Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Peristiwa Kalabakan

View previous topic View next topic Go down

Peristiwa Kalabakan

Post by atreyudevil on Sat Aug 28, 2010 7:46 pm

Konfrontasi: Tragedi Kalabakan
compile by MrB

[You must be registered and logged in to see this image.]

Satu peristiwa yang tidak mungkin dapat dilupakan, sekaligus menjadi satu titik hitam dalam lipatan sejarah 3 RAMD ialah Peristiwa Kalabakan. Dalam tragedi berdarah ini, seorang pegawai dan tujuh anggota Platun 1 Kompeni A3 RAMD terkoban, manakala 18 orang anggota lagi tercedera. Peristiwa berdarah ini berlaku pada tanggal 29 Disember 1963. Tempat berlakunya tragedi berdarah yang menimpa 3 RAMD itu terletak tidak jauh dari tebing Sungai Kalabakan. Lokasinya kira-kira 30 batu ke utara Tawau dan 12 batu ke utara sempadan Kalimantan, Indonesia. Di situ terletak dua penempatan kecil Pasukan Keselamtan Malaysia yang terdiri daripada satu penempatan Pasukan Hutan dan sebuah lagi penempatan tentera terletak di suatu lereng bukit.

Kedua-dua penempatan dipisahkan dalam jarak lebih 400 ela sahaja. Pos yang dipagari dengan dawai berduri mempunuyai kekuatan 15 orang anggota, manakala penempatan pasukan tentera tidak pula berpagar. Anggota Platun 1 Kompeni A dan kemudiannya disertai oleh seksyen dari Palatun 10 Kompeni C 3 RAMD ditempatkan di situ. Kawasan perkhemahan ini terletak suatu kawasan lereng tanpa sistem keselamatan serta pertahanan yang lengkap. Ini berlaku kerana ketiadaaan bekalan peralatan walaupun usaha mendapatkannya telah berulangkali dilakukan.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Menurut laporan, seramai 130 orang tentera Indonesia daripada pelbagai pasukan bergerak dari Kalimantan menyusup ke kawasan Malaysia pada pertengahan Disember 1963. Pasukan ini singgah di Serudong dalam perjalanan menuju ke Selimpopon dengan melewati Tarakan untuk ke kem balak Teck Guan dekat Kalabakan. Mereka bermalam di situ pada 28 Disember. Mejar Zainol Abidin bersama dua seksyen dari Kompeni C digerakka ke penempatan Platun 1 Kompeni A di Kalabakan pada 29 Disember bagi memperkuatkan subunit berkenaan. Tiga buah kubu, setiap satu untuk tiga orang, dibina untuk tujuan pertahanan, Kubu berkenaan terletak di kiri dan kanan serta di Sebelah kanan belakang rumah atap dan digunakan untuk menenmpatkan senjata RISLB. Rumah berkenaan diberikan oleh Mr. Ress Pengurus Bombay Burma Timber Company Limited.

Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin menyatakan, beliau ada menerima maklumat yang menyatakan satu kumpulan tentera Indonesia sedang bergerak dari Kalimantan menyusup masuk ke kawasan Malaysia. Mereka dilaporkan telah merampas barang-barang dr sebuah kedai kepunyaan seorang peniaga Cina di kawasan Serudong Laut. Mereka dikatakan sedang bergerak ke arah kawasan Kalabakan.

Tidak lama selepas itu satu tembakan kedengaran memecah keheningan malam dan kemudiannya diikuti pula oleh tembakan yang bertubi-tubi. Ketika saya dan sebilangan anggota keluar dari rumah untuk 'stand to', anggota TNI telah pun mula melepasakn tembakan dan melemaprkan bom tangan ke kedudukan kami, cerita Lettenan Kolonel (bersara) Raja Shaharudin. Semua anggota bertempiaran keluar dari rumah mencari perlindungan. Sarjan Abdul Aziz berjaya menerjunkan diri ke dalam kubu dan berada bersama ketua platun serta dua anggota lagi. Kami membalas tembakan dan turut melontarkan bom tangan ke arah anggota TNI, saya kemudiannya memerintahkan anggota agar mengambil perlindungan dan tidak melepaskan tembakan kecuali mereka melihat anggota TNI.

Tembak-menembak berhenti kira-kira pukul 11.00 malam, terang Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin. Mr. Ress, besama seorang lalaki datang menemui Leftenan Muda Raja Shaharudin sejurus selepas pertempuran berhenti. Pada lebih kurang pukul 3.30 pagi 30 Disember 1963 satu platun bantuan yang diketuai oleh Leftenan Muda Wan Nordin bnin Wan Mohammad (12176) sampai ke lokasi platun di Kalabakan. Anggotanya diarah mengumpulkan anggota yang terkorban dan tercedera sambil memberikan rawatan sekadar terdaya. Apabila matahari pagi 30 Disember 1063 mula menampakkan sinarnya, anggota mula melakukan penggeledahan kawasan secara terperinci bagi mengumpul mayat dan anggota yang tercedera untuk dimaklumkan kepada markas batalion. Lapan anggota termasuk ketua kompeni disahkan terkorban, manakala 18 anggota lagi tercedera.

Anggota 3 RAMD yang terkorban ialah;

1. Mejar Zainol Abidin
2. Las Koperal Abdullah
3. Prebet Abdul Aziz
4. Prebet Ismail
5. Prebet Mohamad Zain
6. Prebet Ismail
7. Prebet Yusof
8. Prebet Shamsuddin

Anggota 3 RAMD yang tercedera ialah;

1. Pegawai Waran Dua Awaluddin
2. Sarjan Ab. Aziz
3. Las Koperal Osman
4. Las Koperal Isa
5. Prebet Che Amat
6. Prebet Abdul Ghani
7. Prebet Shukri
8. Prebet Mohamed Nafiah
9. Prebet Mohamad Nor
10.Prebet Yaacob
11. Prebet Mohamad Arfah
12. Prebet Ariffin
13. Prebet Abdul Wahab
14. Prebet Yahya
15. Prebet Mat Sa'at
16. Prebet Ab. Karim
17. Prebet Bidin
18. Prebet Mat Saad

Mengikut Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin, beliau menahan Sulaiman yang datang pada lebih kurang pukul 8.00 pagi itu. Saya mendapati tiga kelongsong peluru terselit di pinggangnya, ketika memeriksa laras senjatanya, saya mendapati laras senjara tersebut masih berbau serta ada kesan yang menunjukkan senjata tersebut telah digunakan. Sulaiman diserahkan kepada pihak Kalabakan. Sebelum itu, saya telahpun menahan seorang lelaki yang saya jumpai berjalan di hadapan pejabat Burma Timber Company pada pukul 4.oo pagi itu. Sebuah helikopter tiba ke tempat kejadian pada pukul 11.00 pagi dan 30 Disember bagi mengeluarkan anggota yang tercedera dan terkorban. Anggota tercedera diterbangkan ke Hospital Tawau, manakala yang terkorban diterbangkan pula dari Tawau ke Labuan dengan Pesawat Dakota. Pesawat Dakota sampai ke Labuan pada waktu malam. Penduduk tempatan di labuan telah membantu memandi dan menyempurnakan jenazah sebelum jenazah diterbangkan balik ke Semenangjung keesokan paginya. Ketibaan jenazah di Lapangan Terbang sungai Besi disambut oleh para Menteri Kabinet dan Pegawai tinggi Tentera juga para pembesar negara. Dari Kuala Lumpur jenazah dibawa pula ke kampung halaman masing-masing untuk dikebumikan.

Pasukan 1/10 Gurkha pimpinan Lieutenant Colonel Burnett dikejarkan ke Kalabakan bagi membantu 3 RAMD membuat penggeledahan Kalabakan. Berikutan itu, pada 12 Januari 1964, seramai 22 orang Tentera Indonesia berjaya dibunuh disamping banyak yang telah ditangkap. Batalion ini berjaya menangkap 3 orang anggota TNI. Walaupun bilangan yang ditawan itu agak kecil jumlahnya, tetapi ia telah membantu pasukan dalam operasi selepas itu. Beberapa kawasan di Tawau telah diisytiharkan sebagai kawasan terhad bagi memudahkan operasi pasukan keselamatan. Pada 27 Januari, satu kumpulan ronda dari Kompeni B di bawah pimpinan Leftenan Muda Ishar bin Sham (12221) menjumpai satu perkhemahan anggota TNI dan pertempuran berlaku. Seorang anggota TNI berjaya dibunuh, dua pucuk senapang, 12 butir bom tangan dan sejumlah peluru berjaya dijumpai.

Platun 6 di bawah pimpinan Leftenan Muda Abdul Aziz bin Shaari (12178) ketika membuat serang hendap di Merotai Estet pada 28 Januari berjaya membunuh tiga orang anggota TNI, selepas mengalami satu pertempuran sengit dengan mereka. Sehingga 10 Februari, seramai 29 anggota TNI berjaya dibunuh, 33 ditawan, manakala 22 menyerah diri. Selain itu, operasi di Pulau Sebatik terus dilakukan. Pada 25 Januari, Presiden Soekarnao bersetuju mengisytiharkan gencatan senjata. Walau bagaimanapun, anggota pasukan Keselamatan diperingatkan agar bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan. Pemberhentian pertempuran telah dipersetujui di majlis perdamaian yang diadakan di Bangkok antara Malaysia dan Indonesia. Ketika operasi Malaysia secara .

Oleh kerana kegagalan persidangan damai di Bangkok, keadaan menjadi tegang semula dan perhatian penuh mula ditumpukan semula di perbatasan. Penyusupan dan tembakan anggota TNI di Pulau Sebatik menyebabkan Kompeni A dihantar membantu Kompeni C di situ. Kampung Sungai limau merupakan salah satu tempat yang menjadi pusat pergerakan anggota TNI. Pada 19 April seorang anggota TNI berjaya dibunuh oleh satu seksyen yang membuat serang hendap. Penyusup telah cuba menawan kedudukan satu platun yang ditugaskan di situ pada 20 April, tetapi gagal kerana platun terlibat telah membuat pertahananyang teguh di kedudukan mereka.


Batalion kemudiannya kembali semula ke Alor Setar selepas lebih kurang lima bulan berkhidmat di Sabah. Sebagai penghargaan terhadap perkhidmatan cemerlang batalion ketika konfrontasi dua warga 3 RAMD, Pegawai Waran Dua Awaludin dan Prebet Mohamed Nafiah dikurniakan kepujian Perutusan Keberanian (KPK) sepanjang penglibatannya dalam era konftontasi, 3 RAMD, beroperasi dua kali di Tawau dan sekali di Sibu. Seramai lapan warganya terkorban, manakala 18 mengalami kecederaan. Dalam operasi bersama 1/10 Gurkha dan Trup 2 Peninjau sekitar Tawau, seramai 29 TNI berjaya dibunuh, 33 orang ditawan, manakala 22 lagi menyerah diri


credit: sabah, mod.gov.my

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by MikeNovember on Sat Aug 28, 2010 7:51 pm

"kami tidak memerangi tantera melayu tetapi kami memerangi tantera inggris"

alasan yang diberikan oleh ABRI apabila hal serangan berdarah itu dibawa ke PBB

MikeNovember
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 163
Reputation : 17
Join date : 13/06/2010

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by Foxtrot on Sat Aug 28, 2010 8:00 pm

dulu askar melayu diberi gelaran 'askar jawi'. Smile

Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by MikeNovember on Sat Aug 28, 2010 8:16 pm

blog berkaitan dengan tragedi kalabakan

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

MikeNovember
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 163
Reputation : 17
Join date : 13/06/2010

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by powerw00t on Sun Aug 29, 2010 12:36 am

MikeNovember wrote:"kami tidak memerangi tantera melayu tetapi kami memerangi tantera inggris"

alasan yang diberikan oleh ABRI apabila hal serangan berdarah itu dibawa ke PBB

Tu sukarno punya peberet terms, heboh kononnya nak halau Inggeris padahal niat sebetulnya nak 'menjajah' Malaysia yg dah merdeka. Dia ingat situasi Malaysia lebih kurang sama dgn Indonesia yg mana ketika Jepun menyerah kalah dan keluar dari Indonesia, wujud vacuum kuasa.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by MikeNovember on Sun Aug 29, 2010 1:52 pm

dan Tunku Abdul Rhman membalas kembali... ( lebih kurang la... ) "Jikalau kami dianggap bersaudara dan seagama, kenapakah harus semua askar RAMD tersebut perlu dibunuh walhal mereka tahu siapakah yang mempertahankan kawasan itu".

MikeNovember
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 163
Reputation : 17
Join date : 13/06/2010

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by marc_zman on Thu Sep 02, 2010 8:47 am

atreyudevil wrote:Konfrontasi: Tragedi Kalabakan
compile by MrB

[You must be registered and logged in to see this image.]


Mengikut Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin, beliau menahan Sulaiman yang datang pada lebih kurang pukul 8.00 pagi itu. Saya mendapati tiga kelongsong peluru terselit di pinggangnya, ketika memeriksa laras senjatanya, saya mendapati laras senjara tersebut masih berbau serta ada kesan yang menunjukkan senjata tersebut telah digunakan. Sulaiman diserahkan kepada pihak Kalabakan. Sebelum itu, saya telahpun menahan seorang lelaki yang saya jumpai berjalan di hadapan pejabat Burma Timber Company pada pukul 4.oo pagi itu. Sebuah helikopter tiba ke tempat kejadian pada pukul 11.00 pagi dan 30 Disember bagi mengeluarkan anggota yang tercedera dan terkorban. Anggota tercedera diterbangkan ke Hospital Tawau, manakala yang terkorban diterbangkan pula dari Tawau ke Labuan dengan Pesawat Dakota. Pesawat Dakota sampai ke Labuan pada waktu malam. Penduduk tempatan di labuan telah membantu memandi dan menyempurnakan jenazah sebelum jenazah diterbangkan balik ke Semenangjung keesokan paginya. Ketibaan jenazah di Lapangan Terbang sungai Besi disambut oleh para Menteri Kabinet dan Pegawai tinggi Tentera juga para pembesar negara. Dari Kuala Lumpur jenazah dibawa pula ke kampung halaman masing-masing untuk dikebumikan.
credit: sabah, mod.gov.my

sedang syok2 baca petikan ni.. tiba-tiba tertanya plak dlm hati..
siapa sulaiman.?

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by tin on Thu Sep 02, 2010 10:36 am

marc_zman wrote:
atreyudevil wrote:Konfrontasi: Tragedi Kalabakan
compile by MrB

[You must be registered and logged in to see this image.]


Mengikut Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin, beliau menahan Sulaiman yang datang pada lebih kurang pukul 8.00 pagi itu. Saya mendapati tiga kelongsong peluru terselit di pinggangnya, ketika memeriksa laras senjatanya, saya mendapati laras senjara tersebut masih berbau serta ada kesan yang menunjukkan senjata tersebut telah digunakan. Sulaiman diserahkan kepada pihak Kalabakan. Sebelum itu, saya telahpun menahan seorang lelaki yang saya jumpai berjalan di hadapan pejabat Burma Timber Company pada pukul 4.oo pagi itu. Sebuah helikopter tiba ke tempat kejadian pada pukul 11.00 pagi dan 30 Disember bagi mengeluarkan anggota yang tercedera dan terkorban. Anggota tercedera diterbangkan ke Hospital Tawau, manakala yang terkorban diterbangkan pula dari Tawau ke Labuan dengan Pesawat Dakota. Pesawat Dakota sampai ke Labuan pada waktu malam. Penduduk tempatan di labuan telah membantu memandi dan menyempurnakan jenazah sebelum jenazah diterbangkan balik ke Semenangjung keesokan paginya. Ketibaan jenazah di Lapangan Terbang sungai Besi disambut oleh para Menteri Kabinet dan Pegawai tinggi Tentera juga para pembesar negara. Dari Kuala Lumpur jenazah dibawa pula ke kampung halaman masing-masing untuk dikebumikan.
credit: sabah, mod.gov.my

sedang syok2 baca petikan ni.. tiba-tiba tertanya plak dlm hati..
siapa sulaiman.?

Sulaiman Akhlaken kot? lol!


seingat wa, ada satu citer yg mana ada sorang pak haji nih suka bebeno datang ke pos tentera di kalabakan sembang2. kalo tak salah wa, petang sebelum serangan, pak haji nih bertanyakan jumlah anggota tentera di pos tuh, kononnya nak kasik telur ayam untuk tambah rangsum basah.

mungkin Sulaiman adalah pak haji tuh kot?

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by marc_zman on Thu Sep 02, 2010 10:41 am

adoiii.. kalu dia bukan sulaiman tu pun, pak aji tu macam tali barut indonesia ajer.. nampak cam dia tengah recce..

errr.. mungkinkah dia tu si pak aji misai kontot [You must be registered and logged in to see this image.]

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by tin on Thu Sep 02, 2010 10:43 am

marc_zman wrote:adoiii.. kalu dia bukan sulaiman tu pun, pak aji tu macam tali barut indonesia ajer.. nampak cam dia tengah recce..

errr.. mungkinkah dia tu si pak aji misai kontot [You must be registered and logged in to see this image.]

yup, dia mmg tgh recce.

tapi wa tatau apa kesudahan citer pak aji tuh. tergantung mcm tuh jer. tp mungkin dia ler sulaiman yg tlh ditangkap.

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by mumuchi on Thu Sep 02, 2010 10:59 am

sometimes it is good to have a different perspective :

Kalabakan, the untold story......
Friday, April 20, 2007
In the excitement of going on active service the 3rd Battalion overlooked some basic, practical precautions. They had, in fact, been told what to expect by Brigadier Glennie (Deputy Director of Operations) himself. An enthusiastic yachtsman, Glennie took a particular interest in the maze of creeks and rivers that ran through the swamps along the Tawau coastline and had himself set about organizing a flotilla of small patrol craft that came to be known rather grandly as the Tawau Squadron. He studied the particular problems of this end of the Borneo flank and decided that an attack was to be expected.

Tawau was almost as tempting a target as Kuching. It was prosperous centre for many rural industries-timber, rubber, tea, cocoa, hemp and palm oil-and three-fifths of the population were Indonesian immigrant workers and their families. The port itself stood on the northern shore of Cowie Harbour, and across the bay lay Sebatik Island, some thirty miles long, of which half belonged to Malaysia, half to Indonesia. On Sebatik and along the frontier the Indonesians had deployed five companies of regular marines-the Korps Komando Operasi or KKO- and a training camp for volunteer terrorists, some of them from the logging camps of Sabah.

The 3rd Battalion, Royal Malay Regiment, together with a company of the King’s Own Yorkshire Light Infantry and some local gendarmerie were responsible for the defence of Tawau and its environs and Glennie told them to expect an attack. Despite the presence of the Indonesian marines he did not expect this to come by sea, if only because the Royal Navy always kept a frigate or destroyer off Tawau and an efficient radar watch was maintained. But he did think that the attack would come through the swamps and he advised the newly-arrived Malays to prepare for it with patrolling and a defence system in depth.

They had not acted on Glennie’s advice when a strong force of raiders-thirty five Indonesian regulars leading one hundred and twenty –eight volunteers –crossed the border. Their intention was first to capture the defended village of Kalabakan to the west of Tawau and at the head of Cowie Harbour , then, as the Indonesian expatriates rose to support them, advance on Tawau itself. After crossing into Sabah, the raiders lurked undetected in the swamps and forests for eight days, then on 29th December were ready to launch their attack.

There were two defensive positions at Kalabakan. On the bank of the river running into Cowie Harbour stood the police station, fortified with sandbags and barbed wire and manned by fifteen policemen. Four hundred yards away, a platoon and two sections of the Royal Malay Regiment, under their Company Commander occupied two huts. Although trenches had been dug nearby, the huts themselves were not fortified in any way. After dark that evening, the unsuspecting Malay soldiers were engaged in domestic activities, washing and cleaning clothes and equipment. Their sentries were not alert.

At two o’clock in the morning Walker’s telephone rang and the duty officer at his headquarters told him that Kalabakan had been attacked and had fallen. The attack had been launched just before eleven o’clock. An assault group had crept up to the Malays, flung grenades through the windows and opened automatic fire. Before the Malays could reach their weapons, eight had been killed, including the company commander, and nineteen wounded. Tem minutes later, another party had assaulted the police station but the small garrison had had time to rush inside their perimeter and successfully fought off the attack. In the timber company manager’s house they helped themselves to his whisky, while his wife and their cook hid under the bed. The manager himself, out at a logging camp, made for the Malays’ strongpoint. Reaching the survivors, he told them that this was the moment to counter-attack and he would join them himself. But, shocked into inaction, they stayed where they were.

The Indonesians moved out of the village but, content with their success, did not move directly upon Tawau, where they might have been able to repeat it. Instead, they traveled north to lie low in the wilds where they believed they would be safe.

Next morning Walker flew to Tawau. On arrival Walker sent a signal asking for urgent reinforcements and, at once, the 1/10th Gurkhas who had already served in Sarawak, began returning from Malacca. But Walker also heard that the news had been reported to the Tunku Abdul Rahman verbally and, to spare his feelings, the signal giving details of the action had been kept from him. On hearing of the disaster he had at once announced his intention of flying to Sabah to visit the survivors of the first battle fought directly between Malaysia and Indonesia.

Walker flew to Jesselton-the capital of Sabah, now to be renamed Kota Kinabalu-to meet him and was relieved when Fenner (Inspector General of Police Claude Fenner) arrived by an earlier aircraft. Walker told him that the inexperienced Malay soldiers had been ‘caught with their trousers down’. This often happened under such circumstances and was a lesson to be learned. He intended to tell the Tunku exactly what had happened. The Inspector General of Police Claude Fenner strongly advised him not to do so. Whether or not British troops had suffered similar disasters in war, the Tunku would never accept or believe that his soldiers had been caught by surprise and defeated. Walker realizing that Fenner knew the Tunku better than he did, agreed.

When the Tunku arrived, Walker told him the story of the action in diplomatic language. The Indonesians had approached with great skill, using the cover of Kalabakan, so enabling them to rush the Malay position in overwhelming numbers. This was both true and tactful. The Tunku was immensely moved and, on arrival at Tawau, tearfully greeted his wounded soldiers, gave each a handsome cash bounty and decreed that a monument should be erected at Kalabakan to the dead.

Reference:Extracts from, "Fighting General. The Public and Private Campaigns of General Sir Walter Walker". Author : Tom Pocock

Library Mindef

previously posted on..http://renjervalour.blogspot.com/2007/04/kalabakan-untold-story.html

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by powerw00t on Thu Sep 02, 2010 11:00 am

Pak Aji dan Sulaiman = Haji Leman le tu

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by marc_zman on Thu Sep 02, 2010 11:27 am

powerw00t wrote:Pak Aji dan Sulaiman = Haji Leman le tu

haji leman mana pulak ni.?

bro muchi... kalau nak belajar, ada eloknyer carik 1, 2, 3 guru berlainan..

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by mumuchi on Thu Sep 02, 2010 11:30 am

betul, betul, betul Very Happy

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by mumuchi on Mon Jun 25, 2012 10:26 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

L. Colonel (R) Malakan Kamarrudin now 71 of age.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Ferry to Kalabakan Base
[You must be registered and logged in to see this image.]

The Kalabakan Base Camp after the Indonesian army assault.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Fire Support Base
[You must be registered and logged in to see this image.]

KIA Indonesian soldiers (RIP)
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

Burial process-Fallen Indonesian Soldiers
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
sos

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Peristiwa Kalabakan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum