Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Semuanya fasal benda2 tajam.

Page 4 of 15 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 15  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Wed Dec 08, 2010 5:34 am

wa pun tak tau..wa pun ada heran apasal orang buat keris kayu ini macam banyak2..depa cakap ada orang buat ubat tapi wa malaslah nak tanya lebih2...wa sebelum tu ada hak google tapi kebanyakan citer fasal kemuning itam..lu cakap menda ni tak ada tu fasal wa ada konpius tapi wa malas nak fikir dalam2, so wa stop kat situ ajalah..



Keris Kayu Kemuning Hitam...tinggal 5 bilah sahaja


mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Wed Dec 08, 2010 5:41 am

pelik kan.. syaitan ngan jin bleh takut kat sejenis kayu.. wallahu'alam

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Wed Dec 08, 2010 5:47 am

bab kayu ni macam2..ko ingat tasbih kayu amenda tu..pun konon ada "khasiat" gak..wallahulam!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by tin on Wed Dec 08, 2010 5:49 am

kayu kemuning itam ka?

dulu mak wa ada itu kayu dibentuk mcm golok.

omak wa dapat itu kayu masa berubat sbb terkena tuju- tuju. tuan dia aim org lain, tersesat kena kat omak wa.

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by tin on Wed Dec 08, 2010 5:51 am

mumuchi wrote:bab kayu ni macam2..ko ingat tasbih kayu amenda tu..pun konon ada "khasiat" gak..wallahulam!

hahaha... wa pon ada dgr gak. org kata kayu yg nabi Nuh as. wat bahtera dia. tp lupa nama dia. kayu koka or koko or sumthin... scratch

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Wed Dec 08, 2010 5:58 am

tin wrote:
mumuchi wrote:bab kayu ni macam2..ko ingat tasbih kayu amenda tu..pun konon ada "khasiat" gak..wallahulam!

hahaha... wa pon ada dgr gak. org kata kayu yg nabi Nuh as. wat bahtera dia. tp lupa nama dia. kayu koka or koko or sumthin... scratch

huwahahahaaa.. yg Kawan tau itu koka buat kokain bleh laaa.. koko.? milo ais satu.!!!!!! ekekekeee..

seriusly.. ader terbaca dulu pasal kayu yg abe tin citer tu.. sama laaa kita coz Kawan pun x ingat nama dia.. cuma yg Kawan ingat, kalau ikutkan kata2 sorang yg arif pasal pokok2 ni.. ni kalu tak silap keluo kat paper.. kayu tau pokok yg diorang dakwa tu tak wujud katanyer..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Wed Dec 08, 2010 6:07 am

hehehehe back to topik...tapi bagi wa keris/senjata kayu ni ada potensi nak disalahguna utk tujuan hijacking kapalterbang wo...fasal ulu dia still boleh ditajamkan dan aku rasa tembus kalau dihunus dengan cara betul..ni kalau lalu x-ray mungkin lepas kut..apa kata survey?

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by tin on Wed Dec 08, 2010 6:14 am

mumuchi wrote:hehehehe back to topik...tapi bagi wa keris/senjata kayu ni ada potensi nak disalahguna utk tujuan hijacking kapalterbang wo...fasal ulu dia still boleh ditajamkan dan aku rasa tembus kalau dihunus dengan cara betul..ni kalau lalu x-ray mungkin lepas kut..apa kata survey?

survey rasa tak lepas...

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Wed Dec 08, 2010 6:16 am

mumuchi wrote:hehehehe back to topik...tapi bagi wa keris/senjata kayu ni ada potensi nak disalahguna utk tujuan hijacking kapalterbang wo...fasal ulu dia still boleh ditajamkan dan aku rasa tembus kalau dihunus dengan cara betul..ni kalau lalu x-ray mungkin lepas kut..apa kata survey?

secara teori mmg orang kan kata mesin x-ray airport takleh detect benda kayu.. tapi sapa tau setting sebenar mesin x-ray tu.?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 9:55 am

bang muchi.!!!

kat mana dulu letak gambo parang dari kuala pilah tu aaa.?
Kawan dok mencarik tak jumpa plak gambo nyer

ekekekeee.. jangan marah aaaaa

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 9:57 am

cancel.. sudah jumpa..
ekekekeee

sah.. ada yg nak kena hentam ni kang

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 10:01 am

tara kena hentam kalo lu taruk itu gambar parang lu beli dari changkat jering...lawa ka....

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 10:05 am

heh lupa lak..wei marc kalau ada duit lebih sekarang tak yah pi pilah beli..kat karyaneka dia bukak kedai weh..

PAMERAN DAN JUALAN SEDANG BERLANGSUNG







JEMPUT DATANG BERAMAI-RAMAI KE PAMERAN DAN JUALAN SEMPENA HARI KRAF KEBANGSAAN 2011 :-
TARIKH : 23 FEB. 2011 HINGGA 07 MARCH 2011

TEMPAT : KOMPLEKS KRAFTANGAN JALAN CONLAY, KUALA LUMPUR.

MASA : 10.00 PAGI - 10.00 MALAM ( SETIAP HARI )

GERAI MENTAUS CRAFTS : KHEMAH A , BOOTH AU041.
http://zamri-tukangparang.blogspot.com/2011/02/pameran-dan-jualan-sedang-berlangsung.html

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 10:11 am

biasa-biasa jer.. parang buatan orang kampung sana.. rega dia RM35.00 jer
very basic..

wa carik gambor mata parang coz mau citer skit pasal satu petua yg wa dapat tengahari tadi dari sorang Wak ni.. sat aaa.. tgh try test buat cth dia.. kalu wa terangkan camtu jer, silap2 wa sendiri tak paham

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 10:38 am





wokey.. tadi dapat skit petua dari sorang Wak kat opis ni
don't take it as fix k
benda ni petua jer

dia ajar.. kalu kita nak tau sama ada parang, pedang tau keris tu serasi ngan kita ke tak.. buat cam ni.. errr.. sila rujuk gambarajah

letakkan ibu jari kanan kat pangkal mata parang (keris tau pedang).. yg ini dikira sebagai unsur Tanah
disebelah tu pula letakkan ibu jari kiri.. ni plak dikira sebagai unsur Air
berikutnya letak jari kanan balik.. yang ketiga ni dikira sebagai unsur Angin
lepas tu letak balik ibu jari kiri di sebelah dia.. ni plak dikira sebagai unsur Api

ulang proses yg sama dgn mengira mengikut turutan unsur-unsur seperti di atas.. buat hingga sampai ke hujung mata parang tu.. sekiranya penamat dia jatuh pada unsur Tanah atau Air, kata Wak tu ia dikira selamat.. insya Allah

sekiranya penamat dia jatih pada unsur Angin atau Api maka si empunya senjata berkenaan diminta gunakan dengan berhati-hati..

wallahua'lam


Last edited by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 10:49 am; edited 1 time in total

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 10:40 am

amenda ni scratch

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 10:50 am

sila rujuk karangan hamba
maaf.. tadi try testing coz pakai imageshack asik keluor kodok kuning

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 10:53 am

hehehehe ko jadi guru yahya ka..aku rasa petua tu utk keris, golok, pedang aja kut..parang pun mau try test ka? kalau parang sama panjang, semua tak sesuwai payah la....ekekekeke!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 10:56 am

sebab tu wa kata dont take it as fix.. benda ni petua jer

Wak tu kata, kalu takat guna tuk bersih kebun tau sembelih ternakan tak pa
cuma kalu guna sebagai senjata pertahanan diri yg ada kena jaga
coz 2 unsur akhir tu biasanya boleh mendatangkan mudarat
bukan hanya pada sipemilik.. tapi juga pada orang keliling

wallahua'lam..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 10:59 am

er ko ada tanya waktu petua macamana nak kasi tajam lama sikit..wa punya parang pasar malam la ni asyik tumpul aja..nak pakai cop gajah pasar payang sayang la pulak What a Face

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 11:07 am

tang nak asah parang ni yg wa musykil.. tanya kat pakcik yg jual parang kat changkat jering tu dia pesan asah mau tahan lama jangan pakai asah yg mesin tu.. tapi bila wa tanya sama itu Wak dia kata boleh jer.. cuma effect dia parang cepat nipis laaa kalu asyik asah pakai mesin.. tu kata dia aaaaa

pakcik penjual parang kat changkat jering tu ader kata.. kalu mau tajam sekejap asah cam asah pisau kat umah.. susah plak nak demo dlm ni.. biasa tgk mamat kedai daging asah pisau daging kan.? haaa.. tu antara style nak tajam sekejap.. kalu nak tajam lama style asah batu kat mata parang tu cam.. cam.. cam.. cam ratakan kiwi kat boot kawad.. asah dia dlm bentuk circular @ bulatan (?).. pastu dia kata kurang-kurang pun mau 2 jam asah baru bleh tajam yg standard mau sembeleh kambin itam yg nak buat kambing panggang @ BBQ

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 11:14 am

tulah pasal..tahun lepas wa pi tolong lapah korban buat malu aja bawak parang..kejap aja dah tumpul...

tak apa ko try tajamkan..kita buat sembelih kambeng itam venez yang dia janji nak sembelih waktu HUT Mymil nanti Idea

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by marc_zman on Mon Feb 28, 2011 11:26 am

satu ari nanti wa nak tanya ngan juru sembelih haiwan Qurban kat kampung wa.. camna dia asah parang dia.. dari hujung mata sampai dekat ngan pangkal hulu tu berkilat + mmg tajam weh.. wa tengok pun naik seram wooo..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by dewafrost on Mon Feb 28, 2011 11:56 am


antara parang jenguk, atau parang jamboi (jambul)

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by dewafrost on Mon Feb 28, 2011 11:59 am

mumuchi wrote:tulah pasal..tahun lepas wa pi tolong lapah korban buat malu aja bawak parang..kejap aja dah tumpul...

tak apa ko try tajamkan..kita buat sembelih kambeng itam venez yang dia janji nak sembelih waktu HUT Mymil nanti Idea

alaaah muchi... org kalau nak lapah daging, beli ajerr pisau pemotong daging tuuu, yg sememangnya di design utk lapah daging

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by mumuchi on Mon Feb 28, 2011 12:02 pm

wa lapah daging tak terer, wa bab kasi pecah2 bahagian aja join weh...

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Semuanya fasal benda2 tajam.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 15 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 15  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum