Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Keretapi Tanah Melayu Berhad

Page 5 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Tue Jul 24, 2012 11:23 am

hahahaa..aku naik jugak keterpi ni...habes part of my akaun Razz

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Faceman on Tue Jul 24, 2012 12:10 pm

standupper wrote:
marc_zman wrote:ado laaa dekat2 setahun setengah.. ekekekekeee

Next time tanya kat driver komuter... kenapa tak pasang side mirror...

Nasib baik ler paper tuh tak siasat Putra LRT.. perangai diorg lagi teruk... driver pun takde!!!!



avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by venez on Thu Jul 26, 2012 2:14 am

minggu nih sempat naik n nikmati koc 6 gerabak komuter dari Rawang ke KL Sentral, maklumler bulan posa n waktu x sibuk so blehler duduk kat seat puas2... masa lepak2 duduk sempatler tgk promo2 naik express KTM antarabandar, terdetik kat hati ni, lepas ETS beroperasi sepenuhnya, masih adaker train biasa berenjin diesel nanti?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by innocentti on Thu Jul 26, 2012 3:51 am

marc_zman wrote:wokey.. ni ada dapat keratan paper ni.. kita tolak ke tepi sat bab politik walaupun wa tau tak dapat tidak semasa mengulas gambar ni mungkin terkeluar gak komen2 berbaur politi

[You must be registered and logged in to see this image.]

ada sesapa nak komen?

wa tgk gambo tren lama komuter ni.. mmg tarak side mirror pun.. atau mungkin cermin sisi tu ada kat sebelah kiri tren kot
erkk..wa jarang naik komuter last naik masa skolah dulu jer..tapi bukanke kat tiap2 stesen ada letak cermin kat ujung platform yg boleh cover satu platform? kalau star lrt ada cermin kat ujung platform..


[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 26, 2012 4:23 am

pantai timur lama lagi nak electrified ven

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by longisland on Thu Jul 26, 2012 6:51 am

mumuchi wrote:pantai timur lama lagi nak electrified ven
Itu satu, tapi ada banyak lagi sebab kenapa tak boleh buang terus loco diesel ni. Untuk keretapi barang, adalah lebih ekonomikal dan efficent untuk pakai loco diesel. Ianya juga sebagai unit bantuan sekiranya diperlukan sekiranya capaian elektrik tergendala. Tapi jumlah unit dalam pegangan tak perlu banyak. Itu belum masuk lagi unit untuk selengaraan jajaran landasan yang selalunya menggunakan engin diesel.
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 39
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 26, 2012 6:56 am

yup...untuk pantai timur pun tren sumbangan jepun modified dari elektrik ke diesel elektrik..KTMB terer ooo..belum kira lagi tren hybrid What a Face

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by longisland on Thu Jul 26, 2012 7:17 am

mumuchi wrote:yup...untuk pantai timur pun tren sumbangan jepun modified dari elektrik ke diesel elektrik..KTMB terer ooo..belum kira lagi tren hybrid What a Face
Tren hibah Jepun tu termasuk dengan coach dan loco sekali atau coach saja?


Rolling Eyes Nanti ada lak orang kata ooo KTM beli bag Coach harga million lemon
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 39
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 26, 2012 7:28 am

Coach aja kan...

Ciri2 koc

Lapporan Akhbar

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by atreyudevil on Thu Jul 26, 2012 9:08 am

coach je,
skrg ni Jepun tgk kaji pasal bullet train dari KL ke SG,
kalo btol bermanafaat untuk rakyat deme, silap2 depa buatkan!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 26, 2012 4:57 pm

Salam buat semua...
Nak tergelak PH dengan komen yang kengkawan tulis kat sini... pasal keretapi tak ada side mirror lah, elektrifikasi di pantai timur lah, lokomotif diesel lah... mmmm.... Untuk side mirror tu, mungkin kengkawan tak perasan... pada setiap hujung platform ada satu papan tanda tertulis 'THREE CAR STOP' atau 'SIX CAR STOP', kat tepi papan tanda tu ada satu cermin besar yang digunakan oleh semua pemandu untuk melihat samada penumpang dah turun atau naik dari set EMU, SCS atau ETS. Untuk elektrifikasi Pantai Timur, ianya akan dilaksanakan sesudah Projek Landasan Berkembar Elektrifikasi Gemas - Johor Bahru dilaksanakan. Untuk Blue Coach yang dihadiahkan oleh Kerajaan Jepun tu, nanti PH ceritakan kemudian.


Last edited by panah hikmat on Thu Jul 26, 2012 7:15 pm; edited 1 time in total

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by kerambit75 on Thu Jul 26, 2012 6:32 pm

Hidup keretapi! (pengangkutan awam pojaan hati wa sejak kanak2 sampai tua bangka sekarang) Very Happy
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Faceman on Thu Jul 26, 2012 6:36 pm

panah hikmat wrote:Salam buat semua...
Nak tergelak PH dengan komen yang kengkawan tulis kat sini... pasal keretapi tak ada side mirror lah, elektrifikasi di pantai timur lah, lokomotif diesel lah... mmmm.... Untuk side mirror tu, mungkin kengkawan tak perasan... pada setiap hujung platform ada satu papan tanda tertulis 'CAR THREE STOP' atau 'CAR SIX STOP', kat tepi papan tanda tu ada satu cermin besar yang digunakan oleh semua pemandu untuk melihat samada penumpang dah turun atau naik dari set EMU, SCS atau ETS. Untuk elektrifikasi Pantai Timur, ianya akan dilaksanakan sesudah Projek Landasan Berkembar Elektrifikasi Gemas - Johor Bahru dilaksanakan. Untuk Blue Coach yang dihadiahkan oleh Kerajaan Jepun tu, nanti PH ceritakan kemudian.

Nak tanya,,berapa banyak coach Malayan Tiger coach yg Jepun bgi tu,,,tgk coach tu mmg cantik woo,,terasa nk travel g padang besar naik coach tu,,siap ada katil
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 26, 2012 7:14 pm

Faceman wrote:
Nak tanya,,berapa banyak coach Malayan Tiger coach yg Jepun bgi tu,,,tgk coach tu mmg cantik woo,,terasa nk travel g padang besar naik coach tu,,siap ada katil
Kesemuanya ada 14 buah koc iaitu 7 koc Blue Second Class, 2 koc Blue Day Night First Class dan 5 koc Blue Day Night Second Class.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 26, 2012 7:24 pm

innocentti wrote:
marc_zman wrote:wokey.. ni ada dapat keratan paper ni.. kita tolak ke tepi sat bab politik walaupun wa tau tak dapat tidak semasa mengulas gambar ni mungkin terkeluar gak komen2 berbaur politi

[You must be registered and logged in to see this image.]

ada sesapa nak komen?

wa tgk gambo tren lama komuter ni.. mmg tarak side mirror pun.. atau mungkin cermin sisi tu ada kat sebelah kiri tren kot
erkk..wa jarang naik komuter last naik masa skolah dulu jer..tapi bukanke kat tiap2 stesen ada letak cermin kat ujung platform yg boleh cover satu platform? kalau star lrt ada cermin kat ujung platform..


[You must be registered and logged in to see this image.]
PH rasa ada yang tak kena dengan laporan tu. Untuk pengetahuan semua, kini hampir semua set EMU, SCS, ETS dan lokomotif sudah dipasang dengan cermin sisi. [You must be registered and logged in to see this image.]



Bagi tujuan keselamatan di platform, kengkawan boleh tengok gambar di bawah ini.
[You must be registered and logged in to see this image.]



Last edited by mumuchi on Fri Jul 27, 2012 4:31 am; edited 1 time in total (Reason for editing : Betulkan posting imej -mumuchi)

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Faceman on Thu Jul 26, 2012 7:44 pm

pasal keselamatan masa tunggu tren tiba tu terletak kpada pengguna sendiri,,,tapi selalu jgk tgk tren baru je buka pintu,,penumpang nak keluar tapi ada penumpang yg tak sabar cuba masuk so berlakunya tolak menolak..haishhh

que,,,
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 26, 2012 8:19 pm

Cerita lanjut tentang cermin sisi keretapi di sini

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 26, 2012 8:23 pm

Faceman wrote:pasal keselamatan masa tunggu tren tiba tu terletak kpada pengguna sendiri,,,tapi selalu jgk tgk tren baru je buka pintu,,penumpang nak keluar tapi ada penumpang yg tak sabar cuba masuk so berlakunya tolak menolak..haishhh

que,,,
Dah jadi kebiasaan bagi semua pengguna komuter walaupun dah banyak kali diberitahu...

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by samuraisan on Thu Jul 26, 2012 11:13 pm

Very Happy wa kerap jugak guna public transport ni cuma Metro Bus wa malas nak naik.. pernah wa bawak ofismate naik kete dari KL ke Kelana Jaya station lepas tu naik shuttle bas ke Tropicana City Mall nak jumpa client.. ofismate wa bengang padahal boleh trus ke depan Damansara Kim tu..
wa cakap sama dia ' u tak pernah naik bas kan ni masa dia kita naik bas'... Laughing clown

pernah sekali wa bawa estonian naik kete lepas tu parking kat Titiwangsa naik Monorail gi Raja Chulan..pening estonian tu..
wa cakap sama dia "welcome to kuala lumpur" Very Happy

kadang2 naik public transport ni menyeronokkan.. Very Happy

dah biasa naik train kat jepang wa mesti naik LRT ke Monorail ke Komuter seminggu beberapa kali... lepas gian. Razz

naik keretapi lagi best cuma KTM kena upgrade jenis2 coach.. hatta di Vietnam ada jenis train coach lebih baik yang KTM tawarkan sape dah sampai SAPA Vietnam tahu:D
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Fri Jul 27, 2012 4:06 am

panah hikmat wrote:Salam buat semua...


Nak tergelak PH dengan komen yang kengkawan tulis kat sini... pasal keretapi tak ada side mirror lah, elektrifikasi di pantai timur lah, lokomotif diesel lah... mmmm.... Untuk side mirror tu, mungkin kengkawan tak perasan... pada setiap hujung platform ada satu papan tanda tertulis 'THREE CAR STOP' atau 'SIX CAR STOP', kat tepi papan tanda tu ada satu cermin besar yang digunakan oleh semua pemandu untuk melihat samada penumpang dah turun atau naik dari set EMU, SCS atau ETS. Untuk elektrifikasi Pantai Timur, ianya akan dilaksanakan sesudah Projek Landasan Berkembar Elektrifikasi Gemas - Johor Bahru dilaksanakan. Untuk Blue Coach yang dihadiahkan oleh Kerajaan Jepun tu, nanti PH ceritakan kemudian.

yg cermin bulat busat ni wa mmg perasan bang.. sebab tu wa tersenyum jer biler baca tajuk akhbar tu.. errr.. ramai gak berpendapat yg wartawan tu mungkin tak biasa atau mungkin tak pernah naik komuter.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Fri Jul 27, 2012 4:35 am

panah hikmat wrote:
innocentti wrote:
marc_zman wrote:wokey.. ni ada dapat keratan paper ni.. kita tolak ke tepi sat bab politik walaupun wa tau tak dapat tidak semasa mengulas gambar ni mungkin terkeluar gak komen2 berbaur politi

[You must be registered and logged in to see this image.]

ada sesapa nak komen?

wa tgk gambo tren lama komuter ni.. mmg tarak side mirror pun.. atau mungkin cermin sisi tu ada kat sebelah kiri tren kot
erkk..wa jarang naik komuter last naik masa skolah dulu jer..tapi bukanke kat tiap2 stesen ada letak cermin kat ujung platform yg boleh cover satu platform? kalau star lrt ada cermin kat ujung platform..


[You must be registered and logged in to see this image.]
PH rasa ada yang tak kena dengan laporan tu. Untuk pengetahuan semua, kini hampir semua set EMU, SCS, ETS dan lokomotif sudah dipasang dengan cermin sisi. [You must be registered and logged in to see this image.]



Bagi tujuan keselamatan di platform, kengkawan boleh tengok gambar di bawah ini.
[You must be registered and logged in to see this image.]


hahaha ada ghopernya..hanya pakar mengenal manikam

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Fri Jul 27, 2012 4:46 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

oit.. bukan itu cermin bulat ka? biler masa dia membusat jadik petak? scratch

ekekekekee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by yaminz on Fri Jul 27, 2012 4:46 am

Hanya yg xpenah naik tren akan mrasa jakun... ekekekeke
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by standupper on Fri Jul 27, 2012 5:22 am

Sebab tuh BASICnya kalau nak buat apa-apa investigative report.. jangan buat laporan sepihak... kena dengar dari dua-dua pihak.. maklumat dari pengadu, sahkan maklumat aduan dengan turun padang, lihat dengan mata dan dengar dengan telinga sendiri dan dapatkan maklumbalas daripada pihak yang berkenaan. Sebabnya reporter/ journalist bukan Doktor, Lawyer, Majistret atau Ahli Muzik!

Kalau perkara paling asas pun tak boleh ikut.. maknanya diorg nie sekadar penulis yang buat karangan atau cerita fiksyen. Dari aspek organisasi.. sah makan gaji buta diorg punya gatekeeper.

avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Fri Jul 27, 2012 5:25 am

Kalau editorial direction memang macam tu, still kira gaji buta ka hehehehe!...kan editor kasi greenlight to print Razz



ala sama itu kes ribut topan ler clown

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by yaminz on Fri Jul 27, 2012 5:30 am

standupper wrote:Sebab tuh BASICnya kalau nak buat apa-apa investigative report.. jangan buat laporan sepihak... kena dengar dari dua-dua pihak.. maklumat dari pengadu, sahkan maklumat aduan dengan turun padang, lihat dengan mata dan dengar dengan telinga sendiri dan dapatkan maklumbalas daripada pihak yang berkenaan. Sebabnya reporter/ journalist bukan Doktor, Lawyer, Majistret atau Ahli Muzik!

Kalau perkara paling asas pun tak boleh ikut.. maknanya diorg nie sekadar penulis yang buat karangan atau cerita fiksyen. Dari aspek organisasi.. sah makan gaji buta diorg punya gatekeeper.


sokong2...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum