Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171898 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

MPSA @ News

Page 3 of 42 Previous  1, 2, 3, 4 ... 22 ... 42  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: MPSA @ News

Post by blankrasta on Tue Jun 01, 2010 1:15 pm

Tudm rancang miliki pesawat canggih

[You must be registered and logged in to see this image.]

KUALA LUMPUR 31 Mei - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) merancang memiliki beberapa jenis pesawat tempur baru bagi mengukuhkan lagi pasukan itu sejajar dengan perkembangan teknologi dan usia TUDM yang menjangkau 52 tahun esok.

Panglima TUDM, Jen. Datuk Seri Rodzali Daud berkata, satu pasukan penilaian telah ditubuhkan bagi mengkaji beberapa jenis pesawat yang telah dikenal pasti dalam usaha memiliki aset canggih sejajar dengan peredaran semasa.

Beliau berkata, antara pesawat yang diteliti ialah F/A-18E/F Super Hornet buatan Amerika yang dianggap mempunyai keupayaan multi role combat aircraft (MRCA) iaitu mampu melakukan tugas dari udara ke udara dan udara ke bumi.

"Sesuai dengan perkembangan semasa dari segi teknologi dan pemodenan aset, TUDM sememangnya memerlukan pesawat berteknologi terkini untuk membolehkannya bersaing dengan pesawat negara-negara lain di rantau ini," katanya kepada Bernama dalam wawancara khas sempena sambutan ulang tahun TUDM ke-52 esok.

Namun, TUDM tidak memfokuskan hanya kepada pesawat F/A-18E/F Super Hornet sahaja sebaliknya turut mengkaji beberapa pesawat lain seperti Gripen dan Eurofighter yang dianggap pesawat berteknologi tinggi dalam kelasnya yang tersendiri.

Katanya, pasukan penilaian itu turut ditugaskan untuk meneliti beberapa aspek sebelum sesuatu perolehan pesawat dibuat seperti keupayaan pesawat, sokongan alat ganti, kos dan peruntukan yang disediakan oleh kerajaan.

"TUDM mempunyai pengalaman dalam mengendalikan pesawat F/A-18D dan kita sedang mengkaji faktor keupayaan pesawat F/A-18E/F Super Hornet yang lebih canggih daripada pesawat itu," katanya.

Beliau berkata, walaupun pihaknya sedang meneliti pesawat-pesawat canggih yang lain, namun pesawat yang sedia ada tidak diabaikan termasuk pesawat tempur SU-30 MKM yang mana pesawat terbabit boleh membuat pelbagai penugasan strategik dan taktikal udara dengan berkesan.

"TUDM telah pun memiliki dua pesawat MRCA iaitu F/A-18D dan SU-30MKM, kedua-dua pesawat ini sememangnya berkemampuan untuk menjaga ruang udara negara dan kita sedang merancang untuk menukarkan pesawat-pesawat bukan MRCA kepada keupayaan MRCA," jelasnya.

Ditanya mengenai fungsi pesawat MiG-29, Rodzali berkata, pesawat berteknologi 80-an itu masih berkemampuan dan relevan terutamanya di rantau ini dan fungsi pesawat itu kini adalah sebagai Pesawat Pemintas dan Pertahanan Udara.

Sos Sambal Udang

blankrasta
Major
Major

Posts : 1330
Join date : 19/04/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by powerw00t on Tue Jun 01, 2010 4:01 pm

wah, ni macam kena bukak thread khusus superhornet utk menginzalkan keadaan.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by atreyudevil on Tue Jun 01, 2010 4:10 pm

Rasa tak perlu!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by powerw00t on Tue Jun 01, 2010 5:24 pm

Good news
RAFAH, Gaza Strip – Several thousand Gazans are making a furious rush to the Egyptian border, hoping to take advantage of a rare chance to escape the blockaded territory.

Egypt announced Tuesday it was temporarily opening the border, a day after an Israeli naval raid killed nine pro-Palestinian activists sailing to Gaza.

Cars with suitcases piled on their roofs are streaming to the border, while many others are lugging overstaffed bags on foot. Dozens of Hamas police with automatic weapons are patrolling the area to maintain order.

Kalo Mesir dah bukak sempadan alhamdulilah dapat jugak bantuan disegerakan ke gaza. Aku rasa masalah yg utama ialah Mesir yg terlalu tunduk pada tekanan utk halang bekalan ubat dan makanan dari masuk melalui rafah.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by blankrasta on Thu Jun 03, 2010 7:58 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sambal Udang

Nampaknya DS Najib berjaya mengukuhkan keakraban Malaysia-US yang sebelum ni agak rapuh, after all, it's for the greater good~ Very Happy

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Fri Jun 04, 2010 2:35 am

on the other hand, NURI akan stay dlm service lebih lama lagi dari 2014 coz AIROD akan terus servicing dia, hu3...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Fri Jun 04, 2010 4:22 am

versi BM

ATM sertai latihan Cobra Gold AS-Thai

KUALA LUMPUR 3 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan menyertai latihan ketenteraan ‘Cobra Gold’ yang dikendalikan Amerika Syarikat (AS) dengan kerjasama Thailand bermula pada 2012.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, perkara tersebut seperti yang dipersetujui Setiausaha Pertahanan AS, Robert Gates ketika beliau mengadakan lawatan rasmi ke negara itu minggu lalu.

Menurutnya, ATM sebelum ini hanya menjadi pemerhati sejak 2003 dalam latihan ketenteraan yang diadakan di Thailand setiap dua tahun sekali itu.

‘‘AS telah bersetuju menaik taraf penyertaan Malaysia dalam Cobra Gold, latihan bersama dengan negara lain seperti Thailand, AS, Singapura dan Filipina yang mana Malaysia hanya menjadi pemerhati sebelum ini.

‘‘Jadi, pada sesi akan datang, Malaysia melalui ATM akan menjadi peserta dalam latihan yang akan memberi ATM banyak ilmu dan pengalaman baru dalam bidang ketenteraan,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Pelancaran Hari Transformasi Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Hadir sama, timbalannya, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Abu Bakar Abdullah dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin.

Cobra Gold yang diasaskan pada 1982 pada asalnya hanya melibatkan latihan di antara tentera Thailand dan AS sahaja tetapi telah disertai oleh beberapa negara lain beberapa tahun kemudiannya.

Ahmad Zahid berkata, pelbagai faedah akan diperoleh daripada penyertaan itu melibatkan teknik dan strategi perang termasuk penggunaan peralatan canggih semasa latihan itu.

Katanya, AS bersetuju memberi laluan kepada Airod Sdn. Bhd. membuat penyelenggaraan, baik pulih dan rombak rawat (MRO) pesawat Sikorsky S-61A-4 Nuri dan pengangkut C-130 Hercules mulai 2014.

- Utusan Malaysia

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by zulupapa on Fri Jun 04, 2010 4:23 am

ada terbaca di akhbar NST pagi tadi berkaitan dgn nuri dan C130 .... dgn bantuan kepakaran dari US mengikut lapurannya .....

zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by zulupapa on Fri Jun 04, 2010 4:24 am

x firm langsung kata putus Goverment kita ni .....

zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Fri Jun 04, 2010 4:34 am

ntahler, ayat2 nih just nak favor certain2 party or mmg pendirian gov...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by zulupapa on Fri Jun 04, 2010 4:37 am

atau itu ikut sedap mulut Menteri Pertahanan aje ..... Very Happy

zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Fri Jun 04, 2010 4:52 am

zulupapa wrote:atau itu ikut sedap mulut Menteri Pertahanan aje ..... Very Happy

hu3...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by observateur on Fri Jun 04, 2010 6:55 am

venez wrote:on the other hand, NURI akan stay dlm service lebih lama lagi dari 2014 coz AIROD akan terus servicing dia, hu3...

ni kes jerung pakat dgn usa kilas tangan gomen ke?

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Fri Jun 04, 2010 6:57 am

observateur wrote:
venez wrote:on the other hand, NURI akan stay dlm service lebih lama lagi dari 2014 coz AIROD akan terus servicing dia, hu3...

ni kes jerung pakat dgn usa kilas tangan gomen ke?

nathler, penin ngan statement yg selalu ubah2...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by blankrasta on Fri Jun 04, 2010 10:32 am

Lifeline For Our Nuri Copters

[You must be registered and logged in to see this image.]

KUALA LUMPUR: The United States has agreed to assist the Royal Malaysian Air Force in extending the lifespan of its fleet of 30 Sikorsky S-61A-4 Nuri helicopters and 20 Hercules C-130 transport aeroplanes.

Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said this was agreed upon during his call on US Defence Secretary Robert Gates last week."They have agreed to provide technical support via a maintenance, repair and overhaul (MRO) agreement for refurbishment and upgrading to be done through Airod Sdn Bhd.

"While the airframe will be much of the same, the aircraft will be more durable, with better cockpit features under the life-extension programme," he said, referring to improved avionics, flight instrumentation and on-board equipment.

Zahid added that the life-extension programme would begin in 2014, with funding from the 10th Malaysia Plan.The life-extension programme provides a breathing space for the RMAF which recently procured 12 Eurocopter EC725 combat helicopters and 4 Airbus Military A400M medium-lift transport aeroplanes.

Originally, the Nuris, purchased in 1968, were planned to be phased out by 2012, but with the latest development, they are expected to complement the EC725, much the same way as the A400 would do for the C-130s.

The EC725s are expected to be delivered next year while the A400Ms are scheduled for delivery in 2012.On another note, Zahid said he had managed to secure US$2.5 billion (RM8.1 million) worth of foreign direct investments from 25 US companies to participate in the Defence Industry Park in Sungkai.

"This follows my meeting with US captains of defence industries who have agreed in principle on the investments by the end of the year when the infrastructure takes shape.

"We hope to formally clinch the deals soon," he said after launching the Mindef Transformation Day at the Defence Ministry yesterday.

Zahid said the Sungkai facility would augur well for the Asean defence industries cooperation, following the preliminary Asean Defence Ministers Meeting in Hanoi, last week.

"We are to meet again in Hanoi on Oct 10 to finalise the commitment of other countries. So far, Indonesia and Thailand are very supportive of our plans on the transfer of technology and manufacture of defence assets and parts," he said.

On the biennial Cobra Gold multi-lateral exercise hosted by Thailand under the supervision of the US, Zahid said Gates was in favour of upgrading Malaysia's status as an observer to a participating country.

"As a participant of the exercise, Malaysia can obtain valuable experience on defence strategy, technology, training and operating sophisticated equipment," he said, adding Gates was also receptive to providing training for Malaysian armed forces personnel from the three services.

Sos

Flip flop lagi, kejap kata nak retired, kejap nak SLEP Mad

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Tue Jun 08, 2010 5:13 am

Askar Wataniah di 50 Parlimen

Oleh AZRAN FITRI RAHIM
azran.rahim@utusan.com.my

[You must be registered and logged in to see this image.]
Dr. Abd Latiff Ahmad (depan, tengah) bersama Zulkefli Mohd. Zin (depan, kiri) pada majlis pelancaran Kompeni Askar Wataniah Batalion 3, Rejimen 506 di Kawasan Parlimen Ketereh, Kubang Kerian, Kota Bharu dan Machang di Kem Sungai Durian, Kuala Krai, semalam.

KUALA KRAI 6 Jun - Kementerian Pertahanan akan memperluaskan pasukan Askar Wataniah ke 50 kawasan Parlimen tahun ini dengan melibatkan sekurang-kurangnya 5,000 sukarelawan.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr. Abdul Latif Ahmad berkata, pasukan tersebut adalah penghubung di antara tentera dengan rakyat di samping dapat memberi semangat kepada generasi baru mencurahkan khidmat murni kepada negara.

Beliau berkata, pihaknya juga menyasarkan untuk meningkatkan anggota Askar Wataniah dengan nisbah dua orang berbanding seorang anggota tentera menjelang 2020.

''Sambutan yang kita terima setakat ini amat baik dan ia bertujuan memastikan penglibatan semua pihak terhadap tanggungjawab bagi menjaga negara.

''Ini merupakan hasrat kita untuk 'merakyatkan tentera' dan 'mententerakan rakyat' disebabkan itu kita menyasarkan setiap Parlimen terdapat 100 anggota sukarelawan,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Pelancaran Kompeni Askar Wataniah Batalion 3, Rejimen 506, kawasan Parlimen Ketereh, Kubang Kerian, Kota Bharu dan Machang di Kem Sungai Durian di sini hari ini.

Turut hadir, Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Zulkifeli Mohd. Zin dan Panglima 2 Divisyen, Mejar Jeneral Datuk Mohd. Noor Daud.

Abdul Latif berkata, pihaknya juga sedang mengkaji untuk menaikkan elaun anggota Askar Wataniah tetapi ia bukan menjadi faktor utama untuk menarik orang awam menyertai pasukan tersebut.

''Tanpa elaun pun penglibatan orang ramai amat memberangsangkan, jadi elaun bukan menjadi faktor penarik tetapi kita sedang mengkajinya.

''Kalau Askar Wataniah mengambil kira mengenai elaun, mereka bukan lagi anggota sukarela tetapi 'askar elaun' bagaimanapun saya ucap terima kasih kepada mereka yang menyertai pasukan ini," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihaknya juga merancang untuk menubuhkan unit komunikasi Askar Wataniah yang melibatkan pengamal media.

Katanya, kepakaran yang dimiliki pengamal media boleh digunakan untuk mewujudkan perkongsian pintar dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana ia penting ketika berlaku peperangan.

''Selepas ini, kita minta wartawan untuk menyertai Askar Wataniah disebabkan kita akan mewujudkan sebuah unit komunikasi kerana dalam peperangan strategi komunikasi amat penting.

''Pengalaman dan kepakaran yang dimiliki oleh wartawan boleh dicurahkan untuk bersama-sama Askar Wataniah secara sukarela untuk mempertahankan negara," katanya.

- Utusan Online

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Tue Jun 08, 2010 5:17 am

Armed forces to get 3 support ships worth RM2.2bil
By DESIREE TRESA GASPER

SINGAPORE: The Malaysian Armed Forces (MAF) will be acquiring three Multi-Role Support Ships (MRSS) worth RM2.2bil to provide faster humanitarian and disaster relief.

Defence Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi said the MRSS would be a floating support system that would carry food, medical supplies, clothing supplies and utilities to areas affected by disasters.

“The vessel would also have a helicopter pad which would enable flexibility in the deployment of disaster relief supplies to affected areas.

“This way, we will be able to approach disaster stricken areas by berthing the vessel at a port or flying relief supplies to the areas from a nearby anchorage position,” he said.

He was speaking to pressmen after delivering a speech to delegates during the International Institute for Strategic Studies (IISS) Asia Security Summit held at the Shangri-La hotel here.

Ahmad Zahid also added that, currently, five ship builders have been accepted from several countries in Europe and Asia for the building of one of the three MRSS.

“The first MRSS will be built in a foreign country while the other two will be built locally,” he said.

He added that several Malaysian experts would also be sent to the chosen country to acquire the knowledge on the construction of the ships.

“These experts will then return to Malaysia and start the building of the remaining two ships there,” he said.

He also commented that the MAF would be conducting humanitarian and disaster relief training focused on civilian protection.

“The training sessions would either be conducted at the MAF peacekeeping training centre or we may set up a dedicated centre specialising in such training,” he said.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by yaminz on Tue Jun 08, 2010 5:53 am

venez wrote:Armed forces to get 3 support ships worth RM2.2bil
By DESIREE TRESA GASPER

SINGAPORE: The Malaysian Armed Forces (MAF) will be acquiring three Multi-Role Support Ships (MRSS) worth RM2.2bil to provide faster humanitarian and disaster relief.

Defence Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi said the MRSS would be a floating support system that would carry food, medical supplies, clothing supplies and utilities to areas affected by disasters.

“The vessel would also have a helicopter pad which would enable flexibility in the deployment of disaster relief supplies to affected areas.

“This way, we will be able to approach disaster stricken areas by berthing the vessel at a port or flying relief supplies to the areas from a nearby anchorage position,” he said.

He was speaking to pressmen after delivering a speech to delegates during the International Institute for Strategic Studies (IISS) Asia Security Summit held at the Shangri-La hotel here.

Ahmad Zahid also added that, currently, five ship builders have been accepted from several countries in Europe and Asia for the building of one of the three MRSS.

“The first MRSS will be built in a foreign country while the other two will be built locally,” he said.

He added that several Malaysian experts would also be sent to the chosen country to acquire the knowledge on the construction of the ships.

“These experts will then return to Malaysia and start the building of the remaining two ships there,” he said.

He also commented that the MAF would be conducting humanitarian and disaster relief training focused on civilian protection.

“The training sessions would either be conducted at the MAF peacekeeping training centre or we may set up a dedicated centre specialising in such training,” he said.

Manala pakcik zahid nak cilok rm2.2 billion eh...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by powerw00t on Tue Jun 08, 2010 6:02 am

yaminz wrote:
venez wrote:Armed forces to get 3 support ships worth RM2.2bil
By DESIREE TRESA GASPER

SINGAPORE: The Malaysian Armed Forces (MAF) will be acquiring three Multi-Role Support Ships (MRSS) worth RM2.2bil to provide faster humanitarian and disaster relief.

Defence Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi said the MRSS would be a floating support system that would carry food, medical supplies, clothing supplies and utilities to areas affected by disasters.

“The vessel would also have a helicopter pad which would enable flexibility in the deployment of disaster relief supplies to affected areas.

“This way, we will be able to approach disaster stricken areas by berthing the vessel at a port or flying relief supplies to the areas from a nearby anchorage position,” he said.

He was speaking to pressmen after delivering a speech to delegates during the International Institute for Strategic Studies (IISS) Asia Security Summit held at the Shangri-La hotel here.

Ahmad Zahid also added that, currently, five ship builders have been accepted from several countries in Europe and Asia for the building of one of the three MRSS.

“The first MRSS will be built in a foreign country while the other two will be built locally,” he said.

He added that several Malaysian experts would also be sent to the chosen country to acquire the knowledge on the construction of the ships.

“These experts will then return to Malaysia and start the building of the remaining two ships there,” he said.

He also commented that the MAF would be conducting humanitarian and disaster relief training focused on civilian protection.

“The training sessions would either be conducted at the MAF peacekeeping training centre or we may set up a dedicated centre specialising in such training,” he said.

Manala pakcik zahid nak cilok rm2.2 billion eh...

Boleh kot, kalo gomen revised balik 'konsesi' rm8b dgn deftech mungkin 2.2b tu boleh terealisasi tongue

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by yaminz on Tue Jun 08, 2010 6:10 am

powerw00t wrote:
yaminz wrote:
venez wrote:Armed forces to get 3 support ships worth RM2.2bil
By DESIREE TRESA GASPER

SINGAPORE: The Malaysian Armed Forces (MAF) will be acquiring three Multi-Role Support Ships (MRSS) worth RM2.2bil to provide faster humanitarian and disaster relief.

Defence Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi said the MRSS would be a floating support system that would carry food, medical supplies, clothing supplies and utilities to areas affected by disasters.

“The vessel would also have a helicopter pad which would enable flexibility in the deployment of disaster relief supplies to affected areas.

“This way, we will be able to approach disaster stricken areas by berthing the vessel at a port or flying relief supplies to the areas from a nearby anchorage position,” he said.

He was speaking to pressmen after delivering a speech to delegates during the International Institute for Strategic Studies (IISS) Asia Security Summit held at the Shangri-La hotel here.

Ahmad Zahid also added that, currently, five ship builders have been accepted from several countries in Europe and Asia for the building of one of the three MRSS.

“The first MRSS will be built in a foreign country while the other two will be built locally,” he said.

He added that several Malaysian experts would also be sent to the chosen country to acquire the knowledge on the construction of the ships.

“These experts will then return to Malaysia and start the building of the remaining two ships there,” he said.

He also commented that the MAF would be conducting humanitarian and disaster relief training focused on civilian protection.

“The training sessions would either be conducted at the MAF peacekeeping training centre or we may set up a dedicated centre specialising in such training,” he said.

Manala pakcik zahid nak cilok rm2.2 billion eh...

Boleh kot, kalo gomen revised balik 'konsesi' rm8b dgn deftech mungkin 2.2b tu boleh terealisasi tongue

MOD kena pulas betul2 la, aritu baru dpt kurang 1 billion kena carik 1.2 billion lgk... Very Happy Very Happy Very Happy

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by yaminz on Tue Jun 08, 2010 6:11 am

:: Kos baik pulih pesawat juang jimat RM110j

2010/06/08

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan berjaya mengurangkan RM110 juta setahun atau kira-kira 50 peratus bagi kos penyelenggaraan dan baik pulih pesawat juang Sukhoi dan MIG-29 dengan menamatkan perkhidmatan ejen pengendali dari syarikat Russia dan Malaysia.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata perbincangan berhubung penamatan perkhidmatan itu dibincangkan sejak Mac lalu bagi mengurangkan kos dengan melantik syarikat tempatan memenuhi keperluan itu termasuk Airod Sdn Bhd dan ATSC Sdn Bhd.

ATSC juga akan dijadikan pusat rombak rawat (MRO) pesawat Sukhoi dan MIG-29 di Malaysia.

Buat masa ini, 15 pesawat Sukhoi ditempatkan di Pangkalan Udara Gong Badak, manakala tiga dalam proses pembuatan dan dijangka akan diserahkan kepada kementerian dalam tempoh terdekat, katanya pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum antara Crecom Burj Berhad (Crecom), IBH Investment Bank dan Irkut Corporation di sini, semalam.

Hadir sama Timbalan Perdana Menteri Russia, Sergey Borisovich Ivanov dan Ketua Pegawai Eksekutif Crecom, Mohammad Isa Abdullah.
Tiga perjanjian ditandatangani dengan satu daripadanya membabitkan perjanjian pembelian 50 pesawat penumpang MC-21 bernilai AS$5 bilion.

Ahmad Zahid berkata, beliau sudah mengadakan perbincangan dengan Sergey berhubung penamatan perkhidmatan ejen itu dan sudah mendapat persetujuannya.
Katanya, Sergey juga melahirkan rasa puas hati berhubung pengendalian dan prestasi Sukhoi yang kini ditempatkan di Pangkalan Udara Gong Bada di bawah pengendalian dan pengurusan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Tue Jun 08, 2010 6:30 am

pergggg, dapat jugak ATSC mencapai tangan pada Sukhoi, nasib baik servicing biasa x termasuk kontrak dorang, kayaler ATSC dgn major service keatas sukhoi... AIROD sentiasa kenyang, hu3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Tue Jun 08, 2010 6:32 am

beli MC-21 sampai 50 bijik utk apa yerk?

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by yaminz on Tue Jun 08, 2010 6:37 am

venez wrote:beli MC-21 sampai 50 bijik utk apa yerk?

[You must be registered and logged in to see this image.]

Airasia kot o MAS... Xkan nak guna mgangkut tentera kot... Cool Cool Cool

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by venez on Tue Jun 08, 2010 6:39 am

Air Asia baru dapat full fleet of A320, kalau MAS possible ler utk gantikan boeing...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by yaminz on Tue Jun 08, 2010 6:42 am

venez wrote:Air Asia baru dapat full fleet of A320, kalau MAS possible ler utk gantikan boeing...

Erkkk, trasa was2 nak pakai russia nyer made... huhuhu...

Maybe firefly kot...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: MPSA @ News

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 42 Previous  1, 2, 3, 4 ... 22 ... 42  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum