Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by mumuchi on Thu Mar 03, 2011 5:19 am

terkejut gak wa kat KLIA pun leh jumpa bom konon dari WW2.

Bomb find at KLIA puts 56 flights on hold

Wa tak eprnah dengar lak area Sepang KLIA tu ada signifikan militari masa tu..yang wa taw ops zipper kat situ pun dah tak main tembak2 dah..

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by marc_zman on Thu Mar 03, 2011 5:25 am

wa lagi pelik ngan satu statement dlm news malam tadik.. polis minta public jgn caya ngan citer yg konon nyer ada lagi 2 bijik bom yg belum ditemui..

wa nyer soalan kat penyebar citer tu.. kalau bom yg #1 pun dijumpai secara tak sengaja, camna plak diorang tau ada lagi 2 bom yg belum ditemui.? perghhh.. hebat tul orang malaysia ni

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by mumuchi on Thu Mar 03, 2011 5:28 am

malaysia kan senang..allege dulu, kalau tak betul cakap hanya minta penjelasan Mad Suspect

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by marc_zman on Thu Mar 03, 2011 5:34 am

mumuchi wrote:malaysia kan senang..allege dulu, kalau tak betul cakap hanya minta penjelasan Mad Suspect

kira penyakit tu mmg berjangkit laaa yer.. ooooo.. camna laaa cara penyebaran dia kan.? isk isk isk..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by mumuchi on Thu Mar 03, 2011 5:37 am

kena isi borang OT dulu, baru leh cakap Razz

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by mumuchi on Thu Nov 10, 2011 7:25 am

some nice photos of brit aircraft in Malaysia 1960's

here

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by venez on Fri Feb 24, 2012 4:54 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

"Masa kecik2 dulu, arwah abah pernah cerita pada kami adik beradik pasal dia dan beberapa orang rakan2 nya dari 5 RAMD telah diarahkan untuk mengayakan beberapa aksi yang mengambarkan keberanian rakyat malaya/ malaysia menentang komunis. akhirnya satu gaya telah dipilih untuk dijadikan model bagi membina tugu negara. setelah siap pembinaan tugu tersebut mereka kesal kerana patung yang tersergam indah bukannya berwajah sawo matang akan tetapi berwajah penjajah mat saleh dengan hidung mancung terletak. setelah hampir 42 tahun barulah aku jumpa gambar dari internet tentang aksinya dan rakan2nya kira-kira 50 tahun yang lalu......" - Ahmad Bin Ariffin



--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by periuk_api1209 on Fri Feb 24, 2012 5:03 am

venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

"Masa kecik2 dulu, arwah abah pernah cerita pada kami adik beradik pasal dia dan beberapa orang rakan2 nya dari 5 RAMD telah diarahkan untuk mengayakan beberapa aksi yang mengambarkan keberanian rakyat malaya/ malaysia menentang komunis. akhirnya satu gaya telah dipilih untuk dijadikan model bagi membina tugu negara. setelah siap pembinaan tugu tersebut mereka kesal kerana patung yang tersergam indah bukannya berwajah sawo matang akan tetapi berwajah penjajah mat saleh dengan hidung mancung terletak. setelah hampir 42 tahun barulah aku jumpa gambar dari internet tentang aksinya dan rakan2nya kira-kira 50 tahun yang lalu......" - Ahmad Bin Ariffin



..apa nak buat bang..mat saleh yang design tugu tu...pengajaran kat kita jugak..huhuhuhu

periuk_api1209
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 334
Reputation : 12
Join date : 24/08/2010

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by marc_zman on Fri Feb 24, 2012 6:40 am

venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

"Masa kecik2 dulu, arwah abah pernah cerita pada kami adik beradik pasal dia dan beberapa orang rakan2 nya dari 5 RAMD telah diarahkan untuk mengayakan beberapa aksi yang mengambarkan keberanian rakyat malaya/ malaysia menentang komunis. akhirnya satu gaya telah dipilih untuk dijadikan model bagi membina tugu negara. setelah siap pembinaan tugu tersebut mereka kesal kerana patung yang tersergam indah bukannya berwajah sawo matang akan tetapi berwajah penjajah mat saleh dengan hidung mancung terletak. setelah hampir 42 tahun barulah aku jumpa gambar dari internet tentang aksinya dan rakan2nya kira-kira 50 tahun yang lalu......" - Ahmad Bin Ariffin



well i'll be tooottttt.. tak pernah tahu pasal perkara ni.. satu tacang tuk boss

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by standupper on Fri Feb 24, 2012 8:01 am

marc_zman wrote:
venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

"Masa kecik2 dulu, arwah abah pernah cerita pada kami adik beradik pasal dia dan beberapa orang rakan2 nya dari 5 RAMD telah diarahkan untuk mengayakan beberapa aksi yang mengambarkan keberanian rakyat malaya/ malaysia menentang komunis. akhirnya satu gaya telah dipilih untuk dijadikan model bagi membina tugu negara. setelah siap pembinaan tugu tersebut mereka kesal kerana patung yang tersergam indah bukannya berwajah sawo matang akan tetapi berwajah penjajah mat saleh dengan hidung mancung terletak. setelah hampir 42 tahun barulah aku jumpa gambar dari internet tentang aksinya dan rakan2nya kira-kira 50 tahun yang lalu......" - Ahmad Bin Ariffin



well i'll be tooottttt.. tak pernah tahu pasal perkara ni.. satu tacang tuk boss

Wa baru terserempak Tuan Mat semalam, masa lepak kedai mamak presint 8.

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by marc_zman on Fri Feb 24, 2012 10:15 am

standupper wrote:
marc_zman wrote:
venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

"Masa kecik2 dulu, arwah abah pernah cerita pada kami adik beradik pasal dia dan beberapa orang rakan2 nya dari 5 RAMD telah diarahkan untuk mengayakan beberapa aksi yang mengambarkan keberanian rakyat malaya/ malaysia menentang komunis. akhirnya satu gaya telah dipilih untuk dijadikan model bagi membina tugu negara. setelah siap pembinaan tugu tersebut mereka kesal kerana patung yang tersergam indah bukannya berwajah sawo matang akan tetapi berwajah penjajah mat saleh dengan hidung mancung terletak. setelah hampir 42 tahun barulah aku jumpa gambar dari internet tentang aksinya dan rakan2nya kira-kira 50 tahun yang lalu......" - Ahmad Bin Ariffin



well i'll be tooottttt.. tak pernah tahu pasal perkara ni.. satu tacang tuk boss

Wa baru terserempak Tuan Mat semalam, masa lepak kedai mamak presint 8.

OoT.. inche stand sudah dekat2 nak masuk kawasan jajahan takluk SH.. skit lagik nak kena blanjer makan.. huwahahahahaaa

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by powerw00t on Fri Feb 24, 2012 10:22 am

tapi kesian yg jadik komunis tu.... huhu

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by venez on Sun Feb 26, 2012 4:44 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
30 Mei 1971 -- Juruteknik Angkatan Tentera Udara di-Raja Malaysia di Pengkalan RMAF, Kuala Lumpur melakukan pemeriksaan dan membaiki komponen kapal terbang.

[You must be registered and logged in to see this image.]
4 Feb 1971 -- Juruteknik Angkatan Tentera Udara di-Raja Malaysia di Pengkalan RMAF, Kuala Lumpur melakukan pemeriksaan dan membaiki komponen kapal terbang

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by Steven 12 on Tue May 08, 2012 9:01 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mod, kalau salah tempat sori yer.. hu hu

Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by HangPC2 on Tue May 08, 2012 9:43 pm

venez wrote:[You must be registered and logged in to see this image.]

"Masa kecik2 dulu, arwah abah pernah cerita pada kami adik beradik pasal dia dan beberapa orang rakan2 nya dari 5 RAMD telah diarahkan untuk mengayakan beberapa aksi yang mengambarkan keberanian rakyat malaya/ malaysia menentang komunis. akhirnya satu gaya telah dipilih untuk dijadikan model bagi membina tugu negara. setelah siap pembinaan tugu tersebut mereka kesal kerana patung yang tersergam indah bukannya berwajah sawo matang akan tetapi berwajah penjajah mat saleh dengan hidung mancung terletak. setelah hampir 42 tahun barulah aku jumpa gambar dari internet tentang aksinya dan rakan2nya kira-kira 50 tahun yang lalu......" - Ahmad Bin Ariffin





Teringat dekat Poster lama '' Jangan Dengar Khabar Angin ''

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 871
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by mumuchi on Wed Jun 27, 2012 5:48 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

yang ven post atas tu herald dart kan

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by tin on Wed Jun 27, 2012 5:52 am

yup...

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by HangPC2 on Fri Apr 19, 2013 1:22 pm

BEKAS KONSTABEL DIANUGERAH DOKTOR PERSURATAN




[You must be registered and logged in to see this image.]


Bekas seorang Konstabel, Usman Awang, telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Persuratan oleh Universiti Malaya, pada 1 Ogos 1983. Inilah pertama kali bekas seorang Konstabel dianugerah ijazah sedemikian. Dr. Usman Awang, yang lebih dikenali oleh kawan-kawan dalam pasukan sebagai Tongkat Warrant, adalah seorang penyair dan sasterawan Negara yang ulung.

Beliau pernah bertugas sebagai Konstabel di Melaka sejak memasuki Pasukan Polis awal tahun 1946. Setelah tamat latihan di Polis Depot Johor Bahru, selama Sembilan bulan lebih, beliau ditugaskan di Bandar Melaka. Di Melaka, beliau pernah bertugas di Cawangan Trafik Tugas Bit dan selepas diisytiharkan Undang-undang Darurat 1948, beliau bertugas dalam Jungle Squad selama setahun.

Minat dan bakat beliau sebagai seorang penulis, mulai tumbuh ketika bertugas di Melaka. Terutama ketika bergaul dengan teman-teman seperti Alimin dan lain-lain yang mempunyai banyak buku bacaan. Sebenarnya mengikut Tongkat Warrant, minat membaca telah ada dalam dirinya sejak di bangku sekolah lagi dan minat itu diteruskan dalam Pasukan dengan menulis puisi, cerpen dan sebagainya.


Menulis ketika itu merupakan suatu kesalahan. Kerana itu beliau menggunakan banyak nama samaran untuk mengelakkan dari dikenakan tindakan dari pegawai atas. Beliau selalu menulis tentang penderitaan kawan-kawan di dalam Pasukan, yang tidak dilayan dengan baik oleh penjajah.

Di Kota Melaka jugalah semangat kebangsaan beliau mula bersemarak. Ini juga akibat bergaul dengan kawan-kawan dari kalangan guru-guru Melayu dan para pejuang kebangsaan ketika itu. Oleh kerana jiwa beliau yang begitu sensitif dan minat beliau begitu kuat untuk menjadi penulis, beliau telah meletak jawatannya dalam tahun 1951 dan terus ke Singapura. Di sana beliau tinggal di rumah seorang kawannya bernama Jymy Asmara, seorang penulis dan bekas seorang anggota Polis.

Di Singapura beliau telah bekerja sebagai wartawan di Melayu Raya, kemudian Utusan Melayu. Sungguhpun kini beliau telah menjawat jawatan yang tinggi, di Dewan Bahasa dan Pustaka berada di puncak yang tinggi, tetapi kepada kawan-kawan lama dalam Pasukan sedikitpun beliau tidak lupa. Dan kawan-kawan sentiasa merasa bangga, bahawa kawan mereka bernama Tongkat Warrant, telah berjaya. Dan mereka selalu menyebut dari kalangan pangkat rendah dan Konstabel, memang ada mereka yang bijak dan berbakat besar. Cuma perlu kepada penghargaan, pengcungkilan dan menggilap. Moga kelak akan lahir beberapa orang Dr. Usman Awang yang bergelar Tongkat Warrant.


Jika Prof. Ismail Hussein dalam Kata Pengantar antologi sajak ‘Gelombang’ menyebut Tongkat Warrant sebagai lambang kepada Angkatan Sasterawan 50 (Asas 50), bagi saya dan ahli polis khasnya dari kalangan pangkat rendah dan Konstabel, Tongkat Warrant adalah ‘tokoh’ kebanggaan, malah lebih dari itu.
Tongkat Warrant dengan segala pengalaman dan pencapaian, bagi ahli polis, adalah merupakan manifestasi fikrah dan sikap jiwa mereka sendiri. Dengan apa yang digarap selama lima tahun dalam Pasukan, merupakan titiktolak kearah apa yang dimanifestasi kini.

Tongkat mendaki tangga kejayaan sebagai sasterawan Negara yang ulung Negara dari tapak pertama dalam Pasukan Polis. Dalam Pasukan Tongkat mengenali erti penindasan, ketidakadilan dan penderitaan manusia. Dan tema inilah menjadi tema utama dalam puisi, cerpen dan novel beliau hingga kini. Tanpa jemu-jemu Tongkat menampilkan kisah penderitaan golongan yang tertindas dan golongan kecil seperti penjual air batu, buruh estet, nelayan, petani dan sebagainya.

Tongkat memasuki polis secara kebetulan ketika menghantar abangnya untuk temuduga polis. Ketika abangnya didapati tidak berjaya kerana ukurannya rendah, Tongkat diminta menggantikan abangnya. Dan dia diterima. Selama dekat sepuluh bulan dalam latihan di Polis Depot Johor Bharu, berbagai cerita menarik dialami oleh Tongkat. Beliau hampir dibuang kerja kerana membantah ketidakadilan pegawai penjajah yang menindas.

Di Melaka sebagai Konstabel beberapa lama, beliau memasuki Jungle Squad ketika Undang-undang Darurat diisytiharkan dalam tahun 1948. Selama setahun dalam Jungle Squad, Tongkat banyak menghayati peri hidup sebagai perajurit hutan melawan komunis. Cerita-cerita masa Jungle Squad dipaparkan indah dalam novelnya ‘ Tulang-Tulang Berserakan ’.

Pernah juga selama satu minggu beliau tidak dapat bekalan makanan ketika operasi di hutan Melaka. Beliau juga pernah tidur di bawah pokok kayu dalam hujan lebat semalaman dengan nyenyak. Tidak terfikir bagaimana hal demikian boleh berlaku.
Menceritakan kisah-kisah lalu bagi Tongkat cukup bersemangat dan mengharukan. Beliau tidak pernah lupa kepada kawan-kawan yang sama-sama bertugas dulu. Terutama empat puluh orang yang sama-sama dalam latihan dan bertugas di Melaka. Ada yang meninggal dunia, ada yang bersara dan ada yang masih bekerja lagi. Dan kawan-kawan ini selalu bercerita fasal Tongkat yang mereka banggakan.

Tongkat adalah seorang yang lemah lembut dan mudah mesra. Tidak ada sedikitpun sifat sombong diri dan bercakap besar, meskipun beliau kini sudah menjadi orang besar. Beliau sangat mencintai rakyat miskin dan tertindas kerana beliau juga berasal dari mereka.

Dalam bulan Mei 1951, Tongkat meletak jawatan. Beliau ke Singapura menceburi lapangan kewartawanan di Melayu Raya, dan kemudian ke Utusan Melayu. Lepas beberapa lama, beliau bekerja dengan Penerbitan Federal Berhad dan pada tahun 1962 beliau mulai bekerja di Dewan Bahasa dan Pustaka.
Kini Beliau Menanti saat ketika untuk bersara, setelah usia beliau menempuh angka 55 tahun.

Demikian Dr. Usman Awang, yang mengguna nama pena Tongkat Warrant, A. Rosman, Adi Tiawarman, Rose Murni, Adijaya, Zaini, Manis, Setiabudi dan Marambuta. Hingga kini beliau telah menghasilkan beberapa buah antologi sajak seperti Gelombang, Duri dan Api, beberapa buah antologi Drama seperti Serunai Malam, Dari Bintang ke Bintang, Tamu Bukit Kenny dan Tirau Zaman, sebuah novel Tulang-tulang Berserakan dan dua buah kumpulan esei.

Dr. Usman Awang, yang bernombor konstabel dulu PC 8574, tetap seperti dulu juga; ramah dan lemah lembut. Tugas beliau sebagai Ketua Bahagian Pembinaan dan Pengembangan Sastera di DBP, sedikit pun tidak menjadi beliau orang lupa daratan dan lupa kepada kawan-kawan lama.

Bagi saya Tongkat Warrant adalah sebagai lambang kepada suatu tanggapan bahawa dari ahli pangkat rendah dan konstabel juga mempunyai manusia intelek yang berjiwa besar. Cuma perlu kepada perhatian dan memberi mereka peluang untuk maju ke tengah gelanggang menjadi mutiara berharga.

Dan sudah tentu akan lahir lebih ramai lagi anggota rendah yang boleh menjadi pejuang sastera dan pujangga Negara.



[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]



*** Artikel ini ditulis oleh saudara Wan Mohd Said untuk terbitan majalah Berita Bukit Aman pada tahun 1983. Disiarkan kembali untuk dikongsikan bersama. Sasterawan Negara, Allahyarham Dato' (Dr) Usman Awang telah meninggal dunia pada 29 November, 2001, kerana penyakit jantung dan dikebumikan di Perkuburan Islam Bukit Kiara, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.


Sources : [You must be registered and logged in to see this link.]





HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 871
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by HangPC2 on Sat Apr 20, 2013 3:23 pm

' Iron Bird ' heroes of insurgency




31 March 2013| last updated at 12:25AM



LOOKING BACK : Every war veteran is a custodian of unique and heartfelt stories and memories -- narratives of sacrifice and woe. Among those in this courageous group are Nuri helicopter pilots and crew members who played a pivotal role in the struggle against the communist insurgency in the 1970s and 1980s. Shahimah Shaharuddin speaks to a former pilot who remembers his experiences vividly

MAJOR Nor Ibrahim Sulaiman was in Gubir Camp, a military base notched in the Ulu Muda forest reserve in Kedah, bordering Thailand, to refuel his helicopter.

He looked around the surrounding jungle and contemplated how such a beautiful and picturesque area could be stained by hostility, fighting and death.

Nor Ibrahim, who was then 26 years old, was co-piloting FM1710, one of two " Iron Birds ", a pet name given to the Royal Malaysian Air Force's mammoth chopper, from the detachment at Butterworth, Penang, to Gubir Camp in the northernmost part of Kedah.

The mission was to airlift rations and military supplies to the troops at the operation areas in the virgin jungle.

After a few flights, his Nuri landed at the camp to refuel. It was to be a simple and routine task. But that was until they heard heavy gunfire close to the camp.

Seconds later, a Land Rover, riddled with bullet holes, darted through the area. When asked, the driver told them that a convoy heading towards Gubir had been ambushed by communist terrorists.

Among the troops in it was Captain Hardev Singh, an intelligence officer of the 6th Brigade in Sungai Petani.

Nor Ibrahim was at the brigade earlier in the morning when his Nuri copter made a stopover.

Hardev, who was a long-time friend of Nor Ibrahim, had invited him for breakfast at the mess before he and his party left for Gubir in army trucks and Land Rovers, escorted by Ferret Scout cars.

"The driver of the Land Rover also told us that a few men in the convoy were killed, and Hardev was one of them."

That was on April 11, 1975, and Nor Ibrahim, who was from the 10th Squadron in Kuantan, says the ambush was one of the many brutal and bloody incidents the nation's forces faced when fighting the terrorists.

It was a period when the country plunged into guerilla war with the communist terrorists, who, despite being reduced to a tiny fraction of their peak strength, still remained at large, mainly in the Malaysia-Thai border areas.

And Gubir was one of their strongholds.

" When we learnt about what had happened to Hardev's convoy, the gunship pilot took off instantly. "

He says the enemies fled when the gunship flew in.

When the second Nuri, piloted by Lt Meor Zubir, arrived at the camp from Butterworth, he was tasked with picking up the casualties.

The aircraft was good to go but the only snag was they weren't sure of the exact location of the ambush.

Meor asked Nor Ibrahim to jump onto his aircraft to help them.

" When we finally found the site a few kilometres from Gubir Camp, we saw five bodies strewn on a dirt road. "

Since the area was too narrow for the Nuri to land, Nor Ibrahim says the helicopter had to winch up the bodies, including Hardev's.

" When I pulled his body up, I was choking.

" It was a numbing experience. It was only a few hours ago that we had breakfast together. "


Roles and challenges of the Nuri


While the Malaysian army engaged the communist terrorists on land, the personnel in the Nuri helicopters worked hard to ensure the lifeline between the ground troops and base camps was not severed.

In war, the tremendous advantage of air power rests in its ability to provide vital necessities to soldiers, other than winching them in and out of combat zones.

The Nuri helicopters, Nor Ibrahim says, amplified the effectiveness of the army operations.

They were seen as a crucial partner in fighting the communist terrorists and without a doubt, increased the survival rate of the soldiers.

Injured soldiers knew they could depend on the Nuri fleet to ferry them to a field hospital faster than if they had to seek treatment on foot, which would probably take weeks, or in a worst-case scenario, not happen at all.

Because of its sheer size and capability, the helicopter would be employed primarily to supply rations and other necessities, as well as airlifting military equipment and ground troops in and out of operation areas, conduct medical and casualty evacuations, and search-and-rescue operations.

In war, helicopter pilots also have the grim task of picking up bodies of soldiers. The roles were clear and simple, but Nor Ibrahim says they can be extremely delicate, if not dangerous and sometimes fatal, when operating in a hostile environment such as Gubir.

" Gubir was a special case as far as fighting the communist insurgency was concerned, " says the major.

" It was one of the communist terrorists' strongholds. "

The terrorists' posts were scattered throughout the thick jungle.

Aside from Gubir Camp, a few other military operations were also mounted in neighbouring Perak at Kroh in Pengkalan Hulu and Klian Intan.

Not only were these areas close to the border with Thailand, the density of the jungle made the whole operation of search-and-destroy more difficult.

Nuri helicopters were vulnerable to ground fire and like the army men, the pilots had to brave a barrage of bullets while hovering above hot areas.

" Remember that we were there to save lives, not take lives, so we carried few weapons on board.

" Other than the pilot's protective vest, each airman carried only a Browning 9mm pistol and an M16 rifle, " explains Nor Ibrahim.

Flying the Nuri through the thick northern jungle canopy came with its own set of problems.

Apart from the fact that they could be seen and heard by the enemy from miles away, the thick foliage did not offer an easy landing strip.

Most of the time, Nor Ibrahim says pilots had to wait above the dense jungle while ground troops and commandos abseiled up and down the aircraft.

" During that moment, we were sitting ducks.

The Nuri was exposed to extreme danger, " Nor Ibrahim says, adding that a Nuri riddled with bullet holes was a typical sight.

" Imagine trying to land a giant and very noisy machine in an area where there is little or no landing point, knowing all too well that the bad guys could be everywhere on the ground taking aim. "


Nuri helicopters ‘ were the hunted, not the hunter ’

MAJOR Nor Ibrahim narrates an incident when his Nuri was shot at during the evacuation of a Malaysian soldier at Selamat Sawadee in Thailand in 1979.

It was a joint operation between the Malaysian armed forces and Thailand to purge the communist insurgency in Thai territory.

" While hovering at the designated area, my co-pilot was told by the ground crew via radio to leave immediately.

" Later, we were told that troops on the ground had seen several communist terrorists literally running towards my helicopter trying to take a shot at it. "

As if using small arms against the Nuri was not enough, the terrorists had also resorted to a M79 grenade launcher to down the helicopter.

It happened when Nor Ibrahim was unloading rations at one of the landing points near the Kelian Intan operation area.

His helicopter was almost hit. After seeing troops take cover, his immediate reaction was to take off.

Just barely off the ground, a second shot was fired at the helicopter.

" The explosion was deafening and the aircraft was vibrating madly.

" My only thought was not to die there.

" It was a long 10-minute flight back to the Kelian Intan base camp. "

Nor Ibrahim had barely recovered from the shock when he was later tasked with picking up a casualty at another location.

The many shots aimed at the Nuri, he says, showed that they were the hunted, not the hunter.

This assertion was validated by ground troops who had discovered wooden planks on trees, apparently placed by the rebels who had used them to take opportune shots at low-flying helicopters.

" To the enemy, bringing down a helicopter was an enormous achievement and a morale booster.

" And because they also knew that the helicopters were the lifeline for the ground troops, they saw the need to sever that line. "


[You must be registered and logged in to see this image.]

A Nuri helicopter unloading rations at a landing point in Gubir Camp, which had been one of the country’s counter-insurgency military outposts. (Inset) A 1970s picture of Major Nor Ibrahim Sulaiman with his Nuri. Pix courtesy of Major (Rtd) Nor Ibrahim Sulaiman


[You must be registered and logged in to see this image.]

An army Nuri helicopter winching down a medical personnel to attend to an injured soldier.


[You must be registered and logged in to see this image.]



- NST -





HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 871
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by mumuchi on Thu Apr 25, 2013 10:11 am

Saya amat Embarassed ...Baru terjumpa website Sejarah TLDM yang diusahakan oleh veteran2 TLDM dari cawangan Komunikasi. Banyak bahan bersejarah boleh didapati dari website itu.

ROYAL MALAYSIAN NAVY (Former Communications Branch Members)

Ini sahabat2 Pak Jebat kut.

[You must be registered and logged in to see this image.]

ON FLIGHT TO UK (KD RAHMAT)
( 23rd August 1971 ) (RO EDWARD, RO ADS, RO CHOO)

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: ATM, PDRM dan dokumentasi sejarah........

Post by Sponsored content Today at 8:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum