Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Page 1 of 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by powerw00t on Thu Aug 26, 2010 6:49 am

Terdengar koleksi2 lagu raya yg evergreen, setiap kali kumandang fikiran aku masuk dalam time capsule wayyyyy back masa sekolah tahun 70, 80an dan masa bujang2 tahun 90an. Memang cukup nostalgik. Mengingatkan masa skooling period, 10 malam terakhir mmg dah cukup meriah kat kampung. Ramai orang dah mula membooking daun kelapa utk dibuat anyam ketupat bagi yg takde pokok kelapa sendirilah, booking ayam, daging atau buluh lemang. Maklumlah tahun2 tu pasar komersial tak se boom sekarang, semua supply dari orang kampung sendiri. Ketupat anyam mmg wajib, yg buat nasik impit mmg tak laku punya. Ada jugak yg buat lepat pulut, jadik daun palas mmg abis kena cantas kat dalam belukar.
Sekarang ketupat segera nona le yg popular, pertamanya susah nak carik daun kelapa, leceh atau tak tau menganyam ketupat.

Budak2 macam biasalah sibuk carik buluh meriam dan beli kabaid dan minyak tanah. Semayang terawih pun separuh jalan aja pastu menyelit kuar dari masjid untuk ke port meriam. Aku punya meriam agak canggih sikit sbb guna besi. Antara kampung2 ada macam sikit pertandingan meriam siapa yg paing kuat bunyi. Masa tu mana ada orang tercabut jari dan kepala pasal meriam2 ni. Kadang2 dalam masa sahur pun dorang tembak meriam dalam 10 das bikin kejut orang kampung Very Happy Puas aku kena marah dgn kakak aku yg sulung sbb anak buah aku yg baby masa tu asyik terkejut aja. Bunga api masa sekolah kurang, bunga api yg popular masa tu cap kucing jenis handle dawai, mercun tarik, mercun katak dan bunga api lotus. Sekarang ni yg banyak putus kaki tangan dorang lebih kreativiti dgn modified mercun tu supaya lebih uumph dan boom. Pelita raya mmg benda wajib jugak, tin2 susu dan ruas2 buluh dijadikan pelita. Sekarang ni orang pasang lampu lap lip atau lampu jingle aja.

Masa ni kad raya mmg popular, posmen tak menang tangan hantar berguni kad sekali hantar. Mana2 yg byk dapat kat raya mulalah carik ranting kering dicat cantik2 dan gantung semua kad2 raya kat situ. Aku tak pernah buat pun, buat malu aja hehe sekarang ni hantar ucapan guna sms dan mms aja.

Bila syawal eve Very Happy masa tu keputusan raya ikut falak rely on teropong anak bulan syawal. Ada yg dah gamble masak dulu segala ketupat, rendang kari dan pelbagai. Kitorang kat Johor antara dish wajib ialah lodeh. Ada jugak time ni tgh kacau dodol. Seumur hidup masa tu rasanya hanya sekali dah masak semua tapi raya tak jadi sbb anak bulan tak kelihatan. Tapi bila kompom nampak anak bulan, mmg cukup meriah 2-3 pagi orang kampung tak tido. Boleh dikatakan tiap2 rumah ada aja nampak tungku masak kat tepi rumah. kadang ada jemput ke rumah untuk tolong sembelihkan ayam. Malam tu semua kerja perlu diselesaikan sebelum pagi. Orang tua aku betul busy time tu.

Pagi raya macm biasalah makan cukup2 sampai mengah sebelum ke masjid. Lepas masjid program wajib ialah marhaban dari rumah ke rumah berterusan hinggan ke zohor, cukup seronok. Bagi yg tak join marhaban bolehlah ikut amin dari kubur ke kubur. Kawasan perkuburan pun meriah. Ikut marhaban pun dapat duit, amin kat kubur pun dapat duit. Bagi sesiapa ingat time2 ni RTM biasanya tayangkan sarkis kat tv, itulah program wajib tiap2 tahun.

Berbeza betul cara sambutan raya pada masa sekarang, semangat menziarahi dah terlalu kurang diparktikkan. Marhaban pun dah kurang, dan yg paling tak seronoknya bila ada grup marhaban participation kurang amat. Aanak2 muda tak mintat nak marhaban, masing2 busy nak bawak awek dan merempit tunjuk siapa lebih terrer bawak moto di hari raya.

Setiap kali aku terdengar lagu raya aku pun mudah teringat ketawa dan marah ke dua orang tua ku pada masa tu sb tak tolong jaga api. Al fatihah, ke duanya dah takde lagi, lepas pemergian keduanya hari raya yg aku lalui tak serupa lagi dah. Rakan2 sekampung pun dah susuah nak jumpa time2 raya, maklumlah semua dah berkeluarga.


Last edited by powerw00t on Sat Jul 07, 2012 7:48 pm; edited 1 time in total
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by mumuchi on Thu Aug 26, 2010 6:54 am

pergh zid..ini ko tulis sendiri ke...nostalgia betul..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by powerw00t on Thu Aug 26, 2010 6:55 am

mumuchi wrote:pergh zid..ini ko tulis sendiri ke...nostalgia betul..
Nak kira byk nak tulis, summary aja suda hehe

semua jom share2 nostalgia raya cheers
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by mumuchi on Thu Aug 26, 2010 6:57 am

nanti free aku tulis..ni kena muka lopong sikit baru ingat..nanti orang lain saspek apsal mamat ni lol!
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by mumuchi on Thu Aug 26, 2010 7:00 am

satu menda aku ingat dedulu jamuan raya home made dan macam2..skrg banyak kuih tunjuk dan variety sama aja..termasuk le lemang ketupat..wa pun terlibat sama hehehehe
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by powerw00t on Thu Aug 26, 2010 7:06 am

mumuchi wrote:satu menda aku ingat dedulu jamuan raya home made dan macam2..skrg banyak kuih tunjuk dan variety sama aja..termasuk le lemang ketupat..wa pun terlibat sama hehehehe

Kuih2 tradisi macam samprit, kuih koya, sagun dan beberapa jenis lagi yg aku lupa namanya mana ada lagi. Kuih moden dah override hehe
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by observateur on Thu Aug 26, 2010 7:08 am

mumuchi wrote:satu menda aku ingat dedulu jamuan raya home made dan macam2..skrg banyak kuih tunjuk dan variety sama aja..termasuk le lemang ketupat..wa pun terlibat sama hehehehe



Dulu, masa mak bakar kuih raya kat oven, pastu tukar2 kuih dgn jiran... wooo itu kasi build up feeling sampai climax (Raya). bounce

Skang....banyak sangat kuih tunjuk neh sampai hilang atmosphere raya. Raya is just another public holiday (almost)... Sad Mad
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by kerambit75 on Thu Aug 26, 2010 7:09 am

Dulu2 aku manusia yg paling rajin antar kad raya dlm keluarga, skg dah ada email, SMS FB dll aku dah jadi pemalas tahap tegar, maklumlah sekali klik semua ucapan sampai......
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by jebat2000 on Thu Aug 26, 2010 7:09 am

powerw00t wrote:
mumuchi wrote:pergh zid..ini ko tulis sendiri ke...nostalgia betul..
Nak kira byk nak tulis, summary aja suda hehe

semua jom share2 nostalgia raya cheers

noltalgia aku ada kat sini. Puasa dulu-dulu.
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
jebat2000
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 991
Reputation : 126
Join date : 21/04/2010
Age : 56
Location : jitra

http://lamandihati.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by powerw00t on Thu Aug 26, 2010 7:12 am

observateur wrote:
mumuchi wrote:satu menda aku ingat dedulu jamuan raya home made dan macam2..skrg banyak kuih tunjuk dan variety sama aja..termasuk le lemang ketupat..wa pun terlibat sama hehehehe



Dulu, masa mak bakar kuih raya kat oven, pastu tukar2 kuih dgn jiran... wooo itu kasi build up feeling sampai climax (Raya). bounce

Skang....banyak sangat kuih tunjuk neh sampai hilang atmosphere raya. Raya is just another public holiday (almost)... Sad Mad

Betul2.... masa ramadan pun aktiviti bertukar juadah dah pupus rasanya.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by observateur on Thu Aug 26, 2010 7:15 am

kerambit75 wrote:Dulu2 aku manusia yg paling rajin antar kad raya dlm keluarga, skg dah ada email, SMS FB dll aku dah jadi pemalas tahap tegar, maklumlah sekali klik semua ucapan sampai......

samo la kite weh...

mangsa korban zaman teknologi?
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by zulupapa on Thu Aug 26, 2010 7:17 am

zaman sekarang ...... nak ziarah kena telepon dahulu ..... takut tak ada orang dirumah yang nak dikunjungi ..... tetapi yang paling sedih ..... golongan tua yang ziarah ke rumah golongan muda ...... dah hilang rasa hormat kepada yang tua ......
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by observateur on Thu Aug 26, 2010 7:20 am

zulupapa wrote:zaman sekarang ...... nak ziarah kena telepon dahulu ..... takut tak ada orang dirumah yang nak dikunjungi ..... tetapi yang paling sedih ..... golongan tua yang ziarah ke rumah golongan muda ...... dah hilang rasa hormat kepada yang tua ......

wah pak long.... saya belum nampak lagi tu. Dasat tuh.

Kami masih lagi balik rumah mak/pak & mertua.
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by mumuchi on Thu Aug 26, 2010 7:22 am

betul tu pak aji..skrg mana boleh serbu orang...silap2 "open house" aja boleh datang..karang siap tanya awat tak tunggu open house ehehehehe!..

satu lagi yg lepas sembahyang raya pusing kampung satu jemaah pun dah tak ada..dulu waktu tu lah nak jeling riki anak dara orang What a Face
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by kerambit75 on Thu Aug 26, 2010 7:27 am

Yg x berubah - ramai org kahwinkan anak masa bulan Syawal!
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by zulupapa on Thu Aug 26, 2010 7:28 am

kerambit75 wrote:Yg x berubah - ramai org kahwinkan anak masa bulan Syawal!

merisik dan bertunang dlm Syawal ...... Very Happy
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by venez on Thu Aug 26, 2010 7:29 am

dulu2 :
1. kad raya pengganti diri
2. budak2 pusing 1 kampung beraya sambil dpt duit raya (paling top seposen ngan 20 sen)
3. panjut/pelita penuh kt kampung
4. gotong royong buat lemang, rendang n ketupat
5. kuih muih buat sendiri

skrg :
1. sms n email pengganti diri
2. budak2 pusing kampung cari duit raya (min 50, silap2 kena tya balik... xkan 50 jerk bang?)
3. panjut/pelita diganti dgn lampu ala2 x-mas
4. lemang, ketupat n rendang byk beli sendiri, cara2 nak buat rmi xtau dah
5. kuih muih beliler, bz nak buat, huk3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by zulupapa on Thu Aug 26, 2010 7:31 am

raya dahulu ..... jln kg kurang sibuk dengan kenderaan
raya sekarang ..... anak menantu balik dengan kereta/motor baru, jln kg pun sesak .... Very Happy
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by kerambit75 on Thu Aug 26, 2010 7:34 am

mumuchi wrote:betul tu pak aji..skrg mana boleh serbu orang...silap2 "open house" aja boleh datang..karang siap tanya awat tak tunggu open house ehehehehe!..

satu lagi yg lepas sembahyang raya pusing kampung satu jemaah pun dah tak ada..dulu waktu tu lah nak jeling riki anak dara orang What a Face

Ada yg terpaksa buat planner khas raya, hari ni nak pegi rumah sapa, esok kena tunggu keluarga ni dtg jadi x dpt pegi mana2...nak pastikan dapat jumpa semua org ....
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by observateur on Thu Aug 26, 2010 7:34 am

venez wrote:dulu2 :
1. kad raya pengganti diri
2. budak2 pusing 1 kampung beraya sambil dpt duit raya (paling top seposen ngan 20 sen)
3. panjut/pelita penuh kt kampung
4. gotong royong buat lemang, rendang n ketupat
5. kuih muih buat sendiri

skrg :
1. sms n email pengganti diri
2. budak2 pusing kampung cari duit raya (min 50, silap2 kena tya balik... xkan 50 jerk bang?)
3. panjut/pelita diganti dgn lampu ala2 x-mas
4. lemang, ketupat n rendang byk beli sendiri, cara2 nak buat rmi xtau dah
5. kuih muih beliler, bz nak buat, huk3

kita ni nasib baek merasa gak.

Generasi lepas kita camna la, ek?
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by zulupapa on Thu Aug 26, 2010 7:38 am

anak cucu sekrang pun dah pakai P1 ....
"atuk, selamat hari raya, maaf zahir batin. Duit raya, atok duit raya atok TT ke Maybank aje ye" ...... lol!


Last edited by zulupapa on Thu Aug 26, 2010 7:40 am; edited 1 time in total
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by tin on Thu Aug 26, 2010 7:38 am

mumuchi wrote:betul tu pak aji..skrg mana boleh serbu orang...silap2 "open house" aja boleh datang..karang siap tanya awat tak tunggu open house ehehehehe!..

satu lagi yg lepas sembahyang raya pusing kampung satu jemaah pun dah tak ada..dulu waktu tu lah nak jeling riki anak dara orang What a Face


huhuhu... raya tahun ni, akan diusahakan What a Face
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by innocentti on Thu Aug 26, 2010 7:40 am

aktiviti2 zaman pawer tu sempat la aku rasa jgk masa kecik..mmg betul masa tu teringat nak raya besusun2 dulang kuih untuk dibakar kat dapur umah aku..kena plak pakai oven bulat tu..rajin betol mak aku time tu..hahaha..skarang ni satu kuih jer kot yang buat sendiri..yang lain pakat tunjuk siap2..

pagi raya masing2 girang tak terhingga..pergh..nostalgia.. Smile
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by marc_zman on Thu Aug 26, 2010 7:40 am

zulupapa wrote:raya dahulu ..... jln kg kurang sibuk dengan kenderaan
raya sekarang ..... anak menantu balik dengan kereta/motor baru, jln kg pun sesak .... Very Happy

jangan kata jalan kampung tuan haji..
parking lot kat umah sedara mara lagi teruk sesaknyer..
satu family dtg 3, 4 kereta.. sekali 3, 4 family bertembung kat satu umah sedara
tu yg Kawan dulu jadik mat parking sat kat umah.. susun kereta sedara

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by tin on Thu Aug 26, 2010 7:40 am

observateur wrote:
venez wrote:dulu2 :
1. kad raya pengganti diri
2. budak2 pusing 1 kampung beraya sambil dpt duit raya (paling top seposen ngan 20 sen)
3. panjut/pelita penuh kt kampung
4. gotong royong buat lemang, rendang n ketupat
5. kuih muih buat sendiri

skrg :
1. sms n email pengganti diri
2. budak2 pusing kampung cari duit raya (min 50, silap2 kena tya balik... xkan 50 jerk bang?)
3. panjut/pelita diganti dgn lampu ala2 x-mas
4. lemang, ketupat n rendang byk beli sendiri, cara2 nak buat rmi xtau dah
5. kuih muih beliler, bz nak buat, huk3

kita ni nasib baek merasa gak.

Generasi lepas kita camna la, ek?

yup... depa takkan dpt merasa betapa bestnya suasana raya dedulu...
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Aidil Fitri dedulu dan sekarang

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum