Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171922 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Tue Jul 20, 2010 6:35 pm

Sejarah Didalam Perkhidmatan TUDM
F-5E Tiger II menjadi pesawat supersonik pertama yang digunakan oleh tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan memulakan khidmat pada tahun 1975 dengan penghantaran 14 buah pesawat F-5E dan 2 buah pesawat F-5B (versi 2 tempat duduk pesawat F-5A yang dilengkapi tangki minyak di hujung sayap). Pesawat F-5B kemudiannya dipindahkan kepada Tentera Udara Di Raja Thailand dalam tahun 1982 apabila TUDM menerima 4 buah pesawat F-5F.Pesawat ini menggantikan pesawat F-86 Avon Sabre yang berkhidmat sejak tahun 1969 di dalam peranan pertahanan udara (hasil sumbangan Tentera Udara Diraja Australia).

Walaupun berperanan sebagai sebuah pesawat penguasaan ruang angkasa (air superiority), F-5E juga boleh digunakan untuk melakukan operasi bantuan serangan rapat (CAS). Dalam tahun 80an, 7 buah pesawat F-5E dan 2 buah pesawat F-5F ditugaskan dengan 12 Skuadron "Kala" TUDM di TUDM Butterworth. Baki pesawat dikendalikan oleh 11 Skuadron "Ular Tedung" TUDM. Selain peranan pertahanan udara, pesawat F-5E juga digunakan dalam peranan serangan darat untuk membantu Tentera Darat Malaysia khususnya semasa [Pemberontakan Komunis dalam tahun-tahun 1970-an dan 1980-an.

Beberapa pesawat telah dibeli sebagai pengganti kepada pesawat yang telah terhempas dan sebanyak dua buah F-5E dan satu buah F versi baru yang berkeupayaan menggunakan panduan TACAN dan sistem komunikasi VHF telah memasuki perkhidmatan TUDM semasa pertengahan tahun 80an.

Peranan F-5E kurang mendapat perhatian dengan penerimaan pesawat MiG-29N oleh TUDM untuk mengambil alih peranan pertahanan udara. TUDM melihat untuk menaik taraf pesawat F-5E Tiger II dalam inventorinya, tetapi tidak mendapat satu pakej naik taraf yang bersesuaian dengan keperluannya. Di nata pemodenan yang dilihat adalah keupayaan mengendalikan senjata seperti Hughes AGM-65 Maverick dan Matra R.550. TUDM juga melihat memberikan penanda laser untuk membolehkan pelancaran Peluru Panduan Tepat (PGM)

RF-5E Tigereye

TUDM menerima hantaran 2 buah pesawat RF-5E Tigereye II dalam tahun-tahun 1980an dan ditugaskan berkhidmat dengan No. 11 Skuadron TUDM. Pesawat ini diubahsuai dan dilengkapkan dengan alat kamera dan pengimbas dalam muncung hadapan pesawat. Persenjataan 2 x AIM-9 Sidewinder dan satu merian 20mm dikekalkan walaupun peranan utamanya adalah perisikan dan peninjauan. Pesawat RF-5E tidak dilengkapi dengan sistem radar kerana ruang muncungnya dikhaskan untuk peralantan kamera peninjau.

Pesawat RF-5E Tigereye ini adalah hasil pembangunan biaya sendiri oleh Northrop yang mengunjurkan keperluan pesawat peninjau oleh pasukan udara yang menggunakan kapal terbang F-5E. Pesawat F-5F lebih panjang sebanyak 10 kaki berbanding pesawat F-5E untuk memberikan ruang penempatan tempat duduk belakang. Malaysia membeli 2 buah pesawat dan Saudi Arabia membeli 10 buah pesawat ini. Taiwan juga menggunakan pesawat serupa.

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]


--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Tue Jul 20, 2010 6:37 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Tue Jul 20, 2010 6:40 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Tue Jul 20, 2010 7:49 pm

skali tgk tajuk igt tribute to blackscorpion,skali mata ni ngantok la.. banyak koleksi gambir ven.. heheee..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by zulupapa on Wed Jul 21, 2010 3:57 am

ven, siap ada side mirror la F5E ni ...... nak skodeng a/c yang nak cilok mencilok ke??? Very Happy
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Wed Jul 21, 2010 4:05 am

venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

makkk aiihhh... [You must be registered and logged in to see this image.]
x pernah nampak color scheme ni... cantik wooo...
kalu orang tak tau usia pak belang ni.. mungkin dia ingat masih muda remaja
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 4:07 am

he3, kebanyakan jet fighter old skool mmg ada side mirror... mau make-up senang... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 4:08 am

tj wrote:skali tgk tajuk igt tribute to blackscorpion,skali mata ni ngantok la.. banyak koleksi gambir ven.. heheee..

he3, ada gak gambar diambil dari airliner.net... ada gak koleksi personal kawe...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by yaminz on Wed Jul 21, 2010 4:08 am

Ingatkan Scorpion Light tank... Razz Razz Razz
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 4:09 am

marc_zman wrote:
venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

makkk aiihhh... [You must be registered and logged in to see this image.]
x pernah nampak color scheme ni... cantik wooo...
kalu orang tak tau usia pak belang ni.. mungkin dia ingat masih muda remaja

nih kaler scheme masa reactivate balik fleet F5... RF-5E jerk x kalerkan mcm nih...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by zulupapa on Wed Jul 21, 2010 4:15 am

ven, pak long nak tanya sikit, knp ada diikat riben berwarna merah di body a/c sebelum take-off??? apa fungsinya??
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Wed Jul 21, 2010 4:19 am

tuan ven.. as a tribute to 12 Skn.. boleh tak citer apa2 operasi yg Skn pernah terbabit (mana2 yg tidak menyalahi OSA [You must be registered and logged in to see this image.] )..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 4:35 am

zulupapa wrote:ven, pak long nak tanya sikit, knp ada diikat riben berwarna merah di body a/c sebelum take-off??? apa fungsinya??

tuh adalah antara lock pin utk safety pin, penutup pitot n etc... pin2 nih akan dicabut sebelum aircraft start-up (remove before flight)

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 4:38 am

marc_zman wrote:tuan ven.. as a tribute to 12 Skn.. boleh tak citer apa2 operasi yg Skn pernah terbabit (mana2 yg tidak menyalahi OSA [You must be registered and logged in to see this image.] )..

antara penglibatan F5 dlm misi/operasi:
1. ketika menentang komunis (bombing n roket)
2. ketika konfrantasi (utk recon)
3. operasi meninjau
4. intercept mission...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 4:40 am

yaminz wrote:Ingatkan Scorpion Light tank... Razz Razz Razz

he3, nih kena tunggu geng2 TD buat topik...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Wed Jul 21, 2010 5:16 am

venez wrote:
marc_zman wrote:tuan ven.. as a tribute to 12 Skn.. boleh tak citer apa2 operasi yg Skn pernah terbabit (mana2 yg tidak menyalahi OSA [You must be registered and logged in to see this image.] )..

antara penglibatan F5 dlm misi/operasi:
1. ketika menentang komunis (bombing n roket)
2. ketika konfrantasi (utk recon)
3. operasi meninjau
4. intercept mission...

bos.. kalu boleh pi detail lagi... cth aaaaa.. 30/2/77.. Ops Sengat Kala... CAS in support of ops gonvales V.. target kubu CT di LRTB.. BDA.. 1.5 CT KIA etc etc... contoh jer ni... kita nak jugak laaa tau exploits pilot2 kita...

tau ia di bawah OSA gak.??? [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 5:40 am

hu3, detail xlehler bro... aku pun xtau semua ops2 lampau yang dijalankan secara detail..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by marc_zman on Wed Jul 21, 2010 5:45 am

xper.. mungkin satu hari nanti ada pegawai 12 Skn sndiri atau TUDM boleh buat buku pasal exploits pakcik2 TUDM kita dulu...

aper2 pun... timakasih tuan ven.. nice F5F pics

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by superhornet on Thu Jul 22, 2010 10:41 am

venez wrote:Sejarah Didalam Perkhidmatan TUDM
F-5E Tiger II menjadi pesawat supersonik pertama yang digunakan oleh tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan memulakan khidmat pada tahun 1975 dengan penghantaran 14 buah pesawat F-5E dan 2 buah pesawat F-5B (versi 2 tempat duduk pesawat F-5A yang dilengkapi tangki minyak di hujung sayap). Pesawat F-5B kemudiannya dipindahkan kepada Tentera Udara Di Raja Thailand dalam tahun 1982 apabila TUDM menerima 4 buah pesawat F-5F.Pesawat ini menggantikan pesawat F-86 Avon Sabre yang berkhidmat sejak tahun 1969 di dalam peranan pertahanan udara (hasil sumbangan Tentera Udara Diraja Australia).

Walaupun berperanan sebagai sebuah pesawat penguasaan ruang angkasa (air superiority), F-5E juga boleh digunakan untuk melakukan operasi bantuan serangan rapat (CAS). Dalam tahun 80an, 7 buah pesawat F-5E dan 2 buah pesawat F-5F ditugaskan dengan 12 Skuadron "Kala" TUDM di TUDM Butterworth. Baki pesawat dikendalikan oleh 11 Skuadron "Ular Tedung" TUDM. Selain peranan pertahanan udara, pesawat F-5E juga digunakan dalam peranan serangan darat untuk membantu Tentera Darat Malaysia khususnya semasa [Pemberontakan Komunis dalam tahun-tahun 1970-an dan 1980-an.

Beberapa pesawat telah dibeli sebagai pengganti kepada pesawat yang telah terhempas dan sebanyak dua buah F-5E dan satu buah F versi baru yang berkeupayaan menggunakan panduan TACAN dan sistem komunikasi VHF telah memasuki perkhidmatan TUDM semasa pertengahan tahun 80an.

Peranan F-5E kurang mendapat perhatian dengan penerimaan pesawat MiG-29N oleh TUDM untuk mengambil alih peranan pertahanan udara. TUDM melihat untuk menaik taraf pesawat F-5E Tiger II dalam inventorinya, tetapi tidak mendapat satu pakej naik taraf yang bersesuaian dengan keperluannya. Di nata pemodenan yang dilihat adalah keupayaan mengendalikan senjata seperti Hughes AGM-65 Maverick dan Matra R.550. TUDM juga melihat memberikan penanda laser untuk membolehkan pelancaran Peluru Panduan Tepat (PGM)

RF-5E Tigereye

TUDM menerima hantaran 2 buah pesawat RF-5E Tigereye II dalam tahun-tahun 1980an dan ditugaskan berkhidmat dengan No. 11 Skuadron TUDM. Pesawat ini diubahsuai dan dilengkapkan dengan alat kamera dan pengimbas dalam muncung hadapan pesawat. Persenjataan 2 x AIM-9 Sidewinder dan satu merian 20mm dikekalkan walaupun peranan utamanya adalah perisikan dan peninjauan. Pesawat RF-5E tidak dilengkapi dengan sistem radar kerana ruang muncungnya dikhaskan untuk peralantan kamera peninjau.

Pesawat RF-5E Tigereye ini adalah hasil pembangunan biaya sendiri oleh Northrop yang mengunjurkan keperluan pesawat peninjau oleh pasukan udara yang menggunakan kapal terbang F-5E. Pesawat F-5F lebih panjang sebanyak 10 kaki berbanding pesawat F-5E untuk memberikan ruang penempatan tempat duduk belakang. Malaysia membeli 2 buah pesawat dan Saudi Arabia membeli 10 buah pesawat ini. Taiwan juga menggunakan pesawat serupa.

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]




Fulamak ... byk nyerrrrrrrrr caya la lu ven ... leh tak aku nak copy gambor nie heheh nak wat wallpaper kat pc opis aku .. alaaa boleh ler heheheh ...
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Thu Jul 22, 2010 10:43 am

ambikler bro, xder masalah... Smile

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by superhornet on Thu Jul 22, 2010 10:45 am

venez wrote:ambikler bro, xder masalah... Smile

Tq..tq..tq heheheheh Very Happy ...
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by venez on Thu Jul 22, 2010 10:49 am

reso gambar2 tuh kawe dh kecikkan kepada 800pixel so kalau screen reso tinggi nampak pecah skitler bro kalau buat wallpaper...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by escortburuk on Thu Jul 22, 2010 12:04 pm

Secara hakikinya, berapa bijik lagi F5 kita yang terbang? F5 kita ni shrouded in mystery laa Razz
avatar
escortburuk
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 544
Reputation : 55
Join date : 29/04/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by tj on Thu Jul 22, 2010 2:06 pm

venez wrote:
zulupapa wrote:ven, pak long nak tanya sikit, knp ada diikat riben berwarna merah di body a/c sebelum take-off??? apa fungsinya??

tuh adalah antara lock pin utk safety pin, penutup pitot n etc... pin2 nih akan dicabut sebelum aircraft start-up (remove before flight)

reben merah tu ada tulis remove before flight,dia lekat skali dengan air intake cover,ground lock pin,exhaust cover dan lain2..

sebelum tebang memang kena remove benda2 ni sebab tu kaler dia merah..

yang reben tu namanya streamers klu x slh saya..
klu p static display,i.e: LIMA, korang akan nampak benda2 ni.. klu salah tolong betulkan,pendapat saya je..
avatar
tj
Colonel
Colonel

Mymil
Posts : 2118
Reputation : 30
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by dewafrost on Thu Jul 22, 2010 3:29 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

sebuah ni ajer kerr yg cat kaler skim baru ven,

[You must be registered and logged in to see this image.]

sebab yg ni tak terusik lagiii
setakat ni hanya model RF-5F ajer yg kaler skim baru, F-5e tarak nampak lagi niihh
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Tribute to Scorpion (Kala Jengking)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum