Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by harleena on Thu Sep 30, 2010 6:49 am

tumpang tanya. heheheh. Camana process nak convert lesen memandu ke lesen antarabangsa? berapa kena bayar?

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 4168
Join date : 18/04/2010

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by venez on Thu Sep 30, 2010 6:54 am

harleena wrote:tumpang tanya. heheheh. Camana process nak convert lesen memandu ke lesen antarabangsa? berapa kena bayar?

kalau negara yang driving side dia sama ngan m'sia x susah sgt, kalau berlainan kena ada test tambahan selain ujian bertulis... charge depend kepada negara tersebut...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by tin on Thu Sep 30, 2010 6:55 am

wa cut paste drp web JPJ.

Permohonan boleh dikemukakan di mana-mana Pejabat JPJ Negeri . Pemegang-pemegang lesen memandu Malaysia yang ingin memandu di negara asing adalah dinasihatkan untuk mengambil permit memandu antarabangsa;

Permohonan permit memandu antarabangsa juga boleh dipohon di pejabat Persatuan Automobil Malaysia (AAM);
Dokumen yang diperlukan

1. icon Borang JPJ L1
2. Lesen memandu domestik asal yang masih sah tempohnya untuk 1 tahun;
3. * Kad Pengenalan asal ;
4. * Pasport asal dan salinan (bagi bukan warganegara)
5. 2 keping gambar warna ukuran pasport

Bayaran
RM 150 untuk setahun.

* Sekira permohonan ini dibuat oleh wakil yang diberi kuasa oleh pemohon , salinan kad pengenalan dan salinan lesen memandu hendaklah dikemukakan .


tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by harleena on Thu Sep 30, 2010 7:06 am

tin wrote:wa cut paste drp web JPJ.

Permohonan boleh dikemukakan di mana-mana Pejabat JPJ Negeri . Pemegang-pemegang lesen memandu Malaysia yang ingin memandu di negara asing adalah dinasihatkan untuk mengambil permit memandu antarabangsa;

Permohonan permit memandu antarabangsa juga boleh dipohon di pejabat Persatuan Automobil Malaysia (AAM);
Dokumen yang diperlukan

1. icon Borang JPJ L1
2. Lesen memandu domestik asal yang masih sah tempohnya untuk 1 tahun;
3. * Kad Pengenalan asal ;
4. * Pasport asal dan salinan (bagi bukan warganegara)
5. 2 keping gambar warna ukuran pasport

Bayaran
RM 150 untuk setahun.

* Sekira permohonan ini dibuat oleh wakil yang diberi kuasa oleh pemohon , salinan kad pengenalan dan salinan lesen memandu hendaklah dikemukakan .


mahal gak. Tadi wa baru telefon JPJ. Apasal dia kata isi borang, buat satu salinan lesen memandu ngan ic. Bayaran yang dikenakan pulak dia kata rm10.00. biar betul. Kat atas tu tulis rm150... scratch

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by venez on Thu Sep 30, 2010 7:10 am

akak pegi tanya direct, huk3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by harleena on Thu Sep 30, 2010 7:12 am

venez wrote:akak pegi tanya direct, huk3

akak call ajer tadi. Mana sempat nak gi direct, tak reti pergi. kena tunggu abang gak. Semalam dia dah ambik half day untuk hantar check keter kat puspakom. alih2, tak boleh. kena gi puspakom tempat lain. rugi half day semalam.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by tin on Thu Sep 30, 2010 7:13 am

harleena wrote:
tin wrote:wa cut paste drp web JPJ.

Permohonan boleh dikemukakan di mana-mana Pejabat JPJ Negeri . Pemegang-pemegang lesen memandu Malaysia yang ingin memandu di negara asing adalah dinasihatkan untuk mengambil permit memandu antarabangsa;

Permohonan permit memandu antarabangsa juga boleh dipohon di pejabat Persatuan Automobil Malaysia (AAM);
Dokumen yang diperlukan

1. icon Borang JPJ L1
2. Lesen memandu domestik asal yang masih sah tempohnya untuk 1 tahun;
3. * Kad Pengenalan asal ;
4. * Pasport asal dan salinan (bagi bukan warganegara)
5. 2 keping gambar warna ukuran pasport

Bayaran
RM 150 untuk setahun.

* Sekira permohonan ini dibuat oleh wakil yang diberi kuasa oleh pemohon , salinan kad pengenalan dan salinan lesen memandu hendaklah dikemukakan .


mahal gak. Tadi wa baru telefon JPJ. Apasal dia kata isi borang, buat satu salinan lesen memandu ngan ic. Bayaran yang dikenakan pulak dia kata rm10.00. biar betul. Kat atas tu tulis rm150... scratch

10 hinggit tuh mungkin yuran proses. yg 150 tuh yuran utk permit tuh.

kak har, nanti gi puspakom tolong tanyakan pasal kes wa.

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by mumuchi on Thu Sep 30, 2010 7:15 am

harleena wrote:
venez wrote:akak pegi tanya direct, huk3

akak call ajer tadi. Mana sempat nak gi direct, tak reti pergi. kena tunggu abang gak. Semalam dia dah ambik half day untuk hantar check keter kat puspakom. alih2, tak boleh. kena gi puspakom tempat lain. rugi half day semalam.

dah nak chow pun rugi ka...belasah ler abis2an..sana bukan kira lain ke?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by harleena on Thu Sep 30, 2010 7:16 am

tin wrote:
harleena wrote:
tin wrote:wa cut paste drp web JPJ.

Permohonan boleh dikemukakan di mana-mana Pejabat JPJ Negeri . Pemegang-pemegang lesen memandu Malaysia yang ingin memandu di negara asing adalah dinasihatkan untuk mengambil permit memandu antarabangsa;

Permohonan permit memandu antarabangsa juga boleh dipohon di pejabat Persatuan Automobil Malaysia (AAM);
Dokumen yang diperlukan

1. icon Borang JPJ L1
2. Lesen memandu domestik asal yang masih sah tempohnya untuk 1 tahun;
3. * Kad Pengenalan asal ;
4. * Pasport asal dan salinan (bagi bukan warganegara)
5. 2 keping gambar warna ukuran pasport

Bayaran
RM 150 untuk setahun.

* Sekira permohonan ini dibuat oleh wakil yang diberi kuasa oleh pemohon , salinan kad pengenalan dan salinan lesen memandu hendaklah dikemukakan .


mahal gak. Tadi wa baru telefon JPJ. Apasal dia kata isi borang, buat satu salinan lesen memandu ngan ic. Bayaran yang dikenakan pulak dia kata rm10.00. biar betul. Kat atas tu tulis rm150... scratch

10 hinggit tuh mungkin yuran proses. yg 150 tuh yuran utk permit tuh.

kak har, nanti gi puspakom tolong tanyakan pasal kes wa.

apasal tak telefon ajer tanya. ni no. tel: Tel: 03-5569 5031

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by harleena on Thu Sep 30, 2010 7:17 am

mumuchi wrote:
harleena wrote:
venez wrote:akak pegi tanya direct, huk3

akak call ajer tadi. Mana sempat nak gi direct, tak reti pergi. kena tunggu abang gak. Semalam dia dah ambik half day untuk hantar check keter kat puspakom. alih2, tak boleh. kena gi puspakom tempat lain. rugi half day semalam.

dah nak chow pun rugi ka...belasah ler abis2an..sana bukan kira lain ke?

masalahnya, lagi dekat time nak pegi, lagi banyak benda kena buat.... Next week meeting lagi, pagi ke petang. Nanti 18-29, ada kursus pulak... nyusahkan ajer la nak kena gi kursus. Anak dah la sibuk nak periksa ni... Evil or Very Mad

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by tin on Thu Sep 30, 2010 7:22 am

harleena wrote:
tin wrote:
harleena wrote:
tin wrote:wa cut paste drp web JPJ.

Permohonan boleh dikemukakan di mana-mana Pejabat JPJ Negeri . Pemegang-pemegang lesen memandu Malaysia yang ingin memandu di negara asing adalah dinasihatkan untuk mengambil permit memandu antarabangsa;

Permohonan permit memandu antarabangsa juga boleh dipohon di pejabat Persatuan Automobil Malaysia (AAM);
Dokumen yang diperlukan

1. icon Borang JPJ L1
2. Lesen memandu domestik asal yang masih sah tempohnya untuk 1 tahun;
3. * Kad Pengenalan asal ;
4. * Pasport asal dan salinan (bagi bukan warganegara)
5. 2 keping gambar warna ukuran pasport

Bayaran
RM 150 untuk setahun.

* Sekira permohonan ini dibuat oleh wakil yang diberi kuasa oleh pemohon , salinan kad pengenalan dan salinan lesen memandu hendaklah dikemukakan .


mahal gak. Tadi wa baru telefon JPJ. Apasal dia kata isi borang, buat satu salinan lesen memandu ngan ic. Bayaran yang dikenakan pulak dia kata rm10.00. biar betul. Kat atas tu tulis rm150... scratch

10 hinggit tuh mungkin yuran proses. yg 150 tuh yuran utk permit tuh.

kak har, nanti gi puspakom tolong tanyakan pasal kes wa.

apasal tak telefon ajer tanya. ni no. tel: Tel: 03-5569 5031

dah pernah call. yg menjawab kasik jawapan berbeza dgn SOP. tu yg tint wa kena koyak dulu tuh.

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Proses dan Kelulusan Pertukaran Enjin Kereta

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum