Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

SAS tersangkut

View previous topic View next topic Go down

SAS tersangkut

Post by lanunselat on Sun Sep 05, 2010 7:03 pm

Pernah dengar tak dulu citer pasal anggota SAS British terperangkap kat area Gunung Kinabalu? Apa citer sebenarnya? sesapa yang boleh bagi penerangan?

lanunselat
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 297
Reputation : 45
Join date : 26/05/2010
Age : 37
Location : Petaling Jaya

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by MikeNovember on Sun Sep 05, 2010 7:10 pm

ooo... diorang panjat gunung lepas tu tersesat ke satu lembah. seminggu lost kontak kalau tak salah. extraction secara helo digunakan untuk mengeluarkan diorang

MikeNovember
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 163
Reputation : 17
Join date : 13/06/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by eaizan on Sun Sep 05, 2010 8:25 pm

ooo...yang diorang kagum ngan pilot nuri kita yang tanpa alat canggih manggih pun boleh keluarkan diorang tu ya? bila kejadian tu ya? dah tak ingat le.

eaizan
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 290
Reputation : 18
Join date : 21/04/2010
Age : 41
Location : Tampin-Gemas-Tampin

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by samuraisan on Sun Sep 05, 2010 8:32 pm

Very Happy dia orang SAS ke bukan askar biasa Dari HongKong. tak salah akulah

samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by Foxtrot on Mon Sep 06, 2010 1:10 am

Kalau tak silap mereka diselamatkan oleh pilot Alloutte...

Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by lanunselat on Mon Sep 06, 2010 4:06 am

samuraisan wrote: Very Happy dia orang SAS ke bukan askar biasa Dari HongKong. tak salah akulah

Tu la, mula2 dengar askar british, pastu diorang cakap anggota SAS.

lanunselat
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 297
Reputation : 45
Join date : 26/05/2010
Age : 37
Location : Petaling Jaya

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by venez on Mon Sep 06, 2010 4:31 am

Foxtrot wrote:Kalau tak silap mereka diselamatkan oleh pilot Alloutte...

diorang anggota british SAS terperangkap di gunung kinabalu, dh lama citer nih, pilot yang selamatkan dorang is mendiang Kapt Arul Pragasam (kalau x silap akuler, tapi yang sure pilot dia india) guna NURI... pilot 7 skn (kuching) nih mmg daring coz masuk opening kecik gila kat gunung kinabalu untuk selamatkan anggota SAS... bayangkan masuk opening dari tepi gunung n blade bleh dgr dok cecah daun2 pokok, dgn angin kuat lagi, mmg daring pilot... dgn sukses operasi menyelamat nih, crew NURI dianugerahkan dgn Green Endorement oleh kerajaan british...

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by Foxtrot on Mon Sep 06, 2010 4:32 am

Mungkin blog ini boleh memberi sedikit petunjuk berkenaan peristiwa truper SAS terkandas di Gunung KInabalu... Credit to blooger Drizad. Smile http://mount-kinabalu-borneo.com/blog/chronological-history-of-lows-gully-expedition.html


Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by venez on Mon Sep 06, 2010 4:41 am

Foxtrot wrote:Mungkin blog ini boleh memberi sedikit petunjuk berkenaan peristiwa truper SAS terkandas di Gunung KInabalu... Credit to blooger Drizad. Smile http://mount-kinabalu-borneo.com/blog/chronological-history-of-lows-gully-expedition.html


kawe extract tulisan dia : March 1994, two teams of five British army soldiers attempt to conquer Low’s. The first team reaches ‘New’s Pool’, but like their predecessor, must take the escape route to the end of the Gully. After 10 days they reach Melangkap Kappa. The second team still hasn’t arrived… The Malaysian army is called to the rescue. Three weeks later, when starvation was about to make it’s first victim, they were evacuated by helicopter.

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by innocentti on Mon Sep 06, 2010 5:08 am

In early March 1994, five exhausted and starving members of a British Army expedition emerged from Low's Gully, a five-mile-long hell hole falling away from Mount Kinabalu in the jungles of Borneo. However, the achievement of the five - mostly fit and able young British non-commissioned officers - in being the first to conquer Low's Gully, was overshadowed by the fact that the other five members of the team, two relatively old and senior British officers as the leaders and three young novice Chinese storemen and guards serving under the British military in Hong Kong, were apparently still lost in the gully. What had gone wrong and why had the group broken the golden rule for such expeditions - never split up? The rescue attempt by Malaysian and British servicemen and local people became a daily feature in the newspapers and on television. Then the five, seemingly against the odds, were found alive. Shortly afterwards, one of the officers sold his story to the "Daily Mail". He publicly blamed the members of the first group to emerge for the debacle and also made an unprecedented attack on the Chinese soldiers. Yet, in important areas, the findings of the Board of Inquiry into the incident went against the officers, the Board taking the view that, in some respects, the leader's judgment and leadership were flawed. Richard Connaughton's search for the truth behind this story took him around the United Kingdom to Hong Kong and to Sabah, Eastern Malaysia. The result is a balanced account of what became the notorious descent into Low's Gully. Richard Connaughton is the author of "Celebration of Victory" and "Shrouded Secrets".

innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by standupper on Mon Sep 06, 2010 6:11 am


standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by standupper on Mon Sep 06, 2010 6:17 am

Aku ada baca ada dokumentari pasal xpdc nie kat BBC.

Pernah gak berbual dengan guide2 lama kat Kinabalu.. ada ler story mistik yg diorg cerita, kononnya anggot xpdc yg battered tuh akhirnya sampai satu kampung, dan kat kampung nie diorg dibantu penduduk dengan direndam dalam tajau besar, kesannya diorg terus pulih.. dan boleh teruskan perjalanan.. bila jumpa rescue team diorg cerita pasal kampung nie, tapi tak dapat nak jelaskan kat mana lokasi kampung tu, unsur misterinya selain tajau ajaib tuh, takde orang tau ada apa-apa kampung kat area tu. Ntah ler.

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by marc_zman on Wed Sep 29, 2010 5:31 am




errr.. gambar ni pun tak lari dari topik ni kan.?
heheheheeee..

lol!

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by malarkey on Wed Sep 29, 2010 6:45 am

standupper wrote:Aku ada baca ada dokumentari pasal xpdc nie kat BBC.

Pernah gak berbual dengan guide2 lama kat Kinabalu.. ada ler story mistik yg diorg cerita, kononnya anggot xpdc yg battered tuh akhirnya sampai satu kampung, dan kat kampung nie diorg dibantu penduduk dengan direndam dalam tajau besar, kesannya diorg terus pulih.. dan boleh teruskan perjalanan.. bila jumpa rescue team diorg cerita pasal kampung nie, tapi tak dapat nak jelaskan kat mana lokasi kampung tu, unsur misterinya selain tajau ajaib tuh, takde orang tau ada apa-apa kampung kat area tu. Ntah ler.

kalau tak silap dalam astro ada tayang kisah diorang ni...

malarkey
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 242
Reputation : 12
Join date : 27/09/2010
Location : Danger Close

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by matamata on Wed Sep 29, 2010 1:58 pm

The 'Green Endorsement' is a flight safety award issued by the MOD's Directorate of Aviation Regulation & Safety to personnel "who display exceptional flying skill or judgement in handling an aircraft emergency or rescue situation".

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http://www.mod.uk/DefenceInternet/DefenceNews/TrainingAndAdventure/TornadoCrewHonouredForSafeFlying.htm

matamata
Captain
Captain

Mymil
Posts : 726
Reputation : 70
Join date : 20/04/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by tin on Wed Sep 29, 2010 3:30 pm

ok. yg wa ingat pasal expedisi nih.

1. depa nih bukan SAS betul. tp Territorial SAS, Hong Kong mariii...

2. Depa cuba melalui jalan ke puncak melalui Low's Gully yg belom pernah diterokai oleh pendaki sebab pendakian dia lebih mencabar.

3. semua expedisi sebelom dan selepas team nih telah gagal . cuma pada tahun 1998 dan 2003, ada expedisi yg berjaya.

4. ada dua team sebenarnya. kedua- dua team tak berjaya menerokai Low's Gully.

5. team pertama berjaya keluar drp Low's Gully mengikut jalan keluar lain tp team kedua tak muncul2.

6. Ops pencarian dilancarkan dan team kedua ditemui oleh helikopter Alouette TUDM.

7. mereka diextract keluar pada hari ke 10 expedisi oleh helikopter Nuri secara winching.

8. Ops ni sgt daring dan mempamerkan kecekapan pilot nuri sebab nuri kena hover dgn kipas dia sekaki dua jer jarak drp tebing gunung semasa ops winching dilakukan...

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by marc_zman on Thu Sep 30, 2010 4:11 am

Suspect dlm mag combat n&survival dulu ado cover citer ni.. siap ado gambo pilot nuri tu.. insya Allah kalu Kawan balik kampung nanti akan diselongkar semua mag C&S lama2 & carik citer + gambo2 berkenaan.. insya Allah..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by escortburuk on Thu Sep 30, 2010 4:12 am

standupper wrote:Aku ada baca ada dokumentari pasal xpdc nie kat BBC.

Pernah gak berbual dengan guide2 lama kat Kinabalu.. ada ler story mistik yg diorg cerita, kononnya anggot xpdc yg battered tuh akhirnya sampai satu kampung, dan kat kampung nie diorg dibantu penduduk dengan direndam dalam tajau besar, kesannya diorg terus pulih.. dan boleh teruskan perjalanan.. bila jumpa rescue team diorg cerita pasal kampung nie, tapi tak dapat nak jelaskan kat mana lokasi kampung tu, unsur misterinya selain tajau ajaib tuh, takde orang tau ada apa-apa kampung kat area tu. Ntah ler.

Huhuhu kampung bunian kot? Mmg takde kampung pun kat atas kinabalu tuh

escortburuk
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 544
Reputation : 55
Join date : 29/04/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by standupper on Thu Sep 30, 2010 6:30 am

escortburuk wrote:
standupper wrote:Aku ada baca ada dokumentari pasal xpdc nie kat BBC.

Pernah gak berbual dengan guide2 lama kat Kinabalu.. ada ler story mistik yg diorg cerita, kononnya anggot xpdc yg battered tuh akhirnya sampai satu kampung, dan kat kampung nie diorg dibantu penduduk dengan direndam dalam tajau besar, kesannya diorg terus pulih.. dan boleh teruskan perjalanan.. bila jumpa rescue team diorg cerita pasal kampung nie, tapi tak dapat nak jelaskan kat mana lokasi kampung tu, unsur misterinya selain tajau ajaib tuh, takde orang tau ada apa-apa kampung kat area tu. Ntah ler.

Huhuhu kampung bunian kot? Mmg takde kampung pun kat atas kinabalu tuh

Bawah ler bro kat lembah... Atas gunung selepas Pondok Sayat-sayat cuma ada public phone TM dgn Pondok askar Gurkha jer.

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by escortburuk on Thu Sep 30, 2010 7:27 am

errr... kononnya askar SAS tu jumpa kampung kat atas ke kat bawah?

escortburuk
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 544
Reputation : 55
Join date : 29/04/2010

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by marc_zman on Thu Sep 30, 2010 7:30 am

bawah.. masa carik jalan keluor dari low's gully tu..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: SAS tersangkut

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum