak kata putus, apa lagiiii..... cold waarr lerrrr depa dulu.....

diorg pun msh dlm bperang la bro, no peace agreement...
so, mmg skrg nie dlm cold war n mnanti pecah jea...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by dewafrost on Wed Nov 24, 2010 5:24 am

huh... jawap nyerr tak leh lerr aku tgk rancangan 'two days and one night' jumaat niiii.... eeeeeiiiii
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by pcboss on Wed Nov 24, 2010 5:38 am

dewafrost wrote:huh... jawap nyerr tak leh lerr aku tgk rancangan 'two days and one night' jumaat niiii.... eeeeeiiiii
ko pon minat jgk citer tu? mmg kelakar.
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by dewafrost on Wed Nov 24, 2010 5:39 am

avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by dewafrost on Wed Nov 24, 2010 5:42 am

pcboss wrote:
dewafrost wrote:huh... jawap nyerr tak leh lerr aku tgk rancangan 'two days and one night' jumaat niiii.... eeeeeiiiii
ko pon minat jgk citer tu? mmg kelakar.

kelakor nyerr takay citer lerrr, bior pun tak faham apa yg depa ckp tapi cukup dgn kelakuan dan pergerakan, aku dah pecah pewut... heheheheeee
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by mumuchi on Wed Nov 24, 2010 5:49 am

ala2 KU KS For Dummies What a Face


Tensions on the Korean peninsula: What you need to know
By Zachary Roth zachary Roth Tue Nov 23, 1:21 pm ET


KoreasTensions are near the boiling point on the Korean peninsula after North Korea shelled a South Korean island, killing two South Korean soldiers. What's behind this latest spike in hostilities between the longtime adversaries, and just how concerned should we be -- especially since we have 25,000 military personnel stationed in South Korea? Here's what you need to know.

What happened, exactly?

Early Tuesday, North Korea fired artillery shells at the South Korean island of Yeonpyeong, which sits off the disputed maritime border between the two countries. The attack killed two South Korean marines and wounded 18 soldiers and civilians. It prompted an exchange of fire between the two sides, involving around 175 artillery shells and lasting about an hour.

The North accused South Korea of having started the exchange by firing shells inside North Korean territory during a set of South Korean military exercises that the North called "war maneuvers." The South denies that charge, saying that its soldiers were merely conducting military drills and that no shots fell in North Korean territory.

The North Korean attack was the first on a civilian area of South Korea since the Korean War.

Why did this happen now?

Tensions have been running high since March, when a South Korean naval vessel in the same area was sunk, killing 46 sailors. Seoul blamed a North Korean torpedo attack, though the North has denied involvement. Then earlier this month, the South Korean navy fired warning shots at a North Korean fishing boat after the craft strayed across the border. The North Korean boat retreated.

Some analysts have linked Tuesday's action by the North to the impoverished nation's need for food. The Obama administration has refused to remove sanctions against the North, imposed in response to its nuclear program. "They see that they can't pressure Washington, so they've taken South Korea hostage again," Choi Jin-wook, a senior researcher with the South Korean Institute for National Unification, told the New York Times. "They're in a desperate situation, and they want food immediately, not next year."

Does this have anything to do with North Korea's leadership situation?

Kim Jong Il, the North's ailing and reclusive leader, is believed to be gradually shifting power over to his son, Kim Jong Un, who in September was promoted to the rank of four-star general.

Some analysts believe the transition has made North Korea eager to demonstrate its military power. Kim Jong Il famously employed an aggressive "military first" approach to politics, and spoke of turning the North Korean army into a "pillar of the revolution." The regime may now want to show the world that the same military-first policies will prevail under his successor. "The son's power base is derived from the military, and the power of [the] military is greater than ever," Cheong Seong-Chang, a fellow at the Seoul-based Sejong Institute, told Time magazine.

How has the world reacted?

The United States, Britain and Japan have condemned the North Korean attack, with America calling on the North to "halt its belligerent action." China said it was "concerned," while Russia has urged restraint and a peaceful solution to the crisis.

What's the U.S. role in all this?

The United States wants North Korea to resume the six-party talks on the country's nuclear program. The talks, which also include Russia, China, Japan in addition to America and the two Koreas, were launched in 2003, after North Korea opted out of the Nuclear Nonproliferation Treaty. The talks' aim is to arrive at a peaceful diplomatic agreement to contain the North's nuclear capacity -- but the talks have been in limbo since 2008, and earlier this week, an American scientist revealed that he had been shown a sophisticated North Korean nuclear enrichment facility, throwing the resumption of the talks into further doubt.

Today's incident adds another obstacle, experts say.

The revelation of the uranium facility and Tuesday's attack on South Korea may both be expressions of the North's concern that the Obama administration and its allies are unlikely to offer concessions such as the easing of sanctions. "I think they realize they can't expect anything from Washington or Seoul for several months, so I think they made the provocation," Choi Jin-wook, senior researcher at the Korea Institute of National Unification, told CNN.

How scared should we be?

South Korea has placed its military on "crisis status," and Prime Minister Lee Myung-bak has reportedly ordered strikes on North Korea's missile base if the North makes any "indication of further provocation." It appears unlikely, though not impossible, that further military action will result.


South Korea does not have an active nuclear weapons program. North Korea is believed already to have eight to 12 nuclear bombs. But nuclear issues aside, any military conflict between the countries could badly destabilize the region, especially if the North Korean government were to collapse -- an outcome that some South Koreans fear could lead to a Chinese takeover.

http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20101123/ts_yblog_thelookout/tensions-on-the-korean-peninsula-what-you-need-to-know

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by superhornet on Wed Nov 24, 2010 5:56 am

marc_zman wrote:
ROK mmg wat training kat area tuuu... aalaaaaahh... PRK sajer nak carik pasal, sbb dia tahu ROK takan ablas punyerr, paling kuat puunnn bising2 kek dlm opis DMZ tuuuu nanti karang, huh... aku bet, habis semer bebudak yg join national services semer kene panggil, silap2 Rain pun kene... wargghhh har har har.....

abis laaa semua artis2 KS kena panggil report kerahan.. konsert batal aaa.. ekekekeee


Biler konsert kena batal ramai laweks yg nangis heheheh .. memang betui pun sebab kekadang insiden tu boleh settle cara elok tapi dah perangai diorang macam tu .. ermm nasib laa
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: North Korea and South Korea Dispute!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum