Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 7:09 am

tatak perasan..kitaorang tengah rushing nak pi shopping kat border, so kepala tak ada tuning bab2 militer ni..cuma wa terkejut jumpa itu area tengah ada eksesais siap armor sekali...er bukan MBT ya Wink

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 7:16 am

mumuchi wrote:tatak perasan..kitaorang tengah rushing nak pi shopping kat border, so kepala tak ada tuning bab2 militer ni..cuma wa terkejut jumpa itu area tengah ada eksesais siap armor sekali...er bukan MBT ya Wink

yeker, mmg serikin le tuh........

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 7:23 am

ok back to jap air strip tu kat mana ven...aku tak perasan lak ada kawasan lapang tepi jalantu...jalan time tu memang siksa weh...jalan tanah merah kat semenanjung memang 100 persen better..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Tue Oct 05, 2010 7:27 am

standupper wrote:
mumuchi wrote:btw aku rasa pernah sampai sini tapi memang tak nampak pun kem tentera ni..cuma time tu ada nampak eks kat tengah2 ladang kelapa sawit tu...

er selain serikin dan tebedu, ada pekan sempadan lain ke yang dekat2 kucing yang ada pasar indo* hujung minggu..

Tebedu dah makin lesu dah tak ramai orang.. Serikin makin besar, akan datang makin banyak gerai bila kawasan sungai dah mula diratakan skeranag untuk bina banyak shoplot.. lagipun serikin lagi dekat dengan Kuching, nanti aku letak gambar pekan serikin... Bandar sempadan lain tak pasti plak. Satu jer problem kat sini... PANAS!!!! datang awal pagi ler.

Kem nie strategik atas bukit... kawasan nie ala-khyber pass afghan.. mimpi ngeri ler MBT Supremo Tentera Super Dunia Indone nak mintak laluan ke Kuching. Lebih mudah buat beach assault!

ahhaaa.. operasi bentuk ni diorang memang pakar.!!! biasa buat kat pantai barat semenanjung... tapi bukan pakai LCM, LCA tau LCAC.. pakai bot pancung..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 7:30 am

pekan2 kecil kat border m'sia indone di sarawak byk selain srikin n tebedu, contoh mcm biawak n intikong... Japanees air strip berdekatan dgn gua angin (wind cave) iaitu on the way ke serikin... training area utk tudm...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 7:34 am

gua angin..hmmm yang kat simpang tiga tu ya...bukan ke kalau masuk serikin dia opposite simpang tu..kalau ya memang tak jumpa la bro...

btw wa saja gatal gugel dan jumpa blog orang..wa dah maju pasar tu sikalang..dulu2 manyak barang etnik aja...tak mo angkat ini satu ka boss..

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Tue Oct 05, 2010 7:37 am

aisey.. bulan april lepas masa handle int conference kat kuching member2 bleh tinggalkan Kawan masa diorang pi tempat ni.. hawau... kalu tak.. bleh bagi 1st hand info..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 7:40 am

mumuchi wrote:gua angin..hmmm yang kat simpang tiga tu ya...bukan ke kalau masuk serikin dia opposite simpang tu..kalau ya memang tak jumpa la bro...

btw wa saja gatal gugel dan jumpa blog orang..wa dah maju pasar tu sikalang..dulu2 manyak barang etnik aja...tak mo angkat ini satu ka boss..

[You must be registered and logged in to see this image.]

huk3, helmet swat aku beli kat serikin termasuk kasut2 TNI ngan pisau KOPASUS dorang, kira byk gakler benda2 aku beli dari situ...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 7:42 am

its all coming back to me now...inikan simpang 3 tu bro..

[You must be registered and logged in to see this image.]

pergh maarc rugi ko bro..aku tengok sekarang dah macam2 ada..power tu...lepas tu aku congak2 aku rasa aku pi around 2004 la, bukan 2006...memang berbeza kalau tengok blog2 diaorang nu.


cess ven sudah beli ka, tak ada kasi souvenir pun lol! btw bini aku dah borong batik indo* time tu..bukan senang nak lepas border ..tapi situ senang aja..kastam yilek...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 7:45 am

mumuchi wrote:its all coming back to me now...inikan simpang 3 tu bro..

[You must be registered and logged in to see this image.]

pergh rugi ko bro..aku tengok sekarang dah macam2 ada..power tu...lepas tu aku congak2 aku rasa aku pi around 2004 la, bukan 2006...memang berbeza kalau tengok blog2 diaorang nu.


cess ven sudah beli ka, tak ada kasi souvenir pun lol!

he3, betui2... nihler simpangnyer... ada 2 jalan utk pegi ke serikin dari kuch... 1 melalui bau, satu lagi melalui jalan lain... jalan ke serikin skrg dh bertar, dulu x bubuh tar coz ramai sgt pegi beli barang2 kat sana, utk kurangkan org pegi so dia letak batu ngan tanah merah jerk...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Tue Oct 05, 2010 7:48 am

mumuchi wrote:its all coming back to me now...inikan simpang 3 tu bro..


pergh maarc rugi ko bro..aku tengok sekarang dah macam2 ada..power tu...lepas tu aku congak2 aku rasa aku pi around 2004 la, bukan 2006...memang berbeza kalau tengok blog2 diaorang nu.


cess ven sudah beli ka, tak ada kasi souvenir pun lol! btw bini aku dah borong batik indo* time tu..bukan senang nak lepas border ..tapi situ senang aja..kastam yilek...

yaaaa.. memang rugi.... hari Kawan fly-in ke kuching, pagi tu geng2 advance party tu bleh pegi.. hawau.. xper.. ada lori ada bas, next time siap korang..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 7:55 am

venez wrote:
mumuchi wrote:its all coming back to me now...inikan simpang 3 tu bro..

[You must be registered and logged in to see this image.]

pergh rugi ko bro..aku tengok sekarang dah macam2 ada..power tu...lepas tu aku congak2 aku rasa aku pi around 2004 la, bukan 2006...memang berbeza kalau tengok blog2 diaorang nu.


cess ven sudah beli ka, tak ada kasi souvenir pun lol!

he3, betui2... nihler simpangnyer... ada 2 jalan utk pegi ke serikin dari kuch... 1 melalui bau, satu lagi melalui jalan lain... jalan ke serikin skrg dh bertar, dulu x bubuh tar coz ramai sgt pegi beli barang2 kat sana, utk kurangkan org pegi so dia letak batu ngan tanah merah jerk...

ikut tasik biru jalan 1 lagi tu kan..fasal wa rasa drebar wa lalu situ..ke dia nyimpang nak tunjuk scratch

ooo sekarang dia promote serikin i/o tebedu ya..well orang kuching pun memamng rekomen serikin pun..fasal dekat..

marc...make sure ko pergi..kalau boleh make sure siap singgah kem sekali..

ok back to topic..dah jauh benang si stand ni terurai ni lol!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 8:01 am

mumuchi wrote:
venez wrote:
mumuchi wrote:its all coming back to me now...inikan simpang 3 tu bro..

[You must be registered and logged in to see this image.]

pergh rugi ko bro..aku tengok sekarang dah macam2 ada..power tu...lepas tu aku congak2 aku rasa aku pi around 2004 la, bukan 2006...memang berbeza kalau tengok blog2 diaorang nu.


cess ven sudah beli ka, tak ada kasi souvenir pun lol!

he3, betui2... nihler simpangnyer... ada 2 jalan utk pegi ke serikin dari kuch... 1 melalui bau, satu lagi melalui jalan lain... jalan ke serikin skrg dh bertar, dulu x bubuh tar coz ramai sgt pegi beli barang2 kat sana, utk kurangkan org pegi so dia letak batu ngan tanah merah jerk...

ikut tasik biru jalan 1 lagi tu kan..fasal wa rasa drebar wa lalu situ..ke dia nyimpang nak tunjuk scratch

ooo sekarang dia promote serikin i/o tebedu ya..well orang kuching pun memamng rekomen serikin pun..fasal dekat..

marc...make sure ko pergi..kalau boleh make sure siap singgah kem sekali..

ok back to topic..dah jauh benang si stand ni terurai ni lol!

tebedu dah kena masuk dlm indone lebih kurang 1.5km, x macam dulu kat border jerk, mmg x kena cop passport tapi silap2 kena paw, he3... serikin lagi selamat coz askar kita ramai dok ronda kat sana...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Tue Oct 05, 2010 8:07 am

ok.. selain tenaga tulang empat kerat anggota2 KAD, ada atau tidak tim ronda sempadan gunakan bantuan dari unit2 lain semasa m'buat rondaan di sempadan.??? cth.. caw anjing perang i.e. anjing pengesan.. cth laaa..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by standupper on Tue Oct 05, 2010 2:52 pm

Serikin.. sekitar 55km dari Kuching.

Sejarahnya.. Nama Serikin bermaksud "Stesyen" dialek Bidayuh.
Kedudukan anggaran 3.5km dari sempadan sebenar Swak/Kalbar.
Profil mukabumi: Enam sungai & 5 gunung ketinggian 1,000-1,550m = Hell!
Pos TNI terdekat di Kg Jagoi Babang 3k dari sempadan.
Penduduk setempat, ada 13 kg dgn 3,000 org
80% Dayak, 90% Kristian Katolik.
Penempatan di wilayah Indone, 2 kg dgn 2,000 penduduk.


Pasar serikin, dibuka sejak awal pagi tapi tutup setengah hari pada Ahad.. tak pasti Hari Sabtu buka sampai jam berapa. Pedagang Indone mula datang berkumpul sejak Jumaat setiap seminggu, hari biasa pekan Serikin Sepi macam pekan lain. Ada satu rumah tumpangan ala kampung. Cuaca PANAS!!!!

Produk menarik... sila rujuk Ketua Kampung, Tuan Haji Venez. Aku ronda dari hujung ke hujung.. tapi sibuk baca mood/ persepsi orang dari tengok barang.


[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]



Suasana Pasar Serikin pada hari Ahad sekitar jam 3pm... dah senyap sunyi, tapi masih ada 1-2 kedai yang beroperasi, kemungkinan besar, peniaga yang tinggal lama menyewa sekitar Pekan Serikin.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 3:52 pm

hmm nampak maju dah..siap ada sec force patrol..apasal? dan ko pun tgh cek mood orang tempatan..ada kena mengena kes berlaku kat pontianak tu ke?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by powerw00t on Tue Oct 05, 2010 3:58 pm

Kalo ikut sensitiviti, rata2 penduduk Kalimantan tak peduli sentimen yg berasal dari Jakarta. Kalo kita baca kat kukus regional thread kalimantan barat, dorang mmg banyak berulang alik ke sempadan sarawak. Yg syoknya dorang terperanjat takde langsung wujud sentimen anti-indonesia semasa kat sarawak berbanding media2 indonesia yg kerap meniupkan sentimen yg sebaliknya.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by standupper on Tue Oct 05, 2010 5:13 pm

mumuchi wrote:hmm nampak maju dah..siap ada sec force patrol..apasal? dan ko pun tgh cek mood orang tempatan..ada kena mengena kes berlaku kat pontianak tu ke?

He he turun padang ada agenda lain bro... bukan nak check kasut berkilat ke tak, peluru muat masuk barrel ke tak... banyak lagi perkara menarik.

Lokal ada cerita dia sendiri.. faham-faham ler..

Aku cerita bab peniaga ler... setakat nie di kalangan pedagang nie diorg really lebih bersyukur dapat berjualan.. sempadan nie penyeludupan utama macam barang subsidi ler terutama gula dan gas.. kat tempat kita gula tak sampai 2 hinggit dengan gred terbaik, kat tempat dia dah ler gred rendah warna kelabu.. harga naik-naik-naik dah lebih RM3.80. Gas pun sama, harga mahal tapi keluar api merah dan bukan gas biru. Kat serikin ada sekitar 14 jalan tikus. Keseluruhan kawasan bawah 3Bde ada 40 laluan tikus/ gajah yang aktif.

Kalau ler ada gang seberang ajak demo.. aku rasa mau pitam setahun kena kerjakan peniaga. Diorg meniaga aman jer, tak kena peras sesiapa pun, pemintak sedekah 0%! Kebanyakkan peniaga datang dari belah Tebedu.

Kes paling berat kat kalimantan pun pasal rusuhan di Tarakan. Punca remeh-temah bergaduh pasal hiburan.

avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 26, 2010 5:46 pm

hmmm apsal aku tak jumpa citer ni kat paper BM atau BI..

[You must be registered and logged in to see this image.]
cilok dari mcwood/milphotos


Last edited by mumuchi on Wed Oct 27, 2010 4:11 am; edited 2 times in total

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by standupper on Tue Oct 26, 2010 7:47 pm

mumuchi wrote:hmmm apsal aku tak jumpa citer ni kat paper BM atau BI..

[You must be registered and logged in to see this image.]
cilok dari mcwood/milphotos

Belum lagi kot.... tapi yg nie bahan oleh penulis ASObserver sendiri.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by dewafrost on Wed Oct 27, 2010 3:08 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

lawer lerrr camo ni, bila kejauhan nampak mcm camo lama army laaahh, hijau pekat gelap
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Wed Oct 27, 2010 3:47 am

dewafrost wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

lawer lerrr camo ni, bila kejauhan nampak mcm camo lama army laaahh, hijau pekat gelap

& bila dlm hutan berpeluh terus jadik satu kaler... nampak gelap jer dari dekat tau jauh.. mau ID pun susah...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum