Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by yaminz Thu Aug 28, 2014 5:10 pm

» MPSA @ News 2
by superhornet Thu Aug 28, 2014 4:22 pm

» Model Collections
by yaminz Mon Aug 25, 2014 8:47 am

» Perbincangan Gathering HUT MYMIL ke 4
by zacky.uesoff Sat Aug 23, 2014 6:49 am

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Aug 22, 2014 3:27 pm

» Rekrut Ogos 2014
by atreyudevil Mon Aug 18, 2014 6:21 am

» Salam Aidilftri 2014
by yaminz Mon Aug 11, 2014 8:28 am

» Latihan Menembak Pistol @ MyMil
by atreyudevil Thu Jul 31, 2014 4:50 pm

» Al-Fatihah and R.I.P
by beretbiru Sat Jul 19, 2014 7:30 pm

» Hari Pahlawan 2014
by atreyudevil Sat Jul 19, 2014 7:13 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Fri Jul 11, 2014 12:46 pm

» Rekrut Julai 2014
by atreyudevil Sat Jul 05, 2014 6:53 pm

» Bola Cafe: International V2
by HangPC2 Tue Jul 01, 2014 12:45 pm

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by atreyudevil Thu Jun 26, 2014 10:10 am

» Hot Chick in Uniform
by HangPC2 Tue Jun 24, 2014 7:36 pm

» All About Big Bikes
by atreyudevil Thu Jun 19, 2014 12:05 pm

» Pandangan peribadi - kenderaan national V2
by yaminz Mon Jun 16, 2014 3:06 pm

» Rekrut Jun 2014
by atreyudevil Sun Jun 15, 2014 3:58 pm

» Sekitar Perbarisan HUT TUDM 56 Tahun
by yaminz Tue Jun 03, 2014 3:10 pm

» Laporan Hari Media MINDEF & TUDM ke 56
by yaminz Tue Jun 03, 2014 11:58 am

Statistics
We have 547 registered users
The newest registered user is xuenn

Our users have posted a total of 171002 messages in 1294 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak558

Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Tue Oct 05, 2010 9:46 am

weh.. mana tak nuri tu berkilauan luar biase pd hari tu.. dia nak sambut WO Standupper buat inspection tuuu.. mesti kena tip top..

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Posts: 16279
Join date: 08/06/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by periuk_api1209 on Tue Oct 05, 2010 10:38 am

kem pung nampak mcm baru renovate jer...huuhuhu...ada org besar datang melawat katakan..huuhuhuh

periuk_api1209
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts: 332
Reputation: 12
Join date: 24/08/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 10:56 am

sapa blogger yang ikut bro? Pak Jebat?

03 Oktober, 2010 21:41 PM

Tentera Malaysia Sentiasa Amalkan Sikap Bertimbang Rasa Di Sempadan

KUCHING, 3 Okt (Bernama) -- Tentera Malaysia sentiasa mengamalkan sikap bertimbang rasa pada rakyat negara jiran di kawasan sempadan yang ingin mencari kehidupan dan rezeki di negara ini asalkan mereka mematuhi peraturan dan syarat di bawah Jawatankuasa Sempadan Am Malaysia /Indonesia.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pihak tentera tidak menyekat rakyat negara jiran di sempadan negara untuk keluar masuk ke negara ini termasuk menjalankan aktiviti perniagaan, asalkan mereka mempunyai pas sempadan yang dikeluarkan Jabatan Imigresen.

"Kita lihat di Pekan Serikin, mereka yang menjalankan perniagaan di sini terdiri daripada rakyat Indonesia, ini memperlihatkan kita bertimbang rasa dalam menjaga hubungan baik antara kedua-dua negara," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan bersama editor kanan dan media di Kem Jawatankuasa Perancang Gerakan (JPG) Serikin di sini.

Seramai 55 wartawan dan jurugambar dari pelbagai agensi media di Semenanjung termasuk penulis blog mengikuti rombongan tiga hari bermula Sabtu.

Zahid berkata di kawasan Serikin, operasi dan kerjasama yang dijalankan di kawasan sempadan am antara Malaysia/Indonesia memberi gambaran hubungan kedua-dua negara itu bukan sahaja sebagai negara sahabat tetapi juga jiran terdekat.

Malah, katanya terdapat tiga pos termasuk di Biawak dan Tepedu, di mana tentera darat dan Tentera Nasional Indonesia (TNI) bergabung melakukan rondaan bersama.

"Pihak Imigresen telah mengeluarkan pas sempadan kepada penduduk yang terlibat dalam kawasan operasi dan pihak tentera akan mencatat perjalanan keluar masuk mereka yang mempunyai pas itu.

Zahid berkata kerjasama dan rondaan yang dilakukan itu berjaya mengurangkan rampasan barang-barang yang diseludup melalui 'lorong tikus' dan 'lorong gajah' seperti gas, minyak dan gula.

Barang-barang yang sering diseludup masuk ke Malaysia pula ialah binatang eksotik, telur penyu, senapang angin dan kain batik.

"Tahun lepas barangan seludup yang dirampas bernilai RM143,987 manakala sehingga penghujung September tahun ini, menunjukkan penurunan sebanyak 20 peratus dan sehingga kini nilai rampasan ialah RM119,465," katanya.

Beliau berkata kerjasama erat terutama di sempadan kedua-dua negara harus dinilai secara baik oleh media di Indonesia dan sepatutnya mereka mengambil pendekatan sama seperti mana yang dilakukan media di Malaysia dengan menyiarkan berita-berita yang positif dalam menjaga hubungan baik itu.

Zahid berkata beliau akan terus membawa media untuk sama-sama turun ke lapangan bagi memberi gambaran jelas dan pendedahan bentuk operasi yang dijalankan di sempadan negara.

Turut bersama rombongan menteri ialah Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Azizan Ariffin dan Panglima Tentera Darat Jen Datuk Zulkifeli Mohd Zin.

Selain itu ia turut disertai Pengarang Kanan agensi media termasuk Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong, Pengarang Kumpulan Berita Harian Datuk Mior Kamarulbaid Shahid dan Ketua Pengawal Radio Televisyen Malaysia Mohammad Mat Hussein.

-- BERNAMA

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 11:00 am

btw aku rasa pernah sampai sini tapi memang tak nampak pun kem tentera ni..cuma time tu ada nampak eks kat tengah2 ladang kelapa sawit tu...

er selain serikin dan tebedu, ada pekan sempadan lain ke yang dekat2 kucing yang ada pasar indo* hujung minggu..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by standupper on Tue Oct 05, 2010 11:22 am

mumuchi wrote:btw aku rasa pernah sampai sini tapi memang tak nampak pun kem tentera ni..cuma time tu ada nampak eks kat tengah2 ladang kelapa sawit tu...

er selain serikin dan tebedu, ada pekan sempadan lain ke yang dekat2 kucing yang ada pasar indo* hujung minggu..

Tebedu dah makin lesu dah tak ramai orang.. Serikin makin besar, akan datang makin banyak gerai bila kawasan sungai dah mula diratakan skeranag untuk bina banyak shoplot.. lagipun serikin lagi dekat dengan Kuching, nanti aku letak gambar pekan serikin... Bandar sempadan lain tak pasti plak. Satu jer problem kat sini... PANAS!!!! datang awal pagi ler.

Kem nie strategik atas bukit... kawasan nie ala-khyber pass afghan.. mimpi ngeri ler MBT Supremo Tentera Super Dunia Indone nak mintak laluan ke Kuching. Lebih mudah buat beach assault!

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts: 3269
Reputation: 630
Join date: 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 11:29 am

hehehe kalau betul memang aku rasa pi serikin la hari tu...dia ada simpang 3 kan dalam perjalanan sebelum ko jumpa jalan tanah merah tu..pi bau ke mana kalau tak silap..

hmmm pekan tu aku rasa aku pergi around 2006..yang nampak post polis yang angkat tangan aja waktu seberang..tak nampak pun semua pos kawalan tentera tu..

er pekan serikin aku pi tu tak silap dah dalam kawasan hindon..er pasar dia lah..pekan belah malaysia kecik benor time tu..hmmm dah maju ke sekarang..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by tin on Tue Oct 05, 2010 11:39 am

hmmm... tak pernah sampai lg...

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts: 6841
Reputation: 235
Join date: 06/06/2010
Location: Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 11:48 am

mumuchi wrote:hehehe kalau betul memang aku rasa pi serikin la hari tu...dia ada simpang 3 kan dalam perjalanan sebelum ko jumpa jalan tanah merah tu..pi bau ke mana kalau tak silap..

hmmm pekan tu aku rasa aku pergi around 2006..yang nampak post polis yang angkat tangan aja waktu seberang..tak nampak pun semua pos kawalan tentera tu..

er pekan serikin aku pi tu tak silap dah dalam kawasan hindon..er pasar dia lah..pekan belah malaysia kecik benor time tu..hmmm dah maju ke sekarang..

tebeduk kot nih... serikin masih dlm m'sia... Smile

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts: 17345
Reputation: 580
Join date: 19/04/2010
Age: 36
Location: AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 12:03 pm

nope tebedu definitely not it.kan wa cakap..pasar dia lepas sempadan..pekan dia belah mesia kecik benar aku nak panggey pekan..pasar dia pun kira kecik benar wa nak panggey sempadan..wa perasan tempat tu maybe no man's land kut fasal psot indo* actually jauh lagi ke dalam dan kitaorang tak sampai lagi pun..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 12:06 pm

ada lalu japaness air strip x?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts: 17345
Reputation: 580
Join date: 19/04/2010
Age: 36
Location: AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 12:09 pm

tatak perasan..kitaorang tengah rushing nak pi shopping kat border, so kepala tak ada tuning bab2 militer ni..cuma wa terkejut jumpa itu area tengah ada eksesais siap armor sekali...er bukan MBT ya Wink

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 12:16 pm

mumuchi wrote:tatak perasan..kitaorang tengah rushing nak pi shopping kat border, so kepala tak ada tuning bab2 militer ni..cuma wa terkejut jumpa itu area tengah ada eksesais siap armor sekali...er bukan MBT ya Wink

yeker, mmg serikin le tuh........

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts: 17345
Reputation: 580
Join date: 19/04/2010
Age: 36
Location: AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 12:23 pm

ok back to jap air strip tu kat mana ven...aku tak perasan lak ada kawasan lapang tepi jalantu...jalan time tu memang siksa weh...jalan tanah merah kat semenanjung memang 100 persen better..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by marc_zman on Tue Oct 05, 2010 12:27 pm

standupper wrote:
mumuchi wrote:btw aku rasa pernah sampai sini tapi memang tak nampak pun kem tentera ni..cuma time tu ada nampak eks kat tengah2 ladang kelapa sawit tu...

er selain serikin dan tebedu, ada pekan sempadan lain ke yang dekat2 kucing yang ada pasar indo* hujung minggu..

Tebedu dah makin lesu dah tak ramai orang.. Serikin makin besar, akan datang makin banyak gerai bila kawasan sungai dah mula diratakan skeranag untuk bina banyak shoplot.. lagipun serikin lagi dekat dengan Kuching, nanti aku letak gambar pekan serikin... Bandar sempadan lain tak pasti plak. Satu jer problem kat sini... PANAS!!!! datang awal pagi ler.

Kem nie strategik atas bukit... kawasan nie ala-khyber pass afghan.. mimpi ngeri ler MBT Supremo Tentera Super Dunia Indone nak mintak laluan ke Kuching. Lebih mudah buat beach assault!

ahhaaa.. operasi bentuk ni diorang memang pakar.!!! biasa buat kat pantai barat semenanjung... tapi bukan pakai LCM, LCA tau LCAC.. pakai bot pancung..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 16279
Reputation: 611
Join date: 08/06/2010
Location: di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by venez on Tue Oct 05, 2010 12:30 pm

pekan2 kecil kat border m'sia indone di sarawak byk selain srikin n tebedu, contoh mcm biawak n intikong... Japanees air strip berdekatan dgn gua angin (wind cave) iaitu on the way ke serikin... training area utk tudm...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts: 17345
Reputation: 580
Join date: 19/04/2010
Age: 36
Location: AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbatasan Malaysia-Indonesia: Pos Serikin, Sarawak

Post by mumuchi on Tue Oct 05, 2010 12:34 pm

gua angin..hmmm yang kat simpang tiga tu ya...bukan ke kalau masuk serikin dia opposite simpang tu..kalau ya memang tak jumpa la bro...

btw wa saja gatal gugel dan jumpa blog orang..wa dah maju pasar tu sikalang..dulu2 manyak barang etnik aja...tak mo angkat ini satu ka boss..

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts: 19543
Reputation: 525
Join date: 05/06/2010
Location: Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum