Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by Laxamana Mon Oct 23, 2017 9:35 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171929 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

View previous topic View next topic Go down

Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Wed Oct 27, 2010 7:42 pm

Salam,

Kalau ikutkan patut landing di thread buku... tapi aku lebih berminat nak dengar cerita pasal sejarah 13 Mei.

Tanpa mengira korang fahaman politik mana, Hari nie aku kebetulan sempat berbual panjang dengan YB Zul Noordin Kulim, aku memang tak memilih orang ler kalau nak berbual, tapi banyak cerita ler kalau dah dengan ahli politik nie.. dan antara yang menarik dia belasah minda aku dengan Tragedi 13 Mei, kenapa ramai orang takut sangat nak bercakap dan berkata tentang sejarah nie. YB Zul kata masyarakat Barat setiap hari bercerita tenga holocaust sehinggakan pelaku masih diburu hingga sekarang, tapi kita macam taboo nak bercerita 13 Mei.

So tergerak aku nak baca laporan Majlis Gerakan Negara MAGERAN berkaitan Tragedi 13 Mei.

Bila buat file search.. salah satu link lengkap menarik ada dibawah nie.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Boleh dowanload keempat-empat file .pdf salinan buku laporan.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Bagi kita di Mymil yang agak patriotik, patut baca buku ini sebagai rujukan. Tapi kena baca habis bukan ambil sekerat-sekerat, kalau tak hati boleh bikin panas.

Aku dimaklumkan sehingga kini cuma ada dua buku termasuk laporan MAGERAN yang menceritakan secara lengkap peristiwa 13 Mei. Ada sebuah buku lagi yang terkini tulisan Dr Kua Kia Soong terbitan Malaysiakini kalau tak silap.

Selepas baca laporan MAGERAN terasa deja vu plak dengan suasana semasa...

Boleh try link yg aku upload juga di 4shared.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]




Selamat membaca...


Very Happy
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by atreyudevil on Wed Oct 27, 2010 8:59 pm

Stand, wa took the liberty to compile semua dan up jadi satu folder!
kalo nak wa remove bagi tau OK!

[You must be registered and logged in to see this link.]

kalo broken link jugak bagitahu! link wa dah test!

Wa 13Mei ni both parents terlibat dengan tragedi nih, Mak mmg duduk KL dan Abah lak diterbangkan Khas dari Kelantan ke KL

Mak mmg takde hold back cerita dia, mmg satu2 dia cerita dari macam mana mula riuh tu, macam mana 2 pesilat selendang merah selamatkan Mak ngan Family Atok sedara sampailah macam mana Arwah Atuk amik mak ngan family atuk sedara dari Ulu Langat!

Abah lak, ada la cerita sikit, tp tak full byk yg takle cerita kata dia. Tp ada jugak terlepas dlu, cerita dari pada Sg.Besi menuju ke Chow Kit (tempat depa kene station) satu team dia dari full ammo sampai tinggal dekat 20 biji sorang je nak sampaikan ke Chow Kit tu. Melayu, Cina sama je kene pasal nak serang Askar!


Last edited by atreyudevil on Thu Oct 28, 2010 8:46 am; edited 1 time in total

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Wed Oct 27, 2010 9:24 pm

TQ Atre.... ko memang membantu.

Nak cari yang hardcopy susah kot.

korang tak tido lagi ker... aku esok memang tak keja so tuh yg jadik burung hantu.

Btw Bila baca bab askar dikerahkan membantu.. terus 11 perusuh terbunuh! casualties paling tinggi. Twisted Evil
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by atreyudevil on Wed Oct 27, 2010 9:39 pm

Tara hal stand!
membantu sekadar boleh, wa tak tido lagi nih stadi sambil tunggu bola kul 2.45 karang... jap lagi chow tgk bola la hehehehe

pasal civi casualty pun ada jugak, selalunya depa yg inkar curfew laa

tempat abah sya jaga (sekitar jalan Raja Laut dekat jalan Tune Hotel tu tak silap) ada satu foreigner kene tembak, dia provoke tentera selain ingkar curfew!

waktu ni jugak ada ketegangan antara Field Force (FRU) ngan ATM!

40 Hari tak silap company abah saya berkampung kat chowkit tu buat raid dan road block

ada byk cerita yang dia tak mau cerita termasuk la satu pemburuan orang (skrg ni dia orang besar la tp perangai tak berubah) yg bleh dikategorikan macam batu api!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by mumuchi on Thu Oct 28, 2010 4:18 am

sori bros..apsal aku bukak dua2 link keluar iklan forex ni...kena cepat tekan play baru boleh dload. Anyway ada cerita kat Ipoh, Penang dll tempat selain KL ke..aku dengar ipoh siap ada sungai darah lagi.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this link.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by pale23 on Thu Oct 28, 2010 5:46 am

salam bro2 sekalian..
dh lama merayau kt sini tp x pnh post..
bila keluar thread ni terus terasa nak post..
masa baca laporan tu t'perasan kt perkataan 'kaum mendatang'..
kita pn tau sape diorg tp skrg dh jadi 'kaum pendatang'..

pale23
Civilian

Mymil
Posts : 2
Reputation : 1
Join date : 02/07/2010
Age : 31
Location : Seri Kembangan

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by mumuchi on Thu Oct 28, 2010 6:10 am

baca dengan adil dan fikirkan suasana waktu tu What a Face

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this link.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by tenteng on Thu Oct 28, 2010 7:23 am

mumuchi wrote:sori bros..apsal aku bukak dua2 link keluar iklan forex ni...kena cepat tekan play baru boleh dload. Anyway ada cerita kat Ipoh, Penang dll tempat selain KL ke..aku dengar ipoh siap ada sungai darah lagi.

a'ah..saya pun kena..keluar forex..
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 36
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by atreyudevil on Thu Oct 28, 2010 8:47 am

Most likely link tu kne hijack ngan forumotion tuk iklan, takpe bukan spam atau pish, tak perlu risau!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Thu Oct 28, 2010 9:25 am

atreyudevil wrote:Tara hal stand!
membantu sekadar boleh, wa tak tido lagi nih stadi sambil tunggu bola kul 2.45 karang... jap lagi chow tgk bola la hehehehe

pasal civi casualty pun ada jugak, selalunya depa yg inkar curfew laa

tempat abah sya jaga (sekitar jalan Raja Laut dekat jalan Tune Hotel tu tak silap) ada satu foreigner kene tembak, dia provoke tentera selain ingkar curfew!

waktu ni jugak ada ketegangan antara Field Force (FRU) ngan ATM!

40 Hari tak silap company abah saya berkampung kat chowkit tu buat raid dan road block

ada byk cerita yang dia tak mau cerita termasuk la satu pemburuan orang (skrg ni dia orang besar la tp perangai tak berubah) yg bleh dikategorikan macam batu api!

Oarng tak mahu berubah... ha ha wa tau sapa itu olang... What a Face masih idup lorrr.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by atreyudevil on Thu Oct 28, 2010 9:27 am

Hoho bukan setakat masih hidup, tu tgh aktif berpolitik lagi!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Thu Oct 28, 2010 9:34 am

pale23 wrote:salam bro2 sekalian..
dh lama merayau kt sini tp x pnh post..
bila keluar thread ni terus terasa nak post..
masa baca laporan tu t'perasan kt perkataan 'kaum mendatang'..
kita pn tau sape diorg tp skrg dh jadi 'kaum pendatang'..

Teruskan berposting bro... What a Face
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Thu Oct 28, 2010 4:16 pm

Test link tanpa hijack...

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Thu Oct 28, 2010 4:17 pm

GAGAL!

Memang mymil rajin hijack link macam nie rupanya...

pirat
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by atreyudevil on Thu Oct 28, 2010 4:25 pm

hehehe
bukan mymil tp rasanya forumotion ni yg macam tu!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by superhornet on Fri Oct 29, 2010 3:13 am

Ermm waa dah cuba la link tu byk kali tapi tak buleh jugak asyik keluar forex tu jer .. mcm mana eik .. wa Teringin sgt nak baca wei ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by standupper on Fri Oct 29, 2010 3:53 am

Lain pc lain perangai.. Kat aku tak kuar apa-apa forex..tapi keluar simbol play [>].. he he

tapi try tengok ada link mediafire tak kat page yang keluar, tekan semula link kat page tuh.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by mumuchi on Fri Oct 29, 2010 4:12 am

SH sbelum page forex tu kuar, cepat tekan simbol play si stand cakap tu. kalau tak sempat refresh page dan cuba sekali lagi..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this link.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by marc_zman on Fri Oct 29, 2010 4:26 am

ader sesape yg berjaya bukak n download.?
kalu ado nak mintak tolong email kat Kawan.. What a Face

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by mumuchi on Fri Oct 29, 2010 4:29 am

pm kat wa email lu..wa antor ni sementara tengah bukak yahoo..er password dah jumpa balik ke What a Face atau lu memang nak main decoder balik lol!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this link.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by tenteng on Fri Oct 29, 2010 4:32 am

saya dah donlod..tp x dak masa nak baca lagi..
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 36
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by Blitzkrieg on Fri May 18, 2012 7:42 am

Zaman tu la ramai org Melayu ambik susuk besi la, tangkal la yg kononnya boleh terbang. Peristiwa parang terbang tu ada ade sesapa yg tau. Generasi baru ramai yg tau cerita kecuali cerita dari mulut ke mulut.

Blitzkrieg
Corporal
Corporal

Malaysia
Posts : 94
Reputation : 44
Join date : 09/01/2012
Age : 41
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by alphawolf on Fri May 18, 2012 4:42 pm

Cerita parang terbang ni rasa aku masa 14 hari Bintang Tiga berleluasa lepas Jepun surrender.

Itu pun aku rasa lebih metafora dari literal...

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by arizain on Fri May 18, 2012 5:55 pm

standupper wrote:
atreyudevil wrote:Tara hal stand!
membantu sekadar boleh, wa tak tido lagi nih stadi sambil tunggu bola kul 2.45 karang... jap lagi chow tgk bola la hehehehe

pasal civi casualty pun ada jugak, selalunya depa yg inkar curfew laa

tempat abah sya jaga (sekitar jalan Raja Laut dekat jalan Tune Hotel tu tak silap) ada satu foreigner kene tembak, dia provoke tentera selain ingkar curfew!

waktu ni jugak ada ketegangan antara Field Force (FRU) ngan ATM!

40 Hari tak silap company abah saya berkampung kat chowkit tu buat raid dan road block

ada byk cerita yang dia tak mau cerita termasuk la satu pemburuan orang (skrg ni dia orang besar la tp perangai tak berubah) yg bleh dikategorikan macam batu api!

Oarng tak mahu berubah... ha ha wa tau sapa itu olang... What a Face masih idup lorrr.


sape..sape..sape...? :ostadmin:
avatar
arizain
Sergeant
Sergeant

Germany
Posts : 109
Reputation : 16
Join date : 14/03/2012
Location : Far, Far Away

Back to top Go down

Re: Laporan MAGERAN: Tragedi 13 Mei 1969

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum