Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Keretapi Tanah Melayu Berhad

Page 2 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Fri Jul 23, 2010 5:11 pm

Assalamualaikum. Mulai saat ini, semua yang berkaitan dengan keretapi akan disiarkan melalui topik ini. Sekiranya mendapat sambutan dan terdapat pula banyak isu-isu atau soalan-soalan yang berkaitan, maka topik ini akan dijadikan sebagai satu seksyen. Maklum.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Posts : 484
Join date : 06/07/2010

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by venez on Fri Jul 23, 2010 5:22 pm

saya tumpang post gambar... Smile

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Fri Jul 23, 2010 5:26 pm

venez wrote:saya tumpang post gambar... Smile

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]

SUMBANGAN KEPADA MUZIUM PENGANGKUTAN MELAKA

KTM Berhad telah menyumbangkan sebuah lokomotif lama kepada Projek Muzium Pengangkutan Malaysia di Melaka. Muzium Pengangkutan ini akan mempamerkan pelbagai jenis pengangkutan yang digunakan semenjak Zaman Batu hinggalah ke Zaman Moden ini.

Memandangkan keretapi adalah salah satu cara pengangkutan darat yang terulung di Malaysia, maka Pengurusan KTM Berhad bersetuju untuk menyumbangkan sebuah lokomotif diesel lama No. 21111 dan sebuah koc lama BMV 10209 kepada Muzium berkenaan.

Walaupun lokomotif itu telah berumur lebih kurang 30 tahun manakala koc tersebut pula berumur 80 tahun tetapi keadaannya adalah sempurna setelah kerja-kerja baikpulih dilaksanakan oleh kakitangan Bahagian Kejuruteraan dan Penyelenggaraan Sentul. Lokomotif dan koc terbabit telah dibawa ke Melaka pada 6 Februari 1994 dengan menggunakan kenderaan Low Loader.

Lokomotif dan koc ini telah ditempatkan di atas landasan yang dibina khas di tapak Muzium Pengangkutan Melaka. Kerja – kerja tapak termasuk pembinaan landasan khas sepanjang 60 meter itu telah disiapkan oleh KTMB dari Kumpulan Khas Gemas.

Adalah difahamkan, kewujudan muzium ini mempunyai objektif tiga serampang iaitu kandungan pameran yang sempurna, tarikan pelancong yang tersendiri dan bahan penyelidikan.

Pameran diadakan dalam empat bentuk iaitu diorama, replika, model dan bahan semula jadi. Bahan – bahan tersebut juga berdasarkan ketiga – tiga aspek sistem pengangkutan iaitu darat, air dan udara.

[You must be registered and logged in to see this image.]

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Sun Jul 25, 2010 8:25 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Mon Jul 26, 2010 4:44 am

venez wrote:saya tumpang post gambar... Smile

[You must be registered and logged in to see this image.]

tuan ven.. nak tanya skit [You must be registered and logged in to see this image.]
ni gambar ni snap masa che sue side by side ngan komuter ni ke.???
heheheee... tergezut kawan-kawan dlm tuuu...
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by venez on Tue Jul 27, 2010 6:24 am

marc_zman wrote:
venez wrote:saya tumpang post gambar... Smile

[You must be registered and logged in to see this image.]

tuan ven.. nak tanya skit [You must be registered and logged in to see this image.]
ni gambar ni snap masa che sue side by side ngan komuter ni ke.???
heheheee... tergezut kawan-kawan dlm tuuu...

uih, xderlah... nihpun ambik gambar dri tenet... maybe dorang snap dari platform or flyover...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Tue Jul 27, 2010 6:34 am

hahahaaaaa.. gurau laaa boss
saja jer nak pekena... tak kan laaa pakai che sue.. [You must be registered and logged in to see this image.]
kalu 'mata harimau' tu mungkin kot... heheheheee [You must be registered and logged in to see this image.]
sori aaaaa.. saja melawak

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Tue Jul 27, 2010 6:45 am

bebudak tu snap dari tebing bukit.....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Tue Jul 27, 2010 6:51 am

tuan panah... rasanya kes2 makhluk baling batu tau objek kat keretapi yg tgh bergerak ni masih berlaku kan.???

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Tue Jul 27, 2010 6:59 am

ada.... kat kampung den... di Rembau tu banyak kes....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Tue Jul 27, 2010 7:35 am

mmg nak kena sesah makhluk2 tu...
bukan aper.. teringat satu kes tahun lepas ke, tahun sebelumnya yg satu hamba Allah ni, penumpang ktm yg dapat kecederaan di kepala gara2 kene objek yg dilempar kat tren ktm... haru tul...

pada Kawan, masalah bukan di pihak ktm.. tapi makhluk tu.. tapi yg dapat nama x elok, kat ktm gak... dlm kes cam ni, silap2 ktm yg kena saman ngan mangsa tu... cit.. x patuttt...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 3:47 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 4:13 pm

marc_zman wrote:mmg nak kena sesah makhluk2 tu...
bukan aper.. teringat satu kes tahun lepas ke, tahun sebelumnya yg satu hamba Allah ni, penumpang ktm yg dapat kecederaan di kepala gara2 kene objek yg dilempar kat tren ktm... haru tul...

pada Kawan, masalah bukan di pihak ktm.. tapi makhluk tu.. tapi yg dapat nama x elok, kat ktm gak... dlm kes cam ni, silap2 ktm yg kena saman ngan mangsa tu... cit.. x patuttt...

Dalam kes-kes seperti ini, pihak KTMB telah meningkatkan kawalan dan rondaan di kawasan yang difikirkan sering berlakunya kejadian membaling batu ke arah tren yang sedang bergerak. Selalunya, kejadian ini berpunca dari kanak-kanak nakal atas dasar suka-suka. Penerangan dan nasihat telah diberikan di kampung-kampung berhampiran landasan dengan menitik beratkan tentang keselamatan penumpang dan harta benda. Alhamdulillah, kini kejadian2 seperti itu semakin berkurangan.

Cuma kalian mungkin tak tahu atau tak perasan, haiwan berkeliaran di sepanjang landasan juga kadangkala boleh menimbulkan masalah kepada pemandu lokomotif.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Wed Aug 04, 2010 9:59 am

Jawatan kosong di KTMB. Tarikh tutup permohonan pada 13 Ogos 2010.

Jawatan Jurutera Elektrikal/Elektronik (Jabatan Pengurusan Projek)
Jurutera Mekanikal(Senggaraan EMU)
Jurutera Elektrikal (Jabatan Elektrifikasi)
Setiausaha (Pejabat Presiden)

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by powerw00t on Sun Aug 08, 2010 4:24 pm

Ni ada satu website tempatan dari sorang peminat keretapi [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Foxtrot on Sat Sep 04, 2010 9:26 pm

Di dalam PDRM ada satu cawangan yang bertanggungjawab terhadap keselamatan dan jenayah melibatkan keretapi iaitu D3.
avatar
Foxtrot
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1110
Reputation : 71
Join date : 17/08/2010
Age : 35
Location : From Taiping With Love

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Mon Jul 09, 2012 6:15 am

Untuk makluman semua, beberapa stesen baru telah diwujudkan sepanjang laluan keretapi dari Bukit Mertajam ke Padang Besar. Kesemua stesen-stesen tersebut masih dalam pembinaan dan dijangka siap sepenuhnya akhir tahun ini.

Berikut adalah sebahagian daripada stesen-stesen yang sedang dibina:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Stesen Penanti

[You must be registered and logged in to see this image.]
Stesen Tasek Gelugor

[You must be registered and logged in to see this image.]
Stesen Anak Bukit

[You must be registered and logged in to see this image.]
Stesen Tokai

[You must be registered and logged in to see this image.]
Stesen Kobah

Kalau dapat sambutan, nanti PH tambah lagi...

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by longisland on Mon Jul 09, 2012 6:29 am

Menarik. Gambar ini semua berkaitan dengan pembaikkan landasan KTM ke utara untuk projek landasan berkembar. Kalau boleh tempek lagi gambar yang menarik, macam landasan KTM di laluan Bukit Merah Terowong baru yang dikatakan terpanjang diAsia Tengara dan banyak lagi. Ada satu kawasan tu yang lalu tengah-tengah sawah; itu pun menarik juga kalau dapat tepek kat sini.
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 39
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by longisland on Mon Jul 09, 2012 6:30 am

Dengar KTM akan membina depoh baru di Seremban. Bagaimana pula laluan ke selatan. Dah siap belum? Tepek gambar tu semua kat sini.
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 39
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Mon Jul 09, 2012 7:16 am

Dengar KTM akan membina depoh baru di Seremban. Bagaimana pula laluan ke selatan. Dah siap belum? Tepek gambar tu semua kat sini.

Landasan berkembar elektrifikasi Seremban - Gemas masih dalam pembinaan. Komuter sedang beroperasi sehingga ke Stesen Sungai Gadut. Bangunan untuk Stesen Rembau dan Tampin telah siap, cuma kerja-kerja berkaitan persemboyanan masih dijalankan. Kerja-kerja menyiapkan bangunan stesen masih giat dijalankan di Batang Melaka dan Gemas. Stesen Tebong dan Air Kuning Selatan telah ditutup sepenuhnya.

Yad Seremban Selatan yang ada sekarang akan dibesarkan bagi menampung tren ETS, SCS dan Komuter yang sedang beroperasi. Di sini (Seremban) terdapat tanah milik KTMB yang luas termasuk bekas tapak kuarters di Jalan Bukit Tembok dan Jalan Rasah.

Gambar nanti saya upload kemudian.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by longisland on Mon Jul 09, 2012 9:03 am

Nak tanya seket dengan saudara PH. KTM menggunakan gauge bersaiz apa? Meter, Standard? Dan apakah kelajuan maksima yang boleh digunakan pada standard tersebut. Kenapa tidak digunakan kesempatan projek landasan berkembar untuk menaik taraf gauge tersebut untuk membolehkan EMU atau MU yang lebih laju digunapakai.
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 39
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by arizan on Mon Jul 09, 2012 11:47 am

projek keretapi sabah ke serawak... Ok tak kalau di laksanakan Exclamation

arizan
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 155
Reputation : 36
Join date : 26/09/2011
Age : 35
Location : kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Mon Jul 09, 2012 12:30 pm

arizan wrote:projek keretapi sabah ke serawak... Ok tak kalau di laksanakan Exclamation

agak2 berapa harga tiket sehala dia bang?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by longisland on Mon Jul 09, 2012 12:38 pm

arizan wrote:projek keretapi sabah ke serawak... Ok tak kalau di laksanakan Exclamation
Sebenarnya, landasan keretapi di Sabah sudah ada iaitu dari KK ke Bandar Beufort. Tetapi hanya satu laluan dan tidak secanggih dengan apa yang ada di sebelah semenanjung. Di Kuching pula dulu ada landasan keretapi tetapi tidak lagi digunapakai. Ianya dibina oleh penjajah British. Satu lagi , tanah disebelah Sarawak ini kebanyakkannya jenis gambut atau peat soil dan beralun. Jadi kalau nak sampungkan Sarawak & Sabah dengan rangkaian landasan keretapi buat masa ini tidak sesuai atas faktor kos dan juga kapasiti yang teramat kurang berbanding yang terdapat di sebelah sini.
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 39
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by samuraisan on Mon Jul 09, 2012 12:42 pm

Very Happy kalau ada pilihan naik keretapi laju pilihan hamba dari kapalterbang atau bas Very Happy
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by yinchet on Tue Jul 10, 2012 10:59 pm


[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

credit to kampung2005 @ LYN for the source
sosej
avatar
yinchet
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2648
Reputation : 368
Join date : 09/02/2011
Age : 31
Location : Petaling Jaya

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum