Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Peristiwa Keramat Pulai

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by samuraisan on Tue Aug 24, 2010 8:09 pm

venez wrote:
Foxtrot wrote:patut setiap institusi pendidikan perlu ada pengisian yg boleh menyedarkan penuntutnya akan perjuangan pasukan keselamatan memastikan rakyat hidup aman dan bebas

dulu MTD ambik intake tingakatn 2-5, skrg dorang hanya ambik form 4-5 jerk... kem BTN ada lagi x skrg?

Aku kena 3 kali BTN nyanyi lagu anak kecil main api hehehee bounce

samuraisan
Major
Major

Posts : 1117
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by Foxtrot on Tue Aug 24, 2010 11:24 pm

Kenapa kerajaan atau penerbit filem takda usaha untuk mendokumentarikan perjuangan pasukan keselamatan kita, seperti mana siri World war II in color, atau pun heroes under fire versi kita? Perjuangan mereka tak kurang hebatnya dengan rakan sejawatan mereka di US.
Saya agak kecewa apabila ada yang buta sejarah mengatakan dalam cerita bukit kepong, balai polis bukit kepong diserang oleh tentera jepun, dah berapa kali saya jumpa kes macam ni... Salah siapa? Kalau kita tanya orang awam secara rawak berapa ramai yang pernah dengar Nama Keramat pulai, Gubir, Bamboo trail, sungai semur, Selamat Sawadee, Daoyai Musnah, Kalabakan.
Bukanlah kita mahu perjuangan bekas tentera dan polis didewakan, tetapi cukup jika mereka menghargainya. Apabila rakyat menghargai jerit payah pasulan keselamatan, tidak akan timbul isu seperti seorang MP berbohong kepada media luar akan kelemahan keselamatan negara. Inilah salah satu hasil dari kurangnya semangat cintakan tanahair, kerana hanya mementingkan perjuangan perut sendiri hinggakan kewibawaan pasukan keselamatan yang berjaga siang dan malam dijadikan bahan jenaka dan modal untuk berpolitik ...

Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by venez on Wed Aug 25, 2010 2:49 am

Foxtrot wrote:Kenapa kerajaan atau penerbit filem takda usaha untuk mendokumentarikan perjuangan pasukan keselamatan kita, seperti mana siri World war II in color, atau pun heroes under fire versi kita? Perjuangan mereka tak kurang hebatnya dengan rakan sejawatan mereka di US.
Saya agak kecewa apabila ada yang buta sejarah mengatakan dalam cerita bukit kepong, balai polis bukit kepong diserang oleh tentera jepun, dah berapa kali saya jumpa kes macam ni... Salah siapa? Kalau kita tanya orang awam secara rawak berapa ramai yang pernah dengar Nama Keramat pulai, Gubir, Bamboo trail, sungai semur, Selamat Sawadee, Daoyai Musnah, Kalabakan.
Bukanlah kita mahu perjuangan bekas tentera dan polis didewakan, tetapi cukup jika mereka menghargainya. Apabila rakyat menghargai jerit payah pasulan keselamatan, tidak akan timbul isu seperti seorang MP berbohong kepada media luar akan kelemahan keselamatan negara. Inilah salah satu hasil dari kurangnya semangat cintakan tanahair, kerana hanya mementingkan perjuangan perut sendiri hinggakan kewibawaan pasukan keselamatan yang berjaga siang dan malam dijadikan bahan jenaka dan modal untuk berpolitik ...

mungkin penerbit fikir masalah nih :
1. funding susah dapat
2. takut x dapat sambutan
3. kurang tenaga penyelidik yang tampil

p/s : cara nat geo buat pertandingan utk dokumentari kt m'sia adalah salah 1 cara utk ketengahkan penerbit buat doku pasal sejarah2 kt m'sia, tapi yang sangkut is al-maunah, VAT-69 ngan malaysian insurgency... yang lain xder sapa buat kot..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by superhornet on Wed Aug 25, 2010 3:14 am

Foxtrot wrote:saya sentiasa berharap sumbangan saya yang sedikit itu dapat menyedarkan audien akan perjuangan yang terdahulu.

Tahniah dan syukur sebab masih ada dikalangan kiter anak muda yg masih mengambil berat ... teruskan, wa sokong ..

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by superhornet on Wed Aug 25, 2010 3:18 am

venez wrote:
Foxtrot wrote:patut setiap institusi pendidikan perlu ada pengisian yg boleh menyedarkan penuntutnya akan perjuangan pasukan keselamatan memastikan rakyat hidup aman dan bebas

dulu MTD ambik intake tingakatn 2-5, skrg dorang hanya ambik form 4-5 jerk... kem BTN ada lagi x skrg?


Ada .. kakitangan awam yg baru masuk ker perkhidmatan wajib pergi kursus BTN .. kalau tak silap start pengambilan 2002@2003, entah aku pun dah lupa ..

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by superhornet on Wed Aug 25, 2010 3:22 am

venez wrote:
Foxtrot wrote:Kenapa kerajaan atau penerbit filem takda usaha untuk mendokumentarikan perjuangan pasukan keselamatan kita, seperti mana siri World war II in color, atau pun heroes under fire versi kita? Perjuangan mereka tak kurang hebatnya dengan rakan sejawatan mereka di US.
Saya agak kecewa apabila ada yang buta sejarah mengatakan dalam cerita bukit kepong, balai polis bukit kepong diserang oleh tentera jepun, dah berapa kali saya jumpa kes macam ni... Salah siapa? Kalau kita tanya orang awam secara rawak berapa ramai yang pernah dengar Nama Keramat pulai, Gubir, Bamboo trail, sungai semur, Selamat Sawadee, Daoyai Musnah, Kalabakan.
Bukanlah kita mahu perjuangan bekas tentera dan polis didewakan, tetapi cukup jika mereka menghargainya. Apabila rakyat menghargai jerit payah pasulan keselamatan, tidak akan timbul isu seperti seorang MP berbohong kepada media luar akan kelemahan keselamatan negara. Inilah salah satu hasil dari kurangnya semangat cintakan tanahair, kerana hanya mementingkan perjuangan perut sendiri hinggakan kewibawaan pasukan keselamatan yang berjaga siang dan malam dijadikan bahan jenaka dan modal untuk berpolitik ...

mungkin penerbit fikir masalah nih :
1. funding susah dapat
2. takut x dapat sambutan
3. kurang tenaga penyelidik yang tampil

p/s : cara nat geo buat pertandingan utk dokumentari kt m'sia adalah salah 1 cara utk ketengahkan penerbit buat doku pasal sejarah2 kt m'sia, tapi yang sangkut is al-maunah, VAT-69 ngan malaysian insurgency... yang lain xder sapa buat kot..


Mungkin jugak ... tapi ari tu aku tgk malaysian insurgensy ngan Vat 69 mcm nak menitis air mata tgk pengorbanan para pejuan dan anggota keselamatan kiter .. Aper pun yg berlaku diorang tetap menjalankan tugas demi maruah negara dan tanahair yg tercinta ...

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by marc_zman on Wed Aug 25, 2010 4:06 am

superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:patut setiap institusi pendidikan perlu ada pengisian yg boleh menyedarkan penuntutnya akan perjuangan pasukan keselamatan memastikan rakyat hidup aman dan bebas

dulu MTD ambik intake tingakatn 2-5, skrg dorang hanya ambik form 4-5 jerk... kem BTN ada lagi x skrg?


Ada .. kakitangan awam yg baru masuk ker perkhidmatan wajib pergi kursus BTN .. kalau tak silap start pengambilan 2002@2003, entah aku pun dah lupa ..

yaaa.. Kawan laaa salah sorang daripada nyer..
diantar ke kem btn meru..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by marc_zman on Wed Aug 25, 2010 4:11 am

superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:Kenapa kerajaan atau penerbit filem takda usaha untuk mendokumentarikan perjuangan pasukan keselamatan kita, seperti mana siri World war II in color, atau pun heroes under fire versi kita? Perjuangan mereka tak kurang hebatnya dengan rakan sejawatan mereka di US.
Saya agak kecewa apabila ada yang buta sejarah mengatakan dalam cerita bukit kepong, balai polis bukit kepong diserang oleh tentera jepun, dah berapa kali saya jumpa kes macam ni... Salah siapa? Kalau kita tanya orang awam secara rawak berapa ramai yang pernah dengar Nama Keramat pulai, Gubir, Bamboo trail, sungai semur, Selamat Sawadee, Daoyai Musnah, Kalabakan.
Bukanlah kita mahu perjuangan bekas tentera dan polis didewakan, tetapi cukup jika mereka menghargainya. Apabila rakyat menghargai jerit payah pasulan keselamatan, tidak akan timbul isu seperti seorang MP berbohong kepada media luar akan kelemahan keselamatan negara. Inilah salah satu hasil dari kurangnya semangat cintakan tanahair, kerana hanya mementingkan perjuangan perut sendiri hinggakan kewibawaan pasukan keselamatan yang berjaga siang dan malam dijadikan bahan jenaka dan modal untuk berpolitik ...

mungkin penerbit fikir masalah nih :
1. funding susah dapat
2. takut x dapat sambutan
3. kurang tenaga penyelidik yang tampil

p/s : cara nat geo buat pertandingan utk dokumentari kt m'sia adalah salah 1 cara utk ketengahkan penerbit buat doku pasal sejarah2 kt m'sia, tapi yang sangkut is al-maunah, VAT-69 ngan malaysian insurgency... yang lain xder sapa buat kot..


Mungkin jugak ... tapi ari tu aku tgk malaysian insurgensy ngan Vat 69 mcm nak menitis air mata tgk pengorbanan para pejuan dan anggota keselamatan kiter .. Aper pun yg berlaku diorang tetap menjalankan tugas demi maruah negara dan tanahair yg tercinta ...

umah Kawan takda astro..
so.. ada tak mana2 rakan2 MyMil yg rakam dokumentari ni.?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by venez on Wed Aug 25, 2010 4:49 am

marc_zman wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:Kenapa kerajaan atau penerbit filem takda usaha untuk mendokumentarikan perjuangan pasukan keselamatan kita, seperti mana siri World war II in color, atau pun heroes under fire versi kita? Perjuangan mereka tak kurang hebatnya dengan rakan sejawatan mereka di US.
Saya agak kecewa apabila ada yang buta sejarah mengatakan dalam cerita bukit kepong, balai polis bukit kepong diserang oleh tentera jepun, dah berapa kali saya jumpa kes macam ni... Salah siapa? Kalau kita tanya orang awam secara rawak berapa ramai yang pernah dengar Nama Keramat pulai, Gubir, Bamboo trail, sungai semur, Selamat Sawadee, Daoyai Musnah, Kalabakan.
Bukanlah kita mahu perjuangan bekas tentera dan polis didewakan, tetapi cukup jika mereka menghargainya. Apabila rakyat menghargai jerit payah pasulan keselamatan, tidak akan timbul isu seperti seorang MP berbohong kepada media luar akan kelemahan keselamatan negara. Inilah salah satu hasil dari kurangnya semangat cintakan tanahair, kerana hanya mementingkan perjuangan perut sendiri hinggakan kewibawaan pasukan keselamatan yang berjaga siang dan malam dijadikan bahan jenaka dan modal untuk berpolitik ...

mungkin penerbit fikir masalah nih :
1. funding susah dapat
2. takut x dapat sambutan
3. kurang tenaga penyelidik yang tampil

p/s : cara nat geo buat pertandingan utk dokumentari kt m'sia adalah salah 1 cara utk ketengahkan penerbit buat doku pasal sejarah2 kt m'sia, tapi yang sangkut is al-maunah, VAT-69 ngan malaysian insurgency... yang lain xder sapa buat kot..


Mungkin jugak ... tapi ari tu aku tgk malaysian insurgensy ngan Vat 69 mcm nak menitis air mata tgk pengorbanan para pejuan dan anggota keselamatan kiter .. Aper pun yg berlaku diorang tetap menjalankan tugas demi maruah negara dan tanahair yg tercinta ...

umah Kawan takda astro..
so.. ada tak mana2 rakan2 MyMil yg rakam dokumentari ni.?

hu3, actually kawe yang nak rakam doku tuh tapi lupa plak, tunggu tayangan semula... Smile

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by superhornet on Wed Aug 25, 2010 5:24 am

marc_zman wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:patut setiap institusi pendidikan perlu ada pengisian yg boleh menyedarkan penuntutnya akan perjuangan pasukan keselamatan memastikan rakyat hidup aman dan bebas

dulu MTD ambik intake tingakatn 2-5, skrg dorang hanya ambik form 4-5 jerk... kem BTN ada lagi x skrg?


Ada .. kakitangan awam yg baru masuk ker perkhidmatan wajib pergi kursus BTN .. kalau tak silap start pengambilan 2002@2003, entah aku pun dah lupa ..

yaaa.. Kawan laaa salah sorang daripada nyer..
diantar ke kem btn meru..


heehheehhe amacam rasa best tak .. last wa pegi BTN masa kat kolej dulu .. pastu masa masuk gomen takder la pulak diorang suruh pegi.. wa masuk 2001 pastu keluar pekeliling tak silap kat JPM tahun 2002 kakitangan pengambilan baru wajib pegi .. ada gak mohon tapi sampai sekarang takder gak diorang panggil ..

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by superhornet on Wed Aug 25, 2010 5:28 am

marc_zman wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:Kenapa kerajaan atau penerbit filem takda usaha untuk mendokumentarikan perjuangan pasukan keselamatan kita, seperti mana siri World war II in color, atau pun heroes under fire versi kita? Perjuangan mereka tak kurang hebatnya dengan rakan sejawatan mereka di US.
Saya agak kecewa apabila ada yang buta sejarah mengatakan dalam cerita bukit kepong, balai polis bukit kepong diserang oleh tentera jepun, dah berapa kali saya jumpa kes macam ni... Salah siapa? Kalau kita tanya orang awam secara rawak berapa ramai yang pernah dengar Nama Keramat pulai, Gubir, Bamboo trail, sungai semur, Selamat Sawadee, Daoyai Musnah, Kalabakan.
Bukanlah kita mahu perjuangan bekas tentera dan polis didewakan, tetapi cukup jika mereka menghargainya. Apabila rakyat menghargai jerit payah pasulan keselamatan, tidak akan timbul isu seperti seorang MP berbohong kepada media luar akan kelemahan keselamatan negara. Inilah salah satu hasil dari kurangnya semangat cintakan tanahair, kerana hanya mementingkan perjuangan perut sendiri hinggakan kewibawaan pasukan keselamatan yang berjaga siang dan malam dijadikan bahan jenaka dan modal untuk berpolitik ...

mungkin penerbit fikir masalah nih :
1. funding susah dapat
2. takut x dapat sambutan
3. kurang tenaga penyelidik yang tampil

p/s : cara nat geo buat pertandingan utk dokumentari kt m'sia adalah salah 1 cara utk ketengahkan penerbit buat doku pasal sejarah2 kt m'sia, tapi yang sangkut is al-maunah, VAT-69 ngan malaysian insurgency... yang lain xder sapa buat kot..


Mungkin jugak ... tapi ari tu aku tgk malaysian insurgensy ngan Vat 69 mcm nak menitis air mata tgk pengorbanan para pejuan dan anggota keselamatan kiter .. Aper pun yg berlaku diorang tetap menjalankan tugas demi maruah negara dan tanahair yg tercinta ...

umah Kawan takda astro..
so.. ada tak mana2 rakan2 MyMil yg rakam dokumentari ni.?


Ermmm kalau bab rakam tu cuba tanyer member yg lain .. kalau ada pun kat torrent kot leh downdload tapi lambat lagi .. kalau ada nanti teman wa bg tahu .. sementara tu tanya la member yg lain kalu ada.

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by marc_zman on Wed Aug 25, 2010 6:32 am

superhornet wrote:
marc_zman wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:patut setiap institusi pendidikan perlu ada pengisian yg boleh menyedarkan penuntutnya akan perjuangan pasukan keselamatan memastikan rakyat hidup aman dan bebas

dulu MTD ambik intake tingakatn 2-5, skrg dorang hanya ambik form 4-5 jerk... kem BTN ada lagi x skrg?


Ada .. kakitangan awam yg baru masuk ker perkhidmatan wajib pergi kursus BTN .. kalau tak silap start pengambilan 2002@2003, entah aku pun dah lupa ..

yaaa.. Kawan laaa salah sorang daripada nyer..
diantar ke kem btn meru..


heehheehhe amacam rasa best tak .. last wa pegi BTN masa kat kolej dulu .. pastu masa masuk gomen takder la pulak diorang suruh pegi.. wa masuk 2001 pastu keluar pekeliling tak silap kat JPM tahun 2002 kakitangan pengambilan baru wajib pegi .. ada gak mohon tapi sampai sekarang takder gak diorang panggil ..

ikhlas cakap aaa.. busan wooo.. apsal busan.? ntah ler.. susah nak kata
lagi best masa duk kem majidee seminggu.. latihan pra annual camp..

pertengahan tau akhir 2002.. penjawat awam masuk bawah ssm kene btn..
sesapa yg bawah ssb x yah pi btn..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by superhornet on Wed Aug 25, 2010 6:50 am

marc_zman wrote:
superhornet wrote:
marc_zman wrote:
superhornet wrote:
venez wrote:
Foxtrot wrote:patut setiap institusi pendidikan perlu ada pengisian yg boleh menyedarkan penuntutnya akan perjuangan pasukan keselamatan memastikan rakyat hidup aman dan bebas

dulu MTD ambik intake tingakatn 2-5, skrg dorang hanya ambik form 4-5 jerk... kem BTN ada lagi x skrg?


Ada .. kakitangan awam yg baru masuk ker perkhidmatan wajib pergi kursus BTN .. kalau tak silap start pengambilan 2002@2003, entah aku pun dah lupa ..

yaaa.. Kawan laaa salah sorang daripada nyer..
diantar ke kem btn meru..


heehheehhe amacam rasa best tak .. last wa pegi BTN masa kat kolej dulu .. pastu masa masuk gomen takder la pulak diorang suruh pegi.. wa masuk 2001 pastu keluar pekeliling tak silap kat JPM tahun 2002 kakitangan pengambilan baru wajib pegi .. ada gak mohon tapi sampai sekarang takder gak diorang panggil ..

ikhlas cakap aaa.. busan wooo.. apsal busan.? ntah ler.. susah nak kata
lagi best masa duk kem majidee seminggu.. latihan pra annual camp..

pertengahan tau akhir 2002.. penjawat awam masuk bawah ssm kene btn..
sesapa yg bawah ssb x yah pi btn..


Laaa apesai mungkin dier nyer modul latihan berubah dari semasa kesemasa .. Yer laa kakitangan awam mungkin ada kebanyakkan dah kawen .. tu yg ada komplain kot, sebab tu la busan ... Yaaaaa betuiiii tuuu .. tahniah buat anda hehehehehe tapi kan tadi aku ada tanyer member aku kat opis nie yg pegi dier ckp sekarang diorang campur kursus BTN ni ngan kursus induksi kalau dulu kursus induksi nie seminggu dah jadik 2 minggu. Yg boleh jadik boring tu sebab bykaktiviti dalam kelas out door dah kurang katernyer ..

superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by mumuchi on Wed Aug 25, 2010 7:00 am

ini kena bukak topik BTN ni hehehehe What a Face

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by marc_zman on Wed Aug 25, 2010 7:08 am

superhornet wrote:
marc_zman wrote:
superhornet wrote:
marc_zman wrote:

yaaa.. Kawan laaa salah sorang daripada nyer..
diantar ke kem btn meru..


heehheehhe amacam rasa best tak .. last wa pegi BTN masa kat kolej dulu .. pastu masa masuk gomen takder la pulak diorang suruh pegi.. wa masuk 2001 pastu keluar pekeliling tak silap kat JPM tahun 2002 kakitangan pengambilan baru wajib pegi .. ada gak mohon tapi sampai sekarang takder gak diorang panggil ..

ikhlas cakap aaa.. busan wooo.. apsal busan.? ntah ler.. susah nak kata
lagi best masa duk kem majidee seminggu.. latihan pra annual camp..

pertengahan tau akhir 2002.. penjawat awam masuk bawah ssm kene btn..
sesapa yg bawah ssb x yah pi btn..


Laaa apesai mungkin dier nyer modul latihan berubah dari semasa kesemasa .. Yer laa kakitangan awam mungkin ada kebanyakkan dah kawen .. tu yg ada komplain kot, sebab tu la busan ... Yaaaaa betuiiii tuuu .. tahniah buat anda hehehehehe tapi kan tadi aku ada tanyer member aku kat opis nie yg pegi dier ckp sekarang diorang campur kursus BTN ni ngan kursus induksi kalau dulu kursus induksi nie seminggu dah jadik 2 minggu. Yg boleh jadik boring tu sebab bykaktiviti dalam kelas out door dah kurang katernyer ..

tang busan tu.. mungkin sebab Kawan rasa kursus tu cam summer camp kot.? heheheee.. kurenggg umph.. kat kem meru ada flying fox.. pun rasa kureng coz dah 2, 3 kali buat sebelum tu... dia punyer cross country pun kurang kick.. yg paling busan.. diorg siap ajar poco-poco.. ceh..

dulu kursus induksi umum semingggu.. kursus btn seminggu.. tapi asing2..
sekarang tidak lagi.. diorg buat 1+1.. abis induksi umum terus pi btn..
hikmah nyer.. tgk cam Kawan laaa.. exam jpa dah lepas, exam jabatan settle.. induksi khusus & umum dah lulus.. tapi tak dapat2 panggilan btn.. lewat confirm.. lewat skit jer.. heheheee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by marc_zman on Wed Aug 25, 2010 7:16 am

mumuchi wrote:ini kena bukak topik BTN ni hehehehe What a Face

heheheeeee.. xper.. kita konar balik ke topik asal..

Kawan ada tanya aper kita nak buat tuk hargai jasa pejuang2 negara.. pendidikan itu salah satu dari caranyer.. tang kaedah tu yg perlu diperhalusi.. modul latihan btn yg Kawan pi masa tu rasanyer pun tak sentuh sangat pasal perjuang2 negara..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by mumuchi on Wed Aug 25, 2010 7:23 am

bagi aku simple aja...kembalikan subjek sivik utk semua peringkat pelajaran dan tekankan balik matapelejaran sejarah at least sampai form 3 sebagai core subject...

jangan lupa, those who forget history are bound to repeat it..cliche but true What a Face

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by ashes on Wed Aug 25, 2010 9:35 am

mcm xpuas jer tgk dokumentari pasal malayan insugensi isnin pas..kurang sgt temuramah gan org melayu especialy anggota keselamatan...

ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by mumuchi on Wed Aug 25, 2010 9:42 am

tapi korang perasan tak bekas anggota tu cakap..." I will never forgive, I have seen too much death"...bagi aku itu sudah cukup summarise apa sebenarnya hakikat Emergency ni sepatutnya kepada rakyat Malaysia. Full Stop!

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by venez on Wed Aug 25, 2010 9:44 am

ashes wrote:mcm xpuas jer tgk dokumentari pasal malayan insugensi isnin pas..kurang sgt temuramah gan org melayu especialy anggota keselamatan...

dorang ada limitasi time utk air-kan program tuh... lainler kalau budget tinggi n Net Geo bagi peluang buat bersiri... tapi it's a good start, hope lepas nih akan ramai lagi pengarah/pengiat filem nak buat doku mcm nih...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by ashes on Wed Aug 25, 2010 9:48 am

teringin nak tgk documentari pasal aset2 terbaru kita etc, che su, pendekar or kdtar kita kat nat geo or history mesti matopss.. [You must be registered and logged in to see this image.]

ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by kerambit75 on Wed Aug 25, 2010 9:51 am

mumuchi wrote:tapi korang perasan tak bekas anggota tu cakap..." I will never forgive, I have seen too much death"...bagi aku itu sudah cukup summarise apa sebenarnya hakikat Emergency ni sepatutnya kepada rakyat Malaysia. Full Stop!

Ditujukan kepada politician gila publisiti yg nakkan Chin Peng balik Evil or Very Mad

kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by venez on Wed Aug 25, 2010 10:12 am

ashes wrote:teringin nak tgk documentari pasal aset2 terbaru kita etc, che su, pendekar or kdtar kita kat nat geo or history mesti matopss.. [You must be registered and logged in to see this image.]

huk3, susah nak dapatkan all access pass utk krew perfileman, terutama kepada base n aset2 yang sedang...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by Foxtrot on Wed Aug 25, 2010 6:56 pm

Ada jalan tak nak dapatkan full episod 'insurgensi'? Wink

Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by zulupapa on Thu Aug 26, 2010 3:42 am

Foxtrot wrote:Ada jalan tak nak dapatkan full episod 'insurgensi'? Wink

betul tu ..... apa kata kita minta Mej (B) Nor Ibrahim (xnuripilot) email ke mereka yang berkenaan ....
Pengarang BTDM pun boleh diajukan .....

zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Peristiwa Keramat Pulai

Post by Sponsored content Today at 8:09 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum