Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by dewafrost on Thu Jul 22, 2010 3:29 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

sebuah ni ajer kerr yg cat kaler skim baru ven,

[You must be registered and logged in to see this image.]

sebab yg ni tak terusik lagiii
setakat ni hanya model RF-5F ajer yg kaler skim baru, F-5e tarak nampak lagi niihh

dewafrost
Kehormat MyMil

Posts : 3762
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Thu Jul 22, 2010 4:44 pm

2 cat kaler scheme baru coz total make over... the rest touch-up gak tapi kaler scheme lama, kaler interceptor....

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Thu Jul 22, 2010 4:45 pm

escortburuk wrote:Secara hakikinya, berapa bijik lagi F5 kita yang terbang? F5 kita ni shrouded in mystery laa Razz

he3, classified...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Thu Jul 22, 2010 6:06 pm

venez wrote:
escortburuk wrote:Secara hakikinya, berapa bijik lagi F5 kita yang terbang? F5 kita ni shrouded in mystery laa Razz

he3, classified...

hehee... soalan menduga ni ven..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Mon Jul 26, 2010 11:16 am

venez wrote:2 cat kaler scheme baru coz total make over... the rest touch-up gak tapi kaler scheme lama, kaler interceptor....

boss.. dalam maksud ayat tu...
bleh share ape yg dah di make over kan.???
atau tu pun classified gak [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Mon Jul 26, 2010 12:06 pm

yaminz wrote:Ingatkan Scorpion Light tank... Razz Razz Razz


Bro Yamin... bagi mengubat rindu... gambar ikhsan (1) dari Military Today.Com gambar (2) dari internet... tak dinyatakan plak sapa empunya nyer...


[You must be registered and logged in to see this image.]



[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Mon Jul 26, 2010 4:48 pm

marc_zman wrote:
venez wrote:2 cat kaler scheme baru coz total make over... the rest touch-up gak tapi kaler scheme lama, kaler interceptor....

boss.. dalam maksud ayat tu...
bleh share ape yg dah di make over kan.???
atau tu pun classified gak [You must be registered and logged in to see this image.]

adaler sikit2 tweak here n there... paling ketara recon camera dia, skrg dh HD...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Mon Jul 26, 2010 4:52 pm

High Definition tuh,betul ke nih? Shocked
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Mon Jul 26, 2010 5:01 pm

tj wrote:High Definition tuh,betul ke nih? Shocked

yup, high resolution... terbang dgn laju pun picture still sharp tahap gaban...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Mon Jul 26, 2010 5:12 pm

Teringat movie Wira Angkasa,last tengok tahun lepas.. tahun 80an dulu kira Tiger II ni mantop habis la. tulang belakang efos untuk air intercept.. selain buat bombing run skit2 kot.. hehee.. ntah betul aku ni merapu..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Mon Jul 26, 2010 5:27 pm

F-5 le byk buat bombing n roket firing masa komunis... termasuk ambik gambar2 dari udara, byk jasa ooo pesawat nih...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Mon Jul 26, 2010 5:41 pm

Ramai la ex f-5 pilot ni yang jadi pioneer skuadron pesawat pejuang yang baru,i.e:hawk,mig 29 dan lain2.. kan F-5 ni betul2 fast(supersonic) jet yang terawal yang kita ada.. tercanggih di asia tenggara masa tu,seluruh asia kot.hehee..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by observateur on Mon Jul 26, 2010 5:46 pm

venez wrote:
tj wrote:High Definition tuh,betul ke nih? Shocked

yup, high resolution... terbang dgn laju pun picture still sharp tahap gaban...

zaman satellite neh, dah jadi redundant ke spy jet?

mana gambar lebih elok? spy jet atau satellite?

kita ada spy sat ke (kalo tak classified)?
avatar
observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 50

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Mon Jul 26, 2010 5:55 pm

tiap2 aset ada kegunaan dia.. klu guna spyplane mayb dapat real time image dan report.. atau boleh directkan arah dan misi pesawat tersebut.. klu guna satelit,akan ada kekangan seperti `downtime` atau offline kat kawasan sasaran.
pesawat boleh dikerah bila2 masa, tu pun klu all weather dan ada fighter escort la..

kesimpulannya setiap aset ada pro and cons dia..
klu salah tolong betulkan..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Mon Jul 26, 2010 6:36 pm

satelit ada pro n cons... x senang2 nak ubah haluan/arah satelit sesuka hati coz booster utk gerakkan satelit pki byk tenaga, kalau pki selalu booster, hayat satelit x lama, nak kena tunggu satelit pusing ikut orbit dia gak...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Mon Jul 26, 2010 6:41 pm

venez wrote:satelit ada pro n cons... x senang2 nak ubah haluan/arah satelit sesuka hati coz booster utk gerakkan satelit pki byk tenaga, kalau pki selalu booster, hayat satelit x lama, nak kena tunggu satelit pusing ikut orbit dia gak...

itulah yang saya maksudkan.. canggih2 satelit uncle sam, dia ada predator dan global hawk gak.. real time imaging and feedback.. x kira la remote or ada pilot..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Mon Jul 26, 2010 6:43 pm

tj wrote:
venez wrote:satelit ada pro n cons... x senang2 nak ubah haluan/arah satelit sesuka hati coz booster utk gerakkan satelit pki byk tenaga, kalau pki selalu booster, hayat satelit x lama, nak kena tunggu satelit pusing ikut orbit dia gak...

itulah yang saya maksudkan.. canggih2 satelit uncle sam, dia ada predator dan global hawk gak.. real time imaging and feedback.. x kira la remote or ada pilot..

betui2, susah sgt kita nak terbangkan UAV kecik2, kalau ambik gambar pki F5 ada self defend dia sendiri, bleh buat CAP sambil snap gambar...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Mon Jul 26, 2010 6:53 pm

nak main UAV boleh, tapi kena ada air superiority la pulak.. nak pulak zaman fire and forget ni.. mau jadi target practice je UAV tu.. klu guna jet,boleh gak main kejar2 dengan suppressor dia tu.. sambil2 berECCCCCCCCCW, tu pun klu ada EW la..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Tue Jul 27, 2010 5:36 am

tj wrote:nak main UAV boleh, tapi kena ada air superiority la pulak.. nak pulak zaman fire and forget ni.. mau jadi target practice je UAV tu.. klu guna jet,boleh gak main kejar2 dengan suppressor dia tu.. sambil2 berECCCCCCCCCW, tu pun klu ada EW la..

adey tj... brape banyak daaa itu 'C'.??? [You must be registered and logged in to see this image.]
asyik main counter, counter, counter..... heheheheeeee

tuan ven...
apa penugasan 12 Skn skrg ni.?
mmg pure recon skn ke.?
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Tue Jul 27, 2010 6:01 am

marc_zman wrote:
tj wrote:nak main UAV boleh, tapi kena ada air superiority la pulak.. nak pulak zaman fire and forget ni.. mau jadi target practice je UAV tu.. klu guna jet,boleh gak main kejar2 dengan suppressor dia tu.. sambil2 berECCCCCCCCCW, tu pun klu ada EW la..

adey tj... brape banyak daaa itu 'C'.??? [You must be registered and logged in to see this image.]
asyik main counter, counter, counter..... heheheheeeee

tuan ven...
apa penugasan 12 Skn skrg ni.?
mmg pure recon skn ke.?

still pegang role as fast interceptor n recon...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Tue Jul 27, 2010 2:40 pm

venez wrote:
marc_zman wrote:
tj wrote:nak main UAV boleh, tapi kena ada air superiority la pulak.. nak pulak zaman fire and forget ni.. mau jadi target practice je UAV tu.. klu guna jet,boleh gak main kejar2 dengan suppressor dia tu.. sambil2 berECCCCCCCCCW, tu pun klu ada EW la..

adey tj... brape banyak daaa itu 'C'.??? [You must be registered and logged in to see this image.]
asyik main counter, counter, counter..... heheheheeeee

tuan ven...
apa penugasan 12 Skn skrg ni.?
mmg pure recon skn ke.?

still pegang role as fast interceptor n recon...

berjuang demi kebebasan Smile
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by escortburuk on Tue Jul 27, 2010 4:28 pm

Tapi rasanya dah sampai waktu tugas F5 diambil alih oleh Gripen hahaha
avatar
escortburuk
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 544
Reputation : 55
Join date : 29/04/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Tue Jul 27, 2010 4:46 pm

escortburuk wrote:Tapi rasanya dah sampai waktu tugas F5 diambil alih oleh Gripen hahaha

tambah Gripen NG, F5 tu maintain je sampai 2020.hehee..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Tue Jul 27, 2010 5:29 pm

mcm beli kete dh abis bayar ler, pki jerk sampai lebam... siapkan duit utk repair ngan maintenance jerk as long as ok, he3

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Tue Jul 27, 2010 5:47 pm

venez wrote:mcm beli kete dh abis bayar ler, pki jerk sampai lebam... siapkan duit utk repair ngan maintenance jerk as long as ok, he3

tau xpe, selagi boleh gasak tu, bagi lunyai terus la.. khidmat F5 ni diperlukan lagi saya rasa.. bajet yang ada skrg pun boleh disalurkan utk maintenance..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tin on Tue Jul 27, 2010 5:55 pm

hahaha... keta korang tuh belom abis bayo pon dah memacam ragamnya. baik beli lain jer yg lebih berkeupayaan tinggi.
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum