Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Keretapi Tanah Melayu Berhad

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Wed Jul 21, 2010 2:58 pm

Penggunaan tren Hybrid adalah untuk menampung keperluan pada waktu puncak memandangkan pengguna kini lebih bijak beralih kepada pengangkutan rel, setelah memikirkan tentang pelbagai masalah antaranya parkir di tempat kerja, kesesakan jalan raya semasa hendak pergi dan balik kerja, keselamatan kenderaan, kos minyak yang semakin meningkat dan yang penting, bawa kereta tak leh tidur.... naik komuter boleh selelap.

Kini penggunaan ETS (Electric Train Set) bagi sektor Ipoh - KL Sentral - Ipoh dalam proses akhir percubaan. Dalam sedikit masa lagi, tren buatan Korea ini akan beroperasi dan jarak masa perjalanan dari Ipoh ke Kuala Lumpur mengambil masa lebih kurang 2 jam sahaja.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Selain daripada itu, kita sedang menunggu ketibaan 40 buah koc sumbangan kerajaan Jepun untuk meningkatkan lagi operasi tren antarabandar dan tren shuttle.

KTMB mempunyai 40 buah lokomotif diesel elektrik berkuasa tinggi yang mampu untuk menarik lebih banyak gerabak barang atau koc penumpang dalam satu-satu masa.

Salah sebuah daripada 20 buah lokomotif Blue Tiger buatan Jerman. Ianya dikenali sebagai lokomotif Kelas 26.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Salah sebuah daripada 20 buah lokomotif Dalian buatan China. Ianya dikenali sebagai lokomotif Kelas 29.
[You must be registered and logged in to see this image.]


panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 3:01 pm

panah hikmat wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]
Dalam pengendalian EMU di atas, sekiranya bekalan elektrik terputus, maka ianya akan digerakkan dengan menggunakan bateri untuk jangka masa tertentu.

Penggunaan tren Hybrid adalah untuk menampung keperluan pada waktu puncak memandangkan pengguna kini lebih bijak beralih kepada pengangkutan rel, setelah memikirkan tentang pelbagai masalah antaranya parkir di tempat kerja, kesesakan jalan raya semasa hendak pergi dan balik kerja, keselamatan kenderaan, kos minyak yang semakin meningkat dan yang penting, bawa kereta tak leh tidur.... naik komuter boleh selelap.

Kini penggunaan ETS (Electric Train Set) bagi sektor Ipoh - KL Sentral - Ipoh dalam proses akhir percubaan. Dalam sedikit masa lagi, tren buatan Korea ini akan beroperasi dan jarak masa perjalanan dari Ipoh ke Kuala Lumpur mengambil masa lebih kurang 3 jam sahaja.
[You must be registered and logged in to see this image.]

hu3, pengalaman sy masa naik komuter, stuck dlm komuter 1 jam lebih coz lane kt KL sentral tutup... kitorang stuck kat tengah2 landasan kepanasan coz elektrik ditutup... kejap2 jerk dorang pasang aircond...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Wed Jul 21, 2010 3:05 pm

Begitulah adanya selalu, apabila sesebuah tren penumpang lewat tiba, ia akan mengganggu perjalanan tren yang lain. Perkara ini amat biasa dilalui oleh semua pengguna kTM Komuter. Malah ada pada masa-masa tertentu, perkhidmatan shuttle atau komuter akan dibatalkan terus. Ini serba sedikit menyukarkan para penumpang yang mahu cepat ke destinasi yang dituju.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by kerambit75 on Wed Jul 21, 2010 4:20 pm

Maaf off topic jap, ETS ni ada tandas tak?
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Wed Jul 21, 2010 4:27 pm

kerambit75 wrote:Maaf off topic jap, ETS ni ada tandas tak?

Kemudahan disediakan dalam ETS meliputi gerabak kafetaria, ruang khas untuk orang kurang upaya (OKU), tandas termasuk untuk OKU, skrin LCD untuk hiburan sepanjang perjalanan dan kamera litar tertutup (CCTV) untuk memantau keselamatan penumpang.

Selain itu, tren itu turut mempunyai pramugari untuk melayan penumpang.

Tren buatan Korea menggunakan teknologi Jepun itu akan beroperasi sebaik sahaja kesemua lima unit ETS tiba dan selesai diuji. ETS merupakan tren paling canggih dan terpantas pernah dimiliki KTMB yang mampu bergerak pada kelajuan 140 kilometer sejam (km/j).



panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by innocentti on Wed Jul 21, 2010 8:11 pm

member aku salah sorg pilot ets ni..skarang tgh training lagi di batu gajah di samping pramugari2 tersayang..kehkehkeh.
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 2:56 am

Pilot2 tu dalam peringkat akhir training. Benda baru banyak yang kena tahu... tapi bila dah bawak nanti..... lagilah banyak benda yang dia orang akan pelajari dan alami sendiri pengalaman pahit manis sebagai seorang pemandu ETS.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 4:15 am

soalan tuan panah... ada tak kat mana2 kawasan yg track keretapi ni kena melalui terowong.? cam terowong kat highway karak tu...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 22, 2010 4:18 am

yang aku tau kat bukit merah kalau silap pandang macam keterapi lalu atas air Smile

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 4:33 am

Ada..... sejumlah 22 buah terowong terbina di sepanjang laluan keretapi.

Yang ini terowong di landasan pantai timur.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]


panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 4:48 am

22 terowong ek.. banyak jugak tu...
berapa ukuran terowong yg paling panjang.?
yg paling pendek.? purata.?

yaaa ampun tuan panah.. banyak sgt tanya...

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 6:06 am

Yang itu akan dijawab malam nanti. Fail tentang terowongada didimpan di rumah. Yang panjang terletak di Kelantan. Yang pendek di Pasir Gudang, Johor.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 6:22 am

takpa tuan.. slow2 cycle..
bukan apa... kalu bincang dlm konteks tajuk topik ni..
terowong2 ni ado pro n kontra dia...
nanti2 kita bleh discuss ngan geng2 lain

p/s : yg kat pasir gudang tu rasanya cam pernah tengok...

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 22, 2010 6:30 am

panah khidmat..just nak tanya, mike orang perak ke...kut2 kita sedara weh fasal famili pun ramai gak orang keterpi ni..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 8:16 am

idak leee.... teman orang N9. kome perak di mana?

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by innocentti on Thu Jul 22, 2010 8:19 am

mumuchi wrote:yang aku tau kat bukit merah kalau silap pandang macam keterapi lalu atas air Smile

[You must be registered and logged in to see this image.]
ni kg aku nih! kenangan lama..dah tak balik dah sejak tok aku meninggal..
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 8:27 am

balik la jenguk2 sesapa yang ada lagi.... jangan jadi macam aku dan 14 tahun tak balik ke kampung sebelah mak! jiwa kacau........

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by innocentti on Thu Jul 22, 2010 8:42 am

takda siapa dah pun..dua2 tok ngan tokwan dah meninggal..rumah kg pun tepi jalan keretapi tu jer..lebih kurang 100m dari stesen bukit merah..last dengar cerita rumah tu nak kena roboh pasal ktm amik tanah dia nak buat double rail nih..
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 22, 2010 9:43 am

panah hikmat wrote:idak leee.... teman orang N9. kome perak di mana?

teman chemor/gopeng side..pun ramai orang KTMB dalam famili..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by kerambit75 on Thu Jul 22, 2010 9:45 am

Teman pernah cita2 nak jadi drebar keretapi pasal suka sangat naik keretapi - masa bebudak dulu selalu temankan Opah gi JB naik keretapi...
avatar
kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 22, 2010 9:49 am

innocentti wrote:takda siapa dah pun..dua2 tok ngan tokwan dah meninggal..rumah kg pun tepi jalan keretapi tu jer..lebih kurang 100m dari stesen bukit merah..last dengar cerita rumah tu nak kena roboh pasal ktm amik tanah dia nak buat double rail nih..

pergh duit pampasan dapat kat sapa ni afro
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 10:02 am

dapat kat tuan punya tanah seperti yang tercatat di dalam geran tanah yang disahkan oleh pejabat tanah daerah/negeri yang terlibat. harga tertakluk kepada nilai semasa tanah tersebut yang diputuskan oleh mereka - mereka yang berkenaan.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by mumuchi on Thu Jul 22, 2010 10:15 am

tak adalah..kalau inno dapat tempias boleh suruh dia korban kambeng itam tu hehehehe!
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

merge

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 10:28 am

kambin itam lagik.!!! tidakkkkk.!!!!! [You must be registered and logged in to see this image.]
heheheheee..
special delivery by keretapi.. 1st class

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by panah hikmat on Fri Jul 23, 2010 5:11 pm

Assalamualaikum. Mulai saat ini, semua yang berkaitan dengan keretapi akan disiarkan melalui topik ini. Sekiranya mendapat sambutan dan terdapat pula banyak isu-isu atau soalan-soalan yang berkaitan, maka topik ini akan dijadikan sebagai satu seksyen. Maklum.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Keretapi Tanah Melayu Berhad

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum